ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Υπό τη σκιά της υποτίμησης
  • Να αποσυρθεί, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ζήτησε το ΚΚΕ
  • Θριαμβολογίες από τον Γ. Παπαντωνίου για την υποτίμηση
  • Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα

Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ συνάντησε χθες η κυβερνητική επιχειρηματολογία υπέρ της υποτίμησης της δραχμής, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στη Βουλή, με την ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση των επενδύσεων, το λεγόμενο αναπτυξιακό.

Για "εγκληματικά σκληρά μέτρα προς όφελος του μεγάλου, κυρίως του πολυεθνικού κεφαλαίου" έκανε λόγο ξεκινώντας την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,τονίζοντας ότι "δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να εμπιστευτεί ούτε μία φορά αυτή την κυβέρνηση. Εχει αποδειχθεί άκρως επικίνδυνη", αφού "τα νέα μέτρα δρομολογούν μεγαλύτερη λιτότητα, διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας". Ξεκαθάρισε ότι "αυτό το βαρύ χτύπημα που δέχεται ο ελληνικός λαός είναι το αποτέλεσμα της τυφλής υποταγής της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες". Αφού αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της υποτίμησης στους εργαζόμενους και το λαό, ο Στρατής Κόρακας σημείωσε ότι παράλληλα θα αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. "Οι ιδιωτικοποιήσεις επιταχύνονται και διευρύνονται" είπε, ενώ ταυτόχρονα έχουμε "χτύπημα του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων"

Ο Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε τις γνωστές προκλητικές δηλώσεις της κυβέρνησης για "τεράστια εθνική επιτυχία" και "αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της εθνικής μας ανταγωνιστικότητας". Δίνοντας εξηγήσεις είπε ότι "η κίνηση ήταν εφικτή τώρα διότι τώρα έπεσε ο πληθωρισμός", αφού "ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα οι δύο κινήσεις, γιατί ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε απώλεια ανταγωνιστικότητας". Χαρακτήρισε κίνδυνο την "παραδοσιακή νευρικότητα της αγοράς", προβλέποντας όμως πως "θα απορροφηθούν οι κραδασμοί". Κατέληξε λέγοντας ότι "τα πράγματα βαίνουν με έναν τρόπο ικανοποιητικό", ενώ η υποτίμηση της δραχμής "έχει ασφαλώς ένα κόστος αλλά ανοίγει μια προοπτική".

Ο εισηγητής του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, Νίκος Γκατζής, τόνισε στην παρέμβασή του πως η κυβέρνηση μετά τις τελευταίες εξελίξεις, "θα έπρεπε να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο", αφού βασικά στοιχεία οικονομικών μεγεθών που το καθόριζαν έχουν παύσει να είναι σε ισχύ.

Σχολιάζοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου, ο Νίκος Γκατζής υποστήριξε όσον αφορά τις ενισχύσεις πως "γίνεται επιδότηση ώστε να ελαχιστοποιήσει το κεφάλαιο τα δικά του ρίσκα", ενώ "διευκολύνεται η καπιταλιστικοποίηση της γεωργίας με τον αποκλεισμό των γεωργικών συνεταιρισμών". Για τα άρθρα που αφορούν τις υπουργικές αρμοδιότητες παρατήρησε πως υπάρχουν "απεριόριστες δυνατότητες υπουργού και Προεδρικών Διαταγμάτων. Είμαστε αντίθετοι με αυτές τις αρμοδιότητες, σε όλη αυτή τη φιλοσοφία".

Οσο για τις εγγυήσεις του δημόσιου χρήματος που δαπανάται, ο Νίκος Γκατζής αναρωτήθηκε: "Θα πιάσει το αβγό η κυβέρνηση να το κουρέψει; Τι θα γίνει με τους αεριτζήδες; Τι να τους πάρει όταν λέει ότι πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα. Δεν υπάρχει διασφάλιση του εθνικού πλούτου".

Μακριά από τα προβλήματα των ΤΕΙ
  • Αρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για θέματα ΤΕΙ
  • Απ. Τασούλας: Δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης, η λύση των προβλημάτων των ιδρυμάτων

Αρχισε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που ρυθμίζει θέματα των ΤΕΙ καθώς και μια σειρά άλλα εκπαιδευτικά θέματα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που και αποσπασματικό είναι αλλά και ούτε καν μετριάζει τα προβλήματα των ΤΕΙ, όπως τόνισε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας.

Η πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε, είναι αποφασισμένη και μέσα στα πλαίσια αυτά κινείται και το παρόν νομοσχέδιο καθώς δεν καθιερώνει την Ενιαία Τριτοβάθμια Ανώτατη Εκπαίδευση που είναι η απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα. Ο Απ. Τασούλας υπογράμμισε ότι μία τέτοια συζήτηση θα προϋπέθετε λύση στο θεσμικό πλαίσιο, στο προσωπικό και στο περιεχόμενο σπουδών και όχι όπως γίνεται σήμερα με το συζητούμενο νομοσχέδιο. "Οι κυβερνώντες γνωρίζουν όλα αυτά τα προβλήματα αλλά δεν είναι στις επιλογές τους η επίλυσή τους", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Ετσι, όπως τόνισε, αμφισβητείται το διδακτορικό ως προσόν των διδασκόντων αφού πλέον δεν αναφέρεται ότι η έγκριση των διδακτορικών θα γίνεται από το ΔΙΚΑΤΣΑ όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Επίσης δε λύνει κανένα από τα προβλήματα του έκτακτου προσωπικού που αποτελεί το 50% του υπηρετούντος προσωπικού ενώ και για το μόνιμο προσωπικό παραμένουν τα προβλήματα.

Ο Απ. Τασούλας επεσήμανε τον κίνδυνο κατά του θεσμού του ασύλου καθώς όπως προβλέπει το νομοσχέδιο σε περίπτωση διαφωνίας στο αρμόδιο όργανο, το θέμα θα συζητιέται όχι στη Γενική Συνέλευση όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα αλλά στο Συμβούλιο του ΤΕΙ, διάταξη που εμπεριέχει τον κίνδυνο να "σφίξουν τα πράγματα" στο θέμα του ασύλου.

Δε λείπει και το χτύπημα στους σπουδαστές καθώς προβλέπει ότι το δικαίωμα στη σίτιση και τη στέγαση θα είναι συνάρτηση της επίδοσης στις σπουδές. Δηλαδή, υπογράμμισε εύστοχα ο Απ. Τασούλας, όποιος θα έχει βαθμό κάτω από οκτώ για παράδειγμα, δε θα τρώει ούτε θα στεγάζεται; Καταλήγοντας, δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να ψηφίσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο.

ΒΟΥΛΗ
Μέρα μνήμης η 17η Νοέμβρη

Εγκρίθηκε χτες από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η αναμορφωμένη πρόταση νόμου του Α αντιπροέδρου της Βουλής Π. Κρητικού "για την καθιέρωση της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ως μέρα τιμής στην ελληνική νεολαία και ως επετείου της Δημοκρατικής Αντίστασης του λαού".

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική πρόταση είχε έρθει προ καιρού στην επιτροπή, αλλά οι διατάξεις που περιείχε προκάλεσαν αντιδράσεις, καθώς άφηναν τα περιθώρια για "καπέλωμα" του γιορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από την εκάστοτε κυβέρνηση. Μετά τις αντιδράσεις αυτές, ο Π. Κρητικός απάλειψε όλες τις διατάξεις της πρότασης νόμου και άφησε ένα μόνο άρθρο το οποίο αναφέρει:

"Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αναγνωρίζεται ως πράξη ύψιστης αντίστασης της Ελληνικής Νεολαίας και του Λαού κατά της Δικτατορίας και υπέρ της Λαϊκής Κυριαρχίας. Η 17η Νοεμβρίου καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης στους αγωνιστές και μάρτυρες και ως μέρα Τιμής για την Ελληνική Νεολαία".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας, στην τοποθέτησή του, ζήτησε να προστεθεί στο κείμενο ότι η εξέγερση αναγνωρίζεται εκτός όσων αναφέρει η πρόταση νόμου και ως πράξη υπέρ της Δημοκρατίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Επίσης ότι καθιερώνεται ως μέρα μνήμης και για "εγρήγορση και αγώνα". Ο Απ. Τασούλας επιφυλάχτηκε να αναπτύξει την ολοκληρωμένη πρόταση του κόμματος, όταν το θέμα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παλλαϊκός αγώνας

Οι τριήμερες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στη Θεσσαλία του αγροτικού ξεσηκωμού για την επέτειο του Κιλελέρ από την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών, αποτέλεσαν ασφαλώς μια σημαντική στιγμή στον ηρωικό αγροτικό αγώνα που συγκλονίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Μαζική ήταν η συμμετοχή των αγωνιζόμενων αγροτών από τους Νομούς της Θεσσαλίας και απ' όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες με επικεφαλής τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα αναπτύχθηκαν συντονισμένοι δυναμικοί αγώνες. Αμεση ήταν και η συμμετοχή στις εκδηλώσεις και κυρίως στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Καρδίτσα αλλά και στη συναυλία που οργανώθηκε στη Λάρισα, άλλων εργαζομένων, συνταξιούχων, επαγγελματιών και νεολαίας. Κυρίως όμως, η συμμετοχή και οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα στην κοινή Πανελλαδική Σύσκεψη που οργανώθηκε στη Λάρισα, επιβεβαιώνουν πως οι αγρότες συνειδητοποιώντας το μέγεθος και την κρισιμότητα των προβλημάτων, τις αιτίες και τους υπεύθυνους γι' αυτά, προωθούν ακόμα πιο αποφασιστικά τον συντονισμό του αγώνα τους.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι άλλοι εργαζόμενοι διευρύνουν τους δεσμούς αγώνα και σφυρηλατούν την αγωνιστική τους ενότητα, συντονίζονται και προωθούν τη δημιουργία του δικού τους ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ενάντια στην καταστροφική, αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική των πολυεθνικών του μεγάλου κεφαλαίου που εφαρμόζουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις σε βάρος όχι μόνον της μικρομεσαίας αγροτιάς που οδηγείται μαζικά στο ξεκλήρισμα, αλλά και σε βάρος όλων των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών που αντιμετωπίζουν τη μαζική ανεργία που φουντώνει, την κατάργηση στοιχειωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, και ιδιαίτερα οι επαγγελματίες, τη δραματική πτώση του δικού τους τζίρου και των εισοδημάτων τους, μαζί με την πτώση των λαϊκών εισοδημάτων. Αυτή η αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική που υλοποιείται στη βάση της πολιτικής και των δεσμεύσεων του Μάαστριχτ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ και, τώρα, παίρνει νέα διάσταση ενόψει των χειρότερων επιλογών της Συνθήκης του Αμστερνταμ και της "ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2000", που προμηνύουν νέα λαίλαπα αντιλαϊκών - αντεργατικών και αντιαγροτικών μέτρων, αποτελεί, ακριβώς, την ΚΟΙΝΗ ΒΑΣΗ του ΚΟΙΝΟΥ ΑΓΩΝΑ για τα ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών.

Οπως φαίνεται πιο καθαρά τώρα, με την υποτίμηση της δραχμής και τα πρόσθετα ακραία αντιλαϊκά μέτρα που εξαγγέλλονται από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει παρά μόνον ο ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ για την απόκρουση αυτής της καταστροφικής πολιτικής. Ο αγώνας αυτός, όπως δείχνει και η πείρα του αγροτικού αγώνα, θα είναι μακρόχρονος και καθημερινός, θα αφορά γενικότερα προβλήματα αλλά και επιμέρους κατά κλάδο, και θα έχει πολλές εναλλασσόμενες μορφές. Είναι δύσκολος αλλά δίκαιος, γιατί είναι αγώνας για την επιβίωση των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών και εργαζομένων, για να μην μαραζώσει οικονομικά και ερημώσει η ύπαιθρος. Αφορά όλους τους εργαζόμενους και μπορεί να είναι αποτελεσματικός και νικηφόρος, όσο, σ' αυτόν τον αγώνα, θα συσπειρώνονται όλοι: αγρότες, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, νεολαία, συνταξιούχοι για τη δημιουργία ενός Λαϊκού Μετώπου, ικανού να ανατρέψει αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, να επιβάλει τον ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ φιλολαϊκής πολιτικής ανάπτυξης και εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ