ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι εικαστικοί διεκδικούν το "σπίτι" τους

Στο ΕΕΤΕ συμπαραστέκονται και πολιτιστικοί φορείς της περιοχής Εξαρχείων

Στην απογευματινή συνεδρίαση της Βουλής τη Δευτέρα, θα συζητηθεί η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα,για το φλέγον για τους εικαστικούς καλλιτέχνες θέμα: Την τύχη του κτιρίου της οδού Βαλτετσίου και τη στέγαση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.Το πρόβλημα αυτό, που για 13 χρόνια ταλαιπωρεί τους εικαστικούς, αφού η πολιτεία, παρά τις δεσμεύσεις της, ουσιαστικά αρνείται να το λύσει, ήταν αντικείμενο και Ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη και Ορέστη Κολοζώφ,που ήδη έχει κατατεθεί προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών.

Οπως αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση "Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου(ΚΕΔ), ανακάλεσε την απόφαση παραχώρησης στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) του κτιρίου της οδού Βαλτετσίου 42. Το κτίριο παραχωρήθηκε στο ΕΕΤΕ με σκοπό να στεγαστούν εκεί τα γραφεία του Επιμελητηρίου και να διαμορφωθούν σε Πολιτιστικό Κέντρο και εκθεσιακό χώρο για την εξυπηρέτηση των 3.200 μελών του. Το ζήτημα είναι πως το ΕΕΤΕ για μια ολόκληρη 13ετία συναντά διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια, τα οποία καθιστούν αδύνατη μέχρι σήμερα την πραγματοποίηση αυτών των σκοπών ".

"Παρ' όλα αυτά" επισημαίνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση "το ΕΕΤΕ έχει ήδη δαπανήσει 50 εκατομμύρια δραχμές για τη μελέτη αναπαλαίωσης και διαμόρφωσης του κτιρίου, με σκοπό να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες του Επιμελητηρίου. Μάλιστα ο υπουργός Πολιτισμού είχε δεσμευτεί προφορικά για τη χρηματοδότηση αυτού του έργου".

Οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται, ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε: Να ανακληθεί άμεσα η πρόσφατη απόφαση της ΚΕΔ και να συνεχιστεί η παραχώρηση του κτιρίου της οδού Βαλτετσίου 42 στο ΕΕΤΕ. Να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια δεν επιτρέπουν στο ΕΕΤΕ τη διαμόρφωση του κτιρίου αυτού (στέγαση γραφείων του, Πολιτιστικό Κέντρο και εκθεσιακός χώρος). Να τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης και να χρηματοδοτηθεί το έργο αναπαλαίωσης και διαμόρφωσης του κτιρίου.

Σημειώνουμε ότι οι εικαστικοί συνεχίζουν αυτές τις μέρες τις κινητοποιήσεις τους. Στις 18 Μάρτη (Τετάρτη), στις 6μμ, θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση έξω από το κτίριο (Βαλτετσίου 42). Στο πλάι τους βρίσκονται και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, οι οποίοι ήδη με ανακοινώσεις τους ζητούν να ολοκληρωθούν οι εργασίες για να στεγαστεί στο κτίριο το Επιμελητήριο.Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εξαρχείων - Νεάπολης "Η Γειτονιά","Μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις εναντίον των ναρκωτικών είναι ο πολιτισμός".

Στην αγωνιστική εκδήλωση της 18/3, το Επιμελητήριο καλεί να συμμετάσχουν όλα τα μέλη του. Επίσης, καλούν τον υπουργό Πολιτισμού, το δήμαρχο Αθήνας και όλους τους αρμόδιους, να παρευρεθούν και να τοποθετηθούν δημόσια, σ' αυτό το τόσο καυτό θέμα.

Δημιουργική λυρική συνύπαρξη

Η σύγχρονη δημιουργία συναντά την κλασική στην Εθνική Λυρική Σκηνή,καθώς θα πραγματοποιηθούν επτά παραστάσεις με τα έργα: "Γυρισμός" του Αργύρη Κουνάδη και "Καβαλερία Ρουστικάνα" του Πιέτρο Μασκάνι.Η πρεμιέρα θα γίνει στις 15/3 και ακολουθούν παραστάσεις στις 18, 20, 22/3 και 3, 8, 9/4.

Βασισμένος σε μια νουβέλα της Κ. Τσιτσέλη ο "Γυρισμός", έργο μοντέρνας γραφής, πραγματεύεται μια εκδοχή του μύθου της Ηλέκτρας. Η μουσική του έργου είναι σύγχρονη, ενώ στην παράσταση συνδυάζεται με την πρόζα. Αναφερόμενος στο "Γυρισμό" και στο είδος της μουσικής του ο συνθέτης λέει: "Εχω μια μουσική γλώσσα, μια μουσική συμπεριφορά που δεν μπορώ εγώ να την κατατάξω. Είναι ο φυσικός μου τρόπος μουσικής έκφρασης. Λίγο με ενδιαφέρει αν είναι αβάν γκαρντ ή όχι". "Θελήσαμε", λέει ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαϊδης,"να τονιστεί η παρακμή, η κατάρρευση, που με τόση έμφαση περιγράφεται στο λιμπρέτο και στη νουβέλα, απ' όπου προέρχεται. Μας ενδιέφερε επίσης η μνήμη από τον αρχαίο μύθο, όπου το έργο βασίζεται". Το έργο παρουσιάστηκε στην ΕΛΣ και το 1991.

Ο "Γυρισμός" παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Δημήτρη Αγραφιώτη,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα.Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Βαρβάρα Τσαμπαλή, Τζούλια Σουγλάκου, Γιολάντα Ντι Τάσσο, Σύλβια Φρανς, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, Μάρθα Χαρίτου, Φιλίτσα Κωνσταντινίδου, Νίκος Παρίσης, Ηλέκτρα Βάργκα.Στο ρόλο του Ορέστη ο ηθοποιός Γιάννης Κρανάς.

Η "Καβαλερία Ρουστικάνα", επίσης σε μουσική διεύθυνση Δημ. Αγραφιώτη και σκηνοθεσία Βασ. Νικολαϊδη, παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Ν. Πετρόπουλου, η διεύθυνση χορωδίας της Φ. Παλαμήδη και η χορογραφία της Ρωξ. Παπανικόλα. Ερμηνεύουν: Κλαιρ Σίρερ, Βαρβάρα Τσαμπαλή, Τζούλια Σουγλάκου, Ελένη Λιώνα, Μαρίνα Φιδέλη, Μαίρη - Ελεν Νέζη, Σταμάτης Μπερής, Δημήτρης Στεφάνου, Τάσσης Χριστογιαννόπουλος, Λάζαρος Τσελεπίδης, Φιλίτσα Κωνσταντινίδου, Μαρία Ταραλά.

Το Πέραμα αγαπά το σινεμά

Στο Πέραμα,τουλάχιστον 15 χρόνια τώρα, η χειμερινή κινηματογραφική αίθουσα αποτελεί μεγάλο όνειρο. Η ανάγκη, όμως, για τη μαγεία του κινηματογράφου δεν ακυρώνεται. Ετσι ο Δήμος Περάματος,όπως ανακοινώνει ο δήμαρχος Γιάννης Πατσιλινάκος,μετά το ξεκίνημα του καλοκαιρινού κινηματογράφου, αρχίζει και τακτικές κινηματογραφικές προβολές σε κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα στον δεύτερο όροφο του Δημαρχείου (Λ. Δημοκρατίας 28). Αύριο, λοιπόν, στις 8.30μμ, θα γίνει η πρώτη προβολή της ταινίας "Ευγένιος, αγνώστων λοιπών στοιχείων" του Κώστα Ζηρίνη,που παρουσιάστηκε στο περσινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Παρόντες στην προβολή θα είναι ο σκηνοθέτης και οι συντελεστές της ταινίας.

Σημείο των καιρών

Σημείο των καιρών ν' αλλάζουν ορισμένοι άνθρωποι. Να πηγαίνουν όπου φυσάει ο πολιτικοϊδεολογικός άνεμος. Να ξεχνούν ποιος - στη συγκεκριμένη περίπτωση ποια εφημερίδα - τους στήριξε εξαρχής και πάντα για να καταξιωθεί η δουλιά τους ή για να πραγματοποιηθεί και προβληθεί κάποιο φιλόδοξο σχέδιό τους. Να παίζουν το παιχνίδι του κατεστημένου με διακρίσεις σε βάρος εκείνου που πάει κόντρα στο ρεύμα, καθώς - έστω με χρόνων καθυστέρηση - έγιναν αποδεκτοί από το πολιτικό κατεστημένο και εκείνο των μεγαλοεκδοτών. Αφορμή για την επισήμανση αυτού του φαινομένου η χτεσινή παρουσίαση - από εκπροσώπους της κυβέρνησης, της ΝΔ και του "Συγκροτήματος" - του βιβλίου του Πλ. Μάξιμου "Αρχαία ελληνικά θέατρα - 2.500 χρόνια φως και πνεύμα". Εντολή του Πλ. Μάξιμου ήταν να δοθεί το βιβλίο μόνο σε "ορισμένους δημοσιογράφους" συγκεκριμένων εφημερίδων. Σ' αυτές, εννοείται, δε... συμπεριλαμβανόταν ο "Ρ".

Ο θεατρικός οργανισμός "Μορφές έκφρασης" καλεί σε ακρόαση άντρες και γυναίκες ηθοποιούς, αύριο (13/3), για το ανέβασμα της "Ιφιγένειας στην Αυλίδα".Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 7263.878, 8645.955.

Θεατρικά "αμερικάνικα μπλουζ"

Αρχίζουν, αύριο, στο θέατρο "Κ. Δανδουλάκη" και θα διαρκέσουν μέχρι τις 12/4, οι παραστάσεις του έργου του Τένεσι Ουίλιαμς "Αμερικάνικα Μπλουζ".Πρόκειται για πέντε "κλασικά" μονόπρακτα: "Προς κατεδάφισιν", "Μίλα μου σαν τη βροχή", "Λαίδη Φθεροσόλ", "Χαιρετισμούς από την Μπέρτα" και το πρωτοπαρουσιαζόμενο στην Ελλάδα "Υπόθεση Μιμόζες". Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση των Νίκου Γκάτσου - Μάριου Πλωρίτη,σκηνοθεσία Μάγιας Λυμπεροπούλου,σκηνικά - κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη,μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου.Παίζουν: Γεωργία Αποστόλου, Αννα Βαγενά, Στέλιος Γεράνης, Λεωνίδας Κακούρης, Μάγια Λυμπεροπούλου, Μαρίνα Ψάλτη.

"Το ιδιαίτερο, αλλά και "δύσκολο" του κόσμου του Τένεσι Ουίλιαμς" - σημειώνει η Μάγια Λυμπεροπούλου - "αυτού του μυθικού, μεταφορικού αμερικάνικου Νότου, είναι ότι ενώ κατοικείται από πρόσωπα που δραπέτευσαν από τη ζωή, από φυγάδες μιας απάνθρωπης πραγματικότητας, που έχασαν και χάθηκαν. Η ερημιά και η απόγνωση που τα διακρίνει εκφράζεται σχεδόν πάντα "ανεπαισθήτως πώς" σαν κρυστάλλινη ανάσα που μόλις θολώνει το τζάμι".

Διαμαρτυρία - ανοιχτή επιστολή

Στους διαμαρτυρόμενους θιάσους για τις επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟ, προστίθεται και το "Θέατρο Καισαριανής" με ανοιχτή επιστολή του στον υπουργό Πολιτισμού.

"Μετά από οκτώ χρόνια απουσίας - αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή - του "Θεάτρου Καισαριανής" από τα θεατρικά δρώμενα, μια ομάδα από τα παλιά στελέχη του επανίδρυσε το θέατρο, παρουσιάζοντας με μεγάλη επιτυχία το χειμώνα του 1996 και το καλοκαίρι του 1997 σε όλη την Ελλάδα το έργο "Αλλοίμονο και μερικά αχ!", βασισμένο σε διηγήματα του Τσέχοφ που διασκεύασε ο προσφάτως βραβευμένος με το "Βραβείο Ωνάση", Παναγιώτης Μέντης. Η προσπάθειά μας αυτή φαίνεται πως συγκίνησε και το ΥΠΠΟ, που με 6.000.000 δρχ. έγινε αρωγός της δύσκολης προσπάθειάς μας, στην πρώτη κιόλας χρονιά της λειτουργίας μας. Συνεχίσαμε την προσπάθειά μας και το χειμώνα με το έργο του Νιλ Σάιμον "Οι φυλακισμένοι της κεντρικής λεωφόρου" και τώρα ετοιμάζουμε, για την καλοκαιρινή μας περιοδεία, την κωμωδία του Ν. Λάσκαρη "Μαλλιά κουβάρια"".

Ο θίασος σημειώνει την έκπληξή του με την απόφαση της επιτροπής, τονίζοντας: "Μας είναι αδύνατον να πιστέψουμε πως η επιτροπή αξιολόγησης των επιχορηγήσεων, καταδίκασε σε μαρασμό και αφανισμό το θίασό μας" και ζητά από τον υπουργό να επανεκτιμήσει την προσφορά του "ΘΚ", επόμενα και την απόφασή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ