ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Μάρτη 1998 - 1η έκδοση
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΠΑΣΟΚ
Εκπληκτικές ομολογίες "πίστης" στην πλουτοκρατία
  • Υπέρ πάντων η προώθηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου
  • Η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού θα γίνει με γνώμονα την "πολιτική σταθερότητα" για την ολιγαρχία

Οι πρόσφατες δηλώσεις του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών ανήκουν στην κατηγορία των δημόσιων τοποθετήσεων των πολιτικών παραγόντων που εκπλήσσουν για την καθαρότητά τους. Φαίνεται ότι στην εποχή των ευρύτερων διεργασιών στο πολιτικό σκηνικό, από την οποία διέρχεται η χώρα, ...λύνεται η γλώσσα των συμμετεχόντων στο αστικό πολιτικό παιχνίδι. Τι είπε, λοιπόν, ο κ. Σκανδαλίδης και φυσικά δε βρήκε την πρέπουσα προβολή από τα ΜΜΕ - σε αντίθεση με τα περί "προοδευτικής συνεργασίας" στο β γύρο των εκλογών - αφού τα αφεντικά των εν λόγω ΜΜΕ ξέρουν τι από εκείνα που λένε οι "ταγοί" του έθνους είναι προς ευρεία χρήση και ποια για "εσωτερική" κατανάλωση;

***

Ο κ. Σκανδαλίδης διακήρυξε ότι αυτό που έχει σημασία πέρα και πάνω από τις όποιες "εσωκομματικές εξελίξεις είτε στη δική μας, είτε στη συντηρητική παράταξη", όπως είπε, είναι η διατήρηση της "πολιτικής σταθερότητας"... Αυτό που εννοεί ως "πολιτική σταθερότητα" ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος δε θέλει ιδιαίτερη πολιτική... παιδεία για να προσδιοριστεί. Πρόκειται για το σταθερό πλαίσιο προώθησης της ήδη ακολουθούμενης πολιτικής, η οποία με τον πλέον στυγνό και ταξικό τρόπο υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Τα κόμματα είναι τα "εργαλεία", λέει ο Κ. Σκανδαλίδης και έχει δίκιο. Αυτό που έχει σημασία είναι να περατωθεί η "δουλιά", και οι όποιες κομματικές διεργασίες δεν μπορεί και δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο το βασικό, το κύριο. Χρειάζεται, επομένως, μια "συμφωνία κυρίων", υποστηρίζει ο Κ. Σκανδαλίδης. Μια συμφωνία, τόσο μέσα στο εσωτερικό των αστικών πολιτικών κομμάτων, όσο και μεταξύ τους, ότι με ή χωρίς νέα κόμματα, με ενιαία ή όχι τα κόμματα του δικομματισμού, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις για την πρωτοκαθεδρία στο σύστημα υπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, δεν πρόκειται να διαταράξει τη γραμμή πλεύσης της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι πρόκειται για μια βαθιά "στοχοπροσηλωμένη" στάση και τοποθέτηση απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο. Εμείς είμαστε εδώ για να εξασφαλίζουμε τους πολιτικούς όρους διευθέτησης των υποθέσεών σας, δε θα βάλουμε πάνω από την αποστολή μας το προσωπικό ή κομματικό όφελος, λέει στην ουσία ο Κ. Σκανδαλίδης προς την πλουτοκρατία!

***

Από εκεί και πέρα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ προχώρησε, φυσικά, και στον αναμενόμενο "κομματικό πατριωτισμό" ή "παραταξιακό πατριωτισμό", αφού πλέον και το ΠΑΣΟΚ αρχίζει να αυτοπροσδιορίζεται ως "παράταξη". Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, αναλογιζόμενος ότι αυτή η πολιτική δεν επιτρέπει σε όσους την εφαρμόζουν να αναμένουν τα υψηλά εκλογικά ποσοστά του παρελθόντος, τους δημιουργεί, συνεπώς, σοβαρές αγωνίες για το αν θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται αυτοδύναμοι τις υποθέσεις της ολιγαρχίας, ο κ. Σκανδαλίδης άρχισε από τώρα τις... προτάσεις κυβερνητικών συνεργασιών.

"Αποτελεί στοιχείο της πολιτικής σταθερότητας του τόπου, έτσι όπως εκφράζεται και λειτουργεί το πολιτικό μας σύστημα, να ολοκληρώσει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ή οι προοδευτικές δυνάμεις στην κυβέρνηση, τον ορίζοντα μιας δεκαετίας από το 1994 ως το 2004... ", είπε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια, όχι μόνο είναι υπέρ της "πολιτικής σταθερότητας" το ΠΑΣΟΚ (σ. σ.: προσδιορίσαμε παραπάνω τι σημαίνει "πολιτική σταθερότητα"), αλλά προσδιορίζει και ποιος μπορεί να την εξασφαλίσει: Μα φυσικά το κόμμα του, κι αν όχι μόνο του, τότε μπορεί να την εξασφαλίσει το κόμμα του στο πλαίσιο της περιβόητης "κεντροαριστεράς". Αυτός είναι ο ρόλος της "κεντροαριστεράς". Η διασφάλιση της "πολιτικής σταθερότητας", την οποία εγγυούνται απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο το ΠΑΣΟΚ μαζί με τους κάθε λογής "κεντροαριστερούς" ΣΥΝεταίρους του...

Τώρα, βέβαια, αν σε αυτούς τους συνεταίρους, εκτός από την Κουμουνδούρου προστεθούν και οι πρώην (οι ήδη "πρώην" ή και όσοι στην πορεία γίνουν "πρώην") της ΝΔ, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον νεοφιλελεύθερο "γκουρού" τους στον Κ. Σημίτη, τότε ακόμα καλύτερα για την "παράταξη" του κ. Σκανδαλίδη.

***

Τα λεγόμενα του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ είναι εξόχως αποκαλυπτικά, όχι μόνο για το κυβερνητικό κόμμα και την ηγετική του ομάδα, αλλά και για το ανασυντιθέμενο πολιτικό σκηνικό, γενικότερα. Η άρχουσα τάξη έχει κάθε λόγο να επαινεί τους πολιτικούς της εκπροσώπους για την "πίστη" τους. Εχει κάθε λόγο να αισθάνεται ότι αν και βρίσκεται σε μια πορεία "λίφτινγκ" το πολιτικό τοπίο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα συμφέροντά της, το πολιτικό της προσωπικό διατηρεί "υψηλόν το φρόνημα"...

Κάποιοι, μάλιστα, από αυτούς, επειδή ακριβώς σε τούτη τη φάση κατέχουν το "πάνω χέρι" στο σύστημα νομής και διαχείρισης της εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ, έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Μπορούν, λοιπόν, να λένε και μια κουβέντα παραπάνω, ή να λένε τα πράγματα περισσότερο με το όνομά τους, όπως κάνει ο κ. Σκανδαλίδης.

Απέναντι σε αυτό το αποκρουστικό πολιτικό μέλλον που περιγράφει το ΠΑΣΟΚ και που προετοιμάζει η ολιγαρχία με τα κόμματά της, όπως και με το σύνολο του πολιτικού της προσωπικού, ο ελληνικός λαός έχει κάθε λόγο να αντιτάξει το δικό του δρόμο. Και ο δρόμος, το μέλλον του ελληνικού λαού, δεν έχει σχέση με την "πολιτική σταθερότητα" της πλουτοκρατίας. Αντίθετα εκείνο που πρέπει και μπορεί να ετοιμάζει το λαϊκό κίνημα είναι τα προεόρτια μιας "πολιτικής αστάθειας διαρκείας" για τα συμφέροντα της ολιγαρχίας που θα ανατρέπει τα σχέδια των "κεντρο-αριστερο-δέξιων" υπαλλήλων της.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ