ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανθεσσαλονικιώτικο συλλαλητήριο σήμερα

Μαχητική απάντηση στην ανεργία και την παραγωγική συρρίκνωση, στις 5 μμ στην πλατεία Αριστοτέλους. Σε προσυγκέντρωση στις 4.30 στο Αγαλμα Βενιζέλου καλεί η Επιτροπή Σωματείων. "Κυκλωτικές" κινήσεις από τους εργαζόμενους σε ΒΑΛΚΑΝ, ΓΚΡΕΪΤ, ΑΓΝΟ, ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ, PEPSICO κ. ά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας). -

Τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τις νέες και τους νέους καλεί το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης να πάρουν μέρος μαζικά στο συλλαλητήριο κατά της ανεργίας και της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Επίσης, η Επιτροπή Σωματείων της Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους σε προσυγκέντρωση στις 4.30μμ στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Οι εργαζόμενοι της ΒΑΛΚΑΝ από τις 2 έως 4 μμ θα αποκλείσουν το δρόμο Θεσσαλονίκης - Χαλκηδόνας στο ύψος του Αγ. Αθανασίου και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους.

Από την άλλη πλευρά της πόλης οι καπνεργάτριες και οι καπνεργάτες της ΓΚΡΕΪΤ την ίδια ώρα θα αποκλείσουν το δρόμο προς το αεροδρόμιο και μετά θα κάνουν πορεία προς το κέντρο.

Επίσης, στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο συλλαλητήριο, οι εργαζόμενοι των χώρων που αντιμετωπίζουν άμεσα το φάσμα της ανεργίας (ΑΓΝΟ, ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ, PEPSICO κ. ά. ) θα συγκεντρωθούν στις 4μμ μπροστά στο ΕΚΘ και με πορεία θα κατευθυνθούν στο χώρο του συλλαλητηρίου.

Χθες συνεχίστηκαν οι εξορμήσεις κλιμακίων του ΕΚΘ σε εργοστάσια και χώρους δουλιάς, όπως στην ΑΤΤΙΚ, την ΓΚΡΕΪΤ, τον ΟΤΕ κ. ά. Συζήτησαν με τους εργαζόμενους, μοίρασαν ενημερωτικό υλικό και τους κάλεσαν να συμμετάσχουν μαζικά και μαχητικά στο Πανθεσσαλονικιώτικο Συλλαλητήριο.

Σε καταστροφή του παραγωγικού της ιστού και το μαρασμό της Θεσσαλονίκης οδηγεί η έλλειψη ενός συνολικού σχεδιασμού ανάπτυξης της οικονομίας, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΚΘ για το σημερινό συλλαλητήριο.

"Χθες - τονίζεται - ήταν η GOOD YAER, σήμερα είναι ο ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ, η PEPSICO - HBH, η ΑΓΝΟ, η ΒΑΛΚΑΝ, η RAGBY και ο κατάλογος συνεχώς μεγαλώνει. Κάποιοι ίσως επέλεξαν να μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη σε εμπορικό κέντρο, χωρίς όμως να μας ρωτήσουν και χωρίς να μας προετοιμάσουν για το πού θα στραφούν οι χιλιάδες άνεργοι από τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες που έκλεισαν και θα κλείσουν.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, επιδεικνύοντας έναν ιδιότυπο αυταρχισμό, προχωρεί στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αποβάλλοντας το προσωπείο του κοινωνικού διαλόγου και της δήθεν συναίνεσης. Με την περίφημη τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, δείχνει τις προθέσεις της επιρρίπτοντας στους εργαζόμενους την αποτυχία της πολιτικής της και τα ελλείμματα των δημοσίων οργανισμών. Αυτή η πολιτική δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή από τους εργαζόμενους και το λαό". Συνεχίζοντας το ΕΚΘ, καλεί τους εργαζόμενους της πόλης να πάρουν μέρος στο Συλλαλητήριο για "να δημιουργήσουμε μαζί με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το μέτωπο που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική και θα αντιστρέψει το αρνητικό τοπίο της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας στο υγιές της παραγωγικής ανάπτυξης και της απασχόλησης για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή".

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
"Χτυπήματα" στο δουλεμπορικό κύκλωμα

Πορεία ανέργων χτες στην Ακτή Μιαούλη για το δικαίωμα στη δουλιά και για μπάρκο χωρίς κεφαλομεσίτες. Κλιμάκωση σε καθημερινή βάση

Τα αγωνιστικά "χτυπήματα" των ναυτεργατών άρχισε να δέχεται από χτες το πρωί το δουλεμπορικό κύκλωμα των ναυτιλιακών πρακτόρων που "βασιλεύει" στην Ακτή Μιαούλη, με ευθύνη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.Την πρωτοβουλία για τις νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς και για μπάρκο χωρίς κεφαλομεσίτες, έχουν αναλάβει η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".

Ναυτεργάτες, άνεργοι στην πλειοψηφία τους, που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα των δύο σωματείων, συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στα γραφεία των σωματείων, όπου και καθορίστηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα της ημέρας. Λίγο αργότερα οι συγκεντρωμένοι, ξεκινώντας ταυτόχρονα από τα δύο σωματεία, συναντήθηκαν στη συμβολή της Ακτής Μιαούλη με την 2ας Μεραρχίας. Με ανακοίνωση και ντουντούκα, καλούσαν τους συναδέλφους τους να συμμετέχουν στους νέους αγώνες που ξεκινούν. Πολύ σύντομα η κινητοποίηση μετατράπηκε σε δυναμική πορεία, ενώ τα συνθήματα: "Εξω οι δουλέμποροι από τον Πειραιά" και"ΓΕΝΕ και δουλέμποροι μια φάρα είστε όλοι", αντιλάλησαν στους δρόμους της Ακτής Μιαούλη.

Πρώτος σταθμός ήταν το ναυτιλιακό πρακτορείο ΑΦΑΙΑ του Κασιμάκη σε στοά που βρίσκεται στην αρχή της παραλιακής οδού. Ο ιδιοκτήτης είχε κατεβάσει τα ρολά και όπως ενημερώθηκαν οι ναυτεργάτες ο ίδιος είχε κρυφτεί στο πατάρι του γραφείου... Δεύτερος σταθμός ήταν το γραφείο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ στη στοά Ακτή Μιαούλη 5, το οποίο και έκλεισε. Εκλεισε και το γραφείο του Χαλδαίου στην Κολοκοτρώνη 133. Οι ναυτεργάτες επισκέφθηκαν επίσης τα γραφεία NEW KRONOS του Σ. Παπαθανασίου και ΑΡΤΕΜΙΣ του Π. Κολιοβασίλη,των οποίων οι ιδιοκτήτες ισχυρίστηκαν ότι δεν έχουν σχέση με ναυτολογήσεις πληρωμάτων.

Οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Το καθημερινό ραντεβού, είναι 10 το πρωί στα γραφεία των δύο σωματείων. Οι ναυτεργάτες θα εξορμούν επίσης στις εφοπλιστικές εταιρίες που διαχειρίζονται ανασφάλιστα πλοία και στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,απαιτώντας τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας με αίτημα τη ριζική αναδιοργάνωσή του. Σταθμός στο νέο γύρο των κινητοποιήσεων θα είναι πανναυτεργατική συγκέντρωση το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Στάση και συγκέντρωση σήμερα

Παράρτημα θα ιδρύσει σήμερα στις 10 το πρωί το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά στο Μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Από αυτό το Παράρτημα θα γίνεται προσπάθεια συντονισμού των ανέργων για την ανάδειξη και λύση των προβλημάτων τους. Για το λόγο αυτό, τα σωματεία της Ζώνης κήρυξαν μια ώρα στάση εργασίας (10 π.μ. - 11 π.μ. ) και συγκέντρωση στο χώρο όπου θα εγκατασταθεί το Παράρτημα. Τα σωματεία καλούν τους ανέργους να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση.

Επίσης, σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά έχοντας τη συναίνεση της κυβέρνησης, αντιμετωπίζει με πλήρη περιφρόνηση τους εργαζόμενους και τους φορείς της πόλης, αφού επιδιώκει πλέον ανοιχτά τη συρρίκνωση και υπονόμευση της Ζώνης. Διεκδικεί την επέκταση του λιμανιού στον Μόλο της ΔΕΗ, έχοντας παράλληλα γεμίσει όλο το Πέραμα με ακτοπλοϊκά πλοία να ξεχειμωνιάζουν καλύπτοντας το 80% των θέσεων χωρίς να εκτελούνται εργασίες και με αποτέλεσμα να εκτελούνται επισκευαστικές εργασίες στην Κυνοσούρα και στη ράδα, μεγαλώνοντας έτσι το κόστος εργασίας.

"Σε κάθε περίπτωση - υπογραμμίζεται - τα σωματεία μας δε θα επιτρέψουν τη συρρίκνωση της Ζώνης και θα αντισταθούμε αγωνιστικά με όποιο τρόπο απαιτηθεί. Ολοι οι φορείς καταγγέλλουμε αυτήν την πολιτική που στηρίζει Περατικούς και Ταβουλάρηδες σε βάρος της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης". Τέλος, τα σωματεία καλούν όλους τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, "γιατί μόνο μέσα από τη συνέχιση του αγώνα και τη μαζική συμμετοχή, θα έχουμε λύσεις στα προβλήματά μας και καλύτερη ζωή για τις οικογένειές μας".

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ - ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Αύξηση των ταξικών δυνάμεων

Στο συνδυασμό της "Ταξικής Ενότητας" εμπιστεύτηκαν ξανά το "τιμόνι" του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας οι εργαζόμενοι, υπερψηφίζοντας ακόμα πιο αποφασιστικά τους υποψηφίους της.

Ετσι, η "Ταξική Ενότητα" πήρε τους 22 από τους 30 ψήφους, έβγαλε τις εφτά από τις εννιά έδρες στη νέα διοίκηση (είχε πέντε) και τον αντιπρόσωπο για το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Πέντε ψήφους και μία έδρα πήρε η ΔΑΚΕ,τρεις ψήφους και μία έδρα η ΠΑΣΚΕ.

  • Σημαντική επιτυχία κατέγραψαν οι ταξικές δυνάμεις στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων και στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου,κερδίζοντας δυο έδρες στη νέα διοίκηση και στέλνοντας τον ένα από τους δύο αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Στα 74 έγκυρα ψηφοδέλτια, η ΔΑΣ (υποστηρίχτηκε από την ΕΣΑΚ) πήρε 14 ψήφους και δυο έδρες (είχε μία). Η ΠΑΣΚΕ, 49 ψήφους και έξι έδρες, δηλαδή όσες είχε. Η ΔΑΚΕ 11 ψήφους και μία έδρα από δύο.

"Εξω οι δουλέμποροι από την Πειραιά" διαδήλωσαν χτες ναυτεργάτες στην

"Εξω οι δουλέμποροι από τον Πειραιά", διαδήλωσαν χτες ναυτεργάτες στην Ακτή Μιαούλη

Προειδοποίηση από την ΟΜΥΛΕ

Την απόφαση των λιμενεργατών και των υπαλλήλων να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα των Οργανισμών Λιμένος Πειραιά και Λιμένος Θεσσαλονίκης, διαμηνύει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας.

Οι δύο Οργανισμοί, όπως αναφέρεται, συνεχώς προχωρούν σε νέες επενδύσεις, όπως αυτές που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια σε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και τεχνικά έργα, οι οποίες έφεραν και νέα φορτία από ανταγωνιστικά λιμάνια και συνεπώς νέα έσοδα στους δύο Οργανισμούς. Το γεγονός ότι είναι κερδοφόροι οργανισμοί οδήγησαν την κυβέρνηση στις 17 Φλεβάρη του 1996 να μη συμπεριλάβει τον ΟΛΠ και ΟΛΘ στη διαδικασία μετοχοποίησης σύμφωνα με το ν.2414/1996. Τώρα η κυβέρνηση αλλάζει στάση θέλοντας να μετατρέψει το νομικό καθεστώς των δύο Οργανισμών από ΝΠΔΔ, σε ΝΠΙΔ ΑΕ "Οι πειραματισμοί αλλαγής του νομικού καθεστώτος - σημειώνεται - το μόνο που παρέχουν είναι η δυνατότητα να καταστούν προβληματικοί (οι δύο Οργανισμοί), όπως δεκάδες άλλα ΝΠΙΔ ΑΕ και να οδηγηθούν σε ανασφάλεια οι εργαζόμενοι. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να σταματήσει τις ενέργειες μετατροπής του νομικού καθεστώτος των ΟΛΠ - ΟΛΘ. Σε αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι στα λιμάνια θα αντιδράσουν με μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις".

Επίσχεση στο "ΙΑΛΥΣΟΣ"

Επίσχεση εργασίας άρχισαν από χτες στις 12 το μεσημέρι οι 16 ναυτεργάτες του πληρώματος της μηχανής στο επιβατικό πλοίο ΙΑΛΥΣΟΣ της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΔΑΝΕ,απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους. Οι ναυτεργάτες, τουλάχιστον αυτοί της μηχανής, είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Νοέμβρη, ενώ όπως καταγγέλλεται, οι ναυτεργάτες της κουβέρτας δεν έχουν πάρει δραχμή από τον περασμένο Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ