ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
29Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Κάλεσμα της ΔΑΣ για αγωνιστική διέξοδο

Καθώς το "θερμόμετρο" των εσωπαραταξιακών διεργασιών ανεβαίνει, δυο μέρες πριν το συνέδριο, η ΔΑΣ απλώνει το χέρι σε όσους θέλουν αγωνιστική πορεία στη Συνομοσπονδία

Δυο εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη του 29ου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που θα γίνει στην Καβάλα από τις 12 μέχρι και τις 15 Μάρτη,οι εσωπαραταξιακές διεργασίες κυρίως στην ΠΑΣΚΕ,αλλά και τη ΔΑΚΕ και την "Αυτ. Παρέμβαση" εντείνονται.

Στην ΠΑΣΚΕ οι τριβές συνεχίζονται με κύριο χαρακτηριστικό την επιμονή των πλειοψηφούντων "εκσυγχρονιστών" να καθορίσουν όπως αυτοί νομίζουν τα του ψηφοδελτίου. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και γραμματέας της ΠΑΣΚΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για "τριβές, διαφωνίες, ψηφοδέλτια", δήλωσε ότι "υπάρχουν πολλές δημιουργικές απόψεις"... Φαίνεται πάντως σίγουρο ότι αυτού του είδους οι διενέξεις, καθώς και οι προσπάθειες "γεφυρώματος", θα συνοδεύσουν την ΠΑΣΚΕ και στην Καβάλα...

Στη ΔΑΚΕ, μετά και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ, οι προγενέστερες ισορροπίες, φαίνεται να επανεξετάζονται. Στην "Αυτ. Παρέμβαση" γίνεται έντονη συζήτηση για την αντικατάσταση ενός από τους τρεις σημερινούς συμβούλους της παράταξης, με ένα άλλο συνδικαλιστικό στέλεχος.

Η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία",έξω από αυτού του είδους τις διαδικασίες, σημειώνει στη διακήρυξή της για το 29ο Συνέδριο, ότι: "Τα μέλη της ΔΑΣ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ από τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες, όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα στα όργανα της Συνομοσπονδίας, στα εργοστάσια και στους τόπους δουλιάς, παλέψαμε να αναπτυχθούν αγώνες, βρεθήκαμε στο πλάι όσων πάλευαν".

Τονίζεται επίσης ότι "βήμα, βήμα, προσπαθήσαμε να χτίσουμε το αγωνιστικό μέτωπο της τάξης μας ενάντια στην κυβέρνηση, στους εργοδότες, στα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ενωση, από κοινού με τους αγρότες, τη νεολαία, κάθε αδικημένο και καταπιεζόμενο. Ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνο εμείς αγανακτισμένοι και ανήσυχοι. Πολλοί από εσάς ανησυχούν το ίδιο με εμάς. Σε όλους εσάς που διαφωνείτε με την κυβερνητική πολιτική, που διαφωνείτε με τη στάση υποταγής των ηγεσιών των άλλων παρατάξεων, που θέλετε η ΓΣΕΕ να ακολουθήσει αγωνιστική πορεία, η ΔΑΣ σας απλώνει το χέρι".

Η ΔΑΣ επισημαίνει ότι μετά το συνέδριο της ΓΣΕΕ, η επίθεση στους εργαζόμενους από κυβέρνηση και ΣΕΒ θα συνεχιστεί και θα επιχειρηθεί να ανατραπούν παραπέρα όσα κατακτήθηκαν μέχρι σήμερα. Οι εργασιακές σχέσεις θα χτυπηθούν, η κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα θα γίνει ακόμα χειρότερη με τους νέους αντιασφαλιστικούς νόμους, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης προχωρούν με τη σύμφωνη γνώμη των ηγεσιών των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ, όπως προχωρούν και οι σαρωτικές αλλαγές ενάντια στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα και το ξεπούλημα των δημοσίων υπηρεσιών.

"Το δρόμο άνοιξαν, στις αρνητικές αυτές εξελίξεις - τονίζεται στη διακήρυξη - οι συνδικαλιστές της ηγεσίας των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΣΥΝ, που δέχτηκαν το ξεπούλημα μιας σειράς στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, όπως τα ναυπηγεία, η ΑΓΕΤ, η Π - Π. Τώρα ήρθε η σειρά του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και άλλων επιχειρήσεων για τις οποίες αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δε διαφωνούσαν με την ιδιωτικοποίηση, αλλά με τον τρόπο που θα γίνει και το ποσοστό".

"Με τους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης - συνεχίζει η διακήρυξη - είναι φανερό ότι αυτή η επίθεση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, γιατί οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των τριών παρατάξεων δε θέλουν".

Μερικοί από τους στόχους πάλης της ΔΑΣ,είναι: Κατώτερο μεροκάματο 8 χιλ. δρχ. και μισθός 200 χιλ. δρχ. Καθιέρωση 35ώρου με νομοθετική και γενικευμένη εφαρμογή, 7 ώρες τη μέρα, 5 μέρες τη βδομάδα, με βελτίωση των αποδοχών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Απόκρουση της προσπάθειας ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Κατάργηση των νόμων και των ρυθμίσεων που επιτρέπουν τη μερική απασχόληση. Υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας.

Επιταχύνεται το ξεπούλημα!

Με μια απόφαση ευθυγραμμισμένη με τις κυβερνητικές επιδιώξεις, το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει "νόμιμα" τα ΠΔ για την ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΣΚ, ΟΔΔΥ. Στον "αέρα" η μονιμότητα για το 1/3 των δημοσίων υπαλλήλων μετά από αυτή την απόφαση

"Πράσινο φως" για να επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης μιας σειράς δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, πήρε η κυβέρνηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο, ευθυγραμμιζόμενο με τις κυβερνητικές επιδιώξεις, αποφάνθηκε ότι τα τέσσερα Προεδρικά Διατάγματα που μετατρέπουν τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και τον ΟΔΔΥ σε Ανώνυμες Εταιρίες, είναι νόμιμα.

Με τη μετατροπή των συγκεκριμένων σε ανώνυμες εταιρίες, αίρεται το δικαίωμα της μονιμότητας για τους δημόσιους υπάλληλους που εργάζονται σε αυτές, ενώ ανοίγει ο δρόμος για άρση της μονιμότητας για το ένα τρίτο (περίπου 100.000) των δημοσίων υπαλλήλων που απασχολούνται συνολικά σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμούς.

Στον νόμο 2414/96 προβλεπόταν η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για τη μετατροπή 36 δημοσίων επιχειρήσεων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμών σε ανώνυμες εταιρίες, καθώς και η δυνατότητα με Προεδρικά Διατάγματα να μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρίες - εκτός από τις 36 - και άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά πλειοψηφία δέχτηκε ότι τα Προεδρικά Διατάγματα με τα οποία η κυβέρνηση προωθεί τη μετατροπή των ΝΠΔΔ σε ανώνυμες εταιρίες (ΑΕ) είναι νόμιμα και κατά τα άλλα, επισημαίνει την αναγκαιότητα να θεσπιστούν διατάξεις προστατευτικές για τους υπαλλήλους αυτών.

Παράλληλα, αναφέρει ότι το κράτος θα πρέπει να έχει την εποπτεία στις δημόσιες επιχειρήσεις "που παρέχουν αγαθά ζωτικής σημασίας για το σύνολο", επισημαίνοντας ότι ο νομοθέτης είναι υποχρεωμένος "να διατηρεί, με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, την εξάρτηση και εποπτεία του κράτους επ' αυτών".

Το ΣτΕ στις αποφάσεις του αναφέρει ότι δεν προκύπτουν συνταγματικά προβλήματα αν οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν με τους κανόνες του δημοσίου ή του ιδιωτικού δικαίου και μπορούν να ανήκουν είτε αποκλειστικά στο κράτος είτε εν μέρει, αλλά και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου"εξυπηρετούντα δημόσιο σκοπό, με τη μέθοδο της παραχωρήσεως "concenssion"".

Δηλαδή, σύμφωνα με το ΣτΕ, και όταν ακόμη οι δημόσιες επιχειρήσεις μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες, το Σύνταγμα υποχρεώνει το κράτος να έχει την εποπτεία σ' αυτές τις επιχειρήσεις. Στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι δεν μπορούν να μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρίες τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που έχουν αρμοδιότητες αναπόσπαστες από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας.

Η μειοψηφούσα άποψη επισήμανε ότι δεν αρκεί ο νόμος 2414/96 για να μετατραπούν τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε ανώνυμες εταιρίες, αφού θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες στην οργάνωση, στη λειτουργία τους, αλλά και στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων, καθώς δε θα υπάγονται στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 103 του Συντάγματος, που καθιερώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, μας δήλωσε σχετικά: "Το κύριο ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τις ευρωεντολές και ικανοποιώντας τις επιθυμίες των βιομηχάνων, προχωρά στην ιδιωτικοποίηση μιας σειράς δημοσίων υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κινούνται στα πλαίσια των κυβερνητικών επιλογών. Η εξέλιξη αυτή, θα έχει αρνητικότατες επιπτώσεις και για το κοινωνικό σύνολο, αλλά και για τους εργαζόμενους σε αυτές. Με αυτόν τον τρόπο θα περιέλθουν στα χέρια των ιδιωτών κοινωνικές υπηρεσίες, που θα τις πωλούν στους πολίτες έναντι αδρής αμοιβής. Παράλληλα, με τη μετατροπή των υπηρεσιών σε ανώνυμες εταιρίες, αυτόματα θα αρθεί η μονιμότητα των εργαζομένων σε αυτές τις υπηρεσίες και θα αναβιώσουν οι μαύρες εποχές της πλατείας Κλαυθμώνος. Είναι σαφές ότι έχουμε μια πρακτική απ' την κυβέρνηση που θα είναι επιζήμια ευρύτερα και γι' αυτό θα πρέπει από κοινού οι εργαζόμενοι να αντιταχθούν και να αντιπαλέψουν τον εργασιακό μεσαίωνα που τους επιφυλάσσεται".

Επίσχεση

Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν τα μέλη του πληρώματος του επιβατηγού - οχηματαγωγού "ΛΕΡΟΣ",απαιτώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Ετσι, το πλοίο δεν απέπλευσε χτες στη 1 το μεσημέρι για το προγραμματισμένο δρομολόγιό του.

Νέα εμπόδια για τους αλλοδαπούς

Ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ

Τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έκδοσης των βιβλιαρίων για τα ένσημα των αλλοδαπών εργατών, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση των βουλευτών Μπάμπη Αγγουράκη και Μήτσου Κωστόπουλου, απευθυνόμενη προς τον υπουργό Εργασίας.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι "αντίθετα από όσα ορίζει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τη νομιμοποίηση των ξένων εργατών και ειδικά για την έκδοση του βιβλιαρίου για τα ένσημα, σε ορισμένα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, προβάλλεται η απαίτηση οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν πιστοποιητικά γέννησης, οικογενειακής κατάστασης και, μάλιστα, με επίσημη μετάφραση. Τα παραπάνω συμβαίνουν ακόμα και στις περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχει σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη. Με τον τρόπο αυτό - σημειώνουν οι δύο βουλευτές - δημιουργούνται νέα εμπόδια για τους εκατοντάδες χιλιάδες ξένους εργάτες, που ήδη αντιμετωπίζουν μια απαράδεκτη κατάσταση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ