ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Φλεβάρη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προοίμια "κεντροαριστερής" κρίσης

Τα διαδραματιζόμενα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ παίρνουν χαρακτήρα κρίσης για το κυβερνητικό κόμμα, και αυτό ανεξάρτητα με το ποια θα είναι η κατάληξη του συνεδρίου της Νεολαίας του και των άμεσων παρενεργειών του. Ηδη η λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση", είτε μέσω των "πολιτικών δείπνων" βουλευτών που την απαρτίζουν, είτε με δηλώσεις μελών της, επιχειρεί να "ιδεολογικοποιήσει" την παρουσία της και την καταγραφή της ως κατοχυρωμένη τάση εντός του ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίες εμφανίσεις της, υποβοηθούμενες από τα περί τη Νεολαία τεκταινόμενα, συνοδεύονται με επικρίσεις και τήρηση αποστάσεων σε σχέση με την εισήγηση του πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την "κεντροαριστερά".

***

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, που αποτέλεσε ωδή προς τον νεοφιλελευθερισμό και προσδιόρισε τα χαρακτηριστικά της πολυθρύλητης "επανίδρυσης" του ΠΑΣΟΚ - δηλαδή της συστράτευσης του κόμματος σε μια πορεία ακραιφνούς νεοσυντηρητικής διαχείρισης - δίνει σε κάποιους την αίσθηση ότι μπορούν να δηλώνουν "αριστεροί" χωρίς ιδιαίτερο εσωκομματικό κόστος. Ετσι, ορισμένοι ζητούν την εσπευσμένη σύγκληση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ για να ξεκαθαριστούν τα "ιδεολογικά χαρακτηριστικά" του κόμματος που... συσκοτίστηκαν από την ομιλία του Κ. Σημίτη. Μόνο που τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και για τους μεν και για τους δε.

***

Σε ό,τι αφορά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έχει καταλήξει ότι θέλει ένα οργανωτικό όχημα - πολιτικό φορέα, που θα αποτελέσει την κρίσιμη μάζα για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. Αυτός ο φορέας μπορεί να είναι όλο το ΠΑΣΟΚ ή έστω το μεγαλύτερο μέρος του, που με επικεφαλής τον Κ. Σημίτη θα συνεισφέρει από τη σκοπιά της "κεντροαριστεράς" για την αναπαλαίωση του δικομματισμού. Πρόκειται για μια "κεντροαριστερά" επιφορτισμένη με το καθήκον να εισαγάγει στην Ελλάδα, σε χρόνο σύντομο και με τρόπο αυταρχικό, όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που υπαγορεύονται στο όνομα της παγκοσμιοποίησης.

***

Είναι λογικό, αυτή η πολιτική να δημιουργεί κοινωνικές αντιδράσεις και προμηνύει κοινωνικές εκρήξεις. Παράλληλα, η κοινωνική δυσφορία προκαλεί πιέσεις και αναταράξεις στο εσωτερικό του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Κάτι που αποτελεί προοίμιο της κρίσης της ίδιας της "κεντροαριστεράς". Μια πρόσφατη δήλωση του Κ. Κουλούρη είναι ενδεικτική: Ακούω από το λαό ότι η κυβέρνηση ακολουθεί δεξιά πολιτική και εγώ προσπαθώ να το αμφισβητήσω, είπε! Οι "αναταράξεις" δε, ενισχύονται από προσωπικές φιλοδοξίες και προσωπικά παιχνίδια, που αποτυπώνουν τη δυσφορία εκείνων που έχουν βρεθεί μακριά από τα πόστα της εξουσίας. Η ομάδα, λοιπόν, της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", στο όνομα του ενωμένου ΠΑΣΟΚ, αναζητά ρόλο στο ανασυντιθέμενο πολιτικό σκηνικό, διατηρώντας το προσωπείο της "αριστερής συνείδησης" του "κεντροαριστερού" νεοφιλελευθερισμού!

***

Από εκεί και πέρα τα κρισιακά φαινόμενα αντικατοπτρίζουν τις συνέπειες από τις τακτικές των διαφόρων ομάδων. Ο μεν Σημίτης δε θέλει να διαπραγματευτεί την πρωτοκαθεδρία του ως "πρώτο βιολί" στη "φτιασιδωμένη" ορχήστρα του "κεντρο - αριστερο - δεξιού" νεοφιλελευθερισμού. Η διατήρηση των προνομίων του περνά, είτε μέσω της διατήρησης της ενότητας του ΠΑΣΟΚ, με πλήρη αποδοχή της κυριαρχίας του από τους εσωκομματικούς του "αντιπάλους", είτε μέσω του "ξεκαθαρίσματος" των κομματικών γραμμών, εφόσον οι εσωκομματικές αναταράξεις θέσουν σε αμφισβήτηση το κύριο. Και το κύριο είναι η ολοκλήρωση της νεοσυντηρητικής λαίλαπας που σαρώνει τον τόπο. Κάποιοι, βέβαια, όπως ο Α. Τσοχατζόπουλος, θεωρούν ότι μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο καλύτερα. Και τον διεκδικούν, όπως τώρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, με το μήνυμα που αποστέλλει η στάση του γύρω από το θέμα της οργάνωσης της Νεολαίας. Οργάνωση που αποτελεί γι' αυτόν ένα κρίσιμο εσωκομματικό μηχανισμό του οποίου τον έλεγχο θέλει να διατηρήσει.

***

Από την άλλη πλευρά, οι "διαφωνούντες" και αποζητώντες τα εύσημα της "αριστερής" πτέρυγας του νεοφιλελευθερισμού και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, αναζητούν με τη σειρά τους κάποιο "πόστο" στο "κεντροαριστερό" μέλλον, μέσω της αναγνώρισης να έχουν δικό τους "μαγαζί" μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Αν αυτό θα γίνει ή όχι, δεν μπορεί να απαντηθεί σήμερα. Η περίπτωση των "Εργατικών" στην Αγγλία, δεν αποκλείει, πάντως, μια τέτοια εξέλιξη. Από την άλλη, οι μνήμες από το θνησιγενή χαρακτήρα παρόμοιων - τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών - φαινομένων στην ελληνική πραγματικότητα (Ενωση Κέντρου, ΕΠΕΚ για παράδειγμα) δείχνουν ότι δεν είναι η καλύτερη προοπτική για ένα πολιτικό σκηνικό, που η ολιγαρχία θέλει όσο τίποτε άλλο την εξασφάλιση της σταθερότητάς του. Ας σημειωθεί, ταυτόχρονα, ότι η λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" δεν είναι μία και ενιαία. Οι αντιφάσεις και διαφωνίες στο εσωτερικό της είναι πολλές φορές μεγαλύτερες από τις διαφωνίες των μελών της απέναντι στον Σημίτη.

***

Σε κάθε περίπτωση, τα λαϊκά στρώματα έχουν κάθε λόγο να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Πρώτον, για να γνωρίζουν τι επέρχεται. Δεύτερον, για να μπορούν να παρέμβουν μέσα από τους αγώνες τους ενάντια σε ό,τι "σχεδιάζεται" εναντίον τους. Τρίτον, γιατί, όντως αυτό που "σχεδιάζεται" είναι εναντίον τους. Αρκεί κανείς να αναζητήσει τις πραγματικές διαφορές των σημερινών "αντιμαχόμενων" στο ΠΑΣΟΚ. Θα ανακαλύψει ότι πίσω από τις αντεγκλήσεις, κρύβεται ένα... τεράστιο τίποτα, σε ό,τι αφορά τα πραγματικά συμφέροντα του λαού και του τόπου.

Ν. Μπ.

Για τα 55 χρόνια της ΕΠΟΝ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν των 55 χρόνων από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ σήμερα Κυριακή 22 Φλεβάρη από τις 4.30 μμ - 8.30 μμ στο ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ".

Για τους παλιούς ΕΠΟΝίτες και τους φίλους, θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια του αγώνα.

Για προσκλήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία της ΠΕΑΦΕ (Βερανζέρου 5, όροφος 5, γραφείο 8, τηλ. 38.30.345) και στο κατάστημα των Αργύρη και Λυκούργου Τσιρίκου στο ισόγειο των γραφείων της Ενωσης.

  • Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ, σε συνεργασία με το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει σήμερα Κυριακή 22 Φλεβάρη εκδήλωση με θέμα "55 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ" στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο στις 11 πμ, στα πλαίσια της δίμηνης Πολιτικής Εξόρμησης που διεξάγει.
  • Το ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ, τιμώντας την επέτειο των 55 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση σήμερα Κυριακή 22 Φλεβάρη στις 11.30 πμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργ. Κέντρου Βόλου(στον πεζόδρομο Τοπάλη).
  • Εκδήλωση για τα 55 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ και τα 30 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή, 22 Φλεβάρη στις 7 το βράδυ, στο Ηράκλειο, στη δημοτική αίθουσα "ΑΝΔΡΟΓΕΩ",την οποία διοργανώνει το ΝΣ Ηρακλείου της ΚΝΕ.
  • Εκδήλωση, για τα 55 χρόνια της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (ΕΠΟΝ), διοργανώνει η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ,η οποία θα γίνει την Τετάρτη 25 Φλεβάρη στις 7 μμ,στο Β Αμφιθέατρο της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της δίμηνης Πολιτικής Εξόρμησης της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας για το γιορτασμό των 80 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ν. Σμύρνης διοργανώνουν συνεστίαση αφιερωμένη στα 55 χρόνια της ΕΠΟΝ, την Πέμπτη 26 Φλεβάρη στις 8.30 μμ στο κέντρο "Το ΚΟΥΤΟΥΚΙ του Αποστόλη", οδός Τερψιθέας 3, στο Παλαιό Φάληρο.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στο τηλ.: 93.54.841 και ώρα 6 - 8 μμ.

Η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, σε συνεργασία

Η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, σε συνεργασία με την ΠΕΑΕΑ, καλούν τη νεολαία και το λαό της πόλης να παρευρεθεί στην εκδήλωση που διοργανώνουν, αύριο Κυριακή 22 του Φλεβάρη,στις 11 πμ,στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Νέα Παραλία, τιμώντας τα 55 χρόνια από την ίδρυση της ηρωικής ΕΠΟΝ.

Η Κομματική Ομάδα των παραπληγικών και κινητικά α

Η Κομματική Ομάδα των παραπληγικών και κινητικά αναπήρων του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση για τα 80 χρόνια του Κόμματος αύριο Κυριακή 22/2/98 και ώρα 10 πμ, στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, λεωφόρος Χασιάς, 9η στάση.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ
  • H NE Τρικάλων του ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλη συναυλία προοδευτικού, πολιτικού τραγουδιού προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ και των 55 χρόνων της ΕΠΟΝσήμερα Κυριακή 22 του Φλεβάρη, στις 7.30 μμ, στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων. Στη συναυλία θα τραγουδήσουν η Μαρία Δημητριάδη και ο Γιάννης Θωμόπουλος.
  • Συζήτηση με θέμα 80 χρόνια και Κομματικός Τύπος,οργανώνει η ΚΟΒ Ιερόθεου του ΚΚΕ, αύριο Δευτέρα, 23 του Φλεβάρη, στις 6.00μμ, στα γραφεία της, Κηπουπόλεως 7, στον Ιερόθεο.Θα μιλήσει ο Γιώργης Μωραϊτης,μέλος της διεύθυνσης του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.
  • Εκδήλωση προς τιμήν των 80 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος διοργανώνει η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ αύριο Δευτέρα, 23 του Φλεβάρη, στις 6.30μμ, στη "Θεοφάνειο" αίθουσα,με κεντρικό ομιλητή τον Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει ζωντανό μουσικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα: "80 χρόνια πάλης του ΚΚΕ για την ισοτιμία της γυναίκας", την Τετάρτη 25 του Φλεβάρη, στις 6.30 μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.

Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει ιστορική καλλιτεχνική αναφορά στους αγώνες του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των γυναικών.

Συνάντηση ανέργων με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα έχει αύριο Δευτέρα, στη 1 το μεσημέρι, στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, το Σωματείο Εργαζομένων και Ανέργων στις Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις της Βορειοκεντρικής Εύβοιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ