ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σήμερα η πορεία τυφλών

Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας θα κάνουν σήμερα το απόγευμα οι τυφλοί, με αιτήματα την αύξηση του επιδόματος πρόνοιας και την άρση των οικονομικών περιορισμών στη χορήγηση της κάρτας για τα μέσα μεταφοράς. Ζητούν επίσης την κατοχύρωση και επέκταση του δημοσίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Η συγκέντρωση θα γίνει μπροστά στα γραφεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Βερανζέρου 31 και Σωκράτους), ώρα 4.30 μ.μ.,απ' όπου θα ξεκινήσει πορεία μέχρι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η "Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών" καλεί όλους τους τυφλούς να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση και εκτός απ' την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων να διαδηλώσουν κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για την κατεδάφιση των υπολειμμάτων της κοινωνικής πρόνοιας.

ΛΕΣΒΟΣ
Στο δρόμο αγρότες και εργάτες!

Με συλλαλητήριο και 24ωρη απεργία απαντούν σήμερα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης

Παλλεσβιακό, παναγροτικό συλλαλητήριο και 24ωρη παλλεσβιακή, πανεργατική απεργία πραγματοποιούνται σήμερα στο νησί. Το παναγροτικό συλλαλητήριο θα γίνει στις 11 π.μ. στην προκυμαία της Μυτιλήνης.

Οι αγρότες του νησιού προχωρούν στο τέταρτο συλλαλητήριό τους, κλιμακώνοντας έτσι τις κινητοποιήσεις τους μετά και την τελευταία, άκαρπη συνάντηση μεταξύ της Συντονιστικής Επιτροπής τους και του υπουργού Γεωργίας, ο οποίος αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα δίκαια και επείγοντα αιτήματα των αγροτών. Οι αγρότες, ελαιοπαραγωγοί επί το πλείστον, ζητούν τιμή λαδιού 1.000 δραχμές για τον "άσο", για να καλύπτεται έτσι το κόστος παραγωγής και να αφήνεται ένα μικρό κέρδος στον παραγωγό, καθώς και να δοθεί εισοδηματική ενίσχυση ίση με 300 δραχμές ανά κιλό λαδιού που είχε παραγάγει ο κάθε παραγωγός την περασμένη παραγωγική περίοδο.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών δήλωσαν μια σειρά από φορείς του νησιού, με πρωτοπόρο το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΠΕΚ), η διοίκηση του οποίου αποφάσισε ομόφωνα τη διεξαγωγή της 24ωρης απεργίας την ίδια μέρα με το συλλαλητήριο, συνδέοντας με αυτό τον τρόπο τα εργατικά με τα αγροτικά αιτήματα. Ετσι, το ΠΕΚ, εκτός από την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις και κατάργηση της τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ, ζητά και τη στήριξη της τιμής του λαδιού, αφού αποτελεί το κύριο προϊόν της Λέσβου και συνεπώς κινεί, άμεσα ή έμμεσα, το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας του νησιού. Εκτός από το ΠΕΚ, στον αγώνα των αγροτών συμπαραστέκονται ο Εμπορικός Σύλλογος, οι ΕΒΕ και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Στο κάλεσμά τους προς τους αγρότες και το λαό της Λέσβου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και οι πρόεδροι των συνεταιρισμών και των αγροτικών συλλόγων τονίζουν ότι "μετά την προκλητική άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, δυο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας. Εκείνος της υποταγής στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ και ο άλλος της αντίστασης και της κλιμάκωσης του αγώνα μας. Σίγουρα, ο πρώτος δρόμος σημαίνει ξεπούλημα των συμφερόντων μας και παθητική συναίνεση στα ολέθρια σχέδιά τους. Ετσι, ο μόνος δρόμος που μας μένει, είναι ο δρόμος του Αγώνα".

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΙΔΩΝ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
Γονατισμένο από τα προβλήματα

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου

Την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων (ΚΕΠΕΠ), στο Σιδηρόκαστρο του Νομού Σερρών, το οποίο ανήκει στο ΠΙΚΠΑ, περιγράφει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου.

Το κτίριο, επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι παλιό και έχει πολλές ελλείψεις. Η υδραυλική και η ηλεκτρική εγκατάσταση είναι παμπάλαιες. Τα παράθυρα είναι ακατάλληλα. Ο εξοπλισμός της κουζίνας είναι απαρχαιωμένος και τα κρεβάτια είναι φθαρμένα. Επίσης, στη στέγη του κτιρίου είναι εγκαταστημένη η κεραία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης Σιδηροκάστρου, ισχύος 2.500 V!

Στο χώρο αυτό, που είναι μόνο για 40 παιδιά, είναι στοιβαγμένα 85 άτομα ηλικίας 4 - 36 ετών. Δεν υπάρχουν χώροι να απασχοληθούν και υπάρχει τάση φυγής τους. Είναι απαραίτητη η συντήρηση του κτιρίου και η κατασκευή νέου κτιρίου στο οικόπεδο συνολικής έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων που ανήκει στο Κέντρο. Το λεωφορείο, δέκα θέσεων, είναι παλιό, δεν έχει τις απαιτούμενες προδιαγραφές και χαλάει συχνά.

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Το κτίριο λειτουργεί με έναν μόνιμο παθολόγο κι έναν συνεργάτη νευρολόγο που το επισκέπτεται κάθε 15 μέρες. Δεν υπάρχει κοινωνική λειτουργός, ούτε ψυχολόγος και ψυχίατρος, με αποτέλεσμα να μη γίνεται η επιστημονική παρέμβαση σε κάθε κατηγορία περιθαλπομένων. Η δε δύναμη του νοσηλευτικού προσωπικού ανέρχεται σε 11 μόνο νοσηλευτές για 85 άτομα.

Ο Στ. Παναγιώτου ερωτά τον υπουργό Κ. Γείτονα, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων.

Ζητούν ικανοποιητικό ιατρικό μισθολόγιο

Σήμερα η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο "Σωτηρία", στις 10 π.μ.

Συνεχίζουν για δεύτερη μέρα την τετράωρη στάση εργασίας (8 π.μ.-12 μ.) οι γιατροί των Νοσοκομείων της Αθήνας και του Πειραιά. Οι γιατροί στα παιδιατρικά νοσοκομεία "Αγία Σοφία", "Αγλαϊα Κυριακού" και "Πεντέλης" δεν παίρνουν μέρος στη στάση, για την αντιμετώπιση των αυξημένων περιστατικών από τις ιώσεις. Σήμερα, ώρα 10 π.μ., οι νοσοκομειακοί γιατροί θα κάνουν γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου "Σωτηρία".

Οι γιατροί διεκδικούν ένα νέο ιατρικό μισθολόγιο που θα αναγνωρίζει την προσφορά τους και κυρίως την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Ζητούν αύξηση των βασικών μισθών σε σχέση με αυτούς που προτείνονται, να καταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένες αποδοχές από εφημερίες, με το συνυπολογισμό 1/12 του επιδόματος Εορτών, που παράνομα παρακρατεί η κυβέρνηση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, καθώς και να επιστραφούν τα χρήματα που παρακρατήθηκαν σε ορισμένα νοσοκομεία (π. χ. "Ασκληπιείο Βούλας"). Επίσης, ζητούν να χορηγηθεί επίδομα ευθύνης (35.000 δραχμές) στους ειδικευόμενους και τους επιμελητές, να αυξηθεί το επίδομα βιβλιοθήκης στις 135.000 δραχμές σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς και να χορηγείται επίδομα πολυετούς παραμονής στους γιατρούς που αποκτούν τον από το νόμο χρόνο για προαγωγή - εξέλιξη στον επόμενο βαθμό και δεν προάγονται - εξελίσσονται λόγω έλλειψης κενών θέσεων.

Οσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού των εφημεριών, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) τονίζει στην ανακοίνωση ότι "λογικές ποσοστών δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές".

Δύο κοινότητες χωρίς αγροτικό γιατρό

Από το Νοέμβρη οι Κοινότητες Καρδιτσομαγούλας και Αρτεσιανού στο νομό Καρδίτσας δεν έχουν αγροτικό γιατρό. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Β. Μπούτας και Αχ. Κανταρτζής σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα,αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι στους οποίους τίθεται το πρόβλημα δε δίνουν σαφή απάντηση πότε θα τοποθετηθεί αγροτικός γιατρός στις δύο κοινότητες. Σημειώνουν ότι ένα μεγάλο μέρος των φτωχών αγροτών και συνταξιούχων στερούνται κι αυτής έστω της υποστήριξης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας γιατί μέχρι σήμερα δεν τοποθετήθηκε αγροτικός γιατρός σ' αυτές τις δύο κοινότητες, τι ενέργειες θα γίνουν και πότε προβλέπεται να καλυφθεί το κενό.

Αποτελεσματικότερη θεραπεία με καλές υπηρεσίες

Οσο καλύτερες και περισσότερες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους τοξικομανείς, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την αποθεραπεία των τοξικοεξαρτημένων.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ και τονίστηκαν σε χτεσινή ημερίδα που διοργανώθηκε από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Η ημερίδα αυτή, εξάλλου, αποτέλεσε την επίσημη έναρξη συνολικού εκπαιδευτικού προγράμματος 180 ωρών, που θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη του 1999 και έχει θέμα τις ικανότητες συμβουλευτικής σε θέματα τοξικοεξάρτησης.Στη χτεσινή έναρξη του προγράμματος, σύντομες τοποθετήσεις έκαναν ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γ. Νοταράς, και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Μπ. Πουλόπουλος,ενώ κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Τ. Mc Lellan,ο T. Kosten και ο D. Deitch,καθηγητές Ψυχιατρικής σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Κλ. Ναυρίδης, πρόεδρος του Τμήματος ΜΜΕ και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τέλος, ο Γ. Νοταράς, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η πολυποίκιλη εκπαίδευση των στελεχών πρόληψης και θεραπείας της τοξικοεξάρτησης, εφόσον οι δεξιότητες, οι γνώσεις και οι στάσεις απέναντι στο πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης κάνουν τα στελέχη, αλλά και τα κέντρα πρόληψης να είναι αποτελεσματικά και αξιόπιστα. Ενώ ο Μπ. Πουλόπουλος τόνισε ότι η αλλαγή τρόπων χρήσης επιβάλλει την ύπαρξη θεωρητικής, πρακτικής και βιωματικής εκπαίδευσης.

Καταδίκη δημοσιογράφων

Ποινή φυλάκισης 18 μηνών επέβαλε χτες το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας στον αρθρογράφο της εφημερίδας "Νίκη" Ν. Μακρίδη, επειδή σε δύο κείμενά του το καλοκαίρι του 1996 αμφισβητούσε την αντιστασιακή δράση του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί, μετά από μήνυση του Ε. Γιαννόπουλου, σε 33 μήνες φυλάκιση για "συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου".

Στην ίδια υπόθεση ήταν κατηγορούμενος και ο τότε εκδότης της ίδιας εφημερίδας Γ. Σκαρβελάκης, που απουσίαζε όμως από το δικαστήριο, με συνέπεια να απορριφθεί η έφεσή του ως ανυποστήρικτη και να παραμείνει με την πρωτόδικη ποινή των 33 μηνών.

Κατά τη διάρκεια της δίκης δημιουργήθηκε επεισόδιο, όταν ο μάρτυρας υπεράσπισης Γ. Μανδίκος αποκάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης "υβριστή και τραμπούκο". Συνελήφθη αμέσως, ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη για "εξύβριση" και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο, από το οποίο πήρε τριήμερη προθεσμία.

Λεζάντα 1ου

Καλύτερη τιμή για το λάδι ζητούν όλοι στο νησί



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ