ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να αχρηστευτεί η μπαρούτη...

Η χτεσινή σχεδόν ομόφωνη απόφαση της Ομάδας Επαφής δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επέλεξαν αυτή τη φορά την περιοχή του Κόσσοβο για να λύσουν τις διαφορές τους. Το γεγονός ότι οι πέντε στους έξη (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία) ψήφισαν για οικονομικά μέτρα κατά της Γιουγκοσλαβίας σε περίπτωση που δεν αρχίσει άμεσες συνομιλίες με τους ηγέτες των αλβανόφωνων στο Κόσσοβο, αποκαλύπτει ακριβώς ότι η θετική ψήφος σε αυτή την περίπτωση ήταν το "κουπόνι συμμετοχής" στον ανταγωνισμό που την "τιμή" του καθόρισαν απ' ό,τι φαίνεται οι ΗΠΑ. Οσον αφορά τη διαφοροποίηση της Ρωσίας πρόκειται ίσως για τη μοναδική δυνατότητα που έχει από την πλευρά της για να μείνει "μέσα στο παιχνίδι"...

Ολες τις προηγούμενες μέρες οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με δηλώσεις - πρωτοβουλίες δήλωναν με τον τρόπο τους συμμετοχή στη μοιρασιά, οριοθετούσαν τον ζωτικό τους χώρο, στρατολογούσαν συμμάχους, μετρούσαν διαθέσεις και ανέθεταν ρόλους. Σ' αυτά τα πλαίσια, στον "αμύητο" οι δηλώσεις - κινήσεις μπορεί να φαίνονταν αντιφατικές και αυτοαναιρούμενες. Ετσι για παράδειγμα την ίδια μέρα, την περασμένη Τετάρτη, που ο Ρ. Γκέλμπαρντ δήλωνε πως "οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επέμβουν στο Κόσσοβο στρατιωτικά... ", η Μ. Ολμπράιτ έλεγε πως η στρατιωτική εισβολή "δεν είναι άμεσο, προς το παρόν, ζήτημα... ", για να επαναφέρει η ίδια με τη σειρά της το Σάββατο την πρόταση για στρατιωτική εισβολή. Επίσης οι Γερμανοί δήλωσαν, ίσως πιο "διακριτικά", παρουσία, προτείνοντας από άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας την περασμένη Παρασκευή, έως και, με πολύ νόημα.., παράταση της παραμονής της δύναμης του ΟΗΕ στην ΠΓΔΜ.

Σ'αυτό το θανατηφόρο παιχνίδι ανταγωνισμού και μοιρασιάς οι μεγάλες δυνάμεις στρατολογούν κατά περίπτωση από την περιοχή των Βαλκανίων ή από άλλους έμμεσα ενδιαφερόμενους, κυβερνήσεις και πολιτικούς χρησιμοποιώντας απειλές, εκβιασμούς αλλά και άμεσα "ταξίματα". Ετσι ενώ οριοθετούνται οι κύριοι "μεγαλομέτοχοι", σε άλλο μικρότερο επίπεδο γίνεται ένα "πατείς με πατώ σε", για να πάρουν θέση και ρόλο δίπλα σε κάποια μεγάλη δύναμη, οι μικρότεροι που έχουν άμεση σχέση εξάρτησης ή θέλουν να αποκτήσουν. Στους δικούς τους όρους άσκησης της "πολιτικής", κάτι τέτοιο σημαίνει αναβάθμιση ή έστω ανάθεση "κάποιας ατάκας" που να συμπληρώνει εκείνες των πρωταγωνιστών και δίνει τη δυνατότητα "ενός περάσματος από τη σκηνή... ".

Ετσι οι Βούλγαροι πρωτοξεκίνησαν με "πρωτοβουλία" που στην εξέλιξή της δεν μπόρεσε να κρύψει την από την αρχή φανερή αποστολή της. Δηλαδή να σύρει όλες τις χώρες της περιοχής στην αμερικάνικη γραμμή πλεύσης. Επίσης η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε και αυτή να μεταφέρει το "χαρτάκι" με τις εντολές των μεγάλων δυνάμεων στον Μιλόσεβιτς. Τώρα και η Τουρκία στα περιθώρια που βρήκε "ανοιχτό χώρο", δηλαδή μέσα στο ΝΑΤΟ, εκδηλώνει με τον τρόπο της παρουσία... Μόνο οι λαοί της περιοχής που κινδυνεύουν με άλλο ένα αιματοκύλισμα, μπορούν να δώσουν αληθινή λύση. Επίσης οι πολιτικοί που όχι μόνο δε "λιγουρεύονται" το στρωμένο ιμπεριαλιστικό τραπέζι της μοιρασιάς αλλά μάχονται να το διαλύσουν, μπορούν και πρέπει να πάρουν αληθινές πρωτοβουλίες για να "βραχεί" - αχρηστευτεί - η μπαρούτη στην περιοχή των Βαλκανίων.

ΚΥΠΡΟΣ
Πιέσεις για εγκατάλειψη των S - 300

Η εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων, στο επίκεντρο των συζητήσεων σε Λευκωσία και Αθήνα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).- Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ, που έφθασε το απόγευμα της Κυριακής στην Κύπρο, συζήτησε χτες το πρωί με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη,την εξεύρεση τρόπων υπέρβασης της προσπάθειας του Ντενκτάς να υπονομεύσει το έργο του ΓΓ του ΟΗΕ που αποσκοπεί στο ξεπέρασμα του σημερινού αδιεξόδου στο Κυπριακό. Ο Μίλερ χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη που κράτησε πέραν της ώρας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιαν. Κασουλίδης, που παρευρισκόταν στη συνάντηση, επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει σε διάλογο με την τουρκοκυπριακή πλευρά υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη συνάντηση Κληρίδη και Μίλερ συζήτησαν και την επιστολή που έστειλε την περασμένη Παρασκευή μέσω της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης προς τον Πρόεδρο Κληρίδη ο Ντενκτάς. Η επιστολή που επιστράφηκε την ίδια μέρα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είναι γραμμένη σε επιστολόχαρτο του γραφείου του λεγόμενου "προέδρου" του ψευδοκράτους. Ο Ντενκτάς στην αρχή της επιστολής του συγχαίρει τον Γλ. Κληρίδη για την επανεκλογή του και αναφέρει ότι πρωταρχικός στόχος τόσο του Προέδρου Κληρίδη όσο και του Τουρκοκυπρίου ηγέτη πρέπει να είναι η άμεση επίτευξη εργασιακών σχέσεων μεταξύ των δύο "κρατών" της Κύπρου, ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η αμοιβαία εμπιστοσύνη και να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέας διένεξης.

Η προκλητική αυτή ενέργεια του Ντενκτάς καταγγέλθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Μίλερ κατά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, δεν παρέλειψε να καλέσει πιεστικά την κυπριακή κυβέρνηση να εγκαταλείψει την απόφασή της να εγκαταστήσει το πυραυλικό σύστημα S - 300 στο νησί. Ο Μίλερ σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας απέφυγε να απαντήσει σ' ερώτηση αν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εγγυηθούν την ασφάλεια της Κύπρου σε περίπτωση αεροπορικών επιθέσεων από την αεροπορία της Τουρκίας.

Ο Αμερικανός επίσημος θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Ντενκτάς και αφού δώσει συνέντευξη Τύπου θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, που βρίσκεται από χτες το απόγευμα στην Αθήνα, θα συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση την πρόταση που ο Πρόεδρος Κληρίδης θα καταθέσει στη βρετανική προεδρία, αύριο, για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που θ' αρχίσουν στις 30 - 31 του Μάρτη. Οριστική απόφαση για το θέμα αυτό, θα ληφθεί όπως αναμένεται, στη σημερινή συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη.

Ενα από τα θέματα που θα καλύψουν οι συνομιλίες Σημίτη - Κληρίδη είναι εκείνο της μεταφοράς στην Κύπρο των ρωσικών πυραύλων S - 300 υπό το φως των πιεστικών πιέσεων των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ για ακύρωση της συμφωνίας.

Επίσης, θα συζητηθεί και η προκλητική και κυνική επιστολή του Ντενκτάς.

Πολιτικές πρωτοβουλίες του ΑΚΕΛ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Το ΑΚΕΛ προβλέπει να τεθεί επικεφαλής, μιας νέας Αριστεράς και για το σκοπό αυτό έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στα αρμόδια σώματα του κόμματος, να μελετηθούν εισηγήσεις για νέα ανοίγματα του ΑΚΕΛ στο χώρο των προοδευτικών δυνάμεων.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας αναλύοντας την απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ του ΑΚΕΛ για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Ο Δημ. Χριστόφιας έκφρασε την εκτίμηση ότι το ΑΚΕΛ θα αυξήσει τα ποσοστά του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές τονίζοντας ότι το κόμμα της εργατικής τάξης μπορεί να αγκαλιάσει τον προοδευτικό κόσμο που κινείται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Κατέστησε, ωστόσο, σαφές, ότι το ΑΚΕΛ θα κάνει προσεγγίσεις, θα απευθυνθεί προς όλους αρθρώνοντας ένα ακόμα πιο καινούριο λόγο, αλλά δε θα δώσει το μήνυμα ότι το ΑΚΕΛ θα αρνηθεί τον εαυτό του, θα απαρνηθεί την ιστορία του.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης ότι η συγκυβέρνηση ΔΗΣΥ - ΕΔΕΚ έχει ημερομηνία λήξης και επέρριψε την ευθύνη στον πρόεδρο της ΕΔΕΚ και στον πρόεδρο των Ελεύθερων Δημοκρατών Γ. Βασιλείου για την επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν, είπε, θα υπάρξει συνέπεια στους όρους που έχει θέσει ο Β. Λυσσαρίδης, δεν πρέπει να υπάρξει μακροζωία σ' αυτή τη συγκυβέρνηση ΔΗΣΥ - ΕΔΕΚ.

Ο Δημ. Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την αλλαγή της στάσης της ΕΔΕΚ και των Ελεύθερων Δημοκρατών του Γ. Βασιλείου έναντι του Γλ. Κληρίδη. Με την επανεκλογή Κληρίδη, είπε, αρχίζει μια νέα περίοδος στην οποία θα παρατηρηθούν φαινόμενα επίθεσης ενάντια στα κεκτημένα δίκαια και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε σε ορισμένα παραδείγματα ψηφοφόρων που ενώ ποτέ τους δεν ψήφισαν Κληρίδη, είχαν την εντιμότητα να ομολογήσουν ότι αυτή τη φορά υπήρξαν θύματα δωροδοκιών.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε με έντονη κριτική στον Γιώργο Βασιλείου τον οποίο χαρακτήρισε νεροκουβαλητή του υπουργού Εξωτερικών στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οσον αφορά τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Β. Λυσσαρίδη, είπε ότι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που είχε σαν αποτέλεσμα την επανεκλογή Κληρίδη. Για να δημιουργηθεί το αναγκαίο κλίμα, είπε, και να ληφθεί απόφαση, η οποία λήφθηκε, για να πάει ένα 4% στον Κληρίδη. Ανέφερε επίσης ότι ο Β. Λυσσαρίδης με την πρότασή του για εθνική συμφιλίωση, ρίχνει ουσιαστικά νερό στο μύλο της Δεξιάς και της ακροδεξιάς που επιδιώκουν τη λήθη και την ισοπέδωση.

Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Στις 31 του Μάρτη λήγει η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση εκλογικού βιβλιαρίου. Δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι μέχρι και τις 31 - 12 - 98 συμπληρώνουν τα 18 τους χρόνια, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μέχρι και τις 31/12/1980.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στο δήμο ή την κοινότητα που είναι γραμμένοι, είναι: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας, βεβαίωση αστυνομικού τμήματος για τη διεύθυνση κατοικίας και την ενορία που υπάγεται, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ
Αύριο η συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη Τύπου οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα κατά της Συμφωνίας Σένγκεν αύριο Τετάρτη 11 Μάρτη στη 1 μμ στην Αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Ακαδημίας 58 στην Αθήνα.

Στη συνέντευξη θα αναπτυχθούν οι σκέψεις της Επιτροπής για την πορεία του αγώνα κατά της Σένγκεν και του "εσωτερικού νόμου" 2472/97 και θα ανακηρυχτεί ο μήνας Απρίλιος, μήνας καμπάνιας για τη συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων υπογραφών κάτω από κείμενο καταγγελίας της Σένγκεν". Επίσης θα γίνει παρουσίαση του Προεδρείου της Επιτροπής και της Γραμματείας, ενώ έχουν προσκληθεί βουλευτές όλων των κομμάτων και εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

"902" TV
Ο Γ. Μαυρίκος για το συνέδριο της ΓΣΕΕ

Σήμερα Τρίτη, στις 9.30 μ.μ.,στα πλαίσια της πολιτικής, ενημερωτικής εκπομπής της τηλεόρασης του "902" "ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ",ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός φιλοξενεί τον γγ της ΓΣΕΕ Γιώργο Μαυρίκο,σε μια τελευταία συζήτηση για το 29ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Συνομοσπονδίας, που πραγματοποιείται από τις 12 μέχρι τις 15 Μάρτη στην Καβάλα. Ενα συνέδριο που έρχεται μετά από μια τριετία έντονης επίθεσης στα εργατικά κεκτημένα και ταυτόχρονης διόγκωσης φαινομένων συναίνεσης στην κορυφή του συνδικαλιστικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ