ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Αρώματα" από την Κούβα

Ηχοι και ρυθμοί αυθεντικής κουβανικής μουσικής, γεύσεις και αρώματα από το μαγευτικό νησί της Καραϊβικής, που προσκαλούν σε γοητευτικές συναντήσεις. Ενα πενθήμερο γαστρονομικό και πολιτιστικό φεστιβάλ,που φέρνει την Κούβα πιο κοντά μας, διοργανώνεται από τις 17 έως τις 22 Μάρτη στο ξενοδοχείο "Χίλτον",υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Κούβας. Από τις 8 μμ, κάθε βράδυ, στο εστιατόριο "Τα νησιά", μάγειροι και μπάρμαν από την Κούβα θα ετοιμάζουν παραδοσιακές σπεσιαλιτέ και κοκτέιλ, ενώ ένας ειδικός τεχνίτης (σίγκαρ ρόλερ) θα παρουσιάζει την τεχνική του στο τύλιγμα των περίφημων πούρων Αβάνας. Ολα αυτά πλημμυρισμένα με μουσικά παραδοσιακά ακούσματα από τα σχήματα "3 ντε λα Αβάνα" και "Ντούο Τρινιτάριο",αλλά και με τους χορευτικούς ρυθμούς από τους δύο Κουβανέζους χορευτές που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

"Στόχος μας, είπε κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Αννα Μαρία Γκονζάλες,είναι μέσα από το πενθήμερο φεστιβάλ να κάνουμε γνωστό τον κουβανικό πολιτισμό. Οχι μόνο τη μουσική του, αλλά και σειρά παραδοσιακών προϊόντων, ορισμένα από τα οποία υπάρχουν από την εποχή που ο Κολόμβος ανακάλυψε την Κούβα". Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν βέβαια τη δυνατότητα ν' ακούσουν σάλσα, αλλά κυρίως να γνωριστούν με την παραδοσιακή και σύγχρονη μουσική του νησιού. Διαχρονικά θα είναι και τα "ταξίδια" από τους δύο χορευτές, καθώς θα παρουσιάζουν δείγματα από τη χορευτική τέχνη της πατρίδας τους. Ρυθμούς, που "χόρευαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας".

Μια συνάντηση, λοιπόν, με "αρώματα" από τη μακρινή Κούβα. Αρώματα, που αναβλύζουν, όπως είπε η πρέσβειρα, από "το πούρο, το ρούμι, τη μουσική, τη χαρά του λαού μας".

Στην προοπτική, εξάλλου, στενότερης επαφής Ελλάδας - Κούβας, εντάσσεται και η προσπάθεια να υπάρξει απευθείας πτήση από την Αθήνα προς την Αβάνα, γεγονός που θα συμβάλει στην ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων.

Υπό πλήρη έλεγχο ο πολιτισμός

12μηνο, αυτοχρηματοδοτούμενο, με διορισμένους συμβούλους, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, από ιδιωτικού δικαίου εταιρία εξήγγειλε ο Ε. Βενιζέλος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Την καθιέρωση δωδεκάμηνης διάρκειας Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης,εξάγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγ. Βενιζέλος, στη διάρκεια σύσκεψης με θέμα: "Η Θεσσαλονίκη του Πολιτισμού του 21ου αιώνα", που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο "Ολύμπιον". Το Φεστιβάλ θα λειτουργεί ως αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία και θα συγκεντρώνει το σύνολο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της πόλης, σε πέντε κύκλους, με τη συνεργασία θεατρικών, μουσικών, εικαστικών, κινηματογραφικών και φωτογραφικών φορέων της Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός δήλωσε ότι ο φορέας του φεστιβάλ θα έχει "ευέλικτο πυρήνα" και"καλλιτεχνικά εχέγγυα". Ομως, η προσπάθεια μοιάζει να αποβλέπει στον έλεγχο από την ηγεσία του ΥΠΠΟ των πολιτιστικών φορέων της πόλης. Μέλη της εταιρίας θα είναι οι εκπρόσωποι των φορέων, τους οποίους θα διορίζει ο ίδιος ο υπουργός. Λ.χ. το συντονισμό του τομέα του θεάτρου θα έχει το ΚΘΒΕ, για την ακρίβεια ο πρόεδρός του Δημ. Σαλπιστής,ο άνθρωπος που κινούσε πολλά νήματα στην "Πολιτιστική Πρωτεύουσα".

Αν και από τη σύσκεψη αποκλείστηκαν τα πολιτικά κόμματα, οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων και άλλοι φορείς, ώστε να διασφαλιστεί το τεχνητά, προκαταβολικά διαμορφωμένο "συναινετικό" κλίμα, ορισμένοι από τους παριστάμενους μίλησαν ανοιχτά για κινδύνους "διοικητικοποίησης" της τέχνης και για "συγκεντρωτισμό" στις πολιτιστικές δραστηριότητες της πόλης.

Στόχος του ΥΠΠΟ, όπως είπε ο Ε. Βενιζέλος, είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη "αυτοχρηματοδότηση των θεσμών" και η εξασφάλιση εκτός ΥΠΠΟ πόρων. Στόχος που σημαίνει ο πολιτισμός θα πληρώνεται ακριβά από τους πολίτες, θα απευθύνεται στους λίγους με το πλούσιο βαλάντιο και ότι οι θεσμοί θα είναι εξαρτημένοι από εταιρίες "χορηγών".

Αναφορικά με τα μεγάλα λεγόμενα έργα της "Πολιτιστικής", τα οποία έπρεπε με τους αρχικούς υπολογισμούς να έχουν τελειώσει το 1997, ο υπουργός δήλωσε ότι η χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και έδωσε νέες ημερομηνίες παράδοσής τους. Το λιμάνι και το πρώην "Βασιλικό Θέατρο" είπε ότι "θα" είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του 1998, το Νταμάρι μέχρι το τέλος Ιουνίου και το Μέγαρο Μουσικής την Ανοιξη του 1999.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Ενα βήμα εμπρός, δύο βήματα πίσω

Συζητώντας τα εφικτά και μόνο, αποφασίζοντας τις ελάχιστες επεμβάσεις, πελαγοδρομώντας ανάμεσα στο τι σώζεται και τι όχι από τη νεότερη ιστορία της πόλης, με άλυτο, όμως, και αδιευκρίνιστο το στόχο, δηλαδή τα σημεία σύνδεσης της Ενοποίησης, εξελίχθηκε και η χτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που αφορούσε στις προμελέτες για τους αρχαιολογικούς χώρους: Φιλοπάππου, Ρωμαϊκής Αγοράς, Βόρειας και Νότιας κλιτούς της Ακρόπολης και του Ολυμπιείου.

Το μόνιμο συμπέρασμα, που προκύπτει από κάθε ανάλογη συνεδρίαση, είναι ότι οι μελετητές δεν πλησίασαν την Ενοποίηση και το ΚΑΣ εξακολουθεί να αναζητά τα ίχνη της, διασπώμενο ανάμεσα σε έξι διαφορετικές μελέτες και προσπαθώντας να προσδιορίσει τι σημαίνει ανάδειξη και τι μεγαλόπνοη Ενοποίηση.

Ετσι, στην περίπτωση της Ρωμαϊκής Αγοράς η μελέτη απορρίφθηκε στην ουσία της, δηλαδή οι παρεμβάσεις που περικλείονται στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά τελικά εγκρίθηκε! Τι εγκρίθηκε; Η απάλειψη των παλαιοπωλείων που ακουμπούν στον τοίχο της βιβλιοθήκης του Αδριανού, στην οδό Πανδρόσου. Το θέμα της σύνδεσης της βιβλιοθήκης με τη Ρωμαϊκή Αγορά και των απαλλοτριώσεων είναι θέμα για το οποίο θα αποφασίσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η συζήτηση που προηγήθηκε αυτής της απόφασης επιβεβαίωσε ότι ακόμα και ενόψει της Ενοποίησης, δεν υπάρχει σαφής φιλοσοφία των απαλλοτριώσεων, της ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και της σχέσης της αρχαίας με τη νεότερη πόλη.

Για τη σύνδεση της Ρωμαϊκής με την Αρχαία Αγορά σχετική μελέτη θα φέρει ο μελετητής της Αρχαίας Αγοράς.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Φιλοπάππου,το Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε την αναβάθμιση (κι όχι την κατάργηση) του "Ηχος και Φως", αφού ο μελετητής προτείνει χώρο μετεγκατάστασης. Το θέατρο της Δώρας Στράτου θα μεταφερθεί στη θέση του ημιτελούς θεάτρου. Το εστιατόριο "Διόνυσος" μένει ως έχει, αλλά αποφασίστηκαν μια σειρά απαλλοτριώσεις, όπως της πολυκατοικίας της οδού Αποστόλου Παύλου 1, καθώς και του πρατηρίου βενζίνης στην Απ. Παύλου 9, δίπλα στο θερινό κινηματογράφο.

Τα πέντε κτίρια του Αστεροσκοπείου θα στεγάσουν Αστρονομικό Μουσείο,αλλά απορρίφθηκαν μια σειρά προτάσεις που δεν ταίριαζαν με το χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου, όπως η δημιουργία υδάτινης πισίνας (!), μουσείου, πληροφοριακού κέντρου κ.ά.

Η σύνδεση του Φιλοπάππου με την Αρχαία Αγορά θα επιτευχθεί πεζοδρομώντας την Αποστόλου Παύλου.

Η Β προμελέτη για τη βόρεια και νότια κλιτό της Ακρόπολης,όπως ακριβώς και εκείνη της Ρωμαϊκής Αγοράς,κρίθηκε "περιττή", γιατί ασχολήθηκε αποκλειστικά με τον αρχαιολογικό χώρο και με επεμβάσεις που θα μπορούσε να κάνει η Υπηρεσία. Αλλά και αυτή εγκρίθηκε (!), γιατί σε διαφορετική περίπτωση δε θα ήταν δυνατή η δημοπράτηση έργου. Δόθηκαν, λοιπόν εκ νέου οδηγίες στους μελετητές, γιατί εκτός των άλλων "έπρεπε" να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια.

Σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου πεζοδρομείται η Βασιλίσσης Ολγας, προκειμένου να συνδεθεί ο χώρος με το Ζάππειο. Η δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων απορρίφθηκε, ενώ από τον όμιλο αντισφαίρισης διατηρούνται τα κτίρια ως μνήμες, αλλά όχι και οι δραστηριότητές του. Οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου παραμένουν. Το θέμα του υπόγειου Γκαράζ θα συζητηθεί μαζί με όλα τα πάρκινγκ της ενοποίησης, ενώ τέλος θα αναβιώσει η κοίτη του Ιλισσού, εφόσον ο μελετητής προτείνει τρόπο συνεχούς ροής υδάτων.

Με την ολοκλήρωση από το ΚΑΣ της εξέτασης των έξι προμελετών σημειώθηκαν τα εξής: Αν και ορισμένες κρίθηκαν μη ικανοποιητικές, εντούτοις εγκρίθηκαν. Η ενοποίηση ακόμα δεν προσδιορίστηκε. Τέλος, έγινε τραγικά φανερό ότι η υπόθεση ξεκίνησε λάθος...

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ

το "Σπίτι της Κύπρου" τιμά σήμερα (8.30μμ) τέσσερις γυναίκες για την

το "Σπίτι της Κύπρου" τιμά σήμερα (8.30μμ) τέσσερις γυναίκες για την ξεχωριστή προσφορά τους: Την Μαρία Αναγνωστοπούλου,αρχαιολόγο, γενική γραμματέα της επιτροπής για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου. Την Ρίτσα Καρατή,πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Γυναικών "Η Παναγιά του Κύκκου". Την Δομνίτσα Λανίτου - Καβουνίδου,πρωτεργάτρια του γυναικείου αθλητισμού και την Ευανθία Μηλιώτη - Τσίκα,πρόεδρο του Συλλόγου "Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου".

Το Ολυμπιείο και η Ρωμαϊκή Αγορά, δύο μνημειακοί αρχαιολογικοί χώροι

Το Ολυμπιείο (αριστερά) και η Ρωμαϊκή Αγορά (κάτω), δύο μνημειακοί αρχαιολογικοί χώροι βασικοί πόλοι της ενοποίησης

Ατομική έκθεση έργων ζωγραφικής του Σισκόβσκι Φεόδορ,εγκαινιάζεται σήμερα (7.30μμ), στην αίθουσα Πολυθέαμα της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30). Τη διοργανώνει η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ και θα διαρκέσει μέχρι τις 15/3. Ο Φ. Σισκόβσκι γεννήθηκε στην Οστράβα της Τσεχίας και είναι Αυστριακός υπήκοος. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση έργων του στη χώρα μας.

Θέματα τέχνης και επιμόρφωσης

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Γύρω στη νεότερη ποίησή μας - από το συμβολισμό στο μοντερνισμό" του Ιδρύματος Γουλανδρή - Χορν,σήμερα, (7.30 μμ) ο ποιητής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κώστας Στεργιόπουλος θα μιλήσει για τον Τάκη Βαρβιτσιώτη και ο κριτικός και φιλόλογος Γ. Δ. Παγανός για τον Τάκη Σινόπουλο.Αύριο (7.30μμ) στον κύκλο "Εικαστικά - Ελληνομουσείον",ο επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης Μάνος Στεφανίδης θα αναφερθεί στους Παπαλουκά, Θεόφιλο, Κόντογλου.Επίσης αύριο ο παιδοψυχίατρος Βασίλης Θέρμος θα μιλήσει με θέμα "Η άγνοια ως πηγή προκατάληψης και η προκατάληψη ως άμυνα εναντίον της αυτοσυνειδησίας: Η θέση του Βυζαντίου στη δυτική παιδεία και στην ελληνική ιστορική αυτοσυνειδησία".

Στον επιμορφωτικό κύκλο, την Πέμπτη, (7.30 μμ), ο φιλόλογος Νικήτας Παρίσης μιλά με θέμα "Η ερμηνευτική της σύγχρονης ποίησης - ο σχολικός Σεφέρης",ενώ στον κοινωνικό κύκλο, την Παρασκευή η ψυχαναλύτρια Ειρήνη Σινάνογλου θα μιλήσει για "Το σύνδρομο της επαγγελματικής φθοράς και οι επιπτώσεις του στο έργο του επαγγελματία και στον ίδιο",με συντονιστή τον ψυχίατρο Σταμάτη Τουρνή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ