ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Συντονίζουν τον αγώνα τους

Δεκάδες σωματεία αποφάσισαν χτες, σε κοινή σύσκεψη, αγωνιστικό συντονισμό και παναθηναϊκή συγκέντρωση στις 5 Μάρτη, στην πλατεία Κάνιγγος

Να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα, για τη διεκδίκηση ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας,αλλά και για την απόκρουση της ολομέτωπης επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα,αποφάσισαν χτες δεκάδες σωματεία που συμμετείχαν σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων Αθήνας.Στα πλαίσια αυτά αποφάσισαν αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, που κορυφώνεται με την πραγματοποίηση παναθηναϊκής συγκέντρωσης στις 5 Μάρτη στην πλατεία Κάνιγγος.

Η Χρ. Τσεντούρου,πρόεδρος του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης Αττικής, επισήμανε στην εισηγητική της ομιλία ότι η πάλη για τις συμβάσεις είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ που χτυπά το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση της ανεργίας, που αξιοποιείται για το πέρασμα των "τοπικών συμφώνων απασχόλησης" και τη δικαιολόγηση της επιδότησης των εργοδοτών και της μερικής απασχόλησης.

Επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ για την άρνησή της να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων. Τόνισε πως "πρέπει η πάλη για τις συμβάσεις να σηματοδοτήσει μια αγωνιστική στάση διεκδίκησης μιας ριζικής αλλαγής της σημερινής κατάστασης". Πρότεινε να διεκδικηθεί 8.000 δρχ. κατώτερο μεροκάματο, 200.000 δρχ. κατώτερος μισθός, νομοθετική κατοχύρωση 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου με βελτίωση των αποδοχών, άμεσα μέτρα για την επιβίωση των ανέργων, κατάργηση των ρυθμίσεων που επιτρέπουν τη μερική απασχόληση κλπ. Κάλεσε τα σωματεία να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, σημειώνοντας πως μεταλλεργάτες κινητοποιούνται, εμποροϋπάλληλοι και λιθογράφοι ετοιμάζονται αγωνιστικά μαζί με άλλους κλάδους. Εξάλλου, οι οικοδόμοι προχωρούν στις 10 Μάρτη σε απεργία.

Ο Δ. Τσιουμπρής,από το σωματείο "ΚΑΖΗΣ", επισήμανε πως το σωματείο προχωρά σε στάσεις εργασίας την Πέμπτη και τη Δευτέρα για τη σύμβαση εργασίας. Ο Δ. Αθανασόπουλος,πρώην εργαζόμενος της "Πειραϊκής - Πατραϊκής",είπε ότι ομάδα ανέργων προχώρησε στη δημιουργία Επιτροπής Πρωτοβουλίας Ανέργων,που έχει στόχο την καταγραφή τους, την προβολή και διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Ο γγ της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος σημείωσε: "Οσοι είμαστε εδώ απόψε, είμαστε ταγμένοι να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων, αντίθετα κυβέρνηση, βιομήχανοι, Ευρωπαϊκή Ενωση και οι πλειοψηφίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι ταγμένοι με τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Σήμερα η εργατική τάξη δέχεται γενικευμένη επίθεση, εμείς πρέπει να αντιδράσουμε με μια γενικευμένη αντεπίθεση. Τρεις είναι οι άξονες που πρέπει να συγκεντρώσουμε τα "πυρά" μας: Πρώτον, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Βλέπετε ότι μεθοδεύεται η υπογραφή της εθνικής σύμβασης με καθυστέρηση, ώστε να καθυστερήσουν και οι κλαδικές, για να κερδίσουν περισσότερα οι εργοδότες και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός να ξεπεράσει το σκόπελο του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Εμείς πρέπει να επιμείνουμε στις 8.000 δρχ. μεροκάματο, 200.000 δρχ. μισθό και στα θεσμικά. Δεύτερον, οι ΔΕΚΟ. Πρέπει να αντιδράσουμε στην ιδιωτικοποίησή τους και στο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, γιατί αυτά θα έχουν επιπτώσεις και στον ιδιωτικό τομέα. Τρίτον, η ανατροπή αυτής της κατάστασης. Μέσα από μικρούς και μεγάλους αγώνες, για να κερδίσουν αυτοί που χάνουν από αυτή την πολιτική, οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι".

Μετά τη σύσκεψη, οι συνδικαλιστές εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους αγρότες, με ψήφισμα που κατέθεσαν στη Βουλή.

ΝΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα για λαϊκό μέτωπο πάλης

Σε αγώνα για τη δημιουργία ευρύτερου αγωνιστικού μετώπου, με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής, καλεί η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ

Κάλεσμα στα στελέχη, τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος, απευθύνει η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ,με ανακοίνωσή της, για να πρωτοστατήσουν στη δημιουργία "μετώπου διεκδίκησης ανάπτυξης της περιοχής σε φιλολαϊκή κατεύθυνση και απόκρουσης των αντιλαϊκών - αντεργατικών επιλογών της κυβέρνησης".

Η ΝΕ τονίζει ότι αποτελεί μονόδρομο η "συσπείρωση των ανέργων στο σωματείο τους και ο συντονισμός της πάλης με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία και τα άλλα λαϊκά στρώματα", καθώς και η προσπάθεια για ένα "λαϊκό μέτωπο πάλης που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική και θα επιβάλλει την παραγωγική ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του".

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι "η περιοχή του Μαντουδίου και της βορειοκεντρικής Εύβοιας γενικότερα, τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από την ανεργία, την υποβάθμιση, το μαράζωμα και την παραγωγική συρρίκνωση, σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής των εντολών του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και των πολιτικών που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, συνεπικουρούμενες και από τα άλλα κόμματα που ψήφισαν τις αποφάσεις του Μάαστριχτ".

Σημειώνεται επίσης, ότι η ανεργία δε βρίσκεται σε έξαρση μόνο στην περιοχή αυτή, αλλά σε πολλές περιοχές της χώρας, αφού αποτελεί "σύμφυτο φαινόμενο του καπιταλιστικού συστήματος".

Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ τονίζει ότι "η ΕΕ και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν ν' αντιμετωπίσουν το "καρκίνωμα" της ανεργίας με ασπιρίνες. Επιδιώκουν το μοίρασμα της ανεργίας και της φτώχειας. Μια θέση ανεργίας να τη μοιράζονται 3 και 4 εργαζόμενοι - άνεργοι".

Αναφερόμενη στο σωματείο ανέργων, η ΝΕ υπογραμμίζει ότι "το ΚΚΕ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα των ανέργων, θεωρώντας ρεαλιστικά τα αιτήματα του σωματείου". Παράλληλα επισημαίνει ότι σημεία της ολοκληρωμένης πρότασης που έχει καταθέσει για την παραγωγική ανάπτυξη της Εύβοιας, είναι:

"Η άμεση επαναλειτουργία των μεταλλείων "πρώην Παπαστρατή" υπό δημόσιο έλεγχο (του ΟΑΕ ή οποιουδήποτε άλλου σχήματος).

Η δημιουργία Δημόσιου Ενιαίου Φορέα Λευκολίθου.

Η ίδρυση Δασοβιομηχανικού συγκροτήματος καθετοποιημένης παραγωγής.

Η εκμετάλλευση του δασικού πλούτου και το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού των τσιφλικιών και μοναστηριακών κτημάτων υπέρ του δημοσίου και των κατοίκων της περιοχής.

Η δημιουργία υποδομών (λιμάνι Κυμασίου, Χάραξη νέου δρόμου κ. ά.) ".

Παρέμβαση για δεδουλευμένα

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για τους εργαζόμενους στις εταιρίες των καπνεμπόρων Χαρδαλιά - Βιδάλη

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 140 εργαζόμενοι, καπνεργάτες, καπνεργάτριες και υπάλληλοι των εταιριών "Great SA" & "ATIC SA" των καπνεμπόρων Χαρδαλιά - Βιδάλη, έθεσε για δεύτερη φορά στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Γεωργίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας.

Οι εργαζόμενοι, σημειώνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, "προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και απεργία διεκδικώντας δεδουλευμένα ενός, δύο και τριών χρόνων. Σε καθέναν από τους καπνεργάτες οι παραπάνω εργοδότες οφείλουν από 800 χιλιάδες δραχμές μέχρι 1,5 εκατ. δραχμές, ενώ σε ορισμένες ειδικότητες (όπως χειριστές) και υπαλλήλους οι οφειλές φτάνουν και μέχρι τα 5 εκατ. δραχμές. Εξάλλου, ο κ. Χαρδαλιάς έχει αφήσει απλήρωτους πάνω από 400 εργαζόμενους σε άλλα εργοστάσια, ενώ σε χιλιάδες καπνοπαραγωγούς χρωστά εκατοντάδες εκατ. δραχμές.

Οι υπουργοί ερωτώνται:

"Πώς εξηγεί η κυβέρνηση αυτή την ευκολία με την οποία οι συγκεκριμένοι "επιχειρηματίες", με ωμό και απροσχημάτιστο τρόπο, καταχρώνται ατιμώρητα το μόχθο και τον ιδρώτα χιλιάδων αγροτών και ποιος τους προστατεύει;

Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να παρέμβουν επιτέλους οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να επιβάλουν την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και οι εργαζόμενοι να εισπράξουν τα δεδουλευμένα;

Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ελέγξει τη συνολική δραστηριότητα των παραπάνω "επιχειρηματιών", οι οποίοι έχουν μεταβληθεί σε μια πραγματική μάστιγα στο χώρο της παραγωγής και επεξεργασίας του καπνού, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας;"

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Προσπάθεια ποινικοποίησης

Εκδικάζεται σήμερα αγωγή της εταιρίας, με την οποία ζητά να χαρακτηριστούν παράνομες και καταχρηστικές οι στάσεις εργασίας

Στα δικαστήρια οδηγεί το Σωματείο Εργαζομένων η "Χαλυβουργική" των Αγγελοπουλαίων, η οποία με αγωγή που κατέθεσε την περασμένη βδομάδα και εκδικάζεται σήμερα, ζητά να κηρυχτούν "παράνομες και καταχρηστικές" οι στάσεις εργασίας που έχει εξαγγείλει για αύριο Τετάρτη, για την Πέμπτη και την Παρασκευή. Επιπλέον, ζητά να καταδικαστούν ο πρόεδρος και ο γραμματέας σε καταβολή προστίμου ύψους 2 εκατ. δραχμών ο καθένας, αλλά και των δικαστικών εξόδων. Ταυτόχρονα, αρνείται την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων που έχει υποβάλει το σωματείο για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για το '98.

Χτες το πρωί, σε συνάντηση που είχε με το ΔΣ του σωματείου, η διεύθυνση του εργοστασίου δεσμεύτηκε ότι θα ανακαλέσει τη δικαστική αγωγή, για να υπαναχωρήσει απ' αυτή τη δέσμευση, λίγες ώρες μετά!

Κύρια αιτήματα των εργαζομένων είναι να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου 40 συμβασιούχων, σε αορίστου χρόνου και να προσληφθούν άμεσα εργαζόμενοι ώστε να καλυφθούν κενές οργανικές θέσεις. Επίσης, αυξήσεις 14% για φέτος, καθώς εδώ και τρία χρόνια η επιχείρηση δεν έχει δώσει την παραμικρή αύξηση.

Την απαράδεκτη τακτική της εταιρίας καταγγέλλει το σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συσπείρωση γύρω απ' αυτό.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΟΧΙ στη μείωση των συντάξεων

Την εμμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την "αναπροσαρμογή των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων" - που ήδη συζητείται στη Βουλή - με το οποίο υποβαθμίζονται οι συντάξιμες αποδοχές τους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών.

Οπως επισημαίνει, με το νομοσχέδιο αυτό καταπατούνται θεμελιώδεις διατάξεις του Κώδικα Συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και του Συντάγματος, αφού: Καθορίζεται η σύνταξη στα 50% των αποδοχών των εν ενεργεία υπαλλήλων, αντί στο 80% που ορίζει ο Κώδικας. Νομιμοποιείται η μείωση της αγοραστικής δύναμης στις συντάξεις κατά 81%, εξαιτίας του πληθωρισμού και της επιδοματικής πολιτικής. Γίνεται άνιση μεταχείριση των συνταξιούχων, γιατί αναπροσαρμογή ισχύει από 1ης Αυγούστου '97 και όχι απ' την αρχή του χρόνου. Ενα μεγάλο μέρος των συνταξιούχων έχει σοβαρή μείωση στις συντάξεις του, ενώ επιβάλλονται και κρατήσεις στις συντάξεις μέχρι και 5% υπέρ του δημοσίου.

Ο Σύνδεσμος καλεί την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να προχωρήσουν από κοινού με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας, σε αποφασιστικούς αγώνες.

Σύσκεψη του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων των περιοχών Αγ. Αναργύρων,

Σύσκεψη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων των περιοχών Αγ. Αναργύρων, Ν. Λιοσίων, Καματερού και Πετρούπολης πραγματοποιεί την Πέμπτη 19 Φλεβάρη στις 6μμ στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης (Εθνικής Αντιστάσεως 61) ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα προβλήματα του κλάδου, η οργάνωση των εργαζομένων στο σωματείο και οι αρχαιρεσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ