ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην Αυστραλία διδάσκουν το βιβλίο του

Ο Βασίλης Κολοβός προσκλήθηκε από τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας για διαλέξεις, παρά τις επιθέσεις αντιδραστικών κύκλων

Εχοντας στις αποσκευές του λιγοστά αντίτυπα του δεύτερου βιβλίου του "Η αυλή με τα σπασμένα όνειρα" (κυκλοφόρησε στο τέλος της περασμένης βδομάδας από τις εκδόσεις "Καστανιώτη"), ο Βασίλης Κολοβός έφυγε χτες τα χαράματα για την Αυστραλία, τιμητικά καλεσμένος από τα πανεπιστήμια της χώρας και με σκοπό να δώσει διαλέξεις στις έδρες Νεοελληνικών Σπουδών.Η πρόσκληση αφορά στο γεγονός ότι το πρώτο του βιβλίο "Θυμάσαι πατέρα;" - που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, απέσπασε πολλούς κριτικούς επαίνους και έχει κάνει εφτά εκδόσεις - διδάσκεται - από φέτος και μέχρι το 2002 - στις έδρες Νεοελληνικών Σπουδών των Πανεπιστημίων της Αυστραλίας,μαζί με τον "Επιτάφιο" του Ρίτσου,τη "Σαρκοφάγο" του Γ. Ιωάννου και τη θεατρική "Αυλή των θαυμάτων" του Καμπανέλλη.Η επιλογή του - βιωματικής δύναμης, ιστορικοπολιτικής διάστασης, πλούσιας και αυθεντικής γλώσσας και σύνθετης, ευφάνταστης κι αισθαντικής γραφής - βιβλίου του Β. Κολοβού "Θυμάσαι πατέρα;",όπως και η επιλογή των άλλων τριών βιβλίων, έγινε από τους διδάσκοντες Νεοελληνική Φιλολογία καθηγητές, με επικεφαλής την υπεύθυνη για τις Νεοελληνικές Σπουδές Αντωνία Δημητρούκα.

Καθώς οι αφανείς και εμφανείς αντιδραστικοί κύκλοι Ελλήνων στην Αυστραλία δυσκολεύονταν να εκφράσουν αντιρρήσεις για την επιλογή των συγκεκριμένων τεσσάρων βιβλίων, έβαλλαν κατά του βιβλίου του - δηλωμένου κομμουνιστή - Β. Κολοβού και παρασκηνιακά και μέσω δύο εκτενών και ιδιαιτέρως προβλημένων δημοσιευμάτων στην ελληνική εφημερίδα του Σίδνεϊ "Βήμα".Ο συντάκτης τους ονομάζεται Δημ. Οικονόμου.Το πρώτο δημοσίευμα (6/9/1997), από τη στήλη "Παράξενα και Γκρίνιες", ισχυρίζεται ότι "κινδυνεύουν" τα Νεοελληνικά και με αυθαίρετα "συμπεράσματα" αποδίδει τη μείωση των φοιτητών στα Νεοελληνικά στο "καλαμάκι που καβάλησαν" οι καθηγητές και φοιτητές, στο "συνδικαλισμό" τους και στα βιβλία που επιλέγονται. "Αν διδάσκεται όλο το χρόνο το βιβλίο του Κολοβού, τι να περιμένεις;", γράφει ο συντάκτης και αυτοαποκαλύπτεται (τα κεφαλαία γράμματα δικά του): "Τόσα χρόνια φωνάζουμε, αυτοί ζούνε στο δικό τους κόσμο. Τα κείμενα που διδάσκονται (το βιβλίο του Κολοβού) ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ μια εικόνα της Ελλάδας που ΔΕΝ υπάρχει πια! Αναπαράγουν τα στερεότυπα "Ο καλός αριστερός και ο κακός δεξιός" (την ίδια στιγμή, ενώ ο Κολοβός ΔΕ μας πειράζει, αν βάζανε τον ...Γκατζογιάννη και την "Ελένη" του στο HSC θα γινότανε της ...Πόπης)". Ο συντάκτης είτε αγνοώντας την επιτυχία που είχε στην Ελλάδα το βιβλίο του Β. Κολοβού, είτε συνειδητά ψευδολογώντας, ρωτά δήθεν πώς "χωρίς ΚΑΜΙΑ ιδιαίτερη επιτυχία" περιλήφθηκε στις Νεοελληνικές Σπουδές.

Στις 10/1/1998 από τη στήλη "Πολιτισμένα και άλλα", με τίτλο "Πού πάει η διδαχή των Ελληνικών;", ο Δ. Οικονόμου επιτίθεται πάλι κατά των διδασκόντων Νεοελληνική Φιλολογία για τα βιβλία που επιλέγουν και κατά της θετικής κρίσης που εξέφρασε σε κάποια εκπομπή η καθηγήτρια Μαίρη Φαλέτα για το βιβλίο του Β. Κολοβού. Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τον Β. Κολοβό "αμφιβόλου ποιότητας λογοτέχνη", αποδίδει "ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ" (δικά του τα κεφαλαία) στη διδαχή του βιβλίου και μπαίνει στο ψητό... "Από πού κι ως πού διαλέγουμε βιβλίο από έναν άνθρωπο που έχει τα "χειροκροτήματα" ΜΟΝΟ του κόμματος που αντιπροσωπεύει το 4% των Ελλήνων. Εδώ μιλάμε για κανονικό ΧΤΥΠΗΜΑ της Ελλάδας".

Ευτυχώς, στις σκοταδιστικές αυτές απόψεις, δεν ανταποκρίθηκαν ούτε οι εκπαιδευτικοί, ούτε η πλειοψηφία της ομογένειας, στις κοινότητες και τους φορείς της οποίας σε διάφορες πόλεις θα κάνει ομιλίες ο Β. Κολοβός, για το βιβλίο του, το θέατρο και άλλα θέματα. Το κατάφορτο από διαλέξεις σε φοιτητές, υποψήφιους φοιτητές, και συναντήσεις σε σωματεία εργαζομένων Ελλήνων (λ.χ. ανθρακωρύχων) πρόγραμμά του (θα επιστρέψει στις 11/3) θα περιλάβει και διάλεξη για τον Γιάννη Ρίτσο.Να σημειώσουμε ότι στην Αυστραλία προσκλήθηκε και η γυναίκα του Γεωργία Τσαμούρη - Κολοβού (μέλος της ΟΓΕ), η οποία, στις 8/3, με την ευκαιρία της Μέρας της Γυναίκας, θα μιλήσει για το "Γυναικείο Κίνημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη".

Αθήνα θαυμάτων και τραυμάτων...

Μέχρι αύριο θα παίζεται στο θέατρο "Κνωσσός",το έργο του Πέτρου Γεωργιόπουλου "Οι κούκλες".Στις 6 Μάρτη θα δοθεί η πρεμιέρα της παράστασης "Η Αθήνα των θαυμάτων, των τραυμάτων, των Υπάτων και των πάτων" σε επιλογή κειμένων, στίχους και σχόλια Κώστα Γεωργουσόπουλου.Η παράσταση θα μας ταξιδέψει στο χρόνο, συνδέοντας το χτες με το σήμερα, με οδηγό θεατρικά κείμενα των Χουρμούζη, Βλάχου, Καπετανάκη, Ξενόπουλου, Μελά, Χορν, Ψαθά, Καμπανέλλη, Μποστ.Σκηνοθεσία Χρίστου Τσάγκα,σκηνικά - κοστούμιαΧάρη Σεπεντζή,μουσική Βασίλη Δημητρίου,χορογραφίες Ισίδωρου Σιδέρη.Παίζουν: Λάμπρος Τσάγκας, Τάκης Βαμβακίδης, Αναστασία Παπαστάθη, Ευδοκία Σουβατζή, Νίκη Τουλουπάκη, Δημήτρης Θεοδώρου, Βέρα Χατζηιακώβου, Θανάσης Παναγόπουλος κ.ά.

Αφιερωμένη στον συγγραφέα και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Νίκανδρο

Αφιερωμένη στον συγγραφέα και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Νίκανδρο Κεπέση είναι η εκδήλωση (23/2, 8.30μ.μ. ) που διοργανώνει ο Σύλλογος Φαρακλάδων η "Εύγερος" Κεφαλλονιάς,στον "Παρνασσό" (πλ. Καρύτση). Για το έργο του θα μιλήσει η Ρίτα Τσαντίλη - Βλησμά.Συμμετέχει η Μεικτή Χορωδία και Μαντολινάτα του Συλλόγου με διεύθυνση του Παναγιώτη Μπαρμπάτη.Είσοδος ελεύθερη.

@ Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών
  • Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8, 7ος όροφος), διοργανώνει στις 23/2 (7μ.μ.), εκδήλωση με θέμα "ΚΑΛΑΣ: Τα παιδιά του Μεγαλέξανδρου".Θα μιλήσει ο μελετητής - οικονομολόγος Γρηγόρης Ζώρζος.Η Ελευθερία Αναγνωστάκη - Τζαβάρα θα απαγγείλει την ποιητική της σύνθεση "Αλέξανδρε",με μουσική επένδυση του μουσικογράφου Θωμά Ταμβάκου.
@ "Μέρες καλλιτεχνικής δημιουργίας με τους μαθητές της Τοσιτσαίας και
  • "Μέρες καλλιτεχνικής δημιουργίας με τους μαθητές της Τοσιτσαίας και Πρατσικείου Σχολής", είναι το θέμα της πολιτιστικής εκδήλωσης, που διοργανώνει τη Δευτέρα (7.45μμ) ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων της Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 56, 1ος όροφος), με ελεύθερη είσοδο. Παρουσιαστές της εκδήλωσης θα είναι οι Ηλ. Πίτσικας, Κατ. Φλώρου και Ρ. Κάβουρα, ενώ παιδικά τραγούδια του Μάνου Λοϊζου θα ερμηνεύσουν ο Σταύρος Μπερής (κιθάρα) και ηΕφη Μηνακούλη (φλάουτο).
Απαραίτητες συμβουλές

Καθησυχάζοντας τους αδικαιολόγητους φόβους της μέλλουσας μητέρας και προσφέροντας απαντήσεις στα ερωτήματα που την απασχολούν, το περιοδικό "Το παιδί μου κι εγώ", εξέδωσε το πρώτο βιβλίο του "Θα γίνω μητέρα".

Μέσα από τις σελίδες του, συμβουλεύει τη μητέρα για την προετοιμασία πριν από τη σύλληψη, για τις απαραίτητες εξετάσεις και γενικότερα για όλα τα προβλήματα κύησης ως την ώρα του τοκετού. Δίνει οδηγίες για τη διατροφή της γυναίκας, της προσφέρει γνώσεις που αφορούν την ψυχολογία της, αλλά και τις νέες σχέσεις που διαμορφώνονται. Ο καθηγητής της Ιατρικής Γενετικής Κων. Πάγκαλος,παρουσιάζοντας το βιβλίο, τόνισε ότι, ο καλύτερος σύμμαχος της επιστήμης, είναι το σωστά ενημερωμένο κοινό.

Την τελευταία παράσταση...

Την τελευταία παράσταση του Σοφόκλειου "Αίαντα" παρουσιάζει το ΚΘΒΕ, σήμερα (9 μμ), σε μετάφραση Νίκου Γουλέμη, σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ζιάκα, μουσική Δημήτρη Καμαρωτού, χορογραφία Μίνας Γιο. Παίζουν: Θοδωρής Γκόνης, Δημήτρης Κολοβός, Δήμος Κουτρούλης, Δέσποινα Μαρτινοπούλου, Φάνης Μουρατίδης, Θόδωρος Μπογιατζής, Χρίστος Νινής, Γιώργος Ντομούζης, Πάνος Ξενάκης, Γιάννης Τραμπίδης, Χάρης Τσιτσάκης.

  • "Η πεζογραφία των αρχών του αιώνα: μια γενιά αδικημένη", είναι το θέμα της ομιλίας του καθηγητή Γιάννη Δάλλα,στις 24/2 (7.15 μμ), στην Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού (πλ. Παναθηναϊκού Σταδίου 5). Είσοδος ελεύθερη.
Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών (Δημοσθένους 115 - 117, Καλλιθέα), στα πλαίσια των γιορταστικών 70χρονών του, θα τιμήσει τη μνήμη του Κωνσταντινουπολίτη, Κάρολου Κουν,τη Δευτέρα (8μμ). Θα γίνει αναφορά στους χώρους της Πόλης όπου έζησε ο Κουν. Η ιστορικός του θεάτρου και ερευνήτρια του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών, Αννα Ταμπάκη, θα μιλήσει για το "Θέατρο στη Φαναριώτικη κοινωνία".Συμμετέχουν: Γιώργος Λαζάνης, Μίμης Κουγιουμτζής, Ρένη Πιττακή.

Πενθεί το Θέατρο Σκιών

Η οικογένεια των καραγκιοζοπαιχτών έχασε ένα ακόμη εκλεκτό της μέλος. Ο καραγκιοζοπαίχτης και λαϊκός ζωγράφος Αβραάμ Αντωνάκος πέθανε (18/2) σε ηλικία 77 χρόνων. Γεννήθηκε στην Ανδριανούπολη. Υπήρξε μαθητής των Χαρίδημου, Μανωλόπουλου, Κώστα Μάνου και άλλων μεγάλων της εποχής. Κοντά στον Μάνο έμαθε σχέδιο και ζωγραφική. Με τον Καραγκιόζη του ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Ο Αβραάμ, εκτός από τις γνωστές κλασικές κωμωδίες, έπαιξε σε δικές του διασκευές έργα, όπως "Η Γκόλφω", "Ο Ερωτόκριτος",κ.ά.

Η αγάπη και η αλληλεγγύη προς τους συναδέλφους του, τον οδήγησαν να δημιουργήσει ένα τεράστιο αρχείο από τη δράση όλων τους. Για την εξέχουσα, μεγάλη προσφορά του, το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών τον τίμησε, ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο μέλος του.

Επίσημη "Καλή αντάμωση"

"Καλή αντάμωση" στον Κορυδαλλό

Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας των Χρήστου Βούπουρα, Γιώργου Κόρρα "Μιρουπάφσιμ, καλή αντάμωση" θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (8.30μ.μ.) στις "Πλειάδες" του δήμου Κορυδαλλού (Γρ. Λαμπράκη & Καρυταίνης), παρουσία των συντελεστών της ταινίας. Πρωταγωνιστεί ο Ακης Σακελλαρίου που ενσαρκώνει έναν εκπρόσωπο της μεταπολιτευτικής γενιάς. Με έντονα πολιτικοποιημένο παρελθόν και επίμονη προσκόλληση στις νεανικές του ιδέες ο ήρωας βιώνει μοναχικά το "παρών", σαν απροσάρμοστος σε μια εποχή όπου όλοι οι "μύθοι" μοιάζει να έχουν καταρρεύσει. Καταλυτικά στην προσωπική του διαδρομή θα επιδράσει η γνωριμία του με μια παρέα Αλβανών μεταναστών. Η συμβίωση μαζί τους κι ένα οδοιπορικό στα χωριά της Αλβανίας θα φανερώσουν μια πραγματικότητα ωμή. Συμπρωταγωνιστούν: Δήμητρα Χατούπη, Μουζαφέρ Ετ Χεμ Ζίφλα, Αρμάντο Νταούτι, ενώ εμφανίζονται και οι ηθοποιοί του αλβανικού θεάτρου Κάντρι Ρόσι, Μαργκαρίτα Γκέπα, Ντριτέρο Αγκόλι.Η φωτογραφία είναι του Κωστή Γκίκα.Η μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου.

Από τις "Κούκλες"


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ