ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κάθε λαός έχει δικαίωμα να αποφασίζει για την τύχη του

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το Κοσσυφοπέδιο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου στο Ρέθυμνο, υπογράμμισε:

"Θέλω να επικεντρώσω την προσοχή σας σε ένα θέμα που είναι ελληνικής, βαλκανικής και διεθνούς επικαιρότητας. Αφορά αυτό το ηφαίστειο, το Κοσσυφοπέδιο. Η πληγή υπάρχει. Δεν πρόκειται, όμως, για μια τοπική πληγή. Αν ήταν καθαρά τοπική, υπάρχουν μέσα και τρόποι αντιμετώπισης. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή ξετυλίγεται μια εξωτερική επέμβαση στην περιοχή πιο ανοιχτά, γιατί η επέμβαση υπήρχε και πριν, που μπορεί να ανάψει τη φλόγα του πολέμου, προκειμένου μετά να επιβάλει μια ταπεινωτική και υποδουλωτική ειρήνη στους λαούς της περιοχής, για να τους διχάσει και μετά να τους ενώσει τεχνητά. Να υπάρχει πάντα η εστία της αντιπαράθεσης, γιατί σήμερα η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων θέλει αντιπαραθέσεις και μέσω του ελέγχου των αντιπαραθέσεων να μπορεί να περνάει την πολιτική της.

Εδώ φαίνεται πολύ καθαρά ότι στην περιοχή θέλουν κυβερνήσεις και πολιτικούς όχι απλά υποτακτικούς και υποτελείς - γιατί τέτοιους πολιτικούς έχουν γεμίσει τα Βαλκάνια - αλλά πολιτικούς και κόμματα που έχουν βγει από το σωλήνα, κυριολεκτικά, της CIA ή από τ' άλλα κέντρα, τα διεθνή, που απεργάζονται μέτρα κατά των λαϊκών συμφερόντων.

Είναι πολύ κρίσιμη η υπόθεση. Εμείς δεν είμαστε καθόλου ήσυχοι ακούγοντας για την περίφημη ελληνική πρωτοβουλία.Ως τώρα η ελληνική κυβέρνηση μάς έχει συνηθίσει σε ελληνικές πρωτοβουλίες που προηγουμένως έχουν πάρει την υπογραφή του κ. Κλίντον ή της κ. Ολμπράιτ. Αναμφισβήτητα μπορεί η Ελλάδα να παίξει θετικό ρόλο, με την προϋπόθεση, όμως, ότι γυρίζει την πλάτη στις προτάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ ή και της Γερμανίας, γιατί ξέρουμε ότι είναι σε εξέλιξη και γερμανική πρωτοβουλία. Εάν υπάρξει πρωτοβουλία με κριτήριο τα συμφέροντα των λαών της περιοχής κατά της νέας τάξης πραγμάτων, αυτή η πρωτοβουλία ακόμη και αν δε φέρει άμεσα αποτελέσματα θα ανοίξει ένα δρόμο. Δυστυχώς δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση. Η μόνη πρωτοβουλία που μπορεί να πάρει είναι να πλασάρει τα διάφορα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή.

Υπάρχει όμως και η πρωτοβουλία των λαών. Το λιγότερο που μπορώ να πω, είναι να μην επιτρέψουν οι λαοί της περιοχής να τους διχάσουν ή να πέσουν στην παγίδα της παραπληροφόρησης. Αν τα καταφέρουν αυτά, υπάρχει η δυνατότητα - αν όχι με άμεσα αποτελέσματα, αλλά στην πορεία - η ασπίδα των λαών να συντρίψει τα σχέδια διχασμού που θέλει η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Εδώ στην Κρήτη, πρέπει να είστε ακόμα πιο ανήσυχοι, καθώς έχει μετατραπεί όλο το νησί σε ένα αμερικάνικο έδαφος με επίκεντρο τη βάση της Σούδας. Μια βάση κατά των λαών της Β. Αφρικής, που παίζει ένα σημαντικό ρόλο στις όποιες στρατιωτικές επιθέσεις σκοπεύουν να κάνουν στον Κόλπο.

Εμείς ένα πράγμα λέμε σ' όλο τον ελληνικό λαό: Ποιος έδωσε το δικαίωμα στις ΗΠΑ να αποφασίζουν στρατιωτικές επεμβάσεις, πότε στον Κόλπο και πότε στο Κόσσοβο; Εμείς θεωρούμε ότι ο κάθε λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την τύχη του, να διεξάγει την εσωτερική του πάλη με βάση τις δικές του επιλογές και δεν μπορεί κανένας απ' έξω να αποφασίζει πώς θα κυβερνηθεί μια χώρα, από ποιον θα κυβερνηθεί και πώς θα ζήσει ένας λαός.

Αν σ' αυτό συμφωνούμε όλοι, τότε πρέπει να παλέψουμε για να τις διώξουμε. Τουλάχιστον να καταδικαστούν αυτές οι βάσεις και τα προγεφυρώματα θανάτου στη συνείδηση του λαού, με πολιτικό κόστος εναντίον εκείνων που τις ανέχονται και τις συντηρούν".

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες εκρήξεις βίας και ξένες διπλωματικές πιέσεις

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Σε εξέλιξη, και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ήταν και χτες τα κρούσματα βίας στην Ντρένιτσα και σε χωριά όπως η Σμπρίτσα και το Πρεκάζ, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να αναφέρουν αρκετούς τραυματίες ή και νεκρούς από τις επιθέσεις και βομβαρδισμούς Σέρβων αστυνομικών. Την ίδια ώρα, ο Ρόμπιν Κουκ (υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ) πραγματοποιούσε σειρά συναντήσεων με ανώτατα στελέχη της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, μεταφέροντας σε, αυστηρούς τόνους, το μήνυμα: "Δίνεται προτεραιότητα στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κόσσοβο, στη βάση όσο το δυνατόν περισσότερης αυτονομίας στους Αλβανούς"... Οι πληροφορίες για σερβικές επιθέσεις και βομβαρδισμό κατά Αλβανόφωνων στην Ντρένιτσα και σε περίπου 12 χωριά του Κοσσόβου διέρρευσαν από τη "Δημοκρατική Ενωση Κοσσόβου". Η σχετική ανακοίνωση μιλούσε "για μία δραματική κατάσταση, όπου στη διάρκεια αντιποίνων των σερβικών αρχών, δεκάδες σπίτια φλέγονταν και διαπράττονταν σφαγές σε βάρος αμάχων"!

Το γιουγκοσλαβικό υπουργείο Εσωτερικών, αναφερόμενο στις παραπάνω πληροφορίες, περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι "λήφτηκαν μέτρα αντιποίνων μετά από μία σειρά επιθέσεων Αλβανών τρομοκρατών", χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες ζωτικής σημασίας λεπτομέρειες...

Ετσι, το τι ακριβώς γινόταν χτες στις παραπάνω περιοχές του Κοσσόβου ήταν μέχρι το βράδυ αδιευκρίνιστο, καθώς ήταν αδύνατη η πρόσβαση των ξένων δημοσιογράφων στην Ντρένιτσα ή σε χωριά όπως η Σμπρίτσα κι η Λιάουσα. Ετσι, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία περιορίστηκαν στο ρόλο του αναμεταδότη των πληροφοριών που έδιναν τοπικά ΜΜΕ του Κοσσόβου, κατά τα οποία, δεκάδες τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν χτες στη διάρκεια σερβικών επιθέσεων. Ομως, ακόμη και ο Μουσταφά Ξχεμάγιε, εκπρόσωπος του ενός εκ των ηγετών των Αλβανόφωνων, του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, επιφυλάχτηκε για την ακρίβεια των πληροφοριών περί "δεκάδων τραυματιών ή νεκρών". Επίσης και οι σερβικές αρχές χαρακτήρισαν τις χτεσινές πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης "υπερβολικές".

Το μήνυμα του Ρ. Κουκ και η ανησυχία του Κλ. Κίνκελ

"Πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος, προτού η κατάσταση γίνει ακόμη σοβαρότερη" τόνισε στη διάρκεια των χτεσινών επαφών του με ανώτατα στελέχη της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης ο Ρόμπιν Κουκ, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το μήνυμα που μετέφερε χτες στο Βελιγράδι θα μπορούσε εν ολίγοις να διατυπωθεί σε λίγες λέξεις: "Ναι στην αναγκαιότητα πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στο Κόσσοβο, αλλά στη βάση χορήγησης της μεγαλύτερης δυνατής αυτονομίας για τους Αλβανόφωνους της περιοχής".

Αργότερα το βράδυ, ο Ρόμπιν Κουκ επρόκειτο να συναντηθεί και με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Διπλωματικές πηγές στο Βελιγράδι υποστήριζαν ότι ο Βρετανός υπουργός θα ασκούσε πιέσεις όχι μόνο στον Μιλόσεβιτς, αλλά και στους ηγέτες της Αλβανόφωνης κοινότητας. Στον Μιλόσεβιτς θα ασκούνταν πιέσεις, προκειμένου να αρχίσει το συντομότερο δυνατό η εφαρμογή της συμφωνίας με τον Αλβανό ηγέτη Ιμπραχίμ Ρουγκόβα σχετικά με το εκπαιδευτικό και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου, που θα αφορά τον προσδιορισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. Οι δε Αλβανόφωνοι θα γίνονταν αποδέκτες της επίσημης θέσης των Βρυξελλών: ότι δηλαδή η επιμονή τους για απόσχιση του Κοσσόβου από τη Γιουγκοσλαβία δε γίνεται αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και δεν αποτελεί τη σωστή βάση για την έναρξη συνομιλιών που πρέπει να καταλήξουν στην πολιτική επίλυση του προβλήματος...

Την ίδια ώρα στη Βόννη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, προειδοποιούσε για την κρισιμότητα της κατάστασης στην περιοχή, λέγοντας πως το "φιτίλι στο Κόσσοβο είναι αναμμένο".

"Το φιτίλι είναι αναμμένο στο Κοσσυφοπέδιο και πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην πυροδοτήσει την έκρηξη σε ολόκληρη την περιοχή" σημείωσε ο Κίνκελ, προειδοποιώντας τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς "να αλλάξει γραμμή πλεύσης" και καταλήγοντας πως "η καταπιεσμένη πλειοψηφία του πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να ανακτήσει περισσότερη αυτονομία, χωρίς να τεθεί σε αμφισβήτηση η εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας".

Ομως, λίγο αργότερα, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, ο Κίνκελ δε θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει τεθεί επί τάπητος το θέμα της απειλής χρήσης στρατιωτικών μέτρων, προκειμένου το Βελιγράδι να αναθεωρήσει τη στάση του.

  • Την ανησυχία της για την κρίση στο Κόσσοβο εξέφρασε χτες σε ανακοίνωσή της η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΟΛΟΥ και αντιδρώντας στο ενδεχόμενο νέων στρατιωτικών επεμβάσεων, κάλεσε όλους τους φίλους της ειρήνης "σε ετοιμότητα για να αποφευχθεί ένα νέο έγκλημα σε βάρος των λαών της περιοχής".
Και ο Πάγκαλος στο Βελιγράδι

Δίχως μεγάλες προσδοκίες φτάνει σήμερα στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος. Η προγραμματισμένη εδώ και καιρό επίσκεψή του συμπίπτει με την έντονη διπλωματική δραστηριότητα που έχει προκαλέσει η ένταση στο Κόσσοβο και δίνει την ευκαιρία στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών να προβάλλει ως ένας από "διαμεσολαβητές".

Περιγράφοντας σε γενικές γραμμές τις ελληνικές θέσεις ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας σημείωσε ότι "πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Αλβανών, που είναι η πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά, ταυτόχρονα, θα πρέπει να είναι δεδομένο και σαφές ότι είναι εσωτερικό ζήτημα της Γιουγκοσλαβίας. Δεν τίθεται θέμα ενότητας και κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας στο Κοσσυφοπέδιο από κανέναν. Και με αυτή την έννοια, όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και στη συγκεκριμένη, οι διαδικασίες της συνεννόησης είναι αυτές οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων".

Από τη συνάντηση του Ρ. Κουκ με τον Ζ. Γιοβάνοβιτς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ