ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Μάρτη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
"Πάρε τη ζωή στα χέρια σου"

"Πάλεψε μαζί μας στην πορεία προς τον 21ο αιώνα" είναι το σύνθημα - κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, που δεσπόζει στο απέριττο αλλά καλαίσθητο τετρασέλιδό της, που κυκλοφορεί μπροστά στο 7ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας και με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Επίκαιρα και καυτά για κάθε γυναίκα τα ερωτήματα του τετρασέλιδου:

" Δέχεσαι:

- το 68% των ανέργων να είναι γυναίκες;

- το 70 - 90% από τους απασχολούμενους με μερική απασχόληση, να είναι γυναίκες;

- τον ενταφιασμό της Κοινωνικής Ασφάλισης;

- την Παιδεία, την Υγεία, την τρίτη ηλικία, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τον Πολιτισμό, στο στόχαστρο της λιτότητας, για το "όραμα" της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ);

- το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και την ακόμη πιο βάναυση περιθωριοποίηση της αγρότισσας;".

Και η απάντηση βγαλμένη από την ίδια την πείρα της ζωής: "Πάρε τη ζωή στα χέρια σου, πριν μας γυρίσουν στο Μάρτη του 1857"

  • Η ΟΓΕ και ο σύλλογος Γυναικών Σάμου, στα πλαίσια του 7ου Συνεδρίου της ΟΓΕ και της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας διοργανώνουν σήμερα, με τη συμμετοχή της αντιπροέδρου του ΔΣ της ΟΓΕ, Μαρίας Πρίφτη,ημερίδα με θέμα: "Η τρίτη ηλικία μπροστά στο 2000".Στα πλαίσια της ημερίδας θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν τα συμπεράσματα της έρευνας του συλλόγου για τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας.
  • Επίσης, ο Σύλλογος Γυναικών Αρτας διοργανώνει αύριο, στο ξενοδοχείο "Κρόνος" και ώρα 7 μμ,εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Εϊτζ και γυναίκα σήμερα", στην οποία θα συμμετέχουν και ειδικοί επιστήμονες.
Τα σωματεία

Στον πεζόδρομο του "Μινιόν" θα τιμήσουν την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας τέσσερα εργατικά σωματεία, αύριο το απόγευμα, δηλώνοντας έτσι τη συμπαράστασή τους στις εργαζόμενες του πολυκαταστήματος, που δίνουν το καλύτερο αγωνιστικό παράδειγμα αυτήν την περίοδο και αντιπαλεύουν την επίθεση των πολυεθνικών του εμπορίου.

"Με την αλληλεγγύη των σωματείων και των εργαζομένων, νικηφόρα αντιμετωπίζουμε την αντεργατική επίθεση", τονίζουν στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία των Εμποροϋπαλλήλων - Εργαζομένων στο "Μινιόν", Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος, Φαρμακοεργατών - Φαρμακοϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Κλινικών και Ιδιωτικών Υπαλλήλων και καλούν τις γυναίκες αύριο, Δευτέρα στις 6.30 μ.μ.,έξω απ' το πολυκατάστημα.

  • Επίσης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος με δική του ανακοίνωση γνωστοποιεί ότι αποφάσισε για την ίδια μέρα την προκήρυξη μιας ώρας στάσης εργασίας (μεταξύ 11 π.μ. και 1 μ.μ. ) καθώς και εκδηλώσεις μέσα σε εργοστάσια.
Οι αντιστασιακοί

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ και η Επιτροπή Γυναικών διοργανώνουν εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας (8 του Μάρτη), που θα γίνει την Κυριακή 8-3-98 στις 4 μμ,στην αίθουσα Οικοδόμων, πλατεία Κάνιγγος και Βερανζέρου, 1ος και 2ος όροφος. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετέχει ο "Σύνδεσμος Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών" υπό την καθοδήγηση της Ευαγγελίας Λίτρα. Θα επακολουθήσει γλέντι.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΓΙΑ ΤΗΝ 8Η ΜΑΡΤΗ
Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Σήμερα, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις εργαζόμενες και καταπιεζόμενες γυναίκες, που βιώνουν, άμεσα ή έμμεσα, την πολιτική της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, του "διαίρει και βασίλευε", της καταπάτησης των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων τους. Χαιρετίζει τις εργάτριες και τις αγρότισσες της χώρας μας, όλες όσες ζουν την αντιλαϊκή κυβερνητική λαίλαπα.

Η φετινή 8η του Μάρτη βρίσκει και πάλι τις γυναίκες και τις νέες κοπέλες να είναι τα μεγαλύτερα θύματα του συστήματος και της πολιτικής, που γεννούν φτώχεια, αμάθεια, αντιδραστικά κοινωνικά πρότυπα και προκαταλήψεις.

Παράλληλα, όμως, η φετινή επέτειος σηματοδοτεί μια άνοδο των διαθέσεων πάλης και ελπιδοφόρα αγωνιστικά σκιρτήματα, όπως δείχνουν οι λαϊκοί αγώνες στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Δυναμώνουν και αυξάνονται οι φωνές που λένε ότι "αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο", ότι "πρέπει να βρεθεί λύση".

Γυναίκες

Οι εργαζόμενες ζουν το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο με την τρομοκρατία και την εργοδοτική αυθαιρεσία, το ωρομίσθιο, το φασόν, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που κάνουν ακόμα πιο φθηνή, ελαστική και εφεδρική την εργατική τους δύναμη.

Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων ζουν τη μείωση των μισθών, των ημερομισθίων, των συντάξεων, των κοινωνικών δαπανών και την εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, του πολιτισμού.

Οι αγρότισσες ζουν το ξεκλήρισμα των αγροτικών νοικοκυριών και το χτύπημα της συνταξιοδότησής τους.

Οι νέες κοπέλες ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της συρρίκνωσης των κοινωνικών, εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, που με πολύχρονους αγώνες είχαν κατακτήσει οι παλιότερες γενιές. Ζουν την προσβολή της αξιοπρέπειάς τους και τη διαστρέβλωση από τα περισσότερα ΜΜΕ της θέσης και του ρόλου τους στην κοινωνία.

Τα προβλήματα αυτά δεν είναι η φυσική εξέλιξη της ζωής. Δημιουργούνται από το χαρακτήρα της κοινωνίας μας, από τις πολιτικές που εφαρμόζονται και που μοναδικό στόχο έχουν το κυνήγι του κέρδους και τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια.

Οσα κροκοδείλια δάκρυα και αν χυθούν σήμερα για τα προβλήματα των γυναικών, όσα φαντασμαγορικά σόου και αν παρουσιαστούν και όσες ευχές και αν ακουστούν, δε θα αλλάξουν φυσικά αυτή τη ζωή, αν δεν ανοιχτεί μέτωπο με τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, αν οι ίδιες οι γυναίκες που τα βιώνουν δεν πάρουν στα χέρια τους τις τύχες τους, για να αλλάξουν τη ζωή τους.

Εργαζόμενες του χωριού και της πόλης

Είναι ζωτικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον του τόπου και των νεότερων γενιών η αντίσταση και η σύγκρουση με τους φορείς της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Το γεγονός ότι η Ελλάδα, ως χώρα, μετατρέπεται σε θύτη και θύμα στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ, το γεγονός ότι οι βάσεις της Σούδας και του Ακτιου είναι στραμμένες κατά των λαών της ευρύτερης περιοχής, δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορη καμιά γυναίκα, καμιά μάνα, καμιά αδελφή. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουν τα παιδιά μας κρέας για τα κανόνια των πολυεθνικών.

Να παλέψουμε για το κλείσιμο των βάσεων της Σούδας και του Ακτιου. Να απομακρυνθούν τα πυρηνικά όπλα από τη χώρα μας. Να πούμε όχι στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης!

Να εναντιωθούμε στην πολιτική που υπηρετεί τα ΝΑΤΟικά και αμερικανικά σχέδια διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου.

Να απαιτήσουμε "κάτω τα χέρια των ιμπεριαλιστών απ' τα Βαλκάνια".

Η σημερινή πολιτική μπορεί να ανατραπεί. Η λύση δε θα έρθει από "τα πάνω", όσες αλλαγές, όσες "κεντροαριστερές" ή "κεντροδεξιές" μεταμφιέσεις κι αν γίνουν στο πολιτικό σκηνικό.

Το ΚΚΕ σας καλεί να εκφράσετε τη δυσαρέσκειά σας μέσα από τους αγώνες στα σωματεία και τους συλλόγους, στα κοινά μέτωπα πάλης γύρω από τα προβλήματά σας. Να την εκφράσετε κάνοντας την αγανάκτηση και την πίκρα συνειδητή πολιτική δράση, αλλάζοντας το συσχετισμό των δυνάμεων σε βάρος των υπηρετών και εκφραστών της φιλομονοπωλιακής πολιτικής. Η ανεργία, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εργασιακές σχέσεις, η νέα δομή του ΝΑΤΟ, η κατεδάφιση και των στοιχειωδών μέτρων πρόνοιας, η πολιτική μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών είναι βασικά μέτωπα για τη συνάντηση όλων των γυναικών του λαού στους κοινούς αγώνες.

Γυναίκες

Κοινά είναι τα προβλήματα, κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας των γυναικών της Ελλάδας με τις αγωνιζόμενες γυναίκες της Κούβας, που υπερασπίζονται το σοσιαλισμό και το δικαίωμά τους να καθορίζουν το μέλλον τους, με τις γυναίκες των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, της Αλγερίας, του Σουδάν, του Ιράκ, των Βαλκανίων, της Κύπρου, τις μαχόμενες άνεργες της Γαλλίας και των άλλων χωρών της ΕΕ, τις απόμαχες της δουλιάς, τις νοικοκυρές, τις νέες. Η ανυπότακτη πάλη του λαϊκού κινήματος κάθε χώρας και όλων μαζί είναι φάρος ελπίδας, ο μόνος ρεαλιστικός και αναγκαίος δρόμος για τα λαϊκά συμφέροντα.

Εργαζόμενες

Απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, στην εξουσία των πολυεθνικών και της συμμαχίας τους με την κυβέρνηση και όσα κόμματα ακολουθούν την ίδια γραμμή πλεύσης, είναι ανάγκη να παραταχθεί η κοινωνικοπολιτική συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων - συνταξιούχων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών, των νέων και των γυναικών.

Ενα λαϊκό μέτωπο πάλης που θα εκφράζει τον κοινό αγώνα παρεμπόδισης αυτής της πολιτικής, μέχρι την ανατροπή της, μέχρι την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας.

Εμπρός, όλοι και όλες μαζί να δώσουμε τις καλύτερες δυνάμεις μας για την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης.

Ημερίδα με θέμα "Η εικόνα της άνεργης γυναίκας στα αστικά κέντρα" πραγματοποιούν σήμερα, στη Λάρισα, η ΟΓΕ σε συνεργασία με τους συλλόγους μέλη της, Ενωση Γυναικών Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λιτοχώρου. Στην ημερίδα θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα μεγάλης έρευνας, που πραγματοποίησαν σύλλογοι - μέλη της ΟΓΕ, στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας και στο Λιτόχωρο. Η ημερίδα θα γίνει στο "Χατζηγιάννειο" Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας και θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ