ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανοικοδομική απεργία σήμερα

Στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος συγκεντρώνονται οι απεργοί της Αθήνας και του Πειραιά

"Νεκρώνουν" τα γιαπιά σήμερα, καθώς οι οικοδόμοι προχωρούν σε πανελλαδική - πανοικοδομική απεργία, με απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου. Παλεύουν για την υπεράσπιση εργασιακών και ασφαλιστικών τους κατακτήσεων και για τη διεκδίκηση νέων. Οι οικοδόμοι της Αθήνας και του Πειραιά θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.Ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της καλεί σε καθολική συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις, καθώς και στις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν "για να βάλουμε - σημειώνει - φραγμό στα σχέδια κυβέρνησης, κεφαλαίου και των υποτακτικών τους, για διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και επιστροφή των εργασιακών μας σχέσεων στο Μεσαίωνα, για την προώθηση και ικανοποίηση των αιτημάτων μας".

Καταγγέλλει την εμπαικτική στάση της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας, που αν και δεσμεύτηκε να συζητήσει ορισμένα αιτήματα των οικοδόμων, αθέτησε τη δέσμευση και τονίζει πως στην πρόκληση αυτή ο κλάδος θα απαντήσει δυναμικά.

Ο κλάδος διεκδικεί: Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για την επιβίωση των ανέργων. Αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων. Κατάργηση του άρθρου 26 του νόμου 2520. Αύξηση των συντάξεων. Νομοθέτηση 7ωρου - 35ωρου. Ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων 1959/88, 1902/90, 1976/91, 2084/92.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Σήμερα μαχητικό "παρών" σε συλλαλητήρια

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας) .-

Μαχητικό "παρών" στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται σήμερα, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 6.30 μ.μ., καλούνται να δώσουν οι εργαζόμενοι της πόλης. "Δεν πάει άλλο! Πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση. Δεν μπορεί οι εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποτελούν το άλλοθι για την εξαθλίωση του ελληνικού λαού", τονίζεται στην προκήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενη στην όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων η Επιτροπή σημειώνει: "Η σκληρή πολιτική της λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης, η συνεχής περικοπή των κοινωνικών δαπανών, η όλο και πιο βαριά φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, οδηγούν στην ουσιαστική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, οδηγούν χιλιάδες οικογένειες στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η ανεργία στην πόλη μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες, με το κλείσιμο μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα αυτή να έχει ξεπεράσει το 17% στο νομό μας. Πολλές επιχειρήσεις κλείνουν πετώντας στο δρόμο τους συναδέλφους μας, που δουλεύουν σ' αυτές, και μάλιστα τις περισσότερες φορές απλήρωτους, για να μεταφερθούν σε άλλες χώρες για μεγαλύτερα κέρδη. Μεγάλες μονάδες κλείνουν ή ξεπουλιούνται, γεγονός που, εκτός από τη διόγκωση της ανεργίας, οδηγεί στην υπανάπτυξη και στη βιομηχανική ερήμωση της Θεσσαλονίκης".

"Πρέπει εκτός από τις αυξήσεις στις συλλογικές συμβάσεις, να διεκδικήσουμε γενικότερα μια φιλεργατική οικονομική πολιτική με αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά, μια πολιτική, όμως, που θα την επιβάλουμε εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με τον ενωμένο μαζικό αγώνα μας", σημειώνεται τέλος στην προκήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.

Στην Ελευσίνα

Στην πανεργατική συγκέντρωση σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Ηρώων της Ελευσίνας καλεί εργαζόμενους, άνεργους, νέους, του Θριάσιου, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Θριάσιου.

Σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δέχονται μια συντονισμένη επίθεση στα δικαιώματά τους από κυβέρνηση και βιομηχάνους, που ειδικότερα στο Θριάσιο εκφράζεται με την αύξηση της ανεργίας, το "πάγωμα" των μισθών, την τρομοκρατία, την ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας, με τη μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση των ΕΛΔΑ, με την καταπάτηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας κ.ά.

Υπογραμμίζει ότι για να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή πολιτική απαιτείται ο συντονισμός και η ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων, των ανέργων, των επαγγελματιών, των συνταξιούχων, της νεολαίας.

Καλεί σε αγώνα για: Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με 8.000 δρχ. βασικό μεροκάματο και 200.000 δρχ. βασικό μισθό. Τριανταπεντάωρο - πενθήμερο - εφτάωρο. Να μην ιδιωτικοποιηθούν οι ΔΕΚΟ. Διασφάλιση του δημόσιου - κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Προστασία των ανέργων. Ουσιαστικές αυξήσεις στα κονδύλια για παιδεία, υγεία, πολιτισμό, αθλητισμό.

Στη Βουλή το θέμα της ΜΑΒΕ

Το πρόβλημα της ΜΑΒΕ,όπου οι εργαζόμενοι αντιδρώντας στην ασυδοσία της ελβετικής πολυεθνικής ΜΙΝΕΡΑΛ και με αίτημα να ανακληθούν οι απολύσεις, πραγματοποιούν από την περασμένη βδομάδα κατάληψη του εργοστασίου, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση της Μαρίας Μπόσκου.

Η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρει: "Η εταιρία ΜΙΝΕΡΑΛ, η οποία έχει νοικιάσει το εργοστάσιο παραγωγής αμιάντου (ΜΑΒΕ) στο Νομό Κοζάνης, μετά τις 3 απολύσεις που έκανε το Δεκέμβρη και τις διαθεσιμότητες που είχε βγάλει στο περισσότερο προσωπικό, με εξώδικο που έστειλε στο σωματείο εργαζομένων, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις 80 και πλέον εργαζομένων και για να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητά της απέλυσε άλλους τρεις.

Οι εργαζόμενοι με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων έχουν ήδη προχωρήσει σε κατάληψη της εταιρίας και καταγγέλλουν ότι οι απολύσεις είναι παράνομες και αδικαιολόγητες. Παράνομες γιατί με τη σύμβαση την οποία η ΜΙΝΕΡΑΛ πρόσφατα την ανανέωσε μονομερώς, είναι υποχρεωμένη να μη μειώσει τις θέσεις εργασίας. Αδικαιολόγητα, αφού την ίδια στιγμή που η εταιρία επικαλείται δυσχέρειες και δυσκολίες στη διεθνή αγορά, παρουσιάζει σημαντικά κέρδη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός.

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να τηρηθούν οι όροι της σύμβασης και να υποχρεωθεί η ελβετική εταιρία να ανακαλέσει τις παράνομες απολύσεις;
  • Προβληματίζουν την κυβέρνηση τα αποτελέσματα των περιβόητων ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες οδηγούν πάντα μέσα από την ασύδοτη κερδοσκοπική δράση των ιδιωτών σε συρρίκνωση της παραγωγής, εντατικοποίηση της εργασίας, μείωση των θέσεων απασχόλησης και αύξηση της ανεργίας;
  • Θα επανεξετάσει την πολιτική των άκρατων αποκρατικοποιήσεων ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον ορυκτό πλούτο και θα ανακαλέσει την απόφαση ιδιωτικοποίησης της ΜΑΒΕ επανεντάσσοντάς τη στο δημόσιο;".
Στάση στις ΔΕΚΟ Πειραιά

"Ρολά" στους ΗΣΑΠ από 11πμ - 3μμ

Κλειστές θα μείνουν σήμερα για τέσσερις ώρες (11 πμ - 3 μμ) οι επιχειρήσεις της Κοινής Ωφέλειας στον Πειραιά, ενώ τις ίδιες ώρες δε θα κυκλοφορήσει ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος,μετά από απόφαση του Εργατικού Κέντρου της πόλης.Στα πλαίσια της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠ, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν αμέσως μετά το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Το ΕΚΠ μαζί με τα σωματεία μέλη του στις ΔΕΚΟ απαιτούν από την κυβέρνηση: Να σταματήσει η εφαρμογή του 2414/96. Τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ΔΕΚΟ. Λήψη άμεσων μέτρων εξυγίανσης, ανάπτυξης και προοδευτικού εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων των ΔΕΚΟ προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της εθνικής οικονομίας. Καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

Ο γραμματέας του ΕΚΠ, Μ. Νουφαρίτσης και συνδικαλιστής στον ΟΣΕ, δήλωσε: "Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, δε συνεχίστηκαν μετά την ψήφιση της γνωστής τροπολογίας, με ευθύνη των πλειοψηφιών στις Ομοσπονδίες και στη ΓΣΕΕ. Με τη σημερινή κινητοποίηση ανοίγει η προοπτική του συντονισμού και της κοινής δράσης των εργαζομένων. Το κύριο ζήτημα λοιπόν είναι να υπάρξει συνέχεια και κλιμάκωση,πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει τα σωματεία, οι Ομοσπονδίες και η ΓΣΕΕ να μπουν μπροστά στις ευθύνες τους, να πάρουν πρωτοβουλίες και να συντονίσουμε τη δράση μας για για να αντιπαλέψουμε, να αποκρούσουμε και να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική".

Απλήρωτοι έξι μήνες!

Εξι μήνες απλήρωτοι είναι οι 150 περίπου εργαζόμενοι στην επιχείρηση ετοίμων ενδυμάτων "ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΒΕΕ" στη Φλώρινα, ενώ πρόσφατα ο εργοδότης απέλυσε 26 άτομα!Οι εργαζόμενοι από τις 11 Φλεβάρη πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Συγκεκριμένα στους εργαζόμενους οφείλονται οι μισθοί από το Σεπτέμβρη του '97 μέχρι σήμερα, ενώ ο εργοδότης δεν τους έχει επικολλήσει ένσημα από τον περασμένο Αύγουστο. Το πρόσχημα που επικαλούνταν ο εργοδότης είναι γενικώς οι "οικονομικές δυσκολίες" και όταν οι εργαζόμενοι ρωτούσαν για το πότε θα πληρωθούν, ο εργοδότης συνέστηνε.... "υπομονή". Με το που ξεκίνησαν την επίσχεση εργασίας, προχώρησε σε 26 απολύσεις. Επίσης, οφείλει ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ από το '91 και προσπαθεί να αξιοποιήσει τους εργαζόμενους, προκειμένου να πετύχει ρύθμιση χρεών.

Οι εργαζόμενοι, με σχετική ανακοίνωσή τους, ζητούν απ' όλους τους φορείς της Φλώρινας και όλο το λαό της πόλης συμπαράσταση, ώστε να πληρωθούν και να μην κλείσει άλλη μια επιχείρηση στη Φλώρινα.

Οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ ευχαριστούν το "Ρ"

Τις ευχαριστίες τους προς το "Ρ" εκφράζουν, με επιστολή τους, οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ,"για την αντικειμενική αποτύπωση των γεγονότων που διαδραματίζονται στο ΜΙΝΙΟΝ" από την εφημερίδα μας, καθώς και για τη "θετική συμβολή στην ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού". Επίσης εκφράζουν την ελπίδα "ότι θα εκτιμηθεί το ίδιο από τη Δικαιοσύνη η θέληση των εργαζομένων και των πιστωτών του ΜΙΝΙΟΝ να συνεχιστεί η λειτουργία του καταστήματος". Καταλήγοντας η ανακοίνωση υπενθυμίζει στο καταναλωτικό κοινό: "Να θυμάστε ότι για τις αγορές σας, εμείς είμαστε εδώ και πάντα έτοιμοι να σας εξυπηρετήσουμε".

Πυρετωδώς στην προετοιμασία της απεργίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ