ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο σκοτάδι οι έρευνες για τη δολοφονία

Οι αστυνομικοί που ερευνούν τη δολοφονία του Ν. Σωτηρόπουλου εκτιμούν ότι οι δράστες - πιθανώς - δεν ήθελαν να τον σκοτώσουν, αλλά να τον απειλήσουν

Στο σκοτάδι κινείται η έρευνα της Αστυνομίας για τη δολοφονία του Νίκου Σωτηρόπουλου,προέδρου της διαχειριστικής επιτροπής του Επικουρικού Κεφαλαίου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΑΕΕ). Χτες εξετάστηκαν από την Αστυνομία 25 άτομα από τον εργασιακό και συγγενικό χώρο του θύματος, ενώ θα κληθούν για εξέταση άτομα από ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν κλείσει ή αντιμετωπίζουν τέτοιον κίνδυνο.

Η βαλλιστική εξέταση έδειξε ότι το όπλο της δολοφονίας δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια, ενώ οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση εκτιμούν ότι οι δράστες δεν ήθελαν να τον σκοτώσουν, αλλά να τον απειλήσουν. Αυτό φαίνεται από τον τρόπο που έδρασαν. Ο δράστης πυροβόλησε από μια απόσταση 20 - 30 μέτρων, ενώ ούτε αυτός, ούτε ο συνεργός του έλεγξαν το αποτέλεσμα της ενέργειάς τους απομακρυνόμενοι αμέσως από τον τόπο του φόνου. Η δολοφονία του Ν. Σωτηρόπουλο έγινε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στη Σαρωνίδα (Αριστοτέλους 78) έξω από την εξοχική του κατοικία, την ώρα που επέστρεφε με τη σύζυγό του και τη μητέρα του. Ενα άτομο που τον περίμενε πυροβόλησε εναντίον του πέντε φορές, όταν πήγαινε να ξεφορτώσει πράγματα από το πορτ μπαγκάζ. Μια σφαίρα τον βρήκε στο κεφάλι.

Τον αποτροπιασμό του για τη στυγερή δολοφονία του Ν. Σωτηρόπουλου εξέφρασε χτες το ΔΣ της ΕΑΕΕ. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο εκλιπών, ήταν συνταξιούχος ασφαλιστής, τέως πρόεδρος της "Μαγβεμβούργερ" και πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου από το 1994.

Κατά τη διάρκεια χτεσινής έκτακτης συνέντευξης Τύπου που έδωσε το ΔΣ της ΕΑΕΕ, ο πρόεδρος Δ. Παλαιολόγος εξέφρασε την ελπίδα ότι "οι καταδιωκτικές αρχές της χώρας θα επιτύχουν να συλλάβουν τους στυγερούς δολοφόνους ώστε να αποκαλυφθούν τα αίτια της αποτρόπαιης πράξης και οι ηθικοί αυτουργοί" και δήλωσε ότι "η Ενωση θα δώσει το ποσό των 50 εκατ. δρχ. σε όποιον συμβάλει καθοριστικά με τις πληροφορίες του προς τις αρμόδιες αρχές στον εντοπισμό των δραστών".

Οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών αναφέρθηκαν στην προσφορά του Ν. Σωτηρόπουλου για την "εξυγίανση" της ασφαλιστικής αγοράς, για την οποία - όπως είπαν - εργαζόταν χωρίς κανένα ίδιον συμφέρον. Πρόσθεσαν μάλιστα, με νόημα, ότι "η Ενωση σε συνεργασία με την πολιτεία θα συνεχίσει αταλάντευτα την προσπάθεια ολοκλήρωσης της εξυγίανσης της ασφαλιστικής αγοράς για την οποία τόσο αγωνίστηκε ο εκλιπών".

Ερωτηθείς σχετικά με την ανώνυμη επιστολή που πριν από καιρό στάλθηκε σε διάφορους φορείς και η οποία άφηνε αιχμές εναντίον της διαχείρισης που ασκούσε η επιτροπή της οποίας ήταν επικεφαλής ο Ν. Σωτηρόπουλος,ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ δήλωσε κατηγορηματικά ότι είναι "ανυπόστατη και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα".

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες βράδυ η Διαχειριστική Επιτροπή του επικουρικού κεφαλαίου, σε απάντηση σχετικών δημοσιευμάτων για τη λειτουργία της, αναφέρει ότι "η Διαχειριστική Επιτροπή του επικουρικού κεφαλαίου δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε θέματα βιωσιμότητας και ανακλήσεως αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών εταιριών και ουδέποτε ασχολήθηκε με παρόμοια θέματα".

Οχι στη διάλυση των ΑΣΟ

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την πολιτική διάλυσης των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΑΣΟ), που ακολουθεί η κυβέρνηση θίγει η Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας,Μαρία Μπόσκου,Σταύρος Παναγιώτου και Αποστόλης Τασούλας,προς τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στις ΑΣΟ με τη βοήθεια της ΑΤΕ και τα "εξυγιαντικά" προγράμματα, απειλεί με κλείσιμο τις ήδη περιθωριοποιημένες ΑΣΟ, με μαζικές απολύσεις των 13.000 εργαζομένων σε αυτές και με διάλυση του ταμείου συνταξιοδότησή τους. Αυτή η πολιτική, τονίζεται στην Ερώτηση, εξυπηρετεί όλες τις ρυθμίσεις των χρεών των ΑΣΟ όπως και η πρόσφατη, γιατί συνοδεύονται με προϋποθέσεις που οδηγούν τις ΑΣΟ στην παραπέρα περιθωριοποίηση και στο κλείσιμο. Αυτή την πολιτική εξυπηρετούν και οι Ομάδες Παραγωγών και οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις που εκβιαστικά προσπαθούν να επιβληθούν στους αγρότες και υπονομεύουν το μέλλον των ΑΣΟ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας για το τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσει ο κατήφορος των ΑΣΟ, καθώς και τι ενέργειες θα κάνει για να αποτραπούν μαζικές απολύσεις από τις ΑΣΟ και να αυξηθούν οι δραστηριότητές τους, τα αντικείμενα δουλιάς τους, αλλά και η απασχόληση σε αυτές.

Λογαριασμοί ΟΤΕ μέσω καρτών

Την εξόφληση τηλεφωνικών λογαριασμών μέσω πιστωτικών καρτών, προωθεί ο ΟΤΕ, με την υπογραφή σχετικής σύμβασης με τις τράπεζες Εθνική και Αγροτική. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΤΕ. Η σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί με τις δύο τράπεζες, θα παρέχει τη δυνατότητα στους συνδρομητές του ΟΤΕ να πληρώνουν τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς μέσω της κάρτας "Visa" της Αγροτικής και της "Master" της Εθνικής.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Για τα 55χρονα της ΕΠΟΝ
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΕΑΕΑ με τα Παραρτήματα ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ, ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ, ΝΕΜΕΑΣ, ΚΙΑΤΟΥ, ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ,οργανώνουν εκδήλωση για την επέτειο των 55 χρόνων της ίδρυσης της ΕΠΟΝ, την Κυριακή 15-3-98 στις 6.30 μμ στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Λουτρακίου.
Συνελεύσεις
  • Η Διοικούσα Επιτροπή της Ομάδας ΓυναικώνΝ. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ της ΟΓΕ
, καλεί τις φίλες και τα μέλη της την Τετάρτη 11-3-98 στις 6 μμ,για εκλογή αντιπροσώπων και ενημέρωση γύρω από τις προετοιμασίες του 7ου Συνεδρίου και που θα γίνει από τις 26 έως 29-3-98 στον Πειραιά.
  • Το Παράρτημα ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιεί την Κυριακή 15-3-98 στις 11 πμ,την ετήσια τακτική Απολογιστική Γενική του Συνέλευση. Καλούνται όλα τα μέλη να παρευρεθούν.
  • Συνεστίαση
    • Το Παράρτημα ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ,πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνεστίασή του την Τετάρτη 18-3-98 στις 8 μμ στην ταβέρνα"ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΟ" (Λ. Καραγιάννη - πρώην Λήμνου - και Σαμοθράκης 3, Κυψέλη, τηλ: 8678.862). Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι της Αντίστασης να πάρουν μέρους. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό και αντιστασιακό πρόγραμμα.
    Η ΠΕΑΕΑ για το Κιλελέρ
    • Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ συμμετέχουν στις 2ήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν της επετείου της εξέγερσης των αγροτών του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά και των των τωρινών μαχητών των αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που θα γίνουν στο Κιλελέρ και στην Καρδίτσα, Σάββατο 14 και Κυριακή 15-3-98.

    Για το λόγο αυτό, πραγματοποιούν 2ήμερη εκδρομή στην Καρδίτσα. Πούλμαν θα αναχωρήσει από την πλατεία Κάνιγγος το Σάββατο 14-3-98 στις 7 π.μ. Η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής είναι αναγκαία, για το κλείσιμο ξενοδοχείου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 8831.368, 8234.296, 3844.853 και 8225.407.

    Εξαγωγή... δημόσιας τάξης

    Πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα της "δημόσιας τάξης και ασφάλειας" θα υπογράψουν το Σεπτέμβρη στη Σόφια οι αρμόδιοι υπουργοί Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, οι οποίοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και συζήτησαν θέματα κοινής αρμοδιότητας.

    Στην τριμερή συνάντηση συμφωνήθηκε να συσταθεί μια μεικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα καθορίσουν το πλαίσιο της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με ανταλλαγή πληροφοριών, κοινές μορφές αστυνομικής δράσης και άλλες ενέργειες. Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης ότι θα επεξεργαστούν ένα περιφερειακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης (πρόγραμμα "Phare"). Η Ελλάδα, ως κράτος μέλος προσφέρθηκε να παρέχει γνώσεις και εμπειρίες σε θέματα αστυνομικής συνεργασίας, σύμφωνα με τα "ευρωπαϊκά πρότυπα και το κοινοτικό κεκτημένο, με σκοπό την προώθηση και διευκόλυνση της ένταξής της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Το ρόλο της Ελλάδας στην κατεύθυνση αυτή δεν αμφισβήτησαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, απεναντίας από τις δηλώσεις και τις θέσεις που ανέπτυξαν δημόσια, όσο και στο πλαίσιο των επισήμων συνομιλιών, φάνηκε ότι το επιζητούν!

    Ληστεία τράπεζας

    To υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας στην οδό Πετρούπολης 100 στην Πετρούπολη λήστεψε χτες το μεσημέρι ένας άγνωστος με την απειλή πιστολιού. Ο δράστης που φορούσε κράνος μοτοσικλετιστή άρπαξε περίπου πέντε εκατομμύρια δραχμές και διέφυγε με μοτοσικλέτα. Λίγες ώρες νωρίτερα δυο άγνωστοι με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους εταιρίας καθαρισμού κτιρίων στην Αθήνα (Δεληγιώργη 47) και πήραν από το λογιστήριο 1.300.000 δραχμές.

    Νέοι υπαρχηγοί στην Αστυνομία

    Στην αποστρατεία των υπαρχηγών της Αστυνομίας Δ. Μητρόπουλου και Σ. Χουλάκη προχώρησε χτες το βράδυ το Συμβούλιο Αντιστρατήγων της Αστυνομίας. Τις θέσεις καταλαμβάνουν οι προαχθέντες στο βαθμό του αντιστρατήγου, υποστράτηγοι Ι. Γεωργακόπουλος (Αττικάρχης) και Γ. Πλάκας (Γενικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης). Το ίδιο Συμβούλιο αποστράτευσε τους επιθεωρητές Μ. Ρατσιάτο, Ι. Παπαδάκη, Α. Κόκκορη, Κ. Χαλκιαδάκη και Γ. Τριανταφύλλου (ακαδημιάρχη). Στην ιεραρχία παραμένουν οι υποστράτηγοι Π. Γεωργακόπουλος, Γ. Τσουκάκης (προσωπάρχης) και Γ. Παπαδημητρόπουλος, ο οποίος ενδέχεται να καταλάβει τη θέση του Αττικάρχη.

    ΚΗΔΕΙΑ

    Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, αδελφό και θείο

    ΛΑΖΑΡΟ ΛΙΝΑΡΑ

    Ετών 58

    κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 10.3.98 και ώρα 3.00 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Βύρωνος.

    Η σύζυγος: Αικατερίνη.

    Τα αδέλφια: Σταυρούλα, Ανδρέας και Τζίλντα, Αποστόλης και Γεωργία.

    Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

    Γενική συνέλευση δικηγόρων

    Γενική συνέλευση πραγματοποιούν σήμερα οι δικηγόροι της Αθήνας στις 2.30 μ.μ. στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ. Τα θέματα που θα απασχολήσουν το δικηγορικό κόσμο είναι ο κώδικας δικηγόρων, κατάσταση δικαστηρίων (Μηχανοργάνωση, τα κτίρια στο Εφετείο, Ειρηνοδικείο, διοικητικά δικαστήρια και υποθηκοφυλακεία), ασφαλιστικά - φορολογικά, σχέση δικηγόρων και δικαστών, ο λεγόμενος δικηγορικός πληθωρισμός κ.ά.

    ΠΕΙΡΑΙΑΣ
    Πανόραμα παραδοσιακών χορών

    Το δεύτερο Πανόραμα παραδοσιακών χορών διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή 15 του Μάρτη η Νομαρχία Πειραιά και η Νομαρχιακή Επιτροπή για την παιδεία.

    Η εκδήλωση θα γίνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 4 το απόγευμα και αναμένεται να συμμετάσχουν ογδόντα χορευτικά συγκροτήματα με χορούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Σκοπός αυτής της διοργάνωσης είναι η προώθηση και προβολή της λαϊκής παράδοσης και του παραδοσιακού πολιτισμού.



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ