ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΛΗΣ
Σημαντική η δημόσια συζήτηση

Απαντήσεις της Αλ. Παπαρήγα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την εκδήλωση - δημόσια συζήτηση που οργανώνει το ΚΚΕ, το ερχόμενο Σάββατο (21/2) στο ξενοδοχείο "Τιτάνια" για το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης

Δημόσια συζήτηση για το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης, με βάση το πρόγραμμα που επεξεργάστηκε και ψήφισε το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, γίνεται μεθαύριο Σάββατο 21.2.98 στο ξενοδοχείο "Τιτάνια" (Πανεπιστημίου 52, 1ος όροφος), που θα αρχίσει στις 9.00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 19.30. Η συζήτηση θα ξεκινήσει μετά από ομιλία που θα κάνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του "Ριζοσπάστη", ενώ θα συμμετέχουν πλήθος αγωνιστών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών παραγόντων, εκπροσώπων μαζικών φορέων του λαού και άλλες προσωπικότητες.

Σχετικά με τη δημόσια αυτή συζήτηση, χτες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της για τα αγροτικά, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων και επισήμανε:

"Είναι μια σημαντική για εμάς συζήτηση, αλλά όχι και η μοναδική. Εμείς πραγματικά βλέπουμε ότι σ' αυτόν τον προβληματισμό που έχουμε, "δεν πάει άλλο", υπάρχει πολύς κόσμος. Καλούμε μια σειρά ανθρώπους με τους οποίους έχουμε συναντηθεί στα κινήματα, σε άλλες δραστηριότητες, χωρίς να σημαίνει ότι είναι κομμουνιστές, φιλοκομμουνιστές ή ότι συμφωνούν μαζί μας. Θέλουμε ακριβώς να συζητήσουμε την πολιτική μας πρόταση. Κεντρικό ζήτημα της πρότασης είναι η συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, ενός μετώπου που λέμε εμείς, που, οπωσδήποτε, είναι κάτι παραπάνω και πολύ περισσότερο από το λαϊκό κίνημα. Το λαϊκό κίνημα, θα υπάρχει έτσι και αλλιώς.

Ενα μέτωπο που θα στηρίζει τους αγώνες, θα παίζει σημαντικό ρόλο, οδηγητικό στους αγώνες και θα συμβάλλει στην πορεία στην πολιτική επίλυση των προβλημάτων. Δίχως λύση του πολιτικού προβλήματος δεν μπορούμε να μιλάμε και για λύση και των επιμέρους προβλημάτων. Αυτό θα το συζητήσουμε. Πρέπει να σας πω ότι τέτοιες συζητήσεις θα τις κάνουμε μ' έναν αυθόρμητο τρόπο, μέσα στη δράση, αλλά και μ' έναν οργανωμένο τρόπο σε όλη την Ελλάδα.

Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να πούμε την άποψή μας, να ακούσουμε. Πιστεύουμε ότι αρχίζει πια αυτή η συζήτηση να γίνεται πολύ πιο ώριμη. Ισως πριν ένα ή δυο - τρία χρόνια μας έλεγαν μερικοί ότι είμαστε υπεράνω πραγματικότητας. Τώρα, πολλοί αρχίζουν να προβληματίζονται.

- ΕΡΩΤΗΣΗ: Κυρία Παπαρήγα κάτι συμπληρωματικό σε σχέση με την Ημερίδα. Το γεγονός ότι απευθύνεστε και σε μη μέλη του Κόμματός σας, μήπως σηματοδοτεί και μία αλλαγή, όχι βεβαίως της ουσίας της πολιτικής σας, αλλά τακτικής;

- Αλ. Π.: Κατ' αρχήν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ουδέποτε είχε την τακτική να συζητάει μόνο με τα μέλη του. Με τα μέλη του συζητάει με βάση τις κανονικές κομματικές διαδικασίες και δεν κάνει δημόσιες συζητήσεις για να βαπτίζει τα μέλη του, δημόσιους ανθρώπους...

Αυτό που κάνουμε δεν είναι καινούριο, το κάνουμε χρόνια. Αν πάρουμε από το '74 και μετά, θα δείτε, έχουμε κάνει πάρα πολλές συζητήσεις και ημερίδες, συγκεντρώσεις και διαλόγους. Αυτό που υπάρχει σήμερα είναι η συγκεκριμένη πρόταση στη συγκεκριμένη στιγμή, μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες. Διάβασα και εγώ, αλλάζει - λέει - τακτική το ΚΚΕ. Μα αν είναι ένα κόμμα το οποίο θέλει να είναι μέσα στο λαό, να συζητά και να κάνει και αντίλογο, είναι το ΚΚΕ. Από αυτή την άποψη, δεν είναι κάτι το καινούριο. Το καινούριο είναι οι συνθήκες που συζητάς την πρότασή σου.

- ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το ίδιο θέμα. Εάν αυτή η πρόσκληση για διάλογο για να καταθέσουν τις απόψεις τους...

- Αλ. Π: Είναι συζήτηση.

- Εάν σε τελική ανάλυση αυτή η πρόσκληση απευθύνεται και σε στελέχη του Κόμματος που έχουν αποχωρήσει και επώνυμα ή ανώνυμα που βρίσκονται ή δε βρίσκονται σε άλλα κόμματα. Εάν είναι ευπρόσδεκτοι και αυτοί να καταθέσουν τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο θέμα.

- Αλ. Π: Κατ' αρχήν πραγματικά είναι αδύνατον μέσα σ' ένα χώρο να μπορείς να καλέσεις όλους όσους θέλεις και όλους με όσους έχεις σχέση και επαφές. Είναι φανερό ότι ο χώρος περιορίζει. Δεν μπορεί να συζητάνε 1.000 άτομα και 1.500 μαζί. Εμείς οργανώνουμε τέτοιες συζητήσεις, παίρνουν μέρος άνθρωποι με τους οποίους έχουμε μια επικοινωνία - ανεξάρτητα αν συμφωνούμε - μέσα στη δράση ή άνθρωποι που εκτιμάμε ότι η δράση τους έχει να μας δώσει κι ένα σημαντικό προβληματισμό.

Αναμφισβήτητα το Σάββατο θα είναι ένα μέρος αυτών των ανθρώπων. Ξέρετε, άλλοι σου λένε προτιμώ σε πιο ατομική συζήτηση, άλλοι θέλουν πολυμορφία. Θέλουμε να γίνει και μια δημόσια συζήτηση, κάνουμε αυτή τη μορφή και θα την εναλλάσσουμε με πολλές άλλες. Π.χ. μας απασχολεί ένα θέμα, πιο συγκεκριμένα το είπα, ήδη έχουμε αρχίσει να συζητάμε με διάφορους ανθρώπους, πέρα από το Κόμμα: Το ζήτημα της κρίσης. Οχι μόνο της νομισματικής. Θέλουμε να μελετήσουμε τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, θα οργανώσουμε τέτοιες συζητήσεις. Δεν πρόκειται να οργανώσουμε συζητήσεις εντυπωσιασμού και φιγούρας, τάχα να δείξουμε ότι το ΚΚΕ ανοίγεται και φεύγει από την "περιχαράκωση". Είναι μέσα στις επιλογές μας, μέσα στην πολιτική μας, μέσα στην αντίληψή μας.

Αλλες θα είναι άτυπες, άλλες θα είναι καθορισμένες, επιλέγουμε και δημόσιες γιατί δε θέλουμε να συζητάμε εντός των τειχών. Πάντως, το τελευταίο διάστημα μας προσεγγίζει κόσμος και μας λέει: "Δεν πάει άλλο, πείτε τι λέτε εσείς, πώς μπορούμε να βγούμε από αυτό το φαύλο κύκλο;".

- ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω για λίγο ακόμα στο ίδιο θέμα για να ρωτήσω κάτι πιο συγκεκριμένο. Ανάμεσα στους πολλούς ανθρώπους με τους οποίους συζητά το ΚΚΕ υπάρχει διάθεση από πλευράς σας, εάν εκδηλωθεί και από αυτούς ενδιαφέρον, να βρεθούν και άνθρωποι που αποχώρησαν στις τελευταίες κρίσεις του ΚΚΕ, το '89 ή το '91;

- Αλ. Π.: Εμείς όχι μόνο σ' αυτούς που αποχωρούν, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις σύντροφοι που διαγράφουμε για διάφορους λόγους, (γιατί το καταστατικό προβλέπει και διαγραφή), δεν κλείνουμε την πόρτα. Αλίμονο! Αμα οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να συζητήσουν με το Κόμμα θα τους πούμε "όχι, με συγχωρείτε, κάποτε ήσουν τώρα δεν είσαι;" Η ίδια η διαγραφή δεν είναι αιώνια. Απλώς - σαν προβληματισμό, δεν ξέρω, μπορεί να πέφτω κι έξω - δε νομίζω ότι πρέπει να διαχωρίζουμε τον κόσμο σε "πρώην αριστερούς", "προοδευτικούς" κλπ.

Εχουν μπει και μερικές ταμπέλες οι οποίες δεν αντιστοιχούν και στο περιεχόμενο. Εμείς ξέρετε τι λέμε; Ανθρωποι που έχουν μια δράση και μια παρουσία, σε δραστηριότητες κοινωνικές, πολιτικές, στους αγώνες, μ' αυτούς θέλουμε να συζητήσουμε. Μπορεί να διαφωνούν μαζί μας και στην ίδια την πρόταση, αλλά συζητάς με ανθρώπους που είσαι σε μια πορεία κοινής δράσης ή επαφής.

Τώρα τι να συζητήσουμε; Να φωνάξουμε τον κ. Τζουμάκα να συζητήσουμε; Δεν έχει νόημα. Λέω ένα παράδειγμα. Δε χωρίζουμε τους ανθρώπους σε πρώην, νυν. Σημασία κατ' αρχήν έχει τι είσαι σήμερα και τι λες για το αύριο και τι κάνεις για το αύριο. Αυτό έχει σημασία.


Προσπαθούν να επισημοποιήσουν τη διχοτόμηση στην Κύπρο

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις δημοσιογράφων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα έδωσε τις παρακάτω απαντήσεις:

- Για τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και γενικότερα τα εθνικά θέματα, για τις τουρκικές προτάσεις Τζεμ, η ομιλήτρια τόνισε:

"Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι ένα πολύ εξωτερικό στοιχείο. Στην πραγματικότητα, το σχέδιο διαμελισμού του Αιγαίου και το σχέδιο επισημοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου έχει γίνει αντικείμενο επεξεργασίας. Τι λείπουν τώρα; Λείπει ο τρόπος με τον οποίο θα μπουν επισήμως και οι υπογραφές. Ο Σερίφης, οι Ηνωμένες Πολιτείες, τώρα προσπαθεί να προχωρήσει η διαδικασία. Εδώ γίνονται και αψιμαχίες ανάμεσα στην ελληνική και στην τούρκικη κυβέρνηση και για εσωτερική πολιτική κατανάλωση, αλλά και για λόγους γοήτρου. Ποια θα φανεί ότι έχει κερδίσει τα περισσότερα, ενώ θα έχουν χαθεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, θα έχουν χάσει και οι δύο λαοί. Η ποια θα χάσει τα λιγότερα.

Αυτή η φασαρία γίνεται. Βγαίνει ο καθένας και σου λέει, "να πάρω μία πρωτοβουλία", "να καταθέσω τις προτάσεις μου και να δω στο τελικό παζάρι να είμαι από πάνω. Να είμαι ο κερδισμένος". Αυτό γίνεται. Είναι σαν το διάλογο που κάνει η κυβέρνηση με τους αγρότες. Αμα ακούτε αναγγελίες πρωτοβουλιών, ιδιαίτερα σε αυτά τα ζητήματα, να ξέρετε ότι είναι ένα βήμα για να αρθεί το σχέδιο και να γίνει πραγματικότητα. Για να πάψει να είναι σχέδιο, να είναι πραγματικότητα επίσημη.

Οι προτάσεις που κάνει ο κύριος Τζεμ, οπωσδήποτε είναι προτάσεις που εκφράζουν την τουρκική τακτική. Ούτε συζήτηση. Στην πραγματικότητα όμως, όπως φάνηκε και από την πρόταση του κ. Τζεμ, ξεκινάει με αφετηρία τη Συμφωνία της Μαδρίτης την οποία εμείς την είχαμε καταγγείλει. Αξιοποιεί τη Συμφωνία της Μαδρίτης η τουρκική κυβέρνηση, την αξιοποιεί και η ελληνική κυβέρνηση, το αποτέλεσμα καταλαβαίνουμε ποιο θα είναι. Με αυτή την έννοια, εμάς δε μας δελεάζουν ούτε μας αποπροσανατολίζουν τα "όχι" που λέει η ελληνική κυβέρνηση. Η δεν τρώγω λουκούμι ραχάτ, ή δεν τρώω το άλλο λουκούμι.

Το λουκούμι το έχει καταπιεί η κυβέρνηση και το έχει καταπιεί γιατί της είπαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι πρέπει να το καταπιεί. Δεν είναι ότι την έπεισε η τουρκική κυβέρνηση ή η τουρκική κυβέρνηση τη διπλοκλείδωσε και την κορόιδεψε. Το λουκούμι το έχει καταπιεί προ πολλού.

Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι να παραπέμπονται στη Χάγη θέματα που έχουν σχέση με τα σύνορα και με τα κυριαρχικά δικαιώματα. Το θέμα της υφαλοκρηπίδας, βεβαίως, είναι θέμα. Βγαίνει ο κ. Πάγκαλος και λέει "όλα στη Χάγη". Μετά βγαίνει και λέει μόνο η υφαλοκρηπίδα στη Χάγη. Ξέρετε, κάθε μέρα το ίδιο εμπόρευμα πουλιέται με διαφορετικό περιτύλιγμα.

Ανοιχτό ξεπούλημα της "Ολυμπιακής"

Σχετικά με τις εξελίξεις στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ και το ξεπούλημα της εταιρίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παρατήρησε:

"Η "Ολυμπιακή", είναι γνωστό, για διάφορους λόγους - δε χρειάζεται να τους εκθέσω εδώ - αποτελεί τον αδύνατο κρίκο των ΔΕΚΟ. Γι' αυτό και η κυβέρνηση ξετυλίγει την αλυσίδα, με κρίκο την "Ολυμπιακή", του πιο ουσιαστικού και ανοιχτού ξεπουλήματος. Την έχει δυσφημίσει με τόνους λάσπης, θεωρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει πιο αποδεκτό από το λαό.

Εμείς, τι βλέπουμε; Δε λέω ότι θα καταργηθεί πλήρως η "Ολυμπιακή". Θα πηγαίνει στις άγονες γραμμές, εκεί που δεν έχει πολύ κέρδος. Πάντως, εάν δε βάλουμε φραγμό σ' αυτή την κατάσταση, τότε, όταν θα εγκαινιαστεί το αεροδρόμιο των Σπάτων, στα εγκαίνια θα είναι η LUFTHANSA και δε θα είναι η "Ολυμπιακή". Αμφιβάλλω αν θα έχει μετεγκατασταθεί, αμφιβάλλω.

Εμαθα ότι σκοπεύει η κυβέρνηση να διαθέσει ένα μέρος της έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού για να χρησιμοποιηθεί από τη γερμανική εταιρία. Σαν παλιοσίδερα θα το πουλήσουν. Βεβαίως ξέρω ότι ετοιμάζεται ένας αγώνας, για να μείνει αυτή η γη στο λαό όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Αθήνας.

Με ποιο δικαίωμα επεμβαίνουν στο Ιράκ

Αναφερόμενη στις απειλές των ΗΠΑ για επίθεση στο ΙΡΑΚ, αλλά και στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων ελληνικών κομμάτων σχετικά με το θέμα αυτό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα υπογραμμίσει:

"Η πρώτη λέξη που μου έρχεται τώρα στο μυαλό, ίσως δεν είναι και πολύ κομψή για συνεντεύξεις. Είναι η γνωστή νερόβραστη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι "ναι, επιθυμούμε με πολιτικά μέσα να επιλύονται τα ζητήματα και όχι με στρατιωτικά".

Εν τω μεταξύ, έγινε μακελειό στα Βαλκάνια, αν και υπήρχαν επιθυμίες για πολιτικά μέσα. Ετοιμάζεται ένα μακελειό στο Ιράκ, πάλι επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να βρεθεί λύση. Αυτό θέλουμε εμείς από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν έχει τα κότσια και δε θέλει να το κάνει. Και τα άλλα κόμματα πρέπει να τοποθετηθούν. Δεν έχω ακούσει τίποτα, εκτός από το περί διαλόγων και πολιτικών μέσων. Γι' αυτό λέω είναι νερόβραστα πράγματα. Να, τι χρειάζεται. Με ποιο δικαίωμα οι ΗΠΑ θα κάνουν επέμβαση σε μια χώρα; Οποια χώρα να είναι αυτή. Εμείς ξέρουμε γιατί κάνουν την επέμβαση οι ΗΠΑ. Θέλουν να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους, είναι τα πετρέλαια, φοβούνται μην τους πάρει τη δόξα και καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα και αναπτύξει επιρροή. Θέλουν να προειδοποιήσουν τους λαούς να μην σηκώνουν κεφάλι, διότι έρχεται ο σερίφης, ο γκάνγκστερ και θα τους "κοπανάει".

Με ποιο δικαίωμα οι ΗΠΑ, η χώρα η οποία έχει τα περισσότερα επικίνδυνα όπλα, που τα έχει σπείρει σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, έρχονται να ελέγξουν πόσα όπλα έχει η μία ή η άλλη χώρα. Αυτό δε σημαίνει ότι εμείς είμαστε υπερασπιστές του Σαντάμ Χουσεϊν. Οπως ξέρετε, εκεί οι κομμουνιστές με αίμα πληρώνουν τον αγώνα τους. Να σας πω και κάτι άλλο. Οι ΗΠΑ δε θέλουν να φύγει ο Σαντάμ. Το λαό θέλουν να γονατίσουν. Τον Σαντάμ Χουσεϊν εκεί τον θέλουν, τους βολεύει. Εμείς θέλαμε αυτό από την ελληνική κυβέρνηση. Να πουν, στοπ κύριοι, όχι.

Χρειάζεται τοποθέτηση ότι δε θα χρησιμοποιηθούν βάσεις στην Ελλάδα. 15 φορές έγιναν ανεφοδιασμοί στη βάση της Σούδας. Και βέβαια η βάση της Σούδας, ο Αραξος ή και το Ακτιο θα χρησιμοποιηθούν εναντίον μας και όταν εμείς θελήσουμε να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Δε λένε κουβέντα. Αυτό πρέπει να πουν τα άλλα κόμματα.

Με την ευκαιρία, διάβασα σήμερα στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, και χαιρετίζω αυτή την πλατιά κίνηση που έγινε στην Κρήτη μ' αυτό το θέμα. Οχι στη χρησιμοποίηση της Σούδας. Οχι στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Τέτοιες πρωτοβουλίες και συσπειρώσεις χρειάζονται. Ολα τα άλλα, το θυμωμένο ύφος της αντιπολίτευσης ή των στελεχών που τα βάζουν με την κυβέρνηση, δε χρειάζεται. Χρειάζονται πράξεις και τοποθετήσεις εκεί που πονάει το πρόβλημα. Οχι γενικότητες και θυμωμένο ύφος".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ