ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
Επιμονή των ΗΠΑ στη στρατιωτική επίθεση

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες πρωτεύουσες, ενώ το θερμόμετρο της έντασης έχει ανέβει στο κατακόρυφο στον Περσικό Κόλπο. Ουάσιγκτον και Λονδίνο επιμένουν ότι "τα περιθώρια της διπλωματίας έχουν αγγίξει τα όριά τους", ενώ αραβικές χώρες, Ρωσία και Γαλλία εντείνουν τις προσπάθειές τους για εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Ιρακινοί διπλωμάτες συνεχίζουν τις επαφές τους με αραβικές ηγεσίες, ενώ η τριμελής επιτροπή του ΟΗΕ, που απέστειλε ο ΓΓ Κόφι Ανάν, για να χαρτογραφήσουν τα 8 επίμαχα Προεδρικά Μέγαρα, συνεχίζουν το έργο τους.

Σε ελαφρώς χαμηλότερους τόνους κινήθηκαν οι χτεσινές δηλώσεις της ιρακινής ηγεσίας σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά την κρίση στις σχέσεις του Ιράκ με τα Ηνωμένα Εθνη. Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταχά Γιασίν Ραμαντάν επανέλαβε ότι η Βαγδάτη επιμένει και ελπίζει σε μια διπλωματική λύση, παρότι - όπως τόνισε - ο ιρακινός λαός θα υπερασπιστεί με αυταπάρνηση την εθνική του ανεξαρτησία και κυριαρχία.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ, ο οποίος βρέθηκε, χτες, στη Βηρυτό, στα πλαίσια της περιοδείας του σε χώρες του αραβικού κόσμου. Ο Σάχαφ κάλεσε το Κουβέιτ να μη διευκολύνει την πραγματοποίηση επίθεσης εναντίον του Ιράκ, τονίζοντας ότι στόχος των αμερικανικών όπλων θα είναι ο ιρακινός λαός. Ο αρχηγός της ιρακινής διπλωματίας διευκρίνισε ότι δεν απειλεί το Κουβέιτ με εισβολή ή με κάποια άλλη στρατιωτική ενέργεια και απέφυγε να διευκρινίσει τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Βαγδάτη, σε περίπτωση που τυχόν αμερικανική επίθεση ξεκινήσει από το έδαφος του Κουβέιτ.Στη Βηρυτό, ο Σάχαφ, εκτός από τη λιβανική ηγεσία, είχε συνομιλίες και με τον Κουβεϊτιανό υπουργό Σχεδιασμού Αλί αλ Σουμάιχ. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί, σήμερα, με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ στο Παρίσι.

Πιέσεις σε Ανάν από παντού

Ο Γάλλος Πρόεδρος, από την πλευρά του, δήλωσε, χτες, αισιόδοξος για την εξέλιξη των διπλωματικών προσπαθειών, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα προσπαθήσει να μεσολαβήσει, ώστε ο αλ Σάχαφ να συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που αναμένεται να φτάσει στο Παρίσι την Τετάρτη.Οπως υποστήριζαν, πάντως, στενοί συνεργάτες του ΓΓ του ΟΗΕ, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, ο Κόφι Ανάν θα συναντηθεί με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών, μόνο σε περίπτωση που υπάρχουν σοβαρά βήματα υποχώρησης εκ μέρους της Βαγδάτης. Μάλιστα, πρόσθεταν ότι εφόσον πραγματοποιηθεί συνάντηση αλ Σάχαφ και Ανάν δεν είναι διόλου απίθανο ο ΓΓ του ΟΗΕ να μεταβεί, στη συνέχεια, στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Τόσο ο Ζακ Σιράκ όσο και πολλοί άλλοι ηγέτες εντείνουν τις πιέσεις τους προς τον ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει ενεργότερο διαμεσολαβητικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κρίσης στον Περσικό. Εκπρόσωπος του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Πενγκ, ο οποίος είχε, χτες, συνομιλίες με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Βιμ Κοκ στο Αμστερνταμ και αναμένεται να μεταβεί στη συνέχεια στη Μόσχα, επανέλαβε την πάγια θέση του Πεκίνου ενάντια στη χρήση στρατιωτικής βίας σε βάρος του Ιράκ, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να πυροδοτήσει σειρά πολεμικών συρράξεων στην ευρύτερη περιοχή. Ο ίδιος ο Κινέζος πρωθυπουργός κάλεσε, εκ νέου, τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταβεί στη Βαγδάτη.Ανάλογες εκκλήσεις απηύθυναν προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, η Σουηδέζα υπουργός Εξωτερικών Λένα Χελμ Γουόλεν και ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Η Γουόλεν, που πραγματοποίησε περιοδεία στην Ιορδανία, όπου είχε συνομιλίες με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών, εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξη για τις εξελίξεις και τόνισε ότι εναποθέτει όλες τις ελπίδες της στον Κόφι Ανάν και σε μια επικείμενη μετάβασή του στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ απέφυγε να απαντήσει ή να σχολιάσει τις πιέσεις που δέχεται και, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, αρκέστηκε να αναφερθεί στη νέα κρίσιμη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που επρόκειτο να αρχίσει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.Ο Ανάν τόνισε ότι στόχος της συνάντησης είναι η εξεύρεση μιας διπλωματικής φόρμουλας αποκλιμάκωσης της έντασης.

Επιμένει η Ουάσιγκτον

Εντούτοις, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται αμετακίνητη από τις θέσεις της και επιμένει στις προειδοποιήσεις της για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, τονίζοντας ότι η Βαγδάτη οφείλει να σεβαστεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Να ανοίξουν όλα τα Προεδρικά Μέγαρα για τους επιθεωρητές της UNSCOM, να επαναληφθούν οι επιθεωρήσεις και να κανονίσει, εν λευκώ, τη σύνθεση, το χρόνο και τον τρόπο της επιθεώρησης η ειδική επιτροπή.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η ηγεσία της αμερικανικής διπλωματίας έχει ως κύριο στόχο της "να ενημερώσει την αμερικανική κοινή γνώμη για τις εξελίξεις". Στα πλαίσια αυτής της καμπάνιας, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν και η Σάντι Μπέργκερ, σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου σε θέματα εθνικής ασφαλείας, σχεδιάζουν την πραγματοποίηση μεγάλης εκδήλωσης ομιλιών στο τμήμα των Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Οχάιο για "να διαλύσουν τις αμφιβολίες που λανθασμένα έχουν κυριαρχήσει σε ένα μέρος της αμερικανικής κοινής γνώμης σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ".

Αντιδράσεις και διαδηλώσεις

Ανάλογα με την ένταση στον Περσικό Κόλπο, εντείνονται και οι αντιδράσεις κατά της όποιας χρήσης στρατιωτικής βίας σε πολλές χώρες. Διαδηλώσεις κατά της ανάληψης στρατιωτικής βίας πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη, όπου ισχυρή ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.

Την πλήρη αντίθεσή του στη χρήση των αμερικανικών βάσεων της Ιταλίας εξέφρασε, χτες, ο Φάουστο Μπερτινότι, ηγέτης της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, ο οποίος προειδοποίησε τον πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι ότι σε περίπτωση που η Ιταλία υποστηρίξει και διευκολύνει "το Εγκλημα σε βάρος του ιρακινού λαού", η Κομμουνιστική Επανίδρυση θα αποσύρει την υποστήριξή της από την ιταλική κυβέρνηση, οδηγώντας στην ουσία τη χώρα σε νέες βουλευτικές εκλογές.Ανάλογη προειδοποίηση προς τον Πρόντι διατύπωσε και το Κόμμα των Πρασίνων.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός Τύπος φιλοξένησε, χτες, εκτενή αφιερώματα στην οικολογική καταστροφή που συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή του Περσικού η πραγματοποίηση στρατιωτικής επίθεσης, εφόσον ισχύουν οι ισχυρισμοί της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου ότι η Βαγδάτη κρύβει χημικά και βιολογικά όπλα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, που βασίζονται σε έρευνα της ρωσικής μετεωρολογικής υπηρεσίας που χρησιμοποίησε στοιχεία από την καταστροφή του Τσέρνομπιλ και του Τομσκ 7, αν επιτευχθούν στρατιωτικά πλήγματα σε αποθήκες χημικών και βιολογικών όπλων, τα δηλητηριώδη αέρια θα δημιουργήσουν ένα καταστρεπτικό νέφος ,που θα καλύψει την ευρύτερη περιοχή του Ιράκ από το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν έως το Αιγαίο και την Κύπρο, ενώ προειδοποιούν ότι δε θα μείνει τίποτε ζωντανό σε ακτίνα, το λιγότερο, 700 και 800 χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης.

Ανάλογου περιεχομένου είναι και οι προειδοποιήσεις του διευθυντή της αμερικανικής Ομοσπονδίας Ινστιτούτων Γρίπης και Ιώσεων, ο οποίος τόνισε ότι "οι συνθήκες της έκρηξης θα προκαλέσουν ανεξέλεγκτες χημικές αντιδράσεις που θα οδηγήσουν σε πλήρη οικολογική καταστροφή όλη την περιοχή της Εγγύς Ανατολής, ενώ ταυτόχρονα θα διασπείρουν άγνωστους ιούς - παρόμοιους με αυτούς που βασανίζουν τους Αμερικανούς βετεράνους του Πολέμου του Κόλπου - σε πολύ μεγαλύτερο γεωγραφικό πεδίο". Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι είναι ιδιαίτερα επιπόλαιο και παράλογο η αμερικανική ηγεσία να επικαλείται τη "λύτρωση της ανθρωπότητας από τα βιολογικά και χημικά όπλα μέσω μιας στρατιωτικής επιδρομής που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες συνέπειες σε μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού".

Αντίσταση στο σχεδιαζόμενο έγκλημα

Τον βαθύ αποτροπιασμό και την οργή της για τις πρόσφατες εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο και την επικείμενη στρατιωτική επίθεση σε βάρος του Ιράκ εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), στην οποία υπογραμμίζει ότι ο "αμερικανικός ιμπεριαλισμός είναι έτοιμος να σκορπίσει το θάνατο και τη συμφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους.... να αφανίσει έναν άοπλο λαό" συμπληρώνοντας ότι η βασική τους επιδίωξη είναι "να επεκτείνουν και να ολοκληρώσουν την κυριαρχία τους στις πετρελαιοφόρες περιοχές της Μέσης Ανατολής". Με την ανακοίνωση αυτή το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ καλεί τα παραρτήματα της Ενωσης σε όλη την Ελλάδα "να καταγγείλουν με κάθε τρόπο τον Πρόεδρο Κλίντον για το έγκλημα που ετοιμάζεται να διαπράξει και τις κυβερνήσεις Αγγλίας και Γερμανίας που συμπράττουν σε αυτό το έγκλημα". Καλεί, επίσης, την ελληνική κυβέρνηση "να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της, να μείνει μακριά από αυτό το σχεδιαζόμενο έγκλημα και να απαγορεύσει στους επίδοξους δολοφόνους να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις τους στην Ελλάδα για να σκορπίσουν το θάνατο σε ένα λαό που ποτέ δε μας έχει βλάψει". Καλεί, επίσης, όλα τα πολιτικά κόμματα "να πάρουν ξεκάθαρη θέση εναντίον του ετοιμαζόμενου εγκλήματος και να θέσουν το θέμα στην Ελληνική Βουλή".

Επιτροπή Ειρήνης Λογοτεχνών

Με ψήφισμα διαμαρτυρίας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, την πρεσβεία της Αγγλίας, την πρεσβεία του Ιράκ και το γραφείο του ΟΗΕ, η γραμματεία της Επιτροπής Λογοτεχνών για την Ειρήνη εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της "στις αποφάσεις των στρατιωτικο- πολεμοβιομηχανικών κέντρων των ΗΠΑ κατά του ειρηνικού ιστορικού και μαρτυρικού λαού του Ιράκ, που κινδυνεύει να γίνει για άλλη μια φορά βορά της πολεμοκάπηλης πρόκλησης των σκοτεινών κέντρων των ΗΠΑ και της Αγγλίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ