ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Μάρτη 1998
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τα μυστικά της Λοκομοτίβ

Με ποιους στόχους έρχεται στην Αθήνα η αντίπαλος της ΑΕΚ στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Τα αστέρια της. Η προετοιμασία της

Αν στη Νέα Φιλαδέλφεια θεωρείται δεδομένο ότι με αντίπαλο τη Λοκομοτίβ έχουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να προκριθούν στην ημιτελική φάση του ευρωπαϊκού κυπέλλου, κάτι ανάλογο πιστεύουν κι οι Ρώσοι για την ομάδα της Μόσχας. Η Λοκομοτίβ δεν έχει το μεγάλο όνομα στα ευρωπαϊκά γήπεδα, όμως οι Ρώσοι δεν έχουν σε μεγάλη εκτίμηση το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το σύνολο των δημοσιογράφων, που επισκέφτηκαν πρόσφατα τη χώρα μας με την αποστολή της Εθνικής Ρωσίας, εξέφρασε την άποψη ότι η πρόκριση δεν εξαρτάται από τη δυναμικότητα της ΑΕΚ, αλλά από την απόδοση των παικτών του Γιούρι Σεμίν. Πιο κατηγορηματικός από όλους ήταν ο ομοσπονδιακός προπονητής Μπορίς Ιγκνάτιεφ. "Καλή και δυνατή ομάδα η ΑΕΚ, αλλά η πρόκριση θα κριθεί από την κατάσταση στην οποία θα παρουσιαστεί η Λοκομοτίβ", μας είπε.

Με δεδομένο ότι το πρωτάθλημα Ρωσίας ξεκινάει στις 28 Μάρτη, η Λοκομοτίβ στα παιχνίδια με την ΑΕΚ δεν μπορεί να βρεθεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Αυτό, όμως, δε λέει και πολλά πράγματα. Πρώτον, γιατί η κυπελλούχος Ρωσίας δε θα έρθει στην Αθήνα για να λανσάρει το τεχνικό ποδόσφαιρο. Ολα της τα πλάνα ξεκινούν από την άμυνα. Η δύναμη και το πάθος χαρακτηρίζει το παιχνίδι της. Εκείνο που θα την ενδιαφέρει πρώτιστα, είναι να μην δεχτεί γκολ στη Νέα Φιλαδέλφεια. "Αν δε δεχτεί γκολ στην Αθήνα, στη Μόσχα θα νικήσει σίγουρα", δήλωσε κατηγορηματικά ο Μπορίς Ιγκνάτιεφ. Ο δεύτερος λόγος που η Λοκομοτίβ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, έχει να κάνει με την προτεραιότητα των στόχων της. Με δεδομένο ότι στο ρωσικό πρωτάθλημα δεν έχει καμιά τύχη, έχει στρέψει την προσοχή της στην ευρωπαϊκή διάκριση. Η ευρωπαϊκή προετοιμασία της

Η προετοιμασία της έγινε στα καλύτερα ευρωπαϊκά κέντρα γι' αυτή την περίοδο. Από 12 έως 25 Γενάρη βρέθηκε στο Τσιόκο της Ιταλίας. Εκεί εκτός των άλλων έδωσε και τρία φιλικά παιχνίδια. Στο σημαντικότερο από αυτά, ηττήθηκε 0 - 1 από τη Σαμπντόρια. Η προετοιμασία συνεχίστηκε στη Γερμανία, όπου τη μοναδική νίκη με 3 - 0 την πέτυχε απέναντι στη δεύτερη ομάδα της Καρλσρούης. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο, πριν τη σέντρα της Πέμπτης στο γήπεδο Νίκος Γκούμας, πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ.

Τα νέα αποκτήματα

Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, η Λοκομοτίβ παρουσιάζεται ενισχυμένη. Απέκτησε τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα της Σπαρτάκ Μόσχας Ρ. Νιγματούλιν, προκειμένου να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε με τη μεταγραφή του Οφτσίνικοφ στην πορτογαλική Μπενφίκα. Από την Αλάνια Βλαδικαφκάζ αποκτήθηκε ο Μπάχβα Τεντέεφ, ένας ταλαντούχος μεσοεπιθετικός που έμεινε πέρυσι για μεγάλο διάστημα εκτός αγώνων, εξαιτίας προσωπικών προβλημάτων με τον προπονητή του και πρώην διεθνή με τα χρώματα της Λοκομοτίβ, Γ. Γκαζάεφ. Από τη Λευκορωσία ήρθαν οι διεθνείς Νικολάι Ριντιούκ και Αντρέι Λάβρικ, οι οποίοι δε θα αγωνιστούν όμως εναντίον της ΑΕΚ. Την τελευταία στιγμή επέστρεψε από τη Σπόρτιγκ Χιχόν, και μάλιστα ως δανεικός, ο Αλεξέι Κοσολάποφ, παίκτης της Λοκομοτίβ μέχρι τον περασμένο Ιούλη. Ο τελευταίος μαζί με τον Ντιμίτρι Λοσκόφ κάνουν όλο το παιχνίδι της Λοκομοτίβ στο χώρο του κέντρου, όπου αγωνίζονται επίσης ο Χαρλατσόφ με τον Σμυρνόφ. Στην άμυνα ο Τσουγκάινοφ καλύπτει τη θέση του λίμπερο, ο Ντροζντόφ του στόπερ, ενώ αριστερά αγωνίζεται ο Αριφούλιν και δεξιά ο Γκουρένκο. Στην επίθεση αγωνίζονται δύο 22χρονοι. Ο Λευκορώσος Ολεγκ Γκάρας και ο Γεωργιανός Ζ. Τζανάσια.

Ο προπονητής

Ο Γιούρι Σεμίν που στο παρελθόν εργάστηκε στην εθνική ομάδα της Νέας Ζηλανδίας, γνωρίζει τα πάντα για την ΑΕΚ. Οπως μας είπε ο Ιγκόρ Τσουγκάινοφ, ο μοναδικός παίκτης της Λοκομοτίβ στη σύνθεση της Ρωσίας στο πρόσφατο φιλικό με την Ελλάδα, ο ίδιος και οι συμπαίκτες του έχουν δει σε βίντεο τους αγώνες της ΑΕΚ με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Δεν έκρυψε μάλιστα ότι έχουν στα χέρια τους άλλες τρεις κασέτες με παιχνίδια της ομάδας του Ντουμίτρου Ντουμιτρίου, ενώ γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τους τραυματισμούς ο Ρουμάνος προπονητής.

Η ιστορία της

Η Λοκομοτίβ δεν υπήρξε ποτέ το μεγάλο όνομα στο σοβιετικό ή ρωσικό ποδόσφαιρο. Ανέκαθεν ζούσε στη σκιά των τριών άλλων ομάδων της ρωσικής πρωτεύουσας, της Σπαρτάκ, της Ντιναμό και της ΤΣΣΚΑ. Οι μοναδικοί της τίτλοι είναι δυο κύπελλα που κατέκτησε το 1996 και 1997. Τελευταία προσπαθεί να γράψει και ευρωπαϊκή ιστορία. Πριν δυο χρόνια, βρήκε στο δρόμο της την Μπάγερν Μονάχου. Στη Γερμανία απέδειξε ότι γνωρίζει άριστα την τακτική του αμυντικού ποδοσφαίρου, παίρνοντας τη νίκη με 1 - 0. Στη Μόσχα παραδόθηκε άνευ όρων, χάνοντας με το βαρύ 0 - 5. Το σίγουρο είναι πως αν την υποτιμήσεις, είναι ικανή να κάνει τη ζημιά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

ΜΠΑΣΚΕΤ
Το πρωτάθλημα των πλουσίων

Τα σχέδια της ΦΙΜΠΑ για το κλειστό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα συλλόγων

Το 2002, μετά από επαγγελματική καριέρα περίπου 30 χρόνων, ο Μπ. Στάνκοβιτς θα εγκαταλείψει τη θέση του γενικού γραμματέα της παγκόσμιας ομοσπονδίας μπάσκετ. Το δήλωσε ο ίδιος προχτές, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ισπανία. Μέχρι τότε, ονειρεύεται, όπως είπε, να έχει ξεκινήσει το κλειστό ευρωπαϊκό επαγγελματικό πρωτάθλημα. Το Σαββατοκύριακο έχει μάλιστα καλεσμένους στο Μόναχο για συζήτηση, τους εκπροσώπους των πλουσιότερων ευρωπαϊκών ομάδων. Οι υπόλοιποι και ιδιαίτερα οι σύλλογοι ή οι χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της παραγωγικής διαδικασίας, είναι εκτός παιχνιδιού. Ο ισχυρός άνδρας του παγκόσμιου μπάσκετ, έχει πείσει και τους πλέον δύσπιστους, να αποχωρήσουν από το εθνικό τους πρωτάθλημα. Οι διαφωνίες αφορούν το οικονομικό πακέτο της υπόθεσης. Ελληνες, Ιταλοί και Ισπανοί, απορρίπτουν την πρόταση για διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και ισομερή καταμερισμό των εσόδων από τη ΦΙΜΠΑ, που υπολογίζονται ετησίως σε 30 εκατ. δολ. Οι τρεις χώρες, που ειρήσθω εν παρόδω, έχουν χρόνια να παρουσιάσουν ένα μεγάλο παίκτη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, διεκδικούν για λογαριασμό τους από τέσσερις θέσεις, σε ένα πρωτάθλημα που θα αριθμεί από 24 έως 32 ομάδες.

Το περίεργο είναι ότι οι Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός που εκπροσωπούν το ελληνικό μπάσκετ, συμφωνούν να συμμετάσχουν σε ένα κλειστό πρωτάθλημα και το μόνο που τους απασχολεί είναι μήπως οι όροι που θα θέσουν οι υπόλοιπες χώρες, απαγορεύουν τη συμμετοχή τριών ομάδων από την ίδια πόλη. Εισηγητής αυτής της πρότασης είναι ο ΠΑΟΚ, που φοβάται ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα εκπροσωπηθεί με τρεις ομάδες, οι ισχυροί του κέντρου θα αφήσουν εκτός τον ίδιο και τη Θεσσαλονίκη. Το περίεργο είναι ότι κανείς δε συζητάει για το μέλλον του ελληνικού πρωταθλήματος, που με την αποχώρηση των τεσσάρων θα... πέσει κατηγορία.

ΠΟΛΟ
Ο "αυτοκράτορας" είναι γυμνός

Η δραματική κατάσταση του Εθνικού, άλλοτε κυρίαρχου της ελληνικής πισίνας

Από την αρχή φαινόταν ότι τη φετινή χρονιά τα νερά θα ήταν ιδιαίτερα...

φουσκωμένα για την ιστορική ομάδα του Εθνικού, αφού ο πιο πολυνίκης σύλλογος στην ιστορία της Α Εθνικής περνάει ίσως την πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του.

Μπορεί λοιπόν το παρελθόν του Εθνικού να είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα, όμως το παρόν σίγουρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γκρίζο και το μέλλον μαύρο.

Η ομάδα που έχει κατακτήσει τα περισσότερα πρωταθλήματα στην Ελλάδα (35) και τα περισσότερα Κύπελλα (10), η ομάδα που από τις τάξεις της πέρασαν σπουδαία ονόματα της ελληνικής υδατοσφαίρισης (Χατζηκυριάκης, Γαρύφαλλος, Ιωσηφίδης, Σταθάκης, Σιταρένιος, Αρώνης, Σαμαρτζίδης κ.ά.), σήμερα μόνο προβλήματα έχει να επιδείξει...

Ετσι, λοιπόν, χρειάστηκε να περάσουν μόλις τρεις αγωνιστικές του νέου πρωταθλήματος, ώστε "το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου" να αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Οι παίκτες, δυσαρεστημένοι από την αδράνεια των διοικούντων να ικανοποιήσουν τις οικονομικές οφειλές, αλλά και φανερά προβληματισμένοι από την όλη στάση τους, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ετσι, λοιπόν, στα μέσα της βδομάδας που πέρασε οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν, και μάλιστα για τα καλά, θα μπορούσε να πει κανείς. Αρχικά είχαν αποφασίσει αποχή αλλά στο "παραπέντε" δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην υλοποίηση της απόφασής τους και την ανέστειλαν. Παρ' όλα αυτά όμως, τα προβλήματα παραμένουν αφού ουσιαστικά η διοίκηση της ομάδας δε φέρεται διατεθειμένη να προσπαθήσει να βρει μια χρυσή τομή όσον αφορά στο οικονομικό.

Το θέμα έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο και στο παιχνίδι μπήκαν και οι φίλαθλοι, όπου μην αντέχοντας την όλη κατάσταση είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά. Μάλιστα, στο συμβούλιο της περασμένης βδομάδας έδωσαν το "παρών" ζητώντας γενικές εκλογές. Τελικά, οι εκλογές προκηρύχτηκαν για τις 11 Μάρτη και ως συμπληρωματικές και όχι γενικές που επιζητούσαν οι φίλαθλοι. Το τι όμως θα επακολουθήσει από δω και πέρα, μάλλον είναι άγνωστο...

Ομως, τι λένε για όλη αυτή την κατάσταση οι ίδιοι οι παίκτες;

"Κάποιοι πρέπει τελικά να ευαισθητοποιηθούν, είτε αυτοί είναι στη διοίκηση, είτε όπου αλλού", δήλωσε στο "Ρ" ο διεθνής παίκτης Θόδωρος Καλακόνας, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε το θέμα και εμμένει στη στάση του για αποχή.

Μπ. ΤΣ.

Η Λοκομοτίβ ελπίζει ότι δε θα φύγει από τη Ν. Φιλαδέλφεια με 4 γκολ σ

Η Λοκομοτίβ ελπίζει ότι δε θα φύγει από τη Ν. Φιλαδέλφεια με 4 γκολ στο παθητικό της όπως η Ολίμπια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ