ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στη Χάγη...

Η Αθήνα επιμένει σε νομική αντιμετώπιση των "διαφορών", σε αντίθεση με την Αγκυρα που επιδιώκει εφ' όλης της ύλης πολιτικό διάλογο

Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει τη ρηματική διακοίνωση, με την οποία θα απαντήσει στην πρόταση πέντε σημείων που την περασμένη βδομάδα, με τον ίδιο τρόπο, υπέβαλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Η ελληνική απάντηση θα διατυπωθεί μετά από σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον πρωθυπουργό, η οποία θα πραγματοποιηθεί, όπως ανακοίνωσε υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, την προσεχή Τετάρτη.

Η απάντηση που θα δώσει η Αθήνα αναμένεται να είναι απορριπτική, καθώς οι προτάσεις Τζεμ, ως σύνολο, επαναλαμβάνουν την πάγια επιδίωξη της Αγκυρας για έναν εφ' όλης της ύλης πολιτικό διάλογο.

Η Αθήνα ανταπαντά στις προτάσεις Τζεμ, τις οποίες ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε και στη συνέντευξη που παραχώρησε χτες στην "Ελευθεροτυπία", προβάλλοντας τη θέση που πρόσφατα διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος με την υπόδειξη του πλαισίου που προσφέρει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως "χώρου" για την αντιμετώπιση κάθε απαίτησης της Αγκυρας. Τη θέση αυτή, πιθανότατα θα την επαναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και στη ρηματική διακοίνωση που ετοιμάζει.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, χτες θέλησε να μιλήσει για τα Ελληνοτουρκικά, προφανώς για να διαμορφώσει το κλίμα μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Ετσι, λοιπόν, ο υπουργός εξωτερικών, μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε με τον Ρώσο ομόλογό του που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, "έμεινε" στο "βήμα" για να απαντήσει σε ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά. Στις δηλώσεις αυτές ο Θ. Πάγκαλος επισήμανε το "κόσμιο" ύφος που χρησιμοποίησε ο Τούρκος συνάδελφός του στη συνέντευξη. Υπογράμμισε όμως, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε έναν εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό πολιτικό διάλογο και υπενθύμισε πως η Τουρκία αν αποδεχτεί τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης θα μπορούσε να προσφύγει εκεί για οποιοδήποτε θέμα θεωρεί πως αποτελεί ελληνοτουρκική διαφορά.

Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ε. Πριμακόφ ξεκίνησε χτες τη μέρα του και την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, με τη συνάντηση που είχε με τον Δ. Κοπελούζο, τον οποίο επισκέφτηκε στις 9 το πρωί στα γραφεία της εταιρίας "Προμ - Γκαζ". Στη συνέχεια ο Ρώσος υπουργός, συνάντησε την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τον πρωθυπουργό, τον δήμαρχο της Αθήνας, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Ρώσος υπουργός, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Θ. Πάγκαλο, χαρακτήρισε το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων "πολύ καλό" και επισήμανε, βρίσκοντας σύμφωνο και τον Θ. Πάγκαλο, πως απαιτείται η προώθηση της ελληνορωσικής συνεργασίας στα Βαλκάνια.

Για το θέμα των πυραύλων "S-300" ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πως η χώρα του θα τιμήσει την υπογραφή της και οι όροι του συμβολαίου θα ικανοποιηθούν και μάλιστα εμπρόθεσμα, εκτός και αν συμφωνηθεί, εν τω μεταξύ, αποστρατιωτικοποίηση σε ολόκληρη την Κύπρο.

Για την κρίση στο Ιράκ οι δύο υπουργοί συμφώνησαν πως δεν έχουν εξαντληθεί ακόμη τα διπλωματικά περιθώρια για την εξεύρεση μιας λύσης, η οποία, σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να δοθεί με τη δύναμη των όπλων.

Μπλόκα εργατών - αγροτών

Στα "μπλόκα" χτυπά η καρδιά του λαού. Στα μπλόκα των αγροτών ανασαίνει η ελπίδα του αγώνα για το δίκιο των αδικημένων. Αυτών, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της λαϊκής πάλης, αυτών, που, πεισμένοι για το αδιέξοδο της πραγματικότητας στην οποία ζουν και που τη διαμορφώνουν οι εκμεταλλευτές τους, συντονίζουν τα βήματά τους με τους πρωτοπόρους. Αλλά και όσων ακόμη η δυσαρέσκεια ψάχνει να βρει το κουράγιο και τη δύναμη στη διέξοδο του αγώνα, γιατί ελπίζουν σ' ένα διαφορετικό μέλλον, αλλά δεν ξέρουν ακόμη πώς θα 'ρθει. Ακούν το μήνυμα της φωνής των αγροτών, αλλά δεν έμαθαν ακόμη να περπατούν στα χνάρια των μπλόκων. Κι όμως, άλλοι ψιθυριστά, άλλοι πιο θαρρετά, το λένε χωρίς αμφιβολία: Να μπορούσαν να νικήσουν οι αγρότες! Ευχή, μαζί και επιθυμία, ενδόμυχος πόθος απλών ανθρώπων, που θέλουν τον αντίπαλο χτυπημένο, που βλέπουν στη μάχη της αγροτιάς τη δυνατότητα εκπλήρωσης αυτού του πόθου, που προσδοκούν να νιώσουν τη χαρά μιας λαϊκής νίκης ενάντια στον κοινό εχθρό.

Ναι, στα μπλόκα δυναμώνει η φωνή του λαού και πρέπει να δυναμώσει ακόμη πιο πολύ. Στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, μπορούν οι εργάτες, οι υπάλληλοι, τα μεσαία στρώματα της πόλης, οι γυναίκες από τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, να ανιχνεύσουν το δρόμο, μέσα απ' τον οποίο η ζωή μπορεί να γυρίσει τα κάτω - πάνω. Αλλά αυτό δε θα γίνει από μόνο του.

Οι αγρότες στα μπλόκα, στα χωριά, στον τόπο που ζουν και δουλεύουν, δίνουν τη μάχη σ' έναν πόλεμο, που δεν είναι μόνο δικός τους, παρά το ότι η ίδια η ζωή, τώρα, τους ωθεί να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του πολέμου. Το αγροτικό πρόβλημα είναι παλλαϊκό, έχει τις ίδιες ρίζες με τα προβλήματα των άλλων λαϊκών στρωμάτων, κοινές αιτίες, κοινό εχθρό. Δεν είναι άλλος από την άρχουσα τάξη, τις πολυεθνικές, που ξεζουμίζουν τον ιδρώτα και το βιος όλων των καταπιεσμένων, και την πολιτική που εφαρμόζεται για να μπορεί να λειτουργεί η στυγνή εκμετάλλευση. Στην ευόδωση αυτού του αγώνα, δεν εκπληρώνονται μόνο οι διεκδικήσεις των αγροτών. Είναι το χτύπημα στον κοινό αντίπαλο που όλες οι λαϊκές δυνάμεις προσδοκούν, γι' αυτό και πρέπει να είναι κοινό. Μόνο τότε θα 'ναι δυνατό, έτσι, που να τον λυγίζει σ' αυτόν τον ανειρήνευτο κοινωνικοπολιτικό πόλεμο.

Στα μπλόκα πρέπει να δένει ο αγώνας της αγροτιάς με την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της εργατιάς και των άλλων καταπιεσμένων. Στην κοινή δράση τους, μπορεί να γιγαντώνει η θέληση και η δύναμη, για να φέρουν τη ζωή στα μέτρα τους. Στο συντονισμό και τη συμπαράταξη εργατιάς, αγροτιάς, της νεολαίας, όλων των καταπιεσμένων, μέσα από τα δικά τους μέτωπα πάλης, από τα κοινά μέτωπα ενάντια στον κοινό εχθρό, μπορεί να συγκροτείται το δικό τους κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης και ανατροπής των εκμεταλλευτών. Σ' αυτόν το δρόμο, οι εργάτες έχουν τον πρώτο λόγο. Μπορούν και πρέπει να τον εκφράσουν, όχι μόνο με την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στα μπλόκα των αγροτών, αλλά και με τα δικά τους μπλόκα, στα εργοστάσια, στους κλάδους, στις πόλεις, με τις δικές τους διεκδικήσεις στα δικά τους προβλήματα, οικοδομώντας μέρα τη μέρα την εργατοαγροτική συμμαχία.

Η προθεσμία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους

Λήγει στις 31 Μάρτη η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους νέων εκλογέων - όσων, δηλαδή, γεννήθηκαν μέχρι και τις 31/12/1980 - καθώς και όσων Ελλήνων ή Ελληνίδων πολιτών γεννήθηκαν πριν το 1980, αλλά έχουν παραλείψει μέχρι σήμερα να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας, να μεταγραφούν ή να διορθώσουν στοιχεία εγγραφής, στα πλαίσια της ετήσιας αναθεώρησης των εκλογικών καταλόγων του 1998.

Η ίδια προθεσμία ισχύει και για τους Ελληνες εκλογείς, που διαμένουν στο εξωτερικό και επιθυμούν να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους και να αποκτήσουν εκλογικό βιβλιάριο. Η διαδικασία που ακολουθείται στην περίπτωση αυτή προβλέπει την κατάθεση των σχετικών αιτήσεων στις Ελληνικές Προξενικές Αρχές του τόπου διαμονής τους. Αυτές, στη συνέχεια, αποστέλλονται στη Διεύθυνση Εκλογών (Ευαγγελιστρίας 2 και Μητροπόλεως, 3ος όροφος) του υπουργείου Εσωτερικών, απ' όπου και προωθούνται στα αρμόδια Νομαρχιακά Γραφεία εκλογικών καταλόγων. Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, τα παραπάνω Νομαρχιακά Γραφεία θα πρέπει να συντάξουν τις καταστάσεις εγγραφής εκλογέων, μεταγραφής ή διόρθωσης, μέσα σε δέκα μέρες, δηλαδή μέχρι την 10η Απρίλη. Μόνο μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής, μπορούν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να κλείσουν τις καταστάσεις των προς εγγραφή στους καταλόγους εκλογέων, ώστε να είναι δυνατή η καταχώριση σ' αυτές και των εκλογέων Ελλήνων του εξωτερικού.

Περιοδεία στο "Ωνάσειο"

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, θα επισκεφθεί το "Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο" (ΩΚΚ) την προσεχή Παρασκευή (20.2.1998), ώρα 9.30 πμ.

Το κλιμάκιο θα έχει συνάντηση με τη Διοίκηση του ΩΚΚ, με εκπροσώπους των γιατρών, των νοσηλευτών και των εργαζομένων.

Στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου

Η προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι το αντικείμενο των επαφών που έχει στο Κάιρο ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος χτες συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας της Αιγύπτου Χουσεϊν Ταντάουϊ, ενώ σήμερα συναντάται με τον πρόεδρο της χώρας αυτής Χόσνι Μουμπάρακ. Στις χτεσινές επαφές συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση κοινών διμερών ναυτικών ασκήσεων, αλλά και πολυμερών με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και άλλων ΝΑΤΟικών χωρών. Επίσης υπήρξε συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Η αιγυπτιακή πλευρά ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση πληρωμάτων αεροσκαφών και πλοίων, όπου οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών διαθέτουν τους ίδιους τύπους. Οι συμφωνίας αυτές θα εξειδικευτούν κατά τις επικείμενες αμοιβαίες επισκέψεις που θα πραγματοποιήσουν οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των δύο χωρών, ενώ στη διάρκεια του 1998 θα έρθουν στην Ελλάδα για τον ίδιο το σκοπό 52 Αιγύπτιοι αξιωματικοί. Στη χτεσινή συνάντηση των δύο υπουργών Αμυνας διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων, όσον αφορά τη μη επέμβαση στο Ιράκ και υπήρξε κοινή εκτίμηση ότι η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας - Ισραήλ στρέφεται κατά των λαών της περιοχής και ιδιαίτερα κατά των Αράβων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ