ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρελά κέρδη για τράπεζες και εμποροβιομήχανους

Αύξηση κερδών 100% εμφανίζει για το 1997 η Εθνική Τράπεζα. Μεγάλες αυξήσεις κερδών, πολλαπλάσιες του πληθωρισμού, εμφανίζουν επίσης οι τράπεζες και εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις την ίδια χρονιά, επιβεβαιώνοντας ότι η "εκσυγχρονιστική" πολιτική μονόπλευρης λιτότητας ήταν το καλύτερο "λίπασμα" για την αύξηση των κερδών

"Χρυσοφόρα", για τα κέρδη των τραπεζών (κρατικών και ιδιωτικών) και των άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών, αποδείχτηκε και η "εκσυγχρονιστική" οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Η συγκεκριμένη πολιτική εξασφάλισε, και πέρσι, τρελά καθαρά κέρδη τόσο στις κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες όσο και στην πλειοψηφία των μεγάλων εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων. Φτάνει μόνο να σημειωθεί ότι το 1997 ήταν μια ακόμη χρονιά που οι αυξήσεις φανερών, καθαρών κερδών, των τραπεζικών και άλλων επιχειρήσεων, εμφανίζουν αύξηση πολλαπλάσια του πληθωρισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις οι αυξήσεις κερδών έφτασαν ή και ξεπέρασαν το 100%! Αδιάψευστος μάρτυρας οι ανακοινώσεις Τύπου, οι επίσημες δηλώσεις εκπροσώπων μεγαλοεπιχειρηματιών και τραπεζιτών, καθώς και οι ισολογισμοί που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την εξέλιξη της κερδοφορίας τους το 1997.

Στα πλαίσια αυτά, χτες, οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας (της πρώτης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, που ακόμη ελέγχεται από το δημόσιο) και της ΑΛΦΑ Τράπεζας Πίστεως (η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα και η δεύτερη σε μέγεθος, μετά την Εθνική, τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα) παρουσίασαν, σε χωριστές συνεντεύξεις Τύπου, τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 1997, σύμφωνα με τα οποία τα καθαρά - προ φόρων - κέρδη:

  • Του Ομίλου επιχειρήσεων της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας,προ προβλέψεων και φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 123,4 δισ. δραχμές, έναντι 61,4 δισ. δραχμών το 1996. Παρουσίασαν δηλαδή αύξηση 100% (!). Η αύξηση αυτή είναι σχεδόν 20 φορές μεγαλύτερη του επίσημου πληθωρισμού, που το 1997 έκλεισε, σε μέσα επίπεδα, στο 5,7%. Τα καθαρά κέρδη μόνο της Εθνικής Τράπεζας - και όχι του ομίλου επιχειρήσεών της - διαμορφώθηκαν το 1997, πριν από τους φόρους, στο ποσό των 35 δισ. δραχμών, ενώ το 1996 η Τράπεζα είχε ΜΗΔΕΝ κέρδη. Εκφράζοντας την ικανοποίησή του, για την υψηλή κερδοφορία της Τράπεζας, ο διοικητής της ΕΤΕ Θ. Καρατζάς δήλωσε ότι θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων (θα γίνει στις 6 Μάη) να διανεμηθεί μέρισμα 1.100 δραχμών ανά μετοχή. Τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και του ομίλου των επιχειρήσεών της θα ήταν ακόμη μεγαλύτερα, αν δεν είχαν διαγραφεί "θαλασσοδάνεια" αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών (87 δισ. δραχμές, σε μεγαλοεπιχειρηματίες που μετέτρεψαν τις επιχειρήσεις τους σε προβληματικές ή υπερχρεωμένες).
  • Του Ομίλου της ιδιωτικής Τράπεζας ΑΛΦΑ Πίστεως διαμορφώθηκαν το 1997 στο ποσό των 96 δισ. δραχμών από 76 δισ. δραχμές που ήταν το 1996. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 26%, που είναι ΥΠΕΡΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑ του πληθωρισμού. Μόνο τα καθαρά κέρδη, προ φόρων, για την Τράπεζα ήταν 72,9 δισ. έναντι 60,4 δισ. το 1996. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 21%. Τα κέρδη της Τράπεζας ανά εργαζόμενο, που ανέβηκαν από 12,6 εκατ. δραχμές το 1996 σε 16,8 εκατ. δραχμές το 1997 (αύξηση 32,9%), αποτελούν σαφές δείγμα γραφής για την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην Τράπεζα, αλλά και των μικροκαταθετών - μικροδανειοληπτών. Η ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και η ενίσχυση του βαθμού των τοκογλυφικών όρων δανεισμού επέτρεψαν στην Τράπεζα ΑΛΦΑ Πίστεως να ανεβάσει την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων της στο 39% και να καρπώνεται το 30% των συνολικών κερδών του τραπεζικού συστήματος, έστω κι αν διαθέτει μόνο το 14,5% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών.
  • Της ιδιωτικής, πια, Τράπεζας Πειραιώς - σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωση Τύπου της διοίκησης της Τράπεζας - αυξήθηκαν από 5.344 εκατ. δραχμές το 1996 σε 9.776 εκατ. δραχμές το 1997. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 83% (ρυθμός περίπου 15 φορές μεγαλύτερος του πληθωρισμού). Εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τον υψηλό βαθμό κερδοφορίας, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε ότι θα ανταμείψει τους μετόχους στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 15 δισ. δραχμές, με τη χορήγηση δωρεάν 2 μετοχών σε κάθε 10 παλιές μετοχές. Επίσης, τα προ φόρων κέρδη της Πειραιώς Leasing εμφανίζονται για το 1997 αυξημένα κατά 24% και η διοίκηση της εταιρίας θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 10 Απρίλη τη διανομή μερίσματος 150 δραχμών ανά μετοχή.
Η κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων

Τρελά κέρδη απολαμβάνουν και οι μεγάλες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις, με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας. Σύμφωνα με ανακοινώσεις τους:

  • Τα καθαρά, προ φόρων, κέρδη του ομίλου εταιριών της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ αυξήθηκαν το 1997 κατά 46,4% σε σχέση με το 1996. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 28,1 δισ. δρχ., έναντι 19,2 δισ. δρχ. το '96. Τα αποτελέσματα προ φόρων, της μητρικής εταιρίας, διαμορφώθηκαν σε 23,4 δισ. δρχ. έναντι 15,7 δισ. το '96 (αύξηση 49%) και τα καθαρά κέρδη, μετά τους φόρους, έφτασαν τα 17 δισ. έναντι 10,8 δισ. το 1996 (αύξηση 57,4%). Και όλα αυτά, με αύξηση του τζίρου των εταιριών του ομίλου μόλις κατά 16%. Το ΔΣ της εταιρίας - πρόεδρος της οποίας είναι ο Α. Κανελλόπουλος, που συμπτωματικά είναι και πρόεδρος του ΣΕΒ - θα προτείνει στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων στις 27 Μάη τη διανομή μερίσματος 320 δρχ. ανά μετοχή έναντι 230 δρχ. το 1996 (αύξηση 39,1%), καθώς επίσης και τη διανομή ενός ποσού 450 εκατ. δρχ. από τα κέρδη σε 400 περίπου στελέχη (κατά μέσο όρο 1.125.000 δραχμές πριμ σε κάθε στέλεχος). Αξίζει πάντως να σημειωθεί το εξής: Την ώρα που ο Α. Κανελλόπουλος σαν πρόεδρος του ΔΣ της ΤΙΤΑΝ εμφανίζεται απλόχερος απέναντι στους μετόχους και τα στελέχη της εταιρίας του - εισηγούμενος γενναίες αυξήσεις του μερίσματος στους πρώτους και παχυλό πριμ στα στελέχη της επιχείρησης - την ίδια ώρα σαν πρόεδρος του ΣΕΒ, που εκπροσωπεί επάξια τα συμφέροντα των βιομηχάνων και όλων των επιχειρηματιών του ιδιωτικού τομέα, εμφανίζεται άτεγκτος και σφιχτοχέρης απέναντι στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, εμμένοντας στην υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα περιορίζει φέτος τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών στο 2,5%+1% (δηλαδή λιγότερα από 3,5%).
  • Επίσημη αύξηση των μεικτών κερδών κατά 28,37% ανακοίνωσε ότι είχε πέρσι η εταιρία "Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας",ενώ την ίδια περίοδο ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης αυξήθηκε μόλις 14%. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης αυξήθηκαν κατά 17%, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 455 εκατομμύρια δραχμές.
  • Θεαματικά ήταν και τα αποτελέσματα του Ομίλου των εταιριών της "Chipita", οι πωλήσεις της οποίας αυξήθηκαν πέρσι 17,9% και τα μεικτά κέρδη έφτασαν τα 10,2 δισ. δραχμές (αύξηση 24,4% σε σχέση με το 1997). Παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά ανοίγματα της εταιρίας και η εξαγορά μιας σειράς επιχειρήσεων "επιβάρυνε" τα αποτελέσματά της με 242 εκατομμύρια δραχμές, η αύξηση των καθαρών κερδών ήταν 8,7%, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι τα καθαρά κέρδη θα αυξηθούν 50%!

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις που κάνουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ τους τελευταίους μήνες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, έχοντας πλέον εξασφαλίσει την υψηλή κερδοφορία τους, δίνουν ειδική έμφαση στο δείκτη "μεικτά κέρδη". Σε μεγάλο βαθμό μια τέτοια τάση είναι κατανοητή, αφού η συνεχής και μεγάλη αύξηση των μεικτών κερδών αποτελεί εγγύηση για την παγιοποίηση υψηλής απόσπασης υψηλών καθαρών κερδών. Αλλωστε, όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση της συγκεκριμένης επιχείρησης, στόχος τους για το 1998 είναι η αύξηση του τζίρου τουλάχιστον κατά 15% με αντίστοιχη αύξηση και των καθαρών κερδών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ