ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΒΑΝ
200 νεκροί σε αεροπορικό δυστύχημα

ΤΑΪΠΕΪ.- Στην πυκνή ομίχλη που επικρατούσε γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο της Ταϊπέι αποδίδουν, κατά τις πρώτες πληροφορίες, οι αρχές τη συντριβή ενός Αιρμπας της CAL (Chinese AirLines) που επέστρεφε από το Μπαλί στην Ταϊβάν, η οποία κόστισε κατά τα φαινόμενα τη ζωή και των 185 επιβατών του, όπως και του 15μελούς του πληρώματος. Το αεροσκάφος χτύπησε στην πτώση του, κατά αυτόπτες, τουλάχιστον 3 κτίρια και δεκάδες αυτοκίνητα κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου, και κατά την κρατική τηλεόραση προκάλεσε τους θανάτους μιας 28χρονης γυναίκας κι ενός βρέφους που βρίσκονταν στα σπίτια τους.

Αρχικά είχε λεχθεί από την κρατική τηλεόραση ότι σώθηκε ένα παιδί, αλλά, όπως διευκρινίστηκε επίσημα, το παιδί που έδειξε η τηλεόραση της Ταϊβάν να μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, ηλικίας περίπου 10 ετών, έμενε σε μια από τις πολυκατοικίες όπου προσέκρουσε το αεροπλάνο.

Σύμφωνα με το "Ρόιτερ" και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρκετοί ξένοι και ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Ταϊβάν είναι ανάμεσα στα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος, αλλά οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν Ταϊβανοί.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Κινητοποίηση του στρατού για την καταστολή των ταραχών

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Με ανακατατάξεις στην κορυφή της πυραμίδας των ενόπλων δυνάμεων και εντατικοποίηση της παρουσίας στρατιωτών σε περιοχές, όπου σημειώνονται εξεγέρσεις, επιχειρεί να αντιμετωπίσει ο ηγέτης της Ινδονησίας, Σουχάρτο, την κοινωνική αναταραχή που εκδηλώνεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα του.

Ετσι, αντί μέτρων ανακούφισης της μεγάλης μερίδας του λαού των 200.000.000, που πλήττεται ιδιαίτερα από τις υψηλές τιμές τροφίμων και καυσίμων, ο "πρόεδρος" Σουχάρτο αντικατέστησε τον διοικητή των ενόπλων δυνάμεων, τοποθετώντας έναν περισσότερο "έμπιστο": Τον στρατηγό Γουιράντο.Μετά την τελετή ορκωμοσίας του, σε μέγαρο στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, ο στρατηγός Γουιράντο διαβεβαίωσε πως οι "ένοπλες δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο και μπορούν να διευθετήσουν την κατάσταση", ενώ προειδοποίησε πως ο στρατός (δύναμης 465.000 ανδρών) θα δράσει ενάντια σε όσους επιχειρήσουν να απειλήσουν τη σταθερότητα στη χώρα. Τι σημαίνει αυτό; Μα, πως οι στρατιώτες δε θα διστάσουν να πυροβολήσουν ενάντια σε πλήθος "ταραχοποιών" ή διαδηλωτών που αντιδρούν στη φτώχεια, όπου καθημερινά βυθίζονται, εξαιτίας της πολιτικής του Σουχάρτο και του ΔΝΤ στην Ινδονησία. Προς το παρόν, οι αντιδράσεις του στρατού σε περιπτώσεις ταραχών ήταν μάλλον "δισταχτικές", καθώς το μήνυμα ήταν περισσότερο "προειδοποιητικό", παρά με στόχο την άμεση καταστολή τέτοιων επεισοδίων. Γι' αυτό και τα μέχρι τώρα θύματα περιορίζονται σε πέντε νεκρούς από στρατιωτικά πυρά...

Προς το παρόν, λοιπόν, η κατάσταση στην πρωτεύουσα Τζακάρτα είναι σχετικά ήρεμη, με έντονη, ωστόσο, την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων και τις κυβερνητικές προειδοποιήσεις ότι "όσοι πολιτικά αντιφρονούντες προξενήσουν ταραχές θα αντιμετωπίζουν κάθειρξη τουλάχιστον πέντε χρόνων".

Ομως, η κατάσταση στην περιφέρεια της χώρας είναι ιδιαίτερα τεταμένη, ενόψει και των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

Ετσι και χτες, όπως και τις προηγούμενες μέρες, χιλιάδες διαδηλωτές στη Νότια και Δυτική Ιάβα βγήκαν και πάλι στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Στην πόλη Παγκάρ Αλάμ της Βορειοδυτικής Σουμάτρας, εκατοντάδες νέοι και μαθητές σχολείων συμμετείχαν σε διαδήλωση, η οποία αργότερα πήρε τη μορφή λεηλασίας, με στόχο τρία καταστήματα κινέζικης ιδιοκτησίας... Παρόμοια κρούσματα βίας και λεηλασίας σημειώθηκαν και στην πόλη Πενγκαλενγκάν (180 χλμ. ανατολικά της Τζακάρτα) από πλήθος περίπου 500 ατόμων που λιθοβόλησαν και στη συνέχεια λεηλάτησαν καταστήματα Κινέζων.

Σε άλλες περιοχές (κυρίως στην Κεντρική Ιάβα), όπου δε σημειώθηκαν επεισόδια, είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ισχυρές μονάδες του στρατού περιπολούσαν για να αποτρέψουν πιθανές επιθέσεις διαδηλωτών εναντίον Κινέζων μεταναστών - εμπόρων που ζουν στην περιοχή.

Ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές

Εκτός ελέγχου μαίνονται οι πυρκαγιές στο ινδονησιακό τμήμα της νήσου Βόρνεο, όπου χιλιάδες στρέμματα δασών έχουν αποτεφρωθεί.

Ο υπουργός Δασών της Ινδονησίας, Ντζαμαλουντίν Σουριοχαντικουσούμο, δήλωσε πως μέχρι χτες τα ξημερώματα βρίσκονταν σε εξέλιξη 895 "πύρινα μέτωπα", ενώ το περασμένο Σάββατο τα μέτωπα ήταν 618.

Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στα δάση του Βόρνεο επανέφεραν στο προσκήνιο τον εφιάλτη που έζησε η Νοτιοανατολική Ασία τον περασμένο χρόνο, όταν ολόκληρη η περιοχή είχε σκεπαστεί από ένα πυκνό σύννεφο που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους της περιοχής. Ο υπουργός Δασών πρόσθεσε, μάλιστα, ότι πολλές φωτιές μπορεί να έχουν προκληθεί από αγρότες και βιομηχάνους που θέλουν να εκμεταλλευτούν δασικές εκτάσεις. Η κυβέρνηση απαγορεύει τις αποψιλώσεις δασικών εκτάσεων, αλλά οι αρχές αδυνατούν φέτος να επιβάλουν το νόμο, εξαιτίας και της σοβαρής οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Οι περιβαλλοντολόγοι εκτιμούν ότι οι φωτιές ευνοούνται από την περιορισμένη διάρκεια της εποχής των μουσώνων, που οφείλεται στο φαινόμενο αλλαγών στο παγκόσμιο κλίμα (Ελ Νίνιο).

ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ "ΚΟΖΑ - 2"
"Ανοιγμα" προς όλες τις κατευθύνσεις...

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ.-

Με λουλούδια, άσματα και ύμνους και κυρίως με βαρύγδουπες δηλώσεις, ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ, το τριήμερο ιδρυτικό συνέδριο της "Κόζα 2", που, μετά από ένα χρόνο, οι ιδρυτές ευελπιστούν να σηματοδοτήσει τη γέννηση μιας νέας Αριστεράς (!). Δε διευκρινίστηκε, όμως, ποιας ακριβώς...

Το ραντεβού, την άνοιξη του '99, το όρισε ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς και πρωτεργάτης της συσπείρωσης των "αριστερών δυνάμεων", πριν από το κλείσιμο των εργασιών. "Σ' ένα χρόνο θα είμαστε πιο ισχυροί και πιο πολυάριθμοι", τόνισε ο Ντ' Αλέμα, περιγελώντας αυτούς που προέβλεπαν (;) μια έντονη σύγκρουση μεταξύ Ελιάς και Αριστεράς, στη Φλωρεντία. Η απάντηση αυτή του Ντ' Αλέμα απευθυνόταν κυρίως προς τον Ρομάνο Πρόντι,που την προηγούμενη μέρα είχε ανέβει στο βήμα του συνεδρίου και χαιρέτισε το νέο πολιτικό συνασπισμό, τονίζοντας, όμως, τη σπουδαιότητα και το μέλλον της Ελιάς.

Επίσης απευθυνόταν και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βάλτερ Βαλτρόνι,ο οποίος αντιπροσωπεύει σημαντικό ρεύμα των υπερμάχων της Ελιάς στο Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς και τάσσεται υπέρ μιας ευρύτερης πολιτικής συμμαχίας των κεντροαριστερών δυνάμεων. "Υπό τη γραμματεία του Ντ' Αλέμα - είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης - επιτύχαμε ριζικές αλλαγές, αλλά η ταυτότητα του κόμματος που οικοδομούμε πρέπει να είναι ευρύτερη". Σύμφωνα με την ομιλία του στο Συνέδριο, σύνθημά του είναι το "Πέρα από την Αριστερά"...

Επί της ουσίας, πολύ λίγα φαίνεται ότι διαδραματίστηκαν στο Μέγαρο της Φλωρεντίας και το παιχνίδι, σύμφωνα με τους αναλυτές των ιταλικών πραγμάτων, θα αρχίσει να παίζεται από εδώ και πέρα και κυρίως στο μεσοδιάστημα, μέχρι, δηλαδή, τη διεξαγωγή του πρώτου συνεδρίου του νέου πολιτικού σχηματισμού, όταν θα διαλυθεί το ΔΚΑ και θα συνενωθεί με τα άλλα τέσσερα κομματίδια για το σχηματισμό των Δημοκρατών της Αριστεράς, υπό το σύμβολο της βελανιδιάς και του κόκκινου τριαντάφυλλου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών... Μέχρι τότε, αναμένεται ότι θα αποσαφηνιστούν (;) αρκετά πράγματα που σήμερα είναι ακόμη απροσδιόριστα...

Αυτή τη στιγμή, οι Δημοκράτες της Αριστεράς δεν έχουν ακόμη δική τους έδρα, αλλά τα τοπικά γραφεία του ΔΚΑ και των άλλων τεσσάρων κομμάτων θα μεταμορφωθούν σε γραφεία της "ΚΟΖΑ 2". Ολα τα εγγεγραμμένα μέλη των ιδρυτικών κομμάτων της "Κόζα 2" θα μεταγραφούν αυτόματα στους Δημοκράτες της Αριστεράς, ενώ η εγγραφή νέων μελών θα είναι εφικτή μετά από ένα δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τους προσεχείς μήνες, για το σύμβολο και το νέο πολιτικό σχηματισμό.

ΙΤΑΛΙΑ
Η ομίχλη αιτία για τον πολλαπλασιασμό οδικών ατυχημάτων

ΡΩΜΗ.-

Τα περίεργα καιρικά φαινόμενα και κυρίως η πυκνή ομίχλη που επικρατεί τελευταία στη γείτονα, γίνονται αφορμή για πρωτοφανή ατυχήματα στο ιταλικό οδικό δίκτυο.

Τέσσερις μέρες μετά την απίστευτη καραμπόλα υπό ομίχλη, άλλες δύο καραμπόλες που έγιναν χθες το πρωί στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Νάπολη με την πρωτεύουσα είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και 20 να τραυματιστούν.

Η πρώτη καραμπόλα έγινε κοντά στο Φροσινόνε, όπου συγκρούστηκαν τουλάχιστον 40 αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία. Την ώρα του δυστυχήματος στην περιοχή επικρατούσε πυκνή ομίχλη. Από τα συντρίμμια των αυτοκινήτων ανασύρθηκαν τρεις νεκροί και περίπου 20 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ορισμένα παιδιά. Η δεύτερη καραμπόλα έγινε στον ίδιο αυτοκινητόδρομο, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως της Ρώμης, στην περιοχή μεταξύ Ανάνι και Κολεφέρο, όπου έχασε τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος.

Λεηλασία σε κατάστημα στα περίχωρα της Τζακάρτα


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ