ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Ο ελληνικής καταγωγής "Ηγεμών"

Εύστοχο το παρατσούκλι που του έδωσες, μου 'λεγε προχτές ένας φίλος μου, υπενθυμίζοντας την προσωνυμία "Δουλοπρεπής", που απέδωσα στον προκαθήμενο της εγχώριας Ιεράς, πλέον, Συμμαχίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ.

- Λες να πιάσει σε πολύ κόσμο;

- Πιάνει, πιάνει. Οπου συζήτησα γι' αυτό, το επιδοκίμασαν μετ' επαίνων. Δεν είδες εξάλλου που έσπευσε να σε επιβεβαιώσει και ο ίδιος;

- Πώς;

- Φαίνεται, παρότι δημοσιογράφος, είσαι απληροφόρητος.

- Μα δεν πίστευα στ' αλήθεια ότι θα του άρεσε το βάφτισμα...

- Ανεξάρτητα, φίλε μου, απ' το βάφτισμά του. Ο άνθρωπος, όπως το 'γραψες, είναι στη φύση και στο χαρακτήρα του δουλοπρεπής. Δεν ξέρω μόνο από πού έλκει την καταγωγή της η εθελοδουλία του.

- Δε φαντάζομαι να εννοείς ότι την κληρονόμησε από τους γονείς του;

- Ξέρω κι εγώ;

- Αποκλείεται. Στο σημείο αυτό εγώ σε τσακώνω απληροφόρητο.

- Δηλαδή;

- Μα είναι γνωστό ότι ο πατέρας του, καθηγητής κι εκείνος, ήταν εξέχον στέλεχος του ΕΑΜ στην Κατοχή, δίπλα στην Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης - την κυβέρνηση στα βουνά της απελευθερωμένης Ελλάδας από τον ΕΛΑΣ.

- Ε, και;

- Πώς και;

- Μπορεί να τον σημάδεψε κανένα γονίδιο εξ αταβισμού...

- Οι σχετικές έρευνες το αποκλείουν.

- Τότε;

- Ακου, για να δεις. Ο πατέρας και η μητέρα του έζησαν στην περίοδο της ΕΑΜικής επανάστασης.

- Και τι μ' αυτό, κι εμείς ζήσαμε στην αξέχαστη εκείνη αναγεννητική ατμόσφαιρα.

- Να που κοντεύεις να το συλλάβεις...

-...

- Δε θυμάσαι τι είπε ο αξέχαστος στρατηγός Οθωναίος; "Το ΕΑΜ στάθηκε η κολυμβήθρα της πνευματικής και πολιτικής αναδημιουργίας του ελληνικού λαού". Σ' αυτή την κολυμβήθρα αναδημιουργηθήκαμε κι εμείς, της προηγούμενης γενιάς. Μαζί και οι γονείς του σύγχρονου Ελληνα Μακιαβέλι.

- Στάσου ντε, γιατί τον ταυτίζεις με τον άρχοντα της Φλωρεντίας;

- Υπερβάλλω θαρρείς; Γιατί στη Δύση όπου ανήκαμε επί Καραμανλή του μεγάλου και για μερικά χρόνια τα τσουγκρίσαμε μαζί της επί Παπανδρέου του μεγάλου, καθότι όπως διακήρυχνε "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ - το ίδιο συνδικάτο" και "έξω οι γιάνκηδες και οι βάσεις τους από την Ελλάδα", ο διάδοχός του στο ΠΑΣΟΚ γαλουχήθηκε στα νάματά της (της Δύσης).

- Οικονομία σπούδασε ο άνθρωπος στη Γερμανία, τι μου λες;

- Ναι, δεν αντιλέγω. Αλλά σαν τετραπέρατος που είναι, επεξέτεινε τις σπουδές του με εξωπανεπιστημιακές μελέτες. Και πλούτισε τις γνώσεις του με οικονομική και πολιτική ταχυδακτυλουργία. Η οποία προϋποθέτει γερή, αλλά και ευλύγιστη μέση, ικανότητα ανάλυσης του παρελθόντος και πρόβλεψης του μέλλοντος.

- Τι πας να τον κάνεις, παντογνώστη;

- Μη βιάζεσαι και στήσε αυτί. Στην Ελλάδα μελέτησε ιδιαίτερα το δάσκαλό του, τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, διαφωνώντας όμως μαζί του στους τρόπους επικοινωνίας με το λαό. Εκείνος έλεγε, άμα πάρεις την εξουσία, μπορείς και έχεις το δικαίωμα, αφού σε ψήφισαν, να μην πραγματοποιήσεις τις υποσχέσεις σου προς το λαό. Αλλά κάτι τέτοια δεν τα 'λεγε απ' τα μπαλκόνια.

- Βρε τον αγύρτη! Καλά λες, το γράφει στο βιβλίο του "Πατερναλιστικός καπιταλισμός".

- Ενώ αυτός εδώ έχει άλλο χούγι. Δε φοβάται, λέει, να τα ξεφουρνίζει έξω απ' τα δόντια. Και περηφανεύεται πως είναι ωμά ειλικρινής. Για να μπούμε, τονίζει, στο ΔΝΤ, να εκπληρώσουμε τους όρους σύγκλισης, να εφαρμόσουμε τα προγράμματα της ΕΕ, να διατηρήσουμε τη φιλία μας με τις ΗΠΑ, να εξυπηρετήσουμε τα σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΔΕΕ, να μπούμε στις διεθνείς αγορές και χώρες με το χρήμα και με στρατιώτες μας, χρειάζονται θυσίες απ' το λαό. Αφού μας ψήφισε, διατυμπανίζει με πείσμα, θα κάνουμε πράξη τα όσα τεκταίνεται η κυβέρνησή μας.

Δε φοβάται, μάλιστα, να επιβεβαιώνει ακόμα και τις καταγγελίες των πράξεών του και τις προειδοποιήσεις προς το λαό από το ΚΚΕ!

- Πώς το εννοείς αυτό;

- Ακου, λοιπόν, και δώσε προσοχή. Και να μου πεις ποιος ξεστόμισε αυτό που θ' ακούσεις. "Προετοιμάζουμε τη συγκρότηση και φιλοξενία πολυεθνικών μονάδων ειρηνιστικών επιχειρήσεων, στις οποίες θα συμμετέχουν χώρες - εταίροι της ευρύτερης περιοχής μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή".

- Κανένας εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου θα 'ναι.

- Πάλι αδιάβαστο σε βρίσκω. Ελληνας, βρε, είναι. Που έχει την ικανότητα και την καπατσοσύνη να προλαμβάνει τις επιθυμίες των αφεντικών τους. Ο Ακης, μωρέ, ο Τσοχατζόπουλος, σαν αντιπρόσωπος του πρωθυπουργού του στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Σόφια. Οχι μόνο, λοιπόν, ανήκουμε στο ΝΑΤΟ σήμερα, αλλά το φέρνουμε και μέσα στη χώρα μας. Για να μας φυλάγει! Δε σου φαίνεται πολύ σοσιαλιστικό;!

- Από ποιον;

- Δεν το λένε. Κάποτε, όπως ξέρεις, λέγανε απ' το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, κι ας είχε ιδρυθεί εκείνο 5-6 χρόνια μετά την εμφάνιση του ΝΑΤΟ. Είναι όμως καμιά οκτώ χρόνια που το Σύμφωνο της Βαρσοβίας δεν υπάρχει, γιατί αυτοδιαλύθηκε.

- Σ' αυτό πια δε βρήκα κι εγώ άνθρωπο που να δικαιολογεί τη συνέχιση της ύπαρξης του ΝΑΤΟ.

- Πώς δε βρήκες; Ολη η κομπανία του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, συνεπικουρούμενη και από τον ΣΥΝ και βάλε, τι είναι, δεν είναι άνθρωποι;

- Δουλοπρέπηδες είναι. Και τίποτε παραπάνω. Αυτοί, φίλε μου, σπούδασαν επί τούτου, να κάνουν το μαύρο άσπρο.

- Υστερα λες γιατί τον παρομοίωσα με τον Μακιαβέλι. Ελα να σου δείξω την εγκυκλοπαίδεια για να δεις περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Στο λήμμα "Μακιαβέλι" γράφει: "Ως γραμματεύς του Συμβουλίου των Δέκα εν Φλωρεντία, συνέγραψε, μεταξύ άλλων έργων του και το κυριότερον, ο "Ηγεμών", ένθα δίδεται ο ιδεώδης τύπος του υπό μηδενός ηθικού φραγμού περιοριζομένου μονάρχου".

Στο λήμμα "μακιαβελισμός" σημειώνει: "Το δόγμα ότι εν τη πολιτική επιβάλλεται η διά παντός μέσου προαγωγή της δυνάμεως και της ευημερίας του κράτους άνευ αναφοράς προς τας ηθικάς αρχάς".

- Θαρρώ πως...

- Τώρα πιστεύω να ολοκλήρωσες την εικόνα του ελληνικής καταγωγής "Ηγεμόνα" μακιαβελικού τύπου.

- Καλά, και δε φοβάται να τον υπερκεράσει το ΚΚΕ, που φωτίζει το δρόμο της αλήθειας;

- Αυτό θα πει δουλοπρεπής - προαγωγός των σατανικών ανθελληνικών και αντιλαϊκών επιδιώξεων του διεθνούς και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου και της "Νέας Τάξης" εμπνεύσεως USA.

Για να μην παρεξηγηθούμε: η λέξη "προαγωγός" στη β σημασία της = μεσίτης...

Παρίσης ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Για τα 55χρονα της ΕΠΟΝ
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΕΑΕΑ μετα Παραρτήματα ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ, ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ, ΝΕΜΕΑΣ, ΚΙΑΤΟΥ,ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ,οργανώνουν εκδήλωση για την επέτειο των 55 χρόνων της ίδρυσηςτης ΕΠΟΝ, την Κυριακή 15-3-98 στις 6.30 μμ στην αίθουσα του ΠνευματικούΚέντρου Λουτρακίου.
Συνελεύσεις
  • Το Παράρτημα ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιεί την Κυριακή15-3-98 στις 11 πμ,την ετήσια τακτική Απολογιστική Γενική τουΣυνέλευση. Καλούνται όλα τα μέλη να παρευρεθούν.
  • Το Παράρτημα ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ και Περιχώρων της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί τηΓενική του Συνέλευση, την Κυριακή 15-3-98 στις 10.30 πμ,στο Δημαρχείοτης πόλης.
Συνεστίαση
  • Το Παράρτημα ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ,πραγματοποιεί τηχρονιάτικη συνεστίασή του την Τετάρτη 18-3-98 στις 8 μμ στην ταβέρνα"ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΟ" (Λ. Καραγιάννη - πρώην Λήμνου - και Σαμοθράκης 3, Κυψέλη,τηλ: 8678.862). Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι της Αντίστασης να πάρουνμέρους. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό και αντιστασιακό πρόγραμμα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ