ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Φλεβάρη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ18

Στη μνήμη των γονιών μας ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗ,αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, οι οποίοι άξια έδωσαν τον τίμιο αγώνα της ζωής και με τη συμπλήρωση 7 χρόνων από το θάνατο της αξέχαστης μάνας μας, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Φραγκφούρτης, 200 μάρκα.

Οι αδελφές Αναστασία, Χριστίνα, Θεοδώρα

* * *

λ9

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΕΦΟΣ (καπετάν - Λευτεριάς) γεννήθηκε το 1918 στον Αλμυρό Μαγνησίας. Καταγόταν από εργατική οικογένεια. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, όπως και όλη η οικογένειά του, και για τη δράση τους οι κατακτητές έκαψαν το σπίτι τους. Τον Απρίλη του 1943 κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ και τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του ΚΚΕ. Πολέμησε τους κατακτητές ως καπετάνιος λόχου. Πήρε μέρος στις μάχες της Μακρακώμης, της Κάψης, του Αγρινίου, της Αμφισσας και σε άλλες.

Μετά την Απελευθέρωση, δούλεψε σε οργανώσεις του ΚΚΕ στο Βόλο. Τον Αύγουστο του 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ.

Σκοτώθηκε στις 9 Γενάρη 1947, καλύπτοντας τη σύμπτυξη του τμήματος στο οποίο ήταν πολιτικός επίτροπος.

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Δημήτρης Κέφος προσφέρει, μέσω της ΝΕ Μαγνησίας, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ.

* * *

λ9

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε πρόωρα από κοντά μας ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΤΣΕΛΑΣ.Ο θάνατός του άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένειά του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του και η κόρη του

* * *

λ9

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΖΙΟΣ,μέλος του ΚΚΕ, στάθηκε πιστός αγωνιστής της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού. Νεαρός καταδικάστηκε σε θάνατο και κρατήθηκε στις φυλακές 17 χρόνια. Μαχητικός, ήρεμος, αποφασιστικός, ήταν παρών στο προσκλητήριο των καιρών και του ΚΚΕ. Σεμνός, χαμογελαστός, απέραντα αισιόδοξος για την πορεία του κομμουνιστικού κινήματος.

Εφυγε ξαφνικά πριν από 40 μέρες.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η σύντροφός του Ελλη, η κόρη του Βάνα

* * *

Στη μνήμη των αδελφών μου ΤΖΙΜΗ και ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΟΝΤΟΥΚΑ, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 5.000 δρχ.

Ρούλα Κοντούκα

* * *

Στη μνήμη του λατρευτού μου πατέρα ΙΩΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ,από το Σταυροχώρι Κιλκίς, υπεύθυνου της Εθνικής Αλληλεγγύης της περιοχής του στην Κατοχή, ο οποίος πέθανε εξόριστος στη Γυάρο, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Χαριλάου, 5.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Σ. Αντωνιάδης

* * *

Στη μνήμη του αγαπητού συντρόφου μας ΚΩΣΤΑ ΑΚΡΙΔΑ,που πέθανε πρόσφατα και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

Οικογένειες Ζήση και Νίκου Ζώκα

* * *

λ27

Πριν από 3 χρόνια, στις 16 Φλεβάρη 1995, πέθανε ο ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,μαχητής του ΔΣΕ και πρώην πολιτικός πρόσφυγας. Το αγωνιστικό πνεύμα του όμως εξακολουθεί να είναι πάντα μαζί μας και μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα της ζωής και του κινήματος.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των ΝΙΚΟΥ και ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η σύζυγος Σουλτάνα Παπαδοπούλου

Τα παιδιά και τα εγγόνια Βάλια - Χρήστος, Νίκος - Κατερίνα, Πέτρος, Γιάννης, Δημήτρης

Τα αδέρφια Ηλίας Παπαδόπουλος και Στέλλα Ταταρίδου

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ,μέλους του ΚΚΕ από την Περαία Θεσσαλονίκης, τα παιδιά του πρόσφεραν στο ΚΚΕ 15.000 δρχ.

* * *

λ27

Στις 18 Φλεβάρη συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αξέχαστος φίλος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΟΤΣΙΚΑΣ.Γεννήθηκε στα Κιμμέρια Ξάνθης. Στον Εμφύλιο, διοικητής και επίτροπος διμοιρίας πήρε μέρος στις μεγάλες μάχες του Γράμμου το 1948 και του Βίτσι του 1949. Τραυματίστηκε δυο φορές.

Από τα τέλη του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη.

Με τον επαναπατρισμό του, εγκαταστάθηκε στα Κιμμέρια με την οικογένειά του, όπου και άφησε την τελευταία πνοή του.

Ο αδελφός μου ΜΙΧΑΛΗΣ Σωκ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ,από το Κιλκίς, μαθητής της 5ης σειράς της Σχολής Αξιωματικών του ΓΑ του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το Γενάρη του 1949 στη μάχη του Μπίκοβικ.

Ο γαμπρός μου ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ,που πέθανε στις 17 Μάη 1992, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, καταδικάστηκε το 1946 από έκτακτο στρατοδικείο σε θάνατο. Πέρασε από τις φυλακές της Κέρκυρας, του Μεσολογγίου και εξορίστηκε στα Γιούρα.

Στη μνήμη τους προσφέρω 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Γιάννης ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ (Γιαγκούλης)

* * *

λ9

Στις 2 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από το χαμό του συντρόφου μου ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ,δασκάλου. Στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ, με το ψευδώνυμο καπετάν - Παρνασσός.

Στις 5 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν τεσσεράμισι χρόνια από το θάνατο του αδελφού μου ΝΙΚΟΥ ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΥ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη τους προσφέρω 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ, 5.000 δρχ. στην ΚΝΕ και 2.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Κούλα Παπαϊωάννου

* * *

λ9

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΤΑΣ γεννήθηκε στον Πόρο Τροιζηνίας το 1918.

Πέθανε στην Αθήνα στις 27 Ιούλη 1997.

Στη μνήμη του, οι συναγωνιστές του του 2ου Κλωβού της Ε Σκηνής Μακρονήσου προσφέρουν 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 14 Φλεβάρη πριν από 44 χρόνια πέθανε ο πατέρας μας ΦΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία. Το 1989 πέθανε η μητέρα μας ΕΥΑΝΘΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ στην Αθήνα.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 30.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Ζωή Μπουρουτζή, Ευθυμία Ζήσογλου, Βασιλική Σκοπίδου, Ελένη Πανάγου, Κατίνα Αγοραστού, Βασίλης Αντωνιάδης και Μαρίκα Καψάλη

* * *

λ9

Πέρασαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΘΩΜΑΣ ΠΟΛΥΖΟΣ.Φαντάρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή και μέλος του ΚΚΕ από εκείνη την περίοδο, το 1946 καταφεύγει στο ΔΣΕ. Με το τέλος του Εμφύλιου, σοβαρά τραυματισμένος, φιλοξενήθηκε στη Βουλγαρία.

Επαναπατρίστηκε το 1975.

Στις 14 Φλεβάρη 1995, άφησε την τελευταία του πνοή στο χωριό Πατουλιά Τρικάλων, πιστός στις ιδέες των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, Στάλιν.

Ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο, προσφέρουμε για τα 80χρονα του ΚΚΕ 30.000 δρχ. στην ΚΟ Πειραϊκής Χερσονήσου.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Ο ΜΟΔΕΣΤΟΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ από το Μεταλλικό Κιλκίς, ΕΑΜίτης στην Κατοχή, πιάστηκε μετά την Απελευθέρωση και εξορίστηκε για 5 χρόνια στα Γιούρα.

Ως την τελευταία στιγμή της ζωής του, παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των παιδιών τους ΓΙΑΝΝΗ και ΖΩΗΣ,οπαδών του ΚΚΕ που πέθαναν πρόσφατα, η γυναίκα του Μαρία Αυγητίδου πρόσφερε 8.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μεταλλικού και 2.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ18

Στις 2 του περασμένου Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατο της μητέρας μας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ,αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης. Συμπληρώθηκαν επίσης 46 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ,μέλους του ΚΚΕ και μαχητή του ΔΣΕ.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης Εύοσμου, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Κατίνα Τσαβαχίδου, Πηνελόπη Ιωαννίδου

* * *

λ9

Στις 10 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΕΡΖΑΚΗ.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του Μαρία Τερζάκη προσφέρει 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νεάπολης και 5.000 δρχ. στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος.

* * *

λ18

Στις 22 Γενάρη 1998 έκλεισε ένας χρόνος από το θάνατο της ΕΛΕΝΗΣ Βεργίνη - ΚΑΣΑΠΙΔΗ από το χωριό Τσουκαλάδες Λευκάδας. Ηταν θεία του γραμματέα της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ Νίκου Σταματέλου.

Στη μνήμη της, καθώς και στη μνήμη της κόρης της ΓΑΡΥΦΑΛΙΑΣ, ο Δημήτριος Μπούσης, από την ΚΟΒ Νεάπολης, πρόσφερε 2.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη των γονιών μας ΓΙΩΡΓΟΥ και ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗ από τη Μικρόπολη Δράμας και του αδελφού μας ΔΗΜΗΤΡΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εύοσμου, 50.000 δρχ.

Σωζώ, Κούλα

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΓΙΩΝΑ, η γυναίκα του πρόσφερε 2.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ18

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ πιάστηκε από τη δικτατορία του Μεταξά το 1937. Στάλθηκε στην Ακροναυπλία και εκτελέστηκε στο Κούρνοβο στις 6 Ιούνη 1943.

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ήταν μέλος του ΚΚΕ από το 1925.

Στη μνήμη τους, ο αδελφός τους Γεώργιος Γεωργιάδης πρόσφερε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Στις 29 του περασμένου Νοέμβρη, έκλεισαν 3 χρόνια από τον πρόωρο και ξαφνικό θάνατο του αγαπημένου μας ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΟΥΛΑ.Γεννήθηκε το 1958 στην Τσεχοσλοβακία. Ηταν γιος αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, από το χωριό Αλατόπετρα Γρεβενών. Διαπαιδαγωγήθηκε με τα ιδανικά των γονιών του και ακολούθησε και αυτός τον ίδιο δρόμο.

Το 1977 ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένειά του, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με το επάγγελμά του. Ηταν κατασκευαστής κουφωμάτων αλουμινίου.

Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1978 και υπήρξε τίμιος και αταλάντευτος αγωνιστής για τα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του και προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ, ο πατέρας και τα αδέρφια του προσφέρουν 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

λ9

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΥΤΗΣ γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1928. Ηταν τεχνίτης μωσαϊκών και γλύπτης. Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ σε ηλικία 15 χρόνων. Με την κατάληψη της Καρδίτσας από το ΔΣΕ στις 12 Δεκέμβρη 1948, κατατάχτηκε στο τάγμα του Πρίκου της Ιης Μεραρχίας.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκε στο ύψωμα Αγιος Γεώργιος, κατά τη μάχη του Καρπενησίου, ή ότι σκοτώθηκε στα "Σίδερα", όπου βρίσκεται σήμερα το φράγμα Κρεμαστών.

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Απόστολος Μαρκούτης προσφέρει 5.000 δρχ. στη ΝΕ Καρδίτσας.

* * *

λ36

Στη μνήμη των γονιών μου ΔΗΜΗΤΡΗ και ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΜΠΟΥΛΟΥΜΠΑΣΗ και των θείων μου ΗΛΙΑ και ΠΑΣΧΑΛΗ ΜΠΟΥΛΟΥΜΠΑΣΗ από το Νεοχώρι Τρικάλων, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Λόφου Περιστερίου, 30.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Γιώργος Μπουλούμπασης

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μου ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ από τη Λευκοθέα Σερρών, ο οποίος εκτελέστηκε στις 3 Φλεβάρη 1948 στις Σέρρες με απόφαση Εκτακτου Στρατοδικείου, προσφέρω 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Συκεών Θεσσαλονίκης.

Σοφία Κουτσουρά

* * *

λ9

Στις 2 Απρίλη, κλείνουν 10 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΑΔΗΜΑΣ, μέλος του ΚΚΕ, από το Κλειστό Αρτας.

Στη μνήμη του και προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ, προσφέρουμε, μέσω ΝΕ Αρτας, 10.000 δρχ.

Η γυναίκα του Κούλα

Η κόρη του Ειρήνη

* * *

Για τα 80 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, που ήταν ο κύριος αιμοδότης της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και στη μνήμη των παρακάτω συγγενών μας οι οποίοι έπεσαν στις επάλξεις για τους σκοπούς του: ΚΩΣΤΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑΣΙΚΑ.ΔΗΜΗΤΡΗ και ΓΙΑΝΝΗ ΤΕΡΛΙΜΠΑΚΟΥ,του πατέρα μας ΓΙΑΝΝΗ και του μονάκριβου γιου μας ΤΑΣΟΥΛΗ,που ήταν ο μικρότερος κρατούμενος της χούντας 86 ημερών (και μετά από λίγους μήνες θύμα), προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κυπριάδου - Πατησίων, 20.000 δρχ.

Αντρέας και Μαρία Τερλιμπάκου - Νασίκα

* * *

Η Λ. Γ. Κ. προσφέρει 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ στη μνήμη του συντρόφου της.

* * *

λ9

Σήμερα, 15 Φλεβάρη, συμπληρώνονται 5 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΕΝΟΤΡΟΥΛΙΑΣ, μέλος του ΚΚΕ. Αγαπημένε μου σύντροφε Βασίλη η απουσία σου από μένα, τους φίλους, τους συντρόφους σου και από το κόμμα σου, το ΚΚΕ, είναι μεγάλη. Αγωνίστηκες για τα ιδανικά του κόμματός σου ως την τελευταία στιγμή της ζωής σου.

Στη μνήμη σου, προσφέρω 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ζωοδόχου Πηγής Βύρωνα.

Η σύζυγός σου Αγγελική Ξενοτρούλια

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγαπητού φίλου και κουμπάρου ΜΑΝΟΛΗ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ,μέλους του ΚΚΕ, συνδικαλιστή στο χώρο των ΤΑΧΙ και πρώην προέδρου του ΣΑΤΑ, που έφυγε από κοντά μας στις 30 Γενάρη 1998 και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρω για τα 80χρονα του ΚΚΕ 20.000 δρχ.

Γιάννης Κουγέας

* * *

λ9

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, τα μέλη της ΚΟΒ Κρύας Βρύσης, της οποίας ήταν μέλος, πρόσφεραν 15.000 δρχ. στη ΝΕ Τρικάλων.

Ο Δ. Παπαγεωργίου από την κρύα Βρύση Καλαμπάκας για την αντιστασιακή δράση του πέρασε από Εκτακτο Στρατοδικείο, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στα Γιούρα και το Μακρονήσι. Στον Εμφύλιο τρομοκράτες δολοφόνησαν τον αδελφό του. Πέθανε πιστός στα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ