ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο μπλόκο αποφασίζουν

Σήμερα στο μπλόκο των Τεμπών οι αγρότες της Θεσσαλίας θα έχουν ξανά το λόγο για την πορεία του αγώνα τους. Στη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί, τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα θα τους ενημερώσουν για τις εξελίξεις της χτεσινής μέρας, που αφορούν τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα, καθώς και την άρνηση του Κ. Σκανδαλίδη και του Κ. Καραμανλή να δεχτούν την πρόταση για κοινή συνάντηση των επικεφαλής όλων των κομμάτων, με στόχο να βρεθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς.

Χτες το βράδυ συνεδρίασε στα Τέμπη η ΠΑΣΕ, συζήτησε τις νέες εξελίξεις, κατέληξε σε εκτιμήσεις, οι οποίες αμέσως μετά συζητήθηκαν και στις Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές και αφού γίνουν συνεννοήσεις με τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των άλλων περιοχών της χώρας, θα καταλήξουν στη συνέλευση, όπου το πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι αγρότες.

Η απόρριψη της πρότασης της ΠΑΣΕ για συνάντηση των επικεφαλής όλων των κομμάτων, προκάλεσε απογοήτευση και αγανάκτηση στους αγρότες. Για μια ακόμα φορά είδαν ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι και συμπαραστάτες τους και ποιοι οι αντίπαλοι και υπονομευτές του αγώνα τους. Ταυτόχρονα, όμως, οι "φρουροί" του μπλόκου εκδήλωναν την επιμονή τους στον αγώνα, δηλώνοντας πως ούτως ή άλλως η πάλη της αγροτιάς θα συνεχίζεται όσο θα εφαρμόζεται η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Οργή, βεβαίως κι αγανάκτηση προκαλεί στους αγωνιζόμενους αγρότες και η αστυνομοκρατία που επικρατεί εδώ και τρεις μέρες στην περιοχή, με εκατοντάδες αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων που ήρθαν από την Αθήνα και στρατοπέδευσαν στη Λάρισα, σε μια επίδειξη του αυταρχικού προσώπου της κυβέρνησης.

Αντιθέτως, το κύμα λαϊκής συμπαράστασης που εκδηλώθηκε κι αυτό το Σαββατοκύριακο με επισκέψεις στο μπλόκο των Τεμπών χιλιάδων εργαζομένων, μαθητών, φοιτητών, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γυναικών, συνταξιούχων, γέμισε με αυτοπεποίθηση τους αγωνιστές της αγροτιάς, αφού βλέπουν πως στη μάχη που δίνουν τώρα και σε κείνες που θ' ακολουθήσουν για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής δεν είναι μόνοι τους, αλλά έχουν μαζί τους την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ κατά των αγροτών

Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει την αδιαλλαξία και απειλεί με επέμβαση των ΜΑΤ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απάντησαν αρνητικά στην πρόταση της ΠΑΣΕ για σύσκεψη αρχηγών

Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου υπουργού Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππα και του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη,επιβεβαίωσε, και χτες, την αδιάλλακτη προκλητική στάση της κατά των αγροτών, αρνούμενη να συζητήσει για τα προβλήματα και τα αιτήματα που προβάλλουν οι εξεγερμένοι αγρότες, ενώ εμμέσως πλην σαφώς, απείλησε ξανά για τρομοκρατική επέμβαση διά του... νόμου των ΜΑΤ!

Ο Κ. Σκανδαλίδης,μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕ, εξέφρασε την αντίθεσή του ΠΑΣΟΚ σε συμβούλιο αρχηγών πολιτικών κομμάτων που αποδέχτηκαν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και ο ΣΥΝ, προκειμένου να συζητηθούν τα αγροτικά αιτήματα και να υπάρξουν λύσεις. Αφού επανέλαβε το γνωστό εκβιασμό "διάλογος με κλειστούς δρόμους δε γίνεται", χαρακτήρισε τη συνάντηση αρχηγών "διάλογο καθαρά προσχηματικό", και ισχυρίστηκε ότι είναι μέσο άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση (!), η οποία, όπως συμπλήρωσε... έχει εξαντλήσει το διάλογο! Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας κατέφυγε ξανά στις απειλές ανοιχτής τρομοκρατίας κατά των αγροτών, απαιτώντας να μην ξανακλείσουν τους δρόμους γιατί η κυβέρνηση θα... "εξαντλήσει τις νόμιμες διαδικασίες".

Αλλοθι στην κυβέρνηση από τη ΝΔ

Την αδιαλλαξία της κυβέρνησης ήρθε ουσιαστικά να στηρίξει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία ξεκαθαρίζει ότι δε στηρίζει, σε καμία περίπτωση, "ακραίες" μορφές διεκδίκησης και, έμμεσα πλην σαφώς, προτρέπει τους αγρότες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και να υποταχθούν στη "μοίρα τους".

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος μετά τη σύσκεψη του τομεαρχών, υπό τον Κ. Καραμανλή. "Η ΝΔ δεν πρόκειται επ' ουδενί πολιτικά να καλύψει ακραίες μορφές κινητοποίησης ή διεκδίκησης", είπε αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε προχθές ο πρόεδρος της ΝΔ με εκπροσώπους της ΠΑΣΕ.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για το ρόλο της ΠΑΣΕ, ενώ, ο Κ. Καραμανλής έσπευσε να στηρίξει χθες το απόγευμα τις διασπαστικές ηγεσίες της ΓΕΣΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ και ΣΥΔΑΣΕ. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του κόμματος, απαντώντας στην ερώτηση αν η ΝΔ αναγνωρίζει την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, αναμάσησε αυτούσια την κυβερνητική προπαγάνδα, λέγοντας ότι είναι και αυτή ένα όργανο έκφρασης, τοπικής εμβέλειας και "περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο τοπικό πρόβλημα, το βαμβάκι"!

O K. Καραμανλής, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τις ηγεσίες των τριών συμβιβασμένων τριτοβάθμιων ενώσεων, επιχείρησε να δημαγωγήσει επαναφέροντας τις γνωστές προτάσεις περί μείωσης του κόστους των αγροτικών προϊόντων, ενώ στο θέμα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, επιχείρησε να υπεκφύγει ρίχνοντας το μπαλάκι στον Κ. Σημίτη να αναλάβει εκείνος την πρωτοβουλία για να ξεκινήσει ο εθνικός διάλογος για το αγροτικό.

"ευελιξία" ο ΣΥΝ

Παρομοίως η στάση του ΣΥΝ (λέει ότι στηρίζει ορισμένα δίκαια αιτήματα, ενώ υπάρχουν και άδικα...), που προτρέπει για άλλες... "ευέλικτες μορφές" αντί του κλεισίματος δρόμων, επίσης δίνει προσχήματα στην κυβέρνηση. Κι αυτό, όταν η κυβέρνηση, αδίστακτη συκοφαντεί τους αγρότες και τον αγώνα τους και παρουσιάζεται αδιάλλακτη απαιτώντας από τους αγρότες... "άνευ όρων παράδοση", επιδιώκοντας να τσακίσει το αγροτικό κίνημα για να περάσει πιο εύκολα την αντιλαϊκή της πολιτική.

Ωμές απειλές

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εντείνοντας την τρομοκρατική επιχείρηση κατά των αγροτών με... "έκτακτο ανακοινωθέν" το Σάββατο έκανε λόγο για κυβερνητικές διαπιστώσεις πως τάχα, μεταξύ των εξεγερμένων αγροτών υπάρχουν δυνάμεις που προωθούν την ένταση και την αντιπαράθεση, για αυθαιρεσία και παράβαση των νόμων με τον αποκλεισμό των δρόμων. Επίσης, είπε προκλητικά "ότι κάποιοι αγρότες δίνουν στις κινητοποιήσεις τους ένα χρώμα που υπερβαίνει τα όρια του συνδικαλιστικού αγώνα, ώστε οι κινητοποιήσεις αυτές να εντάσσονται σε πολιτικά σχέδια" - το γνωστό περί υποκινούμενων πολιτικά αγροτών δηλαδή. Ετσι, η κυβέρνηση... αποφάσισε και διέταξε: "Τους καλούμε (σ. σ. τους αγρότες) να τερματίσουν αμέσως αυτή τη μορφή των κινητοποιήσεων", ενώ συμπλήρωσε την απειλή λέγοντας: "Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει κάθε νόμιμη διαδικασία για να μην επιτρέψει την αιχμαλωσία του κοινωνικού συνόλου στις επιδιώξεις εκείνων των λίγων που, όπως φαίνεται, δε διαθέτουν κοινωνική ευθύνη"!

Συμπαράσταση από τους εργαζόμενους

Ψήφισμα συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα των αγροτών ενέκριναν χτες βράδυ εκπρόσωποι 50 πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας και άλλοι συνδικαλιστές,που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων Αθήνας.Αμέσως μετά, οι συνδικαλιστές επέδωσαν το ψήφισμα σε εκπροσώπους των κομμάτων στη Βουλή, ζητώντας τους να παρέμβουν και να ασκήσουν πίεση, ώστε να σταματήσει η κυβέρνηση την τρομοκρατία σε βάρος των αγροτών και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Στο ψήφισμα, χαρακτηρίζεται ο αγώνας των αγροτών "αναγκαίος για την επιβίωση των ίδιων, αλλά και με πατριωτικά χαρακτηριστικά, αφού εναντιώνεται στις επιλογές της ΕΕ για ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τον περιορισμό της αγροτικής οικονομίας". Τα σωματεία απαιτούν απ' την κυβέρνηση να απαντήσει θετικά στα δίκαια αιτήματα των αγροτών, να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ και οι άλλες δυνάμεις καταστολής απ' το χώρο των κινητοποιήσεων και καλούν τους εργαζόμενους της Αθήνας να καταδικάσουν την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης και να εκδηλώσουν έμπρακτα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Ψήφισμα συμπαράστασης έστειλε χτες και η ΓΣΕΕ,αναφέροντας ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις διεκδικήσεις των αγροτών, που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους και την αποτροπή των αρνητικών συνεπειών για την αγροτική οικονομία από τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΓΚΑΤΤ. Η ΓΣΕΕ εκφράζοντας την ανησυχία της, αναφέρει η ανακοίνωση, πιστεύει ότι μέσα από ουσιαστικό διάλογο επιβάλλεται να βρεθεί πολιτική λύση στα χρόνια και μεγάλα προβλήματα των αγροτών. "Μια τέτοια διέξοδος - καταλήγει η ανακοίνωση - θα είναι σε όφελος όχι μόνο των αγροτών αλλά και των εργατοϋπαλλήλων και της οικονομίας, γενικότερα".

Η αγροτιά δεν έχει ανάγκη από μεγάλα λόγια

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

"Το ΚΚΕ υποστήριξε ανοιχτά τη θετική πρόταση της Πανθεσσαλικής Επιτροπής για άμεση συνάντηση των επικεφαλής όλων των κομμάτων, σήμερα (σ. σ. χτες) Δευτέρα, με στόχο να καταβληθούν προσπάθειες να ζητηθεί μια λύση στα πιο άμεσα και πιεστικά προβλήματα της αγροτιάς. Η πρόταση αυτή, όπως φαίνεται, ναυαγεί με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και του γραμματέα του Κ. Σκανδαλίδη, που αρνήθηκε να δεχτεί μια απόλυτα λογική πρόταση.

Τεράστια ευθύνη αναλαμβάνει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, που με διάφορους παραπλανητικούς ελιγμούς και προφάσεις υπεκφεύγει να δεσμευτεί στην πραγματοποίηση της συνάντησης σήμερα το απόγευμα. Η άρνηση για τη σύσκεψη δείχνει τις πραγματικές διαθέσεις απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες. Προσφέρει στήριξη και ανοχή στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης.

Η αγροτιά της χώρας μας, που στο μεγαλύτερο μέρος της υποφέρει, δεν έχει ανάγκη από μεγάλα λόγια και φραστική συμπαράσταση. Θέλει συγκεκριμένη πολιτική στήριξη, ιδιαίτερα αυτήν την ώρα, που στην πόλη της Λάρισας έχουν στρατοπεδεύσει διμοιρίες των ΜΑΤ, τα οποία συμπληρώνουν το έργο της ατομικής τρομοκρατίας που έχουν εξαπολύσει οι μηχανισμοί της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ σπίτι το σπίτι, άνθρωπο τον άνθρωπο.

Το ΚΚΕ ζητά από όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα από τις θέσεις τους για τα αγροτικά προβλήματα, ανεξάρτητα από τις σκέψεις τους για τις μορφές πάλης, να απαιτήσουν εδώ και τώρα να φύγουν τα ΜΑΤ από τη Λάρισα, να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας απέναντι στο όργιο της τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ