ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρέος απέναντι στις ρίζες

Εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, γυναίκες, συνταξιούχοι πήγαν την Κυριακή στα Τέμπη, για να συνταχθούν με τους αγωνιζόμενους αγρότες

Κυριακή πρωί στα Τέμπη. Δίπλα στους αγρότες, που κι αυτό το Σαββατόβραδο το έβγαλαν μέσα στο κρύο. Με υπομονή και πίστη. Κυριακή πρωί στα Τέμπη. Συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γυναίκες, παιδιά, από τη Θεσσαλία, την Αθήνα, άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και μετανάστες. Ολοι μαζί για να δηλώσουν πως "είμαστε μια γροθιά, είμαστε στο πλευρό σας". Ολοι μαζί για να δυναμώσουν τη φωνή αντίστασης, για να δυναμώσουν το μέτωπο πάλης. Με πείσμα και αποφασιστικότητα. Εκεί ανάμεσα στα παρατεταγμένα τρακτέρ, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις δυναμώνουν, όπως και ο αγώνας...

Αντάμωσαν συγχωριανοί

Ο ένας 78 χρόνων, συνταξιούχος του ΙΚΑ. Την Κυριακή ήρθε στα Τέμπη από την Αθήνα για να δηλώσει έμπρακτα τη συμπαράστασή του στους αγρότες. Κι η ολιγόωρη παρουσία του, εκεί στα μπλόκα των Θεσσαλών ξωμάχων, δεν ήταν για τον Θανάση Νάρη "κίνηση εντυπωσιασμού". Ηταν χρέος. Χρέος απέναντι στις αγροτικές ρίζες του, χρέος απέναντι στην πρώτη μπουκιά ψωμιού που έφαγε βγαλμένη με ιδρώτα απ' αυτόν τον κάμπο, χρέος απέναντι στο χωριό του - το Μακρυχώρι του Νομού Λάρισας - που κάθε καλοκαίρι που το επισκέπτεται το βρίσκει "όλο και πιο άδειο, όλο και πιο μαραζωμένο". Και το μόνο που εύχεται - εκτός απ' το να έχει ο αγώνας επιτυχία - είναι "να ζήσω ακόμα δυο - τρεις δεκαετίες, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να ψηφίζω!".

Ο άλλος 60 χρόνων, βαμβακοπαραγωγός και κτηνοτρόφος από το Μακρυχώρι. Κάθε μέρα - από τις 2 Φλεβάρη που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις - βρίσκεται στα μπλόκα. Κι αυτός από χρέος. "Για να 'ρχονται τα παιδιά μας απ' την Αθήνα και να βρίσκουν ένα σπίτι ανοιχτό, μια φωτιά αναμμένη, πέντε ανθρώπους να μιλήσουν. Για να 'ρχονται στον τόπο που τους γέννησε και τους αγαπάει", λέει χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Δαρδακούλης,βλέποντας τον συγχωριανό του να έρχεται απ' την πρωτεύουσα - παρά την ηλικία του και μόνο για τέσσερις ώρες - αισθάνεται πιο δυνατός. Αισθάνεται πως αυτός ο αγώνας είναι "αλυσίδα", είναι αγώνας που "αφορά και τους αγρότες και τους πρωτευουσιάνους". "Τι θέλουν δηλαδή; Ολη η Ελλάδα να "μετακομίσει" στην Αθήνα;", αναρωτιέται.

Ο μπάρμπα - Θανάσης και ο Δημήτρης συναντήθηκαν τυχαία. Ο πρώτος δεν ήξερε πως ο δεύτερος ήταν στα Τέμπη και ο δεύτερος δεν πίστευε πως ο πρώτος θα έπαιρνε μια τέτοια "απόφαση ταλαιπωρίας". Το σμίξιμό τους καθολικό, απόλυτο. Τι κάνουν οι άλλοι συγχωριανοί, πώς πήγε φέτος η παραγωγή, τι κάνουν οι γυναίκες, τα παιδιά, τα εγγόνια, πώς πάει ο αγώνας, αν αντέχεται το κρύο... Ο ένας δίπλα στον άλλον. Σαν αλυσίδα.

"Ολοι όφειλαν να είναι εδώ"

Λίγα μέτρα πιο πέρα ένα ακόμα "πηγαδάκι". Αυτή τη φορά γυναικείο. Η Ευγενία, η Ζαχαρούλα και η Κατερίνα. Η Ευγενία Καραπάνου και η Ζαχαρούλα Σιάντου είναι αδελφές. Η πρώτη ήρθε απ' την Αθήνα, για να συμπαρασταθεί στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. "Ολοι οι πολίτες αυτής της χώρας όφειλαν να είναι εδώ αυτές τις μέρες. Οχι μόνο για να συμπαρασταθούν, αλλά και για να δουν πώς είναι να είσαι μες στο χωράφι, μες στη λάσπη και το κρύο για να βγάλεις όλα αυτά τα αγαθά που εμείς απολαμβάνουμε", λέει χαρακτηριστικά.

Η Ζαχαρούλα μένει στην Καρδίτσα, δεν είναι αγρότισσα, αλλά συμμετέχει κι αυτή στον αγώνα, γιατί "όταν οι αγρότες πεινάνε, θα πεινάσουμε και μεις". Η κόρη της Κατερίνα είναι μόλις 17 χρόνων. Δίνει, όμως, κι αυτή το "παρών". "Απ' τα παιδιά στο σχολείο καταλαβαίνω πόσο έντονο, πόσο εμφανέστατο είναι το πρόβλημα πια. Ολοι οι συμμαθητές μου, που οι γονείς τους είναι αγρότες, κάθε χρόνος που περνά βρίσκονται και σε πιο δύσκολη κατάσταση", επισημαίνει.

Το σύνθημα ακούγεται σχεδόν ταυτόχρονα. "Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα". Μόνο που η φωνή απ' το μεγάφωνο είναι ενός παιδιού. Του 12χρονου Μάριου Ραφτόπουλου.Παιδί αγρότη ο Μάριος, παρά το νεαρό της ηλικίας, δείχνει ήδη να έχει γαλουχηθεί μες στους αγώνες. "Βρίσκομαι σχεδόν καθημερινά στα μπλόκα μαζί με τον πατέρα μου. Ο αγώνας αφορά όλη την οικογένεια", λέει με μια ωριμότητα που σε εκπλήσσει.

Μαζί με τον Μάριο και ο 14χρονος αδελφός του Φώτης.Που από τώρα ήδη έχει σχεδιάσει το μέλλον του. "Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνω στο χωριό. Τι να κάνω; Να πεινάσω και γω σαν όλους τους αγρότες σήμερα;".

"Υπέροχος αγώνας"

Κόντευε 1 μ.μ. της Κυριακής, όταν στα Τέμπη έφτασαν με πούλμαν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Αθήνας, κρατώντας πανό με το σύνθημα "Στους ηρωικά αγωνιζόμενους αγρότες, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Αθήνας συμπαραστέκονται ολόψυχα".

Ο 83χρονος Γιάννης Ξυδιάς,που ήρθε απ' την Κυψέλη, χαρακτήρισε τον αγώνα των αγροτών "υπέροχο". "Πρέπει να είμαστε δίπλα τους. Είναι αδέλφια μας, είναι αυτή τη στιγμή πρωτοπόροι. Εχουμε μάθει μια ζωή με τους αγώνες και παρά τα γεράματα, όλοι οι δρόμοι με οδηγούν σ' αυτούς", λέει αφοπλιστικά ο μπάρμπα - Γιάννης. Μαζί του και ο κατά έναν χρόνο μεγαλύτερός του Νίκος Παϊζης."Δεν μπορεί να γίνεται τέτοιο πράγμα στη χώρα μας και μεις να καθόμαστε στα σπίτια μας", λέει και ξέρεις πριν ακόμα ξεκινήσει να αφηγείται τις δικές του ιστορίες πως η κάθε του ρυτίδα είναι κι ένας φάρος ζωής.

"Απ' τους αγρότες θα το βρούνε οι κυβερνώντες. Οπως έγινε και παλιότερα. Οι ρίζες μου είναι αγροτικές και το χρέος μου είναι να είμαι κοντά τους", συμπλήρωσε ο τρίτος της παρέας, ο 68χρονος Νίκος Μπραβάκος.Κι όλοι μαζί, άνδρες και γυναίκες συνταξιούχοι, βροντοφώναξαν το σύνθημα: "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με την αγροτιά αντίσταση και πάλη".

Νέες, αγωνιστικές φωνές

Μια ώρα αργότερα, γύρω στις 2 μ.μ., τα Τέμπη σείστηκαν από τις φωνές των νέων που έφτασαν εκείνη την ώρα από την Αθήνα. Φοιτητές, μαθητές, αλλά και δάσκαλοι και καθηγητές έκαναν αισθητή την παρουσία τους, αφού για ένα μισάωρο περίπου δε σταμάτησαν ούτε λεπτό να φωνάζουν συνθήματα. Μαζί τους ενώθηκαν και οι φωνές των συνταξιούχων, αλλά και των ίδιων των αγροτών που δήλωναν από κοινού: "Λιτότητα, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός", "Καθηγητές, εργάτες, αγρότες, φοιτητές. Με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές" και "Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, του Μάαστριχτ είναι εντολή".

"Ηρθαμε εδώ για να χαιρετίσουμε τους αγρότες, να συμπαρασταθούμε στον λαμπρό αγώνα τους. Ενας αγώνας που είναι και δικός μας, αφού πάντα οι νέοι είναι στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων, που αντιπαλεύουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική", είπε στο "Ρ" ο 27χρονος Ζαφείρης Βελάς,από το Συντονιστικό των Νυχτερινών Σχολείων της Αθήνας. Στο ίδιο πνεύμα και ο 17χρονος Μικές Λαμπαδοχυτός - μαθητής κι αυτός νυχτερινού σχολείου και εργαζόμενος σε μηχανουργείο - δηλώνει: "Η παρουσία μας εδώ έχει έναν και μοναδικό σκοπό: Να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση να σταματήσει να εφαρμόζει τις εντολές της ΕΕ, που ξεκληρίζουν την αγροτιά".

Ο 21χρονος Κώστας Κουρέτας είναι φοιτητής στο Χημικό. "Πρέπει να συνεχίσουν οι αγρότες των αγώνα τους, πρέπει και μεις να βοηθήσουμε σ' αυτό. Γιατί τα προβλήματα είναι κοινά", είπε χαρακτηριστικά. Φοιτήτρια του Χημικού και η 22χρονη Σπυρέτα Παναγή,επισήμανε πως "οι αγώνες πρέπει να ξεκινήσουν και στις άλλες κοινωνικές τάξεις που πλήττονται σήμερα από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης". Ενώ ο εκπαιδευτικός Αντώνης Καλόβουλος τόνισε πως "βρισκόμαστε στο πλευρό των αγροτών, γιατί και μεις - δάσκαλοι και καθηγητές - είμαστε σαν κι αυτούς θύματα αυτής της πολιτικής".

Εμπρακτη συμπαράσταση

Την Κυριακή η συμπαράσταση των μαζικών φορέων στους αγρότες της Θεσσαλίας δεν εκδηλώθηκε μόνο με την παρουσία δεκάδων εκπροσώπων τους στα μπλόκα του αγώνα, αλλά και με την οικονομική ενίσχυση που πρόσφεραν δεκάδες Σύλλογοι, Σωματεία, Ενώσεις και Ομοσπονδίες της πρωτεύουσας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως την ηθική και οικονομική βοήθειά τους πρόσφεραν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,ο Σύλλογος Εργαζομένων του "Μινιόν",η Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθήνας,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ,τα Συνδικάτα Οικοδόμων Ηλιούπολης,Γλυφάδας,Περιστερίου,Κολωνού και Καλλιθέας,ο Σύλλογος Γυναικών Ελληνικού,η Επιτροπή Ειρήνης Καλλιθέας,η Εργατική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ,η Αχτίδα Α Αθήνας του ΚΚΕ,η "Δημοτική Δημοκρατική Ενότητα" Καλλιθέας κ. ά.

Ιδιαίτερη εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η οικονομική προσφορά ενός Αλβανού μετανάστη και ενός συνταξιούχου απ' τη Γιουγκοσλαβία,που έδωσαν ό,τι μπορούσαν από το υστέρημά τους. Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση δημιούργησε η άρνησή τους να μιλήσουν σε οποιοδήποτε ΜΜΕ, η άρνησή τους να ακουστούν έστω και τα ονόματά τους...

Ο λαός μάς έταξε να 'μαστε κοντά τους

Αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι άλλοι μαζικοί φορείς συμπαραστάθηκαν στους αγρότες

Το Σάββατο επισκέφτηκαν το μπλόκο των Τεμπών και εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους αγρότες αιρετοί και άλλοι φορείς του Πειραιά και των γύρω δήμων: Η "Δημοκρατική Ενότητα" Νίκαιας με επικεφαλής την Βέρα Νικολαϊδου,δημοτική σύμβουλο και πρώην δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους Μαρία Ζεϊμπέκογλου,Στέλιο Μπενετάτο και Σπύρο Ιωαννίδη,που εκπροσωπούσε και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Τριάδας Νίκαιας σαν πρόεδρός του. Η Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση" με τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Τζατζάνη.Η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση" με την επικεφαλής της και δημοτική σύμβουλο Ελένη Παπαδοπούλου.Η "Δημοκρατική Ενότητα" Κορυδαλλού, με τον επικεφαλής της δημοτικό σύμβουλο και πρώην δήμαρχο Νίκο Θεμελή και την Σοφία Ζανέτη.Ο Δήμος Περάματος με την δημοτική σύμβουλο Μαρία Ζύμαρη.Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Πειραιά, με την επικεφαλής και νομαρχιακή σύμβουλο Ελπίδα Παντελάκη.Ο Β. Ρηφουνάς από το Σωματείο Μετάλλου, ο Σ. Τσίχλας από το Σωματείο Οικοδόμων και ο Γιάννης Παναγιώτου από τους συνταξιούχους ΤΕΒΕ Πειραιά (Εκτελωνιστών).

Σε δηλώσεις τους στο "Ρ" τόνισαν:

Βέρα Νικολαϊδου: "Ηρθαμε για να συμπαρασταθούμε στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας αυτός είναι και αγώνας δικός μας και, ιδιαίτερα, μετά την ανάλγητη τελευταία στάση της κυβέρνησης απέναντι στα προβλήματά τους, ο μόνος δρόμος που απομένει, όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά για όλους μας, είναι ο αγώνας. Ενας αγώνας συντονισμένος, που είναι και ο μόνος που θα φέρει αποτέλεσμα".

Μαρία Ζύμαρη: "Εκ μέρους του Δήμου Περάματος και όλης της πόλης, η οποία πλήττεται από την ανεργία και αιτία είναι η ίδια πολιτική που έχει φέρει και τους αγρότες στα μπλόκα, ήρθαμε να συμπαρασταθούμε στους αγρότες. Ο αγώνας είναι κοινός και μόνο η κοινή μας δράση θα φέρει αποτελέσματα, θα βάλει φραγμούς και θα ανατρέψει αυτή την πολιτική που διαλύει τη βιομηχανία και ξεριζώνει την αγροτιά".

Νίκος Θεμελής: "Ηρθαμε εδώ γιατί θεωρούμε ότι ο αγώνας των αγροτών συνδέεται άμεσα και με την συνολική πορεία του τόπου και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά ο λαός μας. Τα προβλήματα των αγροτών και των εργατών είναι και προβλήματα δικά μας. Γιατί η πολιτική που ακολουθείται σήμερα δε θίγει μόνο τους αγρότες, θίγει συνολικά τους εργαζόμενους. Και εμείς, σαν εκπρόσωποι της ΤΑ, ξέρουμε ότι αυτή η πολιτική έχει επιπτώσεις και στην Αυτοδιοίκηση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πρέπει να αγωνιστούμε από κοινού, για να αποτρέψουμε αυτή την πολιτική που οι επιπτώσεις της είναι γνωστές σε όλους".

Ελένη Παπαδοπούλου: "Ενάντια στην ανάλγητη και αντιλαϊκή πολιτική, που εκπορεύεται από την ΕΕ και πιστά εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, ενάντια στον αφανισμό των αγροτών, ένα είναι το χρέος και το καθήκον όλων των πολιτών. Συμπαράσταση σε αυτόν τον αγώνα των αγροτών, όλων των εργαζομένων, των ανέργων, για να δώσουμε ένα γερό χτύπημα σε αυτούς που καταδυναστεύουν το λαό".

Κώστας Τζατζάνης: "Αυτοί που ιδρώνουν για να μας δώσουν τα αγαθά που απολαμβάνουμε, αυτοί που ιδρώνουν για να μας θρέψουν, εμείς όλοι που βγάζουμε το ψωμί μας με τον ιδρώτα μας, έχουμε έναν κοινό εχθρό: Αυτούς που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα μας σε όλα τα μέρη της Γης και στην Ελλάδα και οι υπηρέτες τους που υπάρχουν μπόλικοι στη χώρα μας. Εχουμε λόγο οι εκπρόσωποι της ΤΑ, όντας συνεπείς σε αυτό που μας έταξε ο λαός, να έρθουμε εδώ και να εκφράσουμε την υποστήριξή μας, γιατί πρέπει να ανατρέψουμε αυτή την αισχρή αντιλαϊκή πολιτική, αυτή τη λαίλαπα που σήμερα προσπαθούν να περάσουν οι εκμεταλλευτές".

Γιάννης Παναγιώτου: "Ηρθαμε στα μπλόκα να υποστηρίξουμε τους αγρότες που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Ολοι οι συνταξιούχοι συμπαραστεκόμαστε σε αυτόν τον αγώνα. Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει το κεφάλι στα προβλήματα των αγροτών και να δώσει λύσεις".

Καρδίτσα - Γιοχάνεσμπουργκ

Από την Καρδίτσα στο Γιοχάνεσμπουργκ. Από αγρότης μετανάστης. Η πολιτική ξεκληρίσματος τον "εκσφενδονίζει" στην άλλη άκρη του κόσμου.

Ο Βασίλης Κουλουχτσής από το Μακρυχώρι Καρδίτσας,πριν να χαράξει την αγωνιστική πορεία μαζί με χιλιάδες συναδέλφους του, στις 2 του Φλεβάρη για "Βιοκαρπέτ" και στη συνέχεια για Τέμπη, είχε πάρει και μια άλλη απόφαση: Να φύγει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη γη του, να δουλέψει σκληρά στη Νότιο Αφρική, να ξεπληρώσει τα χρέη, τα τόκια και τα πανωτόκια. Ακόμη κι αν το καταφέρει αυτό ποτέ δε θα μπορέσει να ξεπληρώσει τα "σπασμένα" της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και των Βρυξελλών. Τον κατάντησαν να χρωστάει 14 εκατομμύρια δραχμές. Πήγε να κάνει ρύθμιση στην Αγροτική Τράπεζα και του ζήτησαν να πληρώσει 42 εκατομμύρια για τα επόμενα 8 χρόνια! Με 82 στρέμματα χωράφι και μηδέν κέρδος από το βαμβάκι, πώς να τα βγάλει πέρα;

"Δε θα μου πάρουν τα χωράφια και τα "σίδερα". Ούτε θα τα πουλήσω. Θα πάω Γιοχάνεσμπουργκ μαζί με την οικογένεια και θα δουλέψω χειριστής σε εκσκαφέα. Εχω κάνει σύμβαση για πέντε χρόνια. Είναι όλα κανονισμένα, 26 ή 27 του μήνα φεύγω", ήταν τα λόγια που ακούσαμε το παγωμένο βράδυ της Κυριακής 15 του Φλεβάρη, γύρω από τη φωτιά που πύρωνε τους "φρουρούς", στο πάνω "σύρμα" του μπλόκου των Τεμπών. Αμέσως έπεσε βουβαμάρα γύρω του και στα πρόσωπα αυτών που τον άκουσαν, ζωγραφίστηκε η πίκρα. "Πώς μας κατάντησαν έτσι", μονολόγησε ένας συγχωριανός του. "Βρε για αυτό είμαστε εδώ", τους είπε ο Βασίλης και συνέχισε: "Τα τρακτέρ να είναι καλά. Ο αγώνας θα συνεχιστεί. Γιατί δεν καταλαβαίνουν αλλιώς, ο Σημίτης και οι Βρυξέλλες. Εγώ μόλις ξαναγίνει συλλαλητήριο θα πάρω το αεροπλάνο από το Γιοχάνεσμπουργκ, να 'ρθω να ξαναβγάλω το τρακτέρ στο δρόμο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ