ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδηλώσεις για τα 55χρονα της ΕΠΟΝ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) διοργανώνει εκδήλωση προς τιμή των 55 χρόνων από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ την Κυριακή 22 Φλεβάρη από τις 4.30μμ - 8.30μμ στο ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ".Για τους παλιούς ΕΠΟΝίτες και τους φίλους θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια του αγώνα.

Για προσκλήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία της ΠΕΑΦΕ (Βερανζέρου 5, όροφος 5, γραφείο 8, τηλ. 3630.345) και στο κατάστημα των Αργύρη και Λυκούργου Τσιρίκου, στο ισόγειο των γραφείων της Ενωσης.

  • Εκδήλωση, για τα 55 χρόνια της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (ΕΠΟΝ), διοργανώνει η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης,η οποία θα γίνει την Τετάρτη 25 Φλεβάρη στις 7μμ, στο Β' Αμφιθέατρο της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της δίμηνης πολιτικής εξόρμησης της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας για το γιορτασμό των 80 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ.

"Η ΕΠΟΝ, συνεχιστής της ηρωικής ΟΚΝΕ αποτέλεσε τον άξιο συμπαραστάτη του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στον αγώνα ενάντια στον ξένο κατακτητή, για μια Ελλάδα ελεύθερη και δημοκρατική. Συσπείρωσε στις γραμμές της πάνω από 600.000 μέλη και η συμβολή της τόσο στον ένοπλο αγώνα, όσο και στους τομείς του πολιτισμού και της παιδείας υπήρξε ανεκτίμητη. Η ΚΝΕ συνεχιστής σήμερα των ιδανικών της ΕΠΟΝ αγωνίζεται στο πλευρό του ΚΚΕ για να πάρει θέση η νεολαία στο Μέτωπο των λαϊκών δυνάμεων ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για μια Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ειρήνης και του Σοσιαλισμού", τονίζει η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης στο κάλεσμα για την εκδήλωση.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ν. Σμύρνης διοργανώνουν συνεστίαση αφιερωμένη στα 55 χρόνια της ΕΠΟΝ, την Πέμπτη 26 Φλεβάρη,στις 8.30 μμ,στο κέντρο "Το ΚΟΥΤΟΥΚΙ του Αποστόλη" οδός Τερψιθέας 3, στο Παλαιό Φάληρο.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στο τηλ. 9354.841 και ώρα 6-8 μμ.

Μαλβίνα, Τσουκάτοι και κυβερνητικοί αβανταδόροι

Στον χτεσινό ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ δημοσιεύτηκε το εξής: " Εκτός απροόπτου φιλοκυβερνητική εφημερίδα θα δημοσιεύσει σήμερα κείμενο με το οποίο εμφανίζει τη Μαλβίνα να "καταργεί και το Ραδιοτηλεοπτικό".Στόχος του κειμένου είναι να προκαλέσει - μέσα από την προβοκατόρικη παρουσίαση του θέματος - την καταδίκη της από ένα κομματικά ελεγχόμενο όργανο το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει την κυβερνητική καθοδήγηση σε δημοσιογραφική δεοντολογία. Το εντυπωσιακό είναι ότι το κείμενο γράφτηκε από "Σημιτικό" συντάκτη άλλης φιλοκυβερνητικής εφημερίδας και στάλθηκε με δισκέτα στην εφημερίδα, που ανέλαβε την υποχρέωση να το δημοσιεύσει για να διαμορφώσει κλίμα καταδίκης της Μαλβίνας από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο... ".

Αυτά γράφει ο χτεσινός ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. Και, ω του θαύματος, η ΕΞΟΥΣΙΑ χτες δεν τον... διέψευσε! Δημοσίευσε ολοσέλιδο άρθρο, με την υπογραφή Ηλ. Κανέλλης! Στο άρθρο ο Ηλ. Κανέλλης (; ), από τη μια καλεί το ΚΚΕ ν' απαντήσει αν ο Στρατής Σωμερίτης υπήρξε δοσίλογος! Από την άλλη, παραθέτει δήλωση του Ρ. Σωμερίτη, ο οποίος, εννοώντας τους εκπροσώπους του ΚΚΕ στο ΕΣΡ, λέει: "Για πρώτη φορά βλέπουμε (στο ΕΣΡ) συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη διαπλεκομένων συμφερόντων"!

Με τέτοιες συκοφαντίες αντιδρά, λοιπόν, ο Ρ. Σωμερίτης! Αν όντως ενδιαφέρεται για τα λεγόμενα διαπλεκόμενα, ας ψάξει αλλού. Ξέρει αυτός... Ας πάμε όμως, για λίγο και στο παρελθόν.

Την Τρίτη 9 Απριλίου 1991 στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" δημοσιεύτηκε ένα άθλιο αντικομμουνιστικό άρθρο δύο σελίδων υπογραμμένο από τον δημοσιογράφο Μανόλη Βασιλάκη. Η ποιότητα του άρθρου και το απ' αυτό αναδυόμενο ήθος του συγγραφέα και των πληροφοριοδοτών του, ήταν τέτοιας στάθμης, ώστε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματός μας Αλέκα Παπαρήγα βρέθηκε μπροστά στην ανάγκη να υποβάλλει μήνυση κατά της εφημερίδας και του αρθρογράφου. Κι έτσι έκανε.

Ανάμεσα στα πολλά "εύοσμα", στο άρθρο περιέχονται και τα εξής:

" Αλλά ας περάσουμε σε πιο πεζά ζητήματα. Η κολοσσιαία κομματική περιουσία είναι προϊόν εκμετάλλευσης των αγώνων, θυσιών, του πόνου και του αίματος χιλιάδων αγωνιστών, της εργασίας τους, χιλιάδων προσφορών τους, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, υπηρεσιών, εισαγωγών, εξαγωγών, εμπορίου όπλων, προσοδοφόρου εμπορίου με ρατσιστικά καθεστώτα κλπ., κλπ.".

Στο άρθρο, που τιτλοφορείται Κ (καρτέλ) Κ (ομματικών) Ε (επιχειρήσεων) - Περισσός ΑΕ, διαβάζουμε στη συνέχεια: " Δε φαίνεται να ήσαν όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητές τους καθαρές. Λ. χ. έσπαγαν το εμπάργκο του ΟΗΕ στέλνοντας φάρμακα στη Ν. Αφρική, ασχολήθηκαν ως και με εμπόριο και λαθρεμπόριο όπλων, όπως γράφτηκε στον Τύπο τελευταία ". Και παρακάτω: " Τι να σχολιάσει κανείς μετά από όλα αυτά; Τίποτ' άλλο από το ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΗΘΟΣ. Το κόκκινο σφυροδρέπανο έγινε χρυσό. Και η σιωπή - γύρω από το θέμα - είναι χρυσός. Κυριολεκτικώς. Η "Περισσός ΑΕ" και οι θυγατρικές της ανήκουν στο προλεταριάτο, επόμενα στην πρωτοπορία του, άρα σ' εμάς... "." Η διαχείριση, σκοτεινή και με πολλές αναλογίες με την Τράπεζα του Βατικανού, που ως γνωστόν "ξέπλενε" βρώμικο και μαύρο χρήμα".

Ολόκληρο το δισέλιδο άρθρο του Μ. Βασιλάκη κινείται στο ίδιο πνεύμα και γράμμα, ενώ δεν παραλείπει να επικαλεστεί και τις πηγές των πληροφοριών του, που είναι - ποιες άλλες; - "ανανεωτικές" και του ΝΑΡ...

Θα αναρωτηθεί, βέβαια, κανείς: Τι σχέση έχει το παραπάνω άρθρο και ο Μ. Βασιλάκης, με το θόρυβο που δημιουργούν άτομα, εφημερίδες, κόμματα και μηχανισμοί, με την επίθεση που εξαπέλυσαν κατά της εκπομπής "Hostes" και της δημιουργού της, Μαλβίνας Χαριτοπούλου; Για όσους γνωρίζουν τα πράγματα και παρακολουθούν τις σχετικές εξελίξεις, η απάντηση είναι απλή και στέρεα εδραιωμένη: Εχει, και μάλιστα έχει πολύ μεγάλη και άμεση σχέση. Γιατί ο Μ. Βασιλάκης είναι ένας από τους θορυβοποιούς, ένας από τους φανερούς της επίθεσης, που ανέλαβε, με σειρά γλώσσαλγων και φιγουρατζήδικων άρθρων του, πάλι στην ΕΞΟΥΣΙΑ, να κατακεραυνώσει την εκπομπή. Ενώ από την άλλη, διά προειδοποιητικών ψιθύρων, ανέλαβε (άκουσον άκουσον) να... προφυλάξει (! ) το ΚΚΕ, να το περιφρουρήσει, "ώστε να μην εκτίθεται στηρίζοντας την παραγωγό της εκπομπής"...

Το κύριο στην όλη υπόθεση δεν είναι φυσικά οι παραπάνω δημοσιογράφοι. Αν το θέμα περιοριζόταν σ' αυτούς, θα ήταν πολύ απλό και μικρής σημασίας. Κι αν γίνεται τόση αναφορά στο άρθρο που υπέγραψε ο Μ. Βασιλάκης, είναι γιατί αυτό κάτι δείχνει... Στον χορό, όμως, έχουν μπει πολλοί. Και πρώτα απ' όλους ο ΣΥΝ και η εφημερίδα "Αυγή", που καλούν κι αυτοί το ΚΚΕ, όπως και ο Ηλ. Κανέλλης της ΕΞΟΥΣΙΑΣ, να τοποθετηθεί σχετικά με την προσωπικότητα του Στρατή Σωμερίτη, στελέχους του ΕΑΜ, και να δηλώσει (! ), αν θεωρεί τον Στρατή Σωμερίτη, δοσίλογο της Κατοχής ή όχι! Μάλιστα η "Αυγή" της 14/2/98 ρωτάει το ΚΚΕ, αν "βλέπει με συμπάθεια τη σπίλωση της μνήμης αγωνιστών"! Τέτοιο θράσος, αν και γνωρίζουν πολύ καλά, ότι και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο ΕΣΡ δήλωσε πως το ΚΚΕ θεωρεί τον Στρατή Σωμερίτη προσωπικότητα της ΕΑΜικής Αντίστασης και το ΚΚΕ έχει εκφράσει την ίδια εκτίμηση εδώ και πολλές δεκαετίες.

Τα παραπάνω προκλητικά της "Αυγής" και του εκπροσώπου του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη λέγονται και γράφονται, τη στιγμή που γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Μ. Χαριτοπούλου δήλωσε στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, όπου προσέφυγε ο δημοσιογράφος Ρ. Σωμερίτης, γιος του Στρατή, πως τιμά τον Στρατή Σωμερίτη. Λέγονται και γράφονται, τη στιγμή που γνωρίζουν, ότι ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο ΕΣΡ δήλωσε πως θεωρεί πολιτική σάτιρα τα άλλα,για τα οποία διαμαρτύρεται ο Ρ. Σωμερίτης. Αυτοί, όμως, επιμένουν. Πιστεύοντας ότι βρήκαν ευκαιρία να χτυπήσουν και το ΚΚΕ. Νομίζοντας ότι θα "στριμώξουν" το ΚΚΕ. Στο σπίτι του κρεμασμένου (την κρεμάλα διευθύνουν αρκετά στελέχη του ΣΥΝ) δε μιλάνε για σχοινί.

Δεν είναι τυχαίος, φυσικά, ο επιχειρούμενος αποπροσανατολισμός. Τον ΣΥΝ και την "Αυγή" δεν τους έπιασε ο πόνος για τον Στρ. Σωμερίτη. Αλλα πράγματα τους ενοχλούν.Και πρώτα απ' όλα, ότι η εκπομπή HOSTES κάνει κριτική στην κεντροαριστερά.Και πιστεύουν ότι βρήκαν την ευκαιρία... Κι αυτοί και ο άλλος ενδιαφερόμενος, ο Γ. Καρελιάς της "Ελευθεροτυπίας".

Δεν είδαμε, βέβαια, να επιδείξουν την ανάλογη ευαισθησία, όταν δημοσιευόταν το άρθρο με την υπογραφή του Μ. Βασιλάκη. Δεν είδαμε, τότε, τον Ρ. Σωμερίτη να γράφει έστω μια μικρή αποδοκιμασία. Δεν τον είδαμε να διαφωνεί, έστω και λίγο, στα όσα αντικομμουνιστικά έχει γράψει 100άδες φορές η εφημερίδα στην οποία γράφει ο ίδιος, ΤΟ ΒΗΜΑ.

Ωστόσο, το όλο θέμα δεν κλείνει ούτε εδώ. Είναι ευρύτερο. Αποτελεί κοινό μυστικό η προσπάθεια που καταβάλλει το γνωστό πασοκικό κέντρο, των Τσουκατοπανταγιάδων, να καταργήσει την εν λόγω εκπομπή, όπως αποτελεί κοινό μυστικό, ότι αυτό το "κέντρο", που δρα φυσικά με την ηθική ευθύνη του Κ. Σημίτη, όπως δημόσια έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, δεν ανέχεται ούτε μύγα στο σπαθί του. Δεν ανέχεται την παραμικρή φωνή αντίδρασης στην κυβερνητική πολιτική. Το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας αυτούς τους μηχανισμούς και από το βήμα της Βουλής, διά της ΓΓ της ΚΕ, τόνισε ότι οι εκβιασμοί, η εξαγορά συνειδήσεων, η ιδεολογική τρομοκρατία, που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, δεν αφορούν μόνο ανθρώπους των ΜΜΕ. Στρέφονται κατά των εργατών, των αγροτών, των ανθρώπων της Τέχνης, εναντίον όποιου αντιστέκεται και αντιπαλεύει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι φωνές πρέπει να εξοστρακιστούν, να φιμωθούν, να ριχτούν στον Καιάδα της ανυποληψίας! Για να περισωθεί και να επιπλεύσει το πολιτικό... ήθος των Τσουκάτων και Σία... Και πάνω απ' όλα, για να περάσει, όσο γίνεται πιο ανώδυνα, η πολιτική της "Κεντροαριστεράς".

Αν η "Αυγή" αναρωτιέται υποκριτικά, "δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί οι αριστερές δυνάμεις πρέπει να στηρίζουν παραποιήσεις της αλήθειας της ίδιας της Αριστεράς", εμείς δε θ' αναρωτηθούμε καθόλου για το ρόλο της ίδιας και της ηγεσίας του κόμματός της. Γιατί, όποια πέτρα κι αν κοιτάξει κανείς στα μονοπάτια της πολιτικής παραποίησης, από κάτω θα τους βρει... Οσο για το ΕΣΡ, ελπίζουμε, ότι, τουλάχιστον η πλειοψηφία του, δε θα θελήσει να στιγματιστεί με μια απόφαση που θ' ανοίγει επικίνδυνους δρόμους φίμωσης καθενός που αντιτίθεται στην αντιλαϊκή πολιτική. Το ΚΚΕ, αν ακολουθούσε τη λογική των διαφόρων διαμαρτυρομένων, θα μπορούσε να είχε μηνύσει πολλούς, για πολλά αήθη που έχουν ειπωθεί σε βάρος του (σε επιθεωρήσεις, σε δημοσιεύματα, σε εκπομπές). Αλλά δεν το έκανε, δείχνοντας ευαισθησία στην ασκούμενη πολιτική σάτιρα.

Χ. Ραδιότυπος

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η Κομματική Επιτροπή Αρκάδων Αθήνας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση αύριο Τετάρτη 18 Φλεβάρη,στις 6.30 μμ στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη), με θέματα: Οργανωτικά και Τρέχουσες Πολιτικές Εξελίξεις.
  • Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση στα πλαίσια του γιορτασμού των 80χρονων του Κόμματος αύριο Τετάρτη 18 Φλεβάρη στις 6.30 μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: "80 χρόνια πάλης του ΚΚΕ για την Ισοτιμία της Γυναίκας", με ομιλήτρια την Ελένη Κουτούπα,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης, την Κυριακή 22 Φλεβάρη στις 7.30 μμ στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων η ΝΕ διοργανώνει μεγάλη συναυλία προοδευτικού, πολιτικού τραγουδιού προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ και των 55 χρόνων της ΕΠΟΝ.

Στη συναυλία θα τραγουδήσουν η Μαρία Δημητριάδη και ο Γιάννης Θωμόπουλος.

  • Η ΚΟΒ Αγ. Νικολάου Αχαρνών του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - έκθεση για την 80χρονη ζωή και δράση του ΚΚΕ,το Σάββατο 21 Φλεβάρη στις 6.00 μμ στα γραφεία της Οργάνωσης, Αχαρνών 297 (στάση τρόλεϊ), στα Κάτω Πατήσια. Η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο υλικό, φωτογραφίες, κείμενα, σκίτσα και ποιήματα από την ιστορία του Κόμματος, του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ και του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στην εκδήλωση θα υπάρχει ομιλία στελέχους του ΚΚΕ με θέμα: "Τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις". Επίσης θα γιορταστεί η 55η επέτειος της ίδρυσης της θρυλικής ΕΠΟΝ (στις 23/2/43), ενώ θα ακολουθήσει συντροφικό γλέντι με τραγούδια του αγώνα, κρασί και μεζέδες.

  • Η ΚΟΒ Κολωνακίου - Λυκαβηττού διοργανώνει εκδήλωση για τα 80χρονα του ΚΚΕ το Σάββατο 21 Φλεβάρη 1988,στις 6.00 μμ,στα γραφεία της, Σόλωνος 34, 2ο όροφο.
  • Η Επιτροπή Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα: "80 χρόνια πάλης του ΚΚΕ για την ισοτιμία της γυναίκας", την Τετάρτη 25 Φλεβάρη,στις 6.30 μμ,στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.

Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει ιστορική καλλιτεχνική αναφορά στους αγώνες του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των γυναικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ