ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
29Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Απαιτείται αλλαγή πορείας

Ξεκινούν σήμερα το πρωί οι εργασίες του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην Καβάλα, με κυρίαρχη την ανάγκη χάραξης αγωνιστικής πορείας της Συνομοσπονδίας. Σ' αυτή τη βάση, η ΔΑΣ καλεί σε ενίσχυσή της κάθε σύνεδρο

Αρχίζουν σήμερα το πρωί στην Καβάλα οι εργασίες του 29ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ,το οποίο, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για την εργατική τάξη της χώρας, καλείται να αποφασίσει για τις κατευθυντήριες γραμμές της δράσης της Συνομοσπονδίας τα επόμενα τρία καθοριστικά χρόνια.

Την ανάγκη να υπάρξει αγωνιστική στροφή στον προσανατολισμό της ΓΣΕΕ, επισημαίνει η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία",η οποία καλεί τους συνέδρους να ενισχύσουν το συνδυασμό της, για να αποκρουστεί από καλύτερες θέσεις η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά και για να διεκδικηθούν, όπως πρέπει, τα αιτήματα της εργατικής τάξης.

Το 29ο Συνέδριο πραγματοποιείται, ενώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα η διαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται σύντομα να καταθέσει δυο σημαντικά και σαρωτικά για τους εργαζόμενους, νομοσχέδια για τις "νέες εργασιακές σχέσεις" και το "μίνι" ασφαλιστικό.

Η ΓΣΕΕ πηγαίνει στο Συνέδριό της, έχοντας - με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής της - ...αντιμετωπίσει τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων, με συμμετοχή της στον "κοινωνικό διάλογο",την υπογραφή του αντεργατικού "Συμφώνου Εμπιστοσύνης προς το 2000" και τη συναίνεσή της σε βασικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως τα μέτρα για την... ανεργία που παραδίνουν το ταμείο του ΟΑΕΔ στους εργοδότες.

Η ΔΑΣ,τονίζει στη διακήρυξή της ότι "το προηγούμενο διάστημα ξέσπασαν μαζικοί, αποφασιστικοί, ηρωικοί - θα λέγαμε - αγώνες από τμήματα των εργαζομένων και του λαού μας. Οι ναυτεργάτες, οι εκπαιδευτικοί, οι συνταξιούχοι, η νεολαία, οι αγρότες ξεδίπλωσαν τις σημαίες του αγώνα και της αξιοπρέπειας. Οι αγώνες αυτοί στηρίχτηκαν στη μαζικότητα, στην ενότητα, την αλληλεγγύη των εργαζομένων. Ταρακούνησαν τα λιμνάζοντα ύδατα της ταξικής συναίνεσης. Γέμισαν αισιοδοξία την πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού. Αφησαν, όμως, παγερά αδιάφορη την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Πλειοψηφία, που προσπάθησε να ευθυγραμμίσει τη ΓΣΕΕ με τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου".

Αναφερόμενη ειδικότερα στη στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτ. Παρέμβαση, η ΔΑΣ τονίζει ότι οι ηγεσίες τους ""εξαφάνισαν" την ταξική πάλη, έγιναν "κοινωνικοί εταίροι", υπέγραψαν τη 2ετή σύμβαση λιτότητας, συνέπραξαν στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", μετέτρεψαν τη ΓΣΕΕ και αρκετά Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες σε διοργανωτές σεμιναρίων και ημερίδων".

Ο συνδυασμός επισημαίνει ακόμα ότι η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων θα συνεχιστεί, με μεγαλύτερη ένταση μετά το συνέδριο και γι' αυτό "σε όλους εσάς που διαφωνείτε με την κυβερνητική πολιτική, που διαφωνείτε με τη στάση υποταγής των ηγεσιών των άλλων παρατάξεων, που θέλετε η ΓΣΕΕ να ακολουθήσει αγωνιστική πορεία, η ΔΑΣ απλώνει το χέρι".

Βασικοί στόχοι πάλης που προβάλλει η παράταξη είναι:

- Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση με κατώτερο μεροκάματο 8 χιλ. δρχ. και μισθό 200 χιλ. δρχ.

- Καθιέρωση του 35ωρου με νομοθετική και γενικευμένη εφαρμογή, 7 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες τη βδομάδα, με βελτίωση των αποδοχών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

- Απόκρουση της προσπάθειας ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Κατάργηση των νόμων και των ρυθμίσεων που επιτρέπουν τη μερική απασχόληση. Υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας.

- Το επίδομα ανεργίας να φτάνει το 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και για όλο το διάστημα που είναι άνεργος. Επιδότηση και των νέων που ζητούν δουλιά και δε βρίσκουν.

- Κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με την ΕΓΣΣΕ.

- Απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών.

- Αφορολόγητο το όριο φτώχειας της ΕΣΥΕ και οι αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη. Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών, κατάργηση φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου.

Να σημειωθεί ότι παρότι το συνέδριο αρχίζει σήμερα, περιπτώσεις αυθαιρεσιών και νοθειών που συζητήθηκαν στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, έχουν μείνει σε εκκρεμότητα και θα αντιμετωπιστούν είτε κατά τη διαδικασία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων, είτε από την επιτροπή πληρεξουσίων. Ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση νοθείας, την οποία και έχει καταγγείλει ανάμεσα σε άλλες η ΔΑΣ, είναι αυτή των αντιπροσώπων της ΠΝΟ,οι οποίοι εκλέχθηκαν από το κατ' επίφαση "συνέδριο" της Ομοσπονδίας πρόσφατα.

Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου, εκτός από τους επίσημους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κομμάτων, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των ξένων προσκεκλημένων, οι οποίοι είναι αρκετοί και από πολλές χώρες, προβλέπεται να αναλωθεί και σε έντονες εσωπαραταξιακές διεργασίες. Η συμφωνία που φαίνεται να επιτεύχθηκε στην ΠΑΣΚΕ στηρίζεται κυρίως σε... πολιτικές διασφαλίσεις, αλλά - εκτός από την πικρή κατάληξη προηγούμενων συμφωνιών - είναι και τα... μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των "εκσυγχρονιστών", τα οποία δημιουργούν βάσιμες αμφιβολίες για την τήρησή της.

Στη ΔΑΚΕ η κατάσταση παραμένει ρευστή, καθώς, ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της παράταξης, διεξάγεται μια έντονη πολιτική κόντρα στη ΝΔ.

Στην Αυτ. Παρέμβαση οι διαδικασίες για την κατάληξη των στελεχών που θα αναδειχτούν στη διοίκηση επισκιάζονται - χωρίς να αναιρούνται - από τις προσπάθειες διατήρησης της τρίτης έδρας.

Σφοδρή καταγγελία κατά Ζερίτη

Τον ιδιοκτήτη της χαρτοβιομηχανίας DIANA, Π. Ζερίτη, καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου για τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας που έχει επιβάλει στην επιχείρηση με τις "φασιστικές" του αντιλήψεις.

Η τελευταία κατηγορία της Ομοσπονδίας αφορά τις δηλώσεις του επιχειρηματία ότι "σε κάθε επιχείρηση που θα αποκτήσει θα εξαφανίσει τους συνδικαλιστές και το συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί το θεωρεί εμπόδιο στα σχέδια του",καθώς και την "απαγόρευση της εισόδου στην DIANA του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης και μέλους της ΕΕ της ΓΣΕΕ και της διοίκησης της Ομοσπονδίας και της παρεμπόδισης δημιουργίας συνδικάτου στο χώρο του εργοστασίου".

Η Ομοσπονδία προειδοποιεί ότι "δε θα δεχτεί με κανένα τρόπο σε κανένα χώρο των εργαζομένων να περάσουν τέτοιου είδους αντιδραστικές αντιλήψεις".

ΑΤΤΙΚ - ΓΚΡΕΪΤ
Απαράδεκτη παρέμβαση της Επιθεώρησης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης μέσω της ΑΤΕ για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στην ΑΤΤΙΚ - ΓΚΡΕΪΤ με βάση και τη διαβεβαίωση του υποδιοικητή της ΑΤΕ ότι το πρόβλημα θα λυθεί εντός δεκαημέρου, ζητούν με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης οι καπνεργάτες της παραπάνω επιχείρησης.

Επίσης οι εργαζόμενοι απορρίπτουν ομόφωνα τη νέα πρόταση των εργοδοτών τους Χαρδαλιά - Βιδάλη για πληρωμή μόνο μέρους των δεδουλευμένων, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως εμπαιγμό και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας.

Την πρόταση διατύπωσε λίγο πριν σε τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, ο Χαρδαλιάς. Οταν χθες Επιτροπή Εργαζομένων κοινοποίησε στον διευθυντή της Επιθεώρησης κ. Σιάκκα,την απόφαση της ΓΣ των εργαζομένων, ο τελευταίος απάντησε ότι οι καπνεργάτες "υποκινήθηκαν" (!) για να αποφασίσουν κάτι τέτοιο. Σε επιστολή του προς τον κ. Σιάκκα το Σωματείο καπνεργατών γράφει σχετικά:

"Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει συγκεκριμένη αποστολή σε σχέση με την εφαρμογή των διατάξεων της Εργατικής Νομοθεσίας και την επίλυση των διαφορών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και όχι να παρεμβαίνει στις εσωτερικές διαδικασίες των Σωματείων, συκοφαντώντας τις αποφάσεις τους σαν υποκινούμενες.

Θεωρούμε αναγκαία την εκδήλωση αλληλεγγύης από κάθε φορέα ή κόμμα στο δίκαιο αγώνα μας και ευχαριστούμε γι' αυτό όλους όσοι μας συμπαρίστανται. Σας καλούμε να εξαντλήσετε τις δυνατότητες παρέμβασής σας που απορρέουν από το Νόμο πιέζοντας τον κ. Χαρδαλιά προκειμένου αυτός να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα 18 μηνών προς τους εργαζόμενους και όχι συκοφαντώντας και αμφισβητώντας τις ομόφωνες αποφάσεις των εργαζομένων".

Η "ταυτότητα" του 29ου Συνεδρίου

Στο 29ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ εκπροσωπούνται 150 δευτεροβάθμιες οργανώσεις (85 Εργατικά Κέντρα και 65 Ομοσπονδίες). Αναμένεται να πάρουν μέρος περίπου 438 αντιπρόσωποι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν 415.400 ψηφίσαντα φυσικά μέλη στις πιο πάνω οργανώσεις, με σύνολο ταμειακώς εντάξει μελών 513.645 και σύνολο εγγεγραμμένων 757.737. Τα βασικά ψηφοδέλτια που θα διεκδικήσουν την ψήφο των αντιπροσώπων είναι αυτά, της ΔΑΣ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της "Αυτόνομης Παρέμβασης".

Τα αποτελέσματα του 28ου

Στο προηγούμενο (28ο) Συνέδριο (Μάρτης 1995) είχαν ψηφίσει 444 αντιπρόσωποι, οι οποίοι αντιπροσώπευαν περίπου 429.000 ψηφίσαντα μέλη και οι συσχετισμοί είχαν καταγραφεί ως εξής:

- ΔΑΣ: 93 ψήφους και 10 έδρες.

- ΠΑΣΚΕ: 211 ψήφους και 22 έδρες.

- "ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ" (Συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ που είχαν κατέβει σε χωριστό ψηφοδέλτιο): 11 ψήφους και μία έδρα.

- ΔΑΚΕ: 86 ψήφους και 9 έδρες.

- Α-ΔΑΚΕ (επρόκειτο για το χωριστό ψηφοδέλτιο που είχε κατεβάσει ο μέχρι τότε πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Χρ. Καραμπίνης): 8 ψήφους - καμία έδρα.

- "Συνδικαλιστική Ανοιξη": 5 ψήφους - καμία έδρα.

- ΤΑΞΑΝ: 2 ψήφους - καμία έδρα.

Με βάση τα παραπάνω, στις ιδιομορφίες εκείνου του συνεδρίου ήταν τα χωριστά ψηφοδέλτια στην ΠΑΣΚΕ, η οποία συγκέντρωνε αθροιστικά 222 ψήφους και στη ΔΑΚΕ, η οποία επίσης αθροιστικά συγκέντρωνε 94 ψήφους. Να σημειωθεί ότι η βαριά ήττα του δεύτερου ψηφοδελτίου της ΔΑΚΕ, σήμανε τη μη εκπροσώπηση των "Μητσοτακικών" στην απερχόμενη διοίκηση της ΓΣΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ