ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μελαγχολίες

ΦΑΓΩΘΗΚΑΝ διάφοροι οικονομικοί παράγοντες και... οικονομολογούντες για την έκθεση της εταιρίας "Μούντις", που δείχνει, λέει, ότι έχασε την αξιοπιστία της στο εξωτερικό η Εθνική Οικονομία.

***

Γι' αυτό νοιάζονται βλέπετε οι κυβερνώντες, αφού κάτι τέτοιες εταιρίες δίνουν διαπιστευτήρια στις διεθνείς αγορές.

***

Για το ότι η Εθνική Οικονομία έχει χάσει εδώ και πάρα πολύ καιρό την αξιοπιστία της στο... εσωτερικό της χώρας, και ιδίως στους μισθωτούς, δε φαίνεται να πολυασχολούνται.

***

Σκέφτονται ότι εάν από μας θέλουν κάποιο δάνειο (π. χ. πρόσθετη φορολογία), δε θα ζητήσουν και την άδειά μας για να το πάρουν.

***

Ενώ όταν πρόκειται για δάνεια του εξωτερικού, κάνουν... τα καλά παιδιά.****

Μήπως πρέπει σύντομα να τους αλλάξουμε αυτή την αντίληψη; Να τους δείξουμε τη δική μας έκθεση; Ετσι ώστε, αν η "Μούντις" (μτφ. μελαγχολία) τους... μελαγχόλησε, εμείς να τους απογοητεύσουμε τελείως;

***

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ εξετάσεων χτες για το δημόσιο. Αυτοί που στο παρελθόν έδιναν εξετάσεις για να περάσουν τις τάξεις του Λυκείου, μετά τις πανελλήνιες, ξαναβρέθηκαν ξανά στα εξεταστικά κέντρα!

***

Για τους περισσότερους όμως, το ίδιο θα είναι ξανά το αποτέλεσμα: Ανεργία.

***

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ... τιμητικό το αποτέλεσμα του Συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Κατάφεραν να βγάλουν ένα Κεντρικό Συμβούλιο που οι 26 ανήκουν στον Ακη, οι 19 στο Σημίτη και οι 6 στον Οικονόμου. Στους... ψηφοφόρους, μάλλον δεν ανήκει κανένας...

***

Κατά τα άλλα, στο ΠΑΣΟΚ οι νέοι ξεπερνούν τις παλιές συνήθειες και κοιτάζουν το μέλλον!

***

Αλλά βέβαια, σε ένα συνέδριο που οι μισοί θεωρούσαν μέλλον τον Σημίτη και οι άλλοι μισοί την Παπανδρεϊκή εποχή, τι να περιμένει κανείς;

***

Αντε τώρα που τελείωσε, ας γυρίσουν πίσω στις δουλιές τους τα παιδιά, μη στερείται των υπηρεσιών τους ο δημόσιος και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.

Στήριγμα στους κερδοσκόπους

Ποια ηγεσία κόμματος έσπευσε, όχι μόνο να δικαιολογήσει, αλλά και να επικροτήσει και στηρίξει την επίθεση των κερδοσκόπων του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου κατά της δραχμής και της ελληνικής οικονομίας; Φυσικά, η ηγεσία της ΝΔ, η οποία, με δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη, πρόσφερε άλλοθι στην πρόθεση του διεθνούς οίκου να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, ενώ, ταυτόχρονα, βρήκε την ευκαιρία να δείξει ότιτο κόμμα της ΝΔ είναι που συμμορφώνεται πρώτο με τις υποδείξεις των ξένων αφεντικών. Γι' αυτό επανέλαβε τις πιέσεις για λήψη πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων μέτρων, όπως περιορισμό των δημοσίων δαπανών, "ενίσχυση του ανταγωνισμού και απελευθέρωση των αγορών", κ.ο.κ. Εννοείται ότι η στάση της κυβέρνησης Σημίτη κινήθηκε ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση. Να πείσει δηλαδή ότι θα προχωρήσει στα απαραίτητα "διαρθρωτικά μέτρα".

Δικαίωμά της, φυσικά, της ηγεσίας της ΝΔ να θέλει να πείσει ότι είναι ο φορέας και εκφραστής των πλέον σκληρών νεοφιλελεύθερων μέτρων. Ομως, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά τις ολέθριες επιπτώσεις αυτών των πολιτικών και αυτό που επιδιώκουν είναι η απόκρουση και ανατροπή τους. Οπως και των διαχειριστών τους.

"Οι μνήμες"

Θα φύγουν,

ο καθένας μας

το βλέπει,

μα αλησμόνητοι

θα μείνουνε

στην ...τσέπη,

θα τους θυμάται

δεν θα τους ξεχάσει,

αφού στην τράκα

ήταν, σίγουρα,

οι άσοι!

Θα φύγουν,

θα αδειάσουνε

τη θέση,

μα αλησμόνητοι

θα μείνουνε

στη ...μέση,

θα τους θυμάται,

όσο και να πάρει,

απ' τα σημάδια

που θα έχει

απ' το "ζωνάρι"!

Ο οίστρος

Τζογαδόροι...

Ο χορός της κερδοσκοπίας σε βάρος της δραχμής, της ελληνικής οικονομίας και των εργαζομένων, "καλά κρατεί". Αυτή τη φορά, αφορμή για τη νέα επίθεση στη δραχμή, δεν ήταν κάποια έκθεση διεθνούς οργανισμού (εννοούμε οργανισμούς και... ευαγή ιδρύματα, όπως το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ κλπ., που συντάσσουν εκθέσεις με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου), αλλά για μια έκθεση της "Moody's" που "θα" κυκλοφορήσει. Για την ακρίβεια, ήταν ένα τηλεγράφημα των διεθνών πρακτορείων, που έλεγε ότι η έκθεση της "Moody's", που "θα" κυκλοφορήσει, "θα" λέει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και, άρα, ότι η "πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι προβληματική"...

Και το αποτέλεσμα των πληροφοριών για το περιεχόμενο της έκθεσης της "Moody's" - που "θα" δημοσιευτεί - ήταν: Πρώτον, να εκδηλωθεί την Παρασκευή νέος κύκλος πιέσεων στη δραχμή και τα επιτόκιά της. Δεύτερον, να φύγει άρον άρον για τις ΗΠΑ ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, προκειμένου να ζητήσει από τους ξένους τραπεζίτες δάνειο σε συνάλλαγμα με όσο γίνεται μικρότερο "καπέλο"... στο επιτόκιο.

... και οι άλλοι

Δεν ήταν, όμως, μόνον ο Α. Αποστολόπουλος. Αυτός ήταν ο πιο προκλητικός. Ωστόσο, υπήρξαν κι άλλοι.

Ο κ. Χαλκιάς της ΕΤ1 δήλωσε στο Γραφείο Τύπου, ότι είναι αντιδεοντολογικό (!) να επικοινωνεί μαζί του και να του υπενθυμίζει, ότι η κρατική τηλεόραση έχει ρεπορτάζ από την εκδήλωση του ΚΚΕ, για το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο. "Το γνωρίζουμε, είπε και θα το αντιμετωπίσουμε!..".

Και πράγματι το... αντιμετώπισε. Η ΕΤ1, όπως και η ΝΕΤ, έκοψε το σχετικό ρεπορτάζ, τόσο από το δελτίο ειδήσεων των 5, όσο και από το δελτίο των 11!

Περιττό, βέβαια, να αναφερθούμε στα ιδιωτικά κανάλια. Αυτά ούτε στην εκδήλωση δεν ήρθαν...

Το γεγονός δεν είναι τυχαίο. Ενοχλεί και τον Απ. Αποστολόπουλο και πολλούς άλλους η πρόταση του ΚΚΕ, για τη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης. Ο,τι έχει σχέση με το χτύπημα της σαπίλας του συστήματος και των κομμάτων, που το διαχειρίζονται, τους ενοχλεί. Και το θάβουν... Ας όψονται όμως!

Ο Α. Αποστολόπουλος...

Ο Α. Αποστολόπουλος, γνωστός δημοσιογράφος της "Αυγής" και της κρατικής τηλεόρασης, ξεπέρασε το Σάββατο και τον πιο αντικομμουνιστικό εαυτό του.

Δήλωσε προκλητικά, ότι η δημόσια συζήτηση, που διοργάνωσε το ΚΚΕ, δε μεταδίδεται, γιατί αποτελεί κομματική εκδήλωση! Μ' αυτό το σκεπτικό την έκοψε από τα δελτία ειδήσεων της ΝΕΤ... Δε δίστασε, μάλιστα, να πει στον εκπρόσωπο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που διαμαρτυρήθηκε "να πάτε να κάνετε τα παράπονά σας στον πρόεδρο της ΕΤ...".

Ετσι, αυθάδικα και προκλητικά...

Δεν είπε, βέβαια, γιατί οι αντίστοιχες εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ήταν εξίσου κομματικές εκδηλώσεις, μεταδόθηκαν. Ούτε, γιατί προτίμησε να έχει στο δελτίο ειδήσεων την Τσιτσολίνα και όχι το ΚΚΕ. Ούτε, φυσικά, από πότε η ΝΕΤ δεν προβάλλει κομματικές εκδηλώσεις, που αφορούν το ΚΚΕ.

Και να φανταστεί κανείς, ότι αυτός ο τύπος επιτίθεται μια ζωή στο ΚΚΕ, κατηγορώντας το, ανάμεσα σε άλλα και για αντιδημοκρατισμό!

Αλλά δεν έχει αυτός ο κύριος την πρώτη ευθύνη. Την έχει το ΔΣ της ΕΤ, που στο προσωπικό της συνεχίζει να διατηρεί ουκ ολίγα "λουλούδια" τύπου Αποστολόπουλου.

Φτηνή προπαγάνδα

Πώς θα γίνει δυνατή η "τοπική ανάπτυξη" και η "δημιουργία σταθερών και βιώσιμων θέσεων εργασίας"; Πώς η "κοινωνική εργασία" θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας από... "νέες πηγές απασχόλησης"; Πώς θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τη "βιομηχανική αναδιάρθρωση"; Πώς, τέλος, θα στηριχτεί η "επανένταξη των ανέργων και ιδιαίτερα των μακροχρονίως ανέργων και όσων απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό";

Για όλα τα παραπάνω, ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας είχε έτοιμη την απάντηση σε ημερίδα που έγινε το Σάββατο στην Κοζάνη. Και αυτή η απάντηση είναι "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης", τα περιβόητα ΤΣΑ, τα οποία ήταν και το αντικείμενο της ημερίδας.

Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε, ότι τα ΤΣΑ, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με 8,5 δισ. δραχμές, θα δημιουργήσουν πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας - ωρομίσθιους παρκαδόρους και καθαριστές πινακίδων όπως είναι γνωστό - και τα πρόβαλε, ως διέξοδο στους περισσότερους από 500 χιλ. ανέργους, κυρίως νέους.

Μάλλον χρειάζεται να υπενθυμίσει κάποιος στα κυβερνητικά στελέχη, ότι η παραγωγική φτώχεια της χώρας και κυρίως το δράμα των ανέργων, δεν προσφέρονται για κακής ποιότητας χιούμορ και φθηνούς αστεϊσμούς στα πλαίσια εξυπηρέτησης μιας, εκτός των άλλων και ανήθικης, πολιτικής.

Ούτε ασθενοφόρο!

Ηταν 9 περίπου το πρωί της περασμένης Τετάρτης, 18 του Φλεβάρη, όταν κτύπησε το τηλέφωνο του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, στην Ηλεία. Στην άλλη άκρη, μια γυναικεία φωνή εκλιπαρούσε να στείλουν ένα ασθενοφόρο σε ένα ημιορεινό χωριό του νομού. Ηλικιωμένη γυναίκα βρισκόταν σε κατάσταση παράλυσης και χρειαζόταν επειγόντως να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Η απάντηση ήταν κοφτή: "Δεν υπάρχει ασθενοφόρο". Η απάντηση δεν άλλαξε όταν μιάμιση περίπου ώρα αργότερα, ο αγροτικός γιατρός που εξέτασε την ηλικιωμένη γυναίκα, πήρε τηλέφωνο στο Νοσοκομείο ζητώντας επιτακτικά να σταλεί ασθενοφόρο. Τελικά, η ασθενής μεταφέρθηκε με... φορτηγάκι συγχωριανού της, τρεις ώρες αργότερα, στο Νοσοκομείο του Πύργου, όπου μετά από λίγο άφησε την τελευταία της πνοή.

Τα ερωτήματα και οι ευθύνες που προκύπτουν είναι ολοφάνερες. Κάποιοι αρμόδιοι έχουν προφανώς αποφασίσει, να στέλνουν τα ασθενοφόρα όπως τους γουστάρει. Αν για παράδειγμα, η απόσταση από το νοσοκομείο είναι πάνω από 30 χιλιόμετρα, τότε ο ασθενής είναι καταδικασμένος. Το ερώτημα είναι σε πόσες ακόμα περιπτώσεις τα ασθενοφόρα του Νοσοκομείου του Πύργου δεν κινήθηκαν, και τελικά τι πρέπει να κάνει ο ασθενής και οι οικείοι του για να τύχει των υπηρεσιών του ΕΣΥ, ιδιαίτερα από τα ορεινά και ημιορεινά χωριά. Δηλαδή, πόσοι αθώοι θα πληρώσουν ακόμα;

(Το όνομα της ασθενούς και του χωριού είναι στη διάθεση κάθε αρμόδιου ενδιαφερόμενου).

... χωρίς σύνορα

Για την ιστορία, να πούμε, ότι η Moody's, δεν είναι παρά μια ιδιωτική πολυεθνική εταιρία. Μια εταιρία, που οι ιδρυτές της (και όλοι εκείνοι που έχουν κάνει Θεό τους την ιδιωτική πρωτοβουλία και την "ελεύθερη αγορά"), τη λανσάρουν διεθνώς σαν εταιρία που μελετά την εξέλιξη βασικών οικονομικών μεγεθών διαφόρων χωρών του κόσμου και με βάση αυτά, αποφαίνεται για την "πιστοληπτική ικανότητα" κάθε χώρας. Δηλαδή οι εκτιμήσεις των εκθέσεων της Moody's - που κάνουν το γύρο του κόσμου - αποτελούν "μπούσουλα" για τους εκπροσώπους του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου για το αν η Α ή η Β χώρα "πάει καλά". Με βάση αυτό το κριτήριο, οι διεθνείς τραπεζίτες, αποφασίζουν το βαθμό ληστρικής εκμετάλλευσης και καταλήστευσης της κάθε χώρας...

Για το βαθμό εγκυρότητας των εκτιμήσεων της Moody's, θα σημειώσουμε μόνο ένα. Οτι δηλαδή, πρώτη ήρθε η κατάρρευση - και για να ακριβολογούμε οδηγήθηκαν σε κατάρρευση - των χρηματαγορών του Χονγκ - Κονγκ, της Κορέας και άλλων χωρών της Ασίας και μετά ήρθε η έκθεση της Moody's, που σημείωνε την προβληματική πιστοληπτική ικανότητα αυτών των χωρών.

Είπαμε. Τα πάντα στο βωμό του κέρδους και της κερδοσκοπίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ