ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ
Απροκάλυπτες αξιώσεις από τον ιδιοκτήτη της DIANA

Η κυβερνητική πολιτική έχει αποθρασύνει εντελώς το μεγαλοεπιχειρηματία Ζερίτη, τις αξιώσεις του οποίου εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης

Δώστε μου τη ΣΟΦΤΕΧ, και μέσα σε πέντε χρόνια θα τη διαλύσω! Αυτή είναι επί της ουσίας η πρόταση του υποψήφιου αγοραστή Π. Ζερίτη, με τον οποίο η κυβέρνηση συνδιαλέγεται πάνω από 4μήνες για την παράδοση της μεγαλύτερης χαρτοποιίας της χώρας. Επιπλέον ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης DIANA, όπου ο ίδιος έχει επιβάλλει μεσαιωνικούς όρους εργασίας, που προσφάτως στοίχισαν τη ζωή τριών εργαζομένων, δε θέλει χρονική δέσμευση για το προσωπικό και δε θέλει τους συνδικαλιστές στην επιχείρηση! Αυτά είναι τα σχέδια του αυτοαποκαλούμενου "οικονομικού πρόσφυγα" και χάριν αυτών των σχεδίων η κυβέρνηση δέχτηκε να παρατείνει το διαγωνισμό για την πώληση της εταιρίας κατά 20 ημέρες, μεταθέτοντας την ημερομηνία λήξης από τις 27 Φλεβάρη στις 19 Μάρτη, προκειμένου να τα εξετάσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η πρόταση - απαίτηση Ζερίτη, περιέχει όμως και άλλα σχέδια, τα οποία θα προηγηθούν της διάλυσης και βεβαίως θα στοχεύουν σε αυτή.

Τα παραπάνω προκύπτουν από επίσημο έγγραφο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων προς το υπουργείο Ανάπτυξης, για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση ιδιωτικοποίησης της ΣΟΦΤΕΧ και τις παρατηρήσεις των υποψηφίων αγοραστών. Στο ίδιο έγγραφο φωτογραφίζεται ως μοναδικός ουσιαστικά αγοραστής ο Π. Ζερίτης και μαζί με αυτό και η πρόθεση της κυβέρνησης, προκειμένου να "ξεφορτωθεί" την επιχείρηση, να του την παραδώσει με οποιοδήποτε όρο επιβάλλει ο ίδιος.

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα, οι εναπομείναντες υποψήφιοι, από τους 11 αρχικά ενδιαφερόμενους, είναι ο Ζερίτης και ακόμη δύο πολυεθνικές. Ουσιαστικά όμως, μόνο ο Π. Ζερίτης, αφού όχι μόνο "φωτογραφίζεται" από τα αιτήματα που προβάλλει, αλλά και ο ίδιος ο ΟΑΕ και η ΝΙΚΚΟ (που επιλέχτηκε ως σύμβουλος για την ανεύρεση αγοραστή), εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον των δύο πολυεθνικών δε φαίνεται να πείθει. Οι εναπομείναντες λοιπόν "μνηστήρες", δηλαδή, ο Ζερίτης, απαιτεί:

  • Να μην υπάρχει δέσμευση για τη χρονική διάρκεια της 5ετίας - όπως ορίζεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού - των εναπομεινάντων εργαζομένων, αφού προς την εξυπηρέτηση της ιδιωτικοποίησης ήδη το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 600 άτομα. Ως εναλλακτική λύση προτείνεται, να οριστεί στη σύμβαση που θα προκύψει ότι σε "κάθε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος φύγει με οικειοθελή αποχώρηση ή πρόωρη συνταξιοδότηση, να μειώνεται αντιστοίχως ο αριθμός των εργαζομένων για τους οποίους δεσμεύονται". Το αίτημα αυτό πέραν όλων των άλλων κάνει σαφές ότι ο αριθμός των εργαζομένων θα μειωθεί περαιτέρω με την ίδια... εκσυγχρονιστική μέθοδο και μετά την πώληση της εταιρίας. Στο ίδιο αίτημα προβάλλεται απροκάλυπτα και η απαίτηση να απαλλαγεί η εταιρία από τους συνδικαλιστές εργαζόμενους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "οι συνδικαλιστές προκαλούν προβλήματα".
  • Με πρόσχημα τις απαιτήσεις Κεφάλα, πρώην ιδιοκτήτη της ΣΟΦΤΕΧ, και τη δικαστική εμπλοκή που έχει προκύψει, απαιτεί εγγύηση του δημοσίου για το σύνολο του τιμήματος, τις επενδύσεις που θα εμφανίσει ότι θα κάνει, αλλά και οποιαδήποτε ζημιά εμφανίσει ο ίδιος ότι προκλήθηκε κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης.

Τα παραπάνω αιτήματα προβάλλονται με τη μοναδική... "δέσμευση", ότι ο ίδιος θα αναλάβει μέσα σε 5 χρόνια να "απογυμνώσει" την εταιρία. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό ενημερωτικό έγγραφο, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δε δείχνουν να ανησυχούν για τη δικαστική εκκρεμότητα με τον Κεφάλα, εκτιμώντας ότι αυτή θα διαρκέσει μια 5ετία. Συγκεκριμένος μάλιστα υποψήφιος, ο οποίος όπως θα δούμε στη συνέχεια φωτογραφίζεται και δεν είναι άλλος από τον Π. Ζερίτη, προτείνει ότι μέσα σε αυτή την 5ετία "μπορεί να κάνει τέτοια διοίκηση, ώστε να "απογυμνώσει" την επιχείρηση" και όταν ο Κεφάλας δικαιωθεί στα δικαστήρια επί της ουσίας να μην υπάρχει επιχείρηση. Εφερε μάλιστα το εξής πειστικό παράδειγμα, "εάν κάποιος πουλήσει το εμπορικό κομμάτι και το δίκτυο διακίνησης των προϊόντων της "Χαρτοποιίας Θράκης", όποιος την πάρει μετά, θα είναι αδύνατον να μπει στην αγορά". Το παράδειγμα είναι και ενδεικτικό των σχεδίων του για τη ΣΟΦΤΕΧ, που η κυβέρνηση δρομολογεί να του παραδώσει.

Χρύσα ΛΙΑΓΓΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ