ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
"Μυστικός" ο έλεγχος από το Διευθυντήριο

Μυστικά κρατά η κυβέρνηση τα αποτελέσματα των επαφών που είχε ο εκπρόσωπος του Κοινοτικού επιτρόπου Νιλ Κίνοκ (αρμόδιος για θέματα Μεταφορών) με τον διευθύνοντα σύμβουλο της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" Θ. Τσακιρίδη και πιθανότατα με τον υπουργό Μεταφορών Τ. Μαντέλη.

Ο Κοινοτικός εκπρόσωπος ολοκλήρωσε χτες τις επαφές του στην Αθήνα με τους αρμόδιους για τα θέματα της ΟΑ και αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, αλλά το περιεχόμενο των επαφών, καθώς και τα αποτελέσματά τους, κρατήθηκαν μυστικά από κυβέρνηση και διοίκηση. Τόσο ο υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης,όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΑ Θ. Τσακιρίδης μέχρι αργά το βράδυ απέφευγαν κάθε σχετική πληροφόρηση.

Σημειώνεται ότι, με διάφορα προσχήματα, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απαγορεύσει εδώ και δύο χρόνια στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΑ κατά 35 δισ. δραχμές (δεύτερη και τρίτη δόση), όπως προέβλεπε το αποκαλούμενο "πρόγραμμα εξυγίανσης", που έληξε στις 31 Δεκέμβρη 1997.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προχώρησε χτες στο διορισμό του Θ. Τσακιρίδη και στη θέση του προέδρου της "Ολυμπιακής Αεροπλοϊας". Διευθύνοντα σύμβουλο διόρισε τον Πέτρο Στεφάνου,μέχρι πρότινος διευθυντικό στέλεχος στην "Ολυμπιακή", που είχε στο παρελθόν συνεργαστεί με τον Θ. Τσακιρίδη για την κατάρτιση του "προγράμματος εξυγίανσης" του εθνικού αερομεταφορέα το 1994.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
"Φιλί ζωής" στον Υμηττό

"Φιλί ζωής" δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στον Υμηττό και με μια πολύ σημαντική απόφαση τινάζει στον αέρα την κατασκευή της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού. Παράλληλα, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο με μια απόφαση - βόμβα βάζει φραγμό στα σχέδια του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ που ουσιαστικά ήθελε να παραδώσει τον Υμηττό στο μπετόν και την τσιμεντοποίηση και κρίνει παράνομη την ένταξη στο σχέδιο πόλης μιας σειράς οικοδομικών συνεταιρισμών.

Συγκεκριμένα, το Ε Τμήμα του ΣτΕ με επταμελή σύνθεση, (πρόεδρος ο Μ. Δεκλερής) έκρινε παράνομες και αντισυνταγματικές σχεδόν όλες τις κατασκευές που προόριζε το ΥΠΕΧΩΔΕ για την περιοχή του Υμηττού, ενώ βάζει τάξη σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο κατά την επεξεργασία Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ έκρινε παράνομη την ένταξη οικοδομικών συνεταιρισμών στο σχέδιο πόλης, την επέκταση σχεδίων πόλης, όπως είναι στη Βάρη, Γλυφάδα κ. α., την κατασκευή σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, τον προσδιορισμό νεκροταφείων σε διάφορες περιοχές της Αττικής κλπ.

Παράλληλα, το ΣτΕ απέκρουσε και τα τεχνάσματα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, που, για να αποφύγει το σκόπελο του Ε Τμήματος,τα τελευταία χρόνια για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τα μεγάλα έργα κατέφευγε στα δεκανίκια των βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος.

Ετσι, το δικαστήριο ασχολούμενο με το θέμα της κατασκευής της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού στη δεύτερη ζώνη προστασίας ασχολήθηκε και με το νόμο 2338/1995, που κύρωσε τη σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και ομίλου εταιριών για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων. Στην απόφασή του το δικαστήριο αναφέρει ότι οι διατάξεις του νόμου 2338/95 σχετικά με την κύρωση των περιβαλλοντικών όρων είναι "διττώς αντισυνταγματικές" (άρθρο 24 του συντάγματος) και τούτο γιατί:

  • Θεσπίζουν το σφετερισμό του διοικητικού έργου από τη νομοθετική εξουσία κατά παράβαση των διατάξεων του Συντάγματος για διάκριση των λειτουργιών του Συντάγματος, καθώς οι περιβαλλοντικοί όροι εγκρίνονται από τη Βουλή.
  • Επιτρέπουν την κατασκευή εντός της ζώνης Β προστασίας του Υμηττού έργο(λεωφόρος Υμηττού), το οποίο θα επιφέρει σοβαρή διατάραξη στο ορεινό οικοσύστημα και την αισθητική του Υμηττού, εξαιτίας του μεγέθους της τεχνικής επέμβασης. Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, θα επέλθει καταστροφή της δασικής έκτασης, κυκλοφοριακός φόρτος, ρύπανση και αλλοίωση του γεωφυσικού τοπίου.

Ετσι, με το παραπάνω σκεπτικό το ΣτΕ αναφέρει στην απόφασή του πως πρέπει να διαγραφεί από το χάρτη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος η απεικόνιση της υπό κατασκευήν λεωφόρου Υμηττού.

Τέλος, με την ίδια απόφαση του ΣτΕ κρίνονται παράνομοι οι σχεδιασμοί του ΥΠΕΧΩΔΕ, βάσει των οποίων προβλεπόταν να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης οι συνεταιρισμοί των υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Καφεπωλών, Ανάληψης και Γυρίσματος Τερψιθέας του δήμου Γλυφάδας, της περιοχής Χέρωμ του δήμους Βάρης, της βιομηχανικής περιοχής του δήμου Κρωπίας και της περιοχής μεταξύ της λεωφόρου Μεσογείων, Λαυρίου και της Δυτικής περιφερειακής Υμηττού του δήμου Αγίας Παρασκευής.

Συγκροτήθηκε η "Νέα Κίνηση Δημοτών Σκύδρας"

Κόντρα στη λογική της διαχείρισης, της φορολόγησης των δημοτών και των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών της ΤΑ, την οποία υιοθετούν οι άλλες παρατάξεις, στέκεται η "Νέα Κίνηση Δημοτών Σκύδρας", που συγκροτήθηκε προχτές και από σήμερα θέτει τη διακήρυξή της υπόψη όλων των πολιτών του νέου δήμου, προκειμένου να πλαισιωθεί απ' όσους θέλουν μια ΤΑ διεκδικητική, κοντά στα προβλήματα του λαού.

Στα πλαίσια της συγκρότησης της Κίνησης ορίστηκε και μια 10μελής Γραμματεία, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα και μετά από ανοιχτό διάλογο θα αναδειχτεί και ο επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος που θα στηρίξει η Κίνηση.

Μέσα από το πλαίσια αρχών της "Νέας Κίνησης Δημοτών Σκύδρας" αναδεικνύεται η αντίθεση στο "δήμο - επιχείρηση", με γνώμονα τα αντιλαϊκά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στο δήμο - φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Αναδεικνύεται η πίστη στον τοπικό λαϊκό χαρακτήρα του Α και Β βαθμούΤΑ, που θα πρέπει να κυριαρχεί στις κοινωνικές υπηρεσίες, στην αγροτική δραστηριότητα, στον πολιτισμό, στην παιδεία, στον αθλητισμό, στην προστασία του περιβάλλοντος, στα γενικότερα προβλήματα της χώρας.

Στη διακήρυξη της Κίνησης αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Γνωρίζουμε, όπως ο κάθε δημότης του νέου Δήμου Σκύδρας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, το κάθε χωριό και συνοικισμός. Προβλήματα που αφορούν στο αδιέξοδο στη ροδακινοπαραγωγή, στην καθημερινή ρύπανση όλων των ποταμών από απόβλητα βιομηχανιών, στη λειτουργία των σχολείων σε δύο κύκλους, στις διάσπαρτες χωματερές, στον περιορισμό της αθλητικής δραστηριότητας για τη νεολαία, στην κυκλοφοριακή αταξία, στη λειψή συγκοινωνία των χωριών κλπ.

Θεωρούμε αναγκαία τη λειτουργία αιρετής ΤΑ και στις 3 βαθμίδες, που θα λειτουργεί με οδηγό την αναβάθμιση και παραγωγική αξιοποίηση όλων των εργαζομένων του νέου δήμου με παράλληλη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Την παγιοποίηση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, τη συνταγματική κατοχύρωση ποσοστού για τους δήμους από τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού όπως και για κάθε βαθμίδα της ΤΑ, την κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας για την επιβολή φορολογίας στους δημότες από το δήμο".

Καταλήγοντας η "Νέα Κίνηση Δημοτών Σκύδρας" και όσοι την πλαισιώνουν, καλούν τους πολίτες του νέου δήμου να τη στηρίξουν, ξεκαθαρίζοντας ότι πολιτεύονται οραματιζόμενοι μια διαφορετική Δημοτική Αρχή με δημότες ενεργούς πολίτες και στη λήψη των αποφάσεων και στην υλοποίησή τους και όχι παθητικούς θεατές. Μια Δημοτική Αρχή με διαφάνεια στις αποφάσεις, στα έργα, στις καθημερινές δραστηριότητες με ουσιαστικές αρμοδιότητες στα Τοπικά Συμβούλια των χωριών. Μια Δημοτική Αρχή κοντά σε δημότες, αγρότες, εργάτες, εμποροβιοτέχνες, επαγγελματίες, συνταξιούχους, νεολαία, γυναίκες, για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημά τους.

"Πειθαρχείο" το νοσοκομείο

Φαίνεται πως η διεύθυνση του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου δεν μπορεί να απαλλαγεί απ' τον αυταρχισμό της στρατιωτικής νοοτροπίας και στη διοίκηση ενός ευαίσθητου χώρου, όπως είναι η υγεία, όπου πρέπει να επικρατούν άλλοι κανόνες.

Τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς, όταν η διεύθυνση του νοσοκομείου , αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων παραπέμπει τη διοίκηση του σωματείου τους στα ποινικά δικαστήρια, επειδή έκαναν το "έγκλημα" να καταγγείλουν στην κοινή γνώμη (κόμματα - Τύπος) την αντιδημοκρατική της συμπεριφορά;

Τόσο ο στρατιωτικός διευθυντής, όσο και η διευθύντρια του πολιτικού προσωπικού στο "401" εξερράγησαν γι' αυτό το "παράπτωμα" του σωματείου, μπροστά στην αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, που επισκέφτηκε το νοσοκομείο, για να απαιτήσει να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των συνδικαλιστών.

Και όχι μόνο αυτό. Ζήτησαν κι από πάνω απ' τους συνδικαλιστές να υπογράψουν "δήλωση μετανοίας", με την οποία θα ανακαλούν δημόσια την καταγγελία τους με... αντάλλαγμα την απόσυρση των μηνύσεων.

***

Βέβαια, ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης είναι δίδυμος αδερφός της αντιλαϊκής της πολιτικής.

Είναι, όμως, εντελώς άχαρος ο ρόλος κάποιων κυβερνητικών συνδικαλιστών, όταν αναλαμβάνουν από διευθυντικές θέσεις να υπηρετήσουν αυτή την πολιτική και στρέφονται κατά του συνδικαλιστικού κινήματος για την παραμικρή, έστω, αμφισβήτησή του σε ορισμένες αποφάσεις της διεύθυνσης του νοσοκομείου.

  • Οι εργαζόμενοι αμφισβήτησαν την επιλογή της διεύθυνσης να βάλει ένοπλο να φυλάει τις κάρτες προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού.
  • Αμφισβήτησαν το "δικαίωμα" της διεύθυνσης να μετατρέψει το "401" σε "πειθαρχείο", επιβάλλοντας ποινές με την παραμικρή αφορμή.
  • Ακόμα, αμφισβήτησαν το "δικαίωμα" της διεύθυνσης να διορίζει με ημερήσια- μάλιστα - διαταγή προϊσταμένους!
  • Τέλος, αμφισβητούν το "δικαίωμα" της διεύθυνσης να αγνοεί προκλητικά το σωματείο για τη σύνθεση των επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας καθώς και στην αναμόρφωση του νέου οργανισμού.

***

Οι εργαζόμενοι θα δώσουν τη δική τους απάντηση στο αυταρχικό αυτό κατρακύλισμα, γυρνώντας την πλάτη στην κυβερνητική πολιτική και στον κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Θα σφυρηλατήσουν τα ταξικά χαρακτηριστικά στο συνδικαλιστικό κίνημα, κάνοντας ακόμα πιο γερό και μαζικό το ταξικό ρεύμα. Θα δώσουν τη δική τους απάντηση με τη μαζική τους συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας την ερχόμενη βδομάδα και θα απαιτήσουν κλιμάκωση του αγώνα σαν απάντηση, τόσο στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όσο και στα φαινόμενα τρομοκρατίας και αυταρχισμού - όπου αυτά εκδηλώνονται.

Νικολέττα ΣΚΡΟΠΙΔΑ

Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Κέντρο Πληροφόρησης για τη δημόσια διοίκηση

Τη δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης για θέματα δημόσιας διοίκησης, στη Θεσσαλονίκη, προωθούν ο ΟΗΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών. Το Κέντρο θα λειτουργήσει το επόμενο εξάμηνο στη Θεσσαλονίκη και θα παρέχει πληροφορίες, μέσω βάσεων δεδομένων, για το πώς λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες των δυτικών χωρών και τι προγράμματα εφαρμόζουν. Επίσης θα παρέχει προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης στελεχών δημόσιας διοίκησης των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

ΒΕΡΟΙΑ
Εκδήλωση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Κίνησης"

Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Κίνηση" Βέροιας καλεί τους φίλους και οπαδούς της στην εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη 25 Φλεβάρη στο κέντρο "Παλιά Βέροια", με αφορμή την παρουσίαση των θέσεών της για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ