ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σαν δυο σταγόνες

"Η διπλή ζωή της Βερόνικα" του Κριστόφ Κισλόφσκι, που θα παρουσιάσει η ΝΕΤ στις 23.00, είναι χωρίς αμφιβολία η πιο αξιόλογη και ποιητική ταινία της αποψινής τηλεοπτικής βραδιάς. Η ταινία απέσπασε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας των Καννών στα 1991 και το βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής της Διεθνούς κριτικής, μα πάνω απ' όλα απέσπασε το θαυμασμό του κοινού. Θα γυρίσουμε το ημερολόγιο είκοσι χρόνια πίσω. Και θα πάμε στην Πολωνία και στη Γαλλία για να παρακολουθήσουμε τη ζωή δυο γυναικών. Δυο γυναικών που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες βρόχινου νερού και θα παρακολουθήσουμε τη σύντομη, μικρή, αλλά θαυμαστή ιστορία τους. Στην Πολωνία ζει η Βερόνικα, που διαθέτει μια φωνή βελούδινη, αλλά μια καρδιά αγνή και πληγωμένη. Τη στιγμή που δίνει το πρώτο της ρεσιτάλ και ακούγεται η θεϊκή φωνή της, η καρδιά της την προδίδει και πεθαίνει πάνω στη σκηνή. Ομως πριν πεθάνει δίνει τη σκυτάλη στην άλλη, στον άλλο της εαυτό που ζει στη Γαλλία, στην Βερονίκ. Στην Βερονίκ που χωρίς να γνωρίζει την Βερόνικα, κάθε φορά που η άλλη υπέφερε ένιωθε κι εκείνη τα ίδια συμπτώματα και τη στιγμή που η Πολωνέζα πεθαίνει, παρ' όλο που βρίσκεται σε ερωτική στιγμή, σταματά απότομα γιατί αισθάνεται την παρουσία του θανάτου... Μια ιστορία εξαιρετική, μεταφυσική, αλληγορική, ποιητική, λυρική που και με την εξαιρετική μουσική επένδυση του Πράισνερ, του μόνιμου συνεργάτη του Κισλόφσκι μας μαγεύει. Με την υπέροχη Ιρέν Ζακόμπ.

Από την ΕΤ-1 στις 22.15 "Υπόσχεση την αυγή" του Ζυλ Ντασσέν.

Μια ηθοποιός που ζει το 1920 στο Λένινγκραντ ονειρεύεται μια εξαιρετική καλλιτεχνική πορεία για το γιο της. Επιχειρεί πρώτα να τον κάνει μεγάλο χορευτή, έπειτα μεγάλο βιολιστή. Ομως εκείνος δε μοιάζει να είναι προικισμένος, να τον έχει αγγίξει κάποιο καλλιτεχνικό θεϊκό χέρι. Μετά βίας κατορθώνει κάτι άλλο, καταφέρνει να εξελιχθεί σε ένα καλό παίκτη του πινγκ - πονγκ και στη συνέχεια να γίνει πρωταθλητής. Μια μέρα που παρακολουθεί τα γυρίσματα μιας ταινίας στην οποία πρωταγωνιστεί η μητέρα του, ο νεαρός καταλαβαίνει ότι εκείνη είναι ερωτευμένη με ένα συμπρωταγωνιστή της. Το σενάριο, που είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ρομάν Γκαρί, έδωσε την ευκαιρία στο σκηνοθέτη να μεταπλάσει μια συγκινητική περιπέτεια, μια ιστορία που θίγει τις σχέσεις μητέρας και γιου. Με την Μελίνα Μερκούρη, την Δέσπω Διαμαντίδου και την Ζουλί Ντασσέν.

Από την ΕΤ-1 στις 00.30 "Smoking" του Αλέν Ρενέ.

Μια ακόμη βραβευμένη ταινία στο Φεστιβάλ Βερολίνου, που μας θέτει το εξής ερώτημα: Τι θα γινόταν αν είχαμε πει σε μια συγκεκριμένη στιγμή "όχι" αντί για "ναι" ή το αντίστροφο. Ολοι θέτουμε κάποτε στον εαυτό μας αυτή την τρομερή ερώτηση, ενώ, στην προκειμένη περίπτωση, μας ρωτά ο Αλέν Ρενέ, ο σκηνοθέτης που έκανε δυο ταινίες το "Smoking" που θα δούμε απόψε και το "No Smoking", δίνοντας έτσι δυο διαφορετικές απαντήσεις για το ίδιο θέμα. Ναι ή όχι λοιπόν; Ας το σκεφτούμε σοβαρά.

Μελωδικό πρωινό

Καλημέρα, τι πιο όμορφο από το να ξυπνάς το πρωί κι αντί για κόρνες και αλλά τέτοια ωραία, ν' ακούς μια "μουσική καλημέρα" από το Τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Είναι 7 το πρωί και το δωμάτιο πλημμυρίζει από υπέροχες ανεπανάληπτες νότες. Του Χάιντν: Συμφωνία αρ. 9 σε ντο μείζονα. Καρλ Φίλιπ Ερμαν. Μπαχ: Το τρίτο μέρος από το κοντσέρτο για όμποε και ορχήστρα εγχόρδων σε σι ύφεση μείζονα. Βέρντι: "Βασιλιάς για μια μέρα" (εισαγωγή). Μότσαρτ: "Κυρούλα να ο κατάλογος". Στίνγκς: Ρόντο, έργο 42. Λούι Σούνκε: "Καπρίτσιο αρ 1". "Τανκρέτι" του Ροσίνι. Βαλντόφελ το βαλς "Πολύ ωραία". Βέμπερ: Συμφωνία αρ. 1 σε ντο μείζονα, Μπραμς: Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 77 και τέλος Λιστ: Φαντασία επάνω σε μια λαϊκή μελωδία. Καλημέρα και καλή ακρόαση.

Η Ιρέν Ζακόμπ πρωταγωνιστεί στην ταινία του Κριστόφ Κισλόφσκι "Η διπλή

Η Ιρέν Ζακόμπ πρωταγωνιστεί στην ταινία του Κριστόφ Κισλόφσκι "Η διπλή ζωή της Βερόνικα" (ΝΕΤ 23.00)

Μαγικά

Ωρα για θέατρο μοιάζει να είναι. Ωρα για κάτι μαγικό. Το "Μαγικό δωμάτιο" του Γιάννη Χρυσούλη, παρουσιάζεται από την εκπομπή "Θεατρικές ερμηνείες" της ΕΡΑ - 3 στις 15.00, που έτσι, με αυτό το έργο τελειώνει το αφιέρωμα στους Ελληνες δραματουργούς. Η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε το 1987 στο θέατρο για το ραδιόφωνο, σε σκηνοθεσία Νίκου Περέλη. Ακούγονται οι Σοφία Κακαρελίδου,Νίκος Δαφνής, Σωτήρης Χατζάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ