ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η επόμενη μέρα του διπλωματικού επεισοδίου
  • Συνεχίζει την περιοδεία του σε Συρία, Λίβανο ο Ρόμπιν Κουκ, που υποστηρίχτηκε πλήρως από Λονδίνο και Παρίσι
  • Εντείνονται τα αρνητικά σχόλια της ισραηλινής κυβέρνησης
  • Διίστανται οι εκτιμήσεις του ευρωπαϊκού Τύπου
  • "Νίπτει τα χείρας του" ο Κόφι Ανάν

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Με ιδιαίτερη θέρμη έγινε δεκτός στη Συρία και στο Λίβανο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος, παρά το έντονο διπλωματικό επεισόδιο που δημιουργήθηκε με την ισραηλινή ηγεσία, συνέχισε κανονικά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Τις επιλογές του Ρόμπιν Κουκ κάλυψαν πλήρως το Λονδίνο και το Παρίσι ενώ, από την άλλη, η ισραηλινή κυβέρνηση χαμήλωσε κάπως τους τόνους της αντιπαράθεσης, χτες, αφήνοντας, όμως, να εννοηθεί ότι το περιστατικό δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Την ίδια στιγμή, ποικίλα είναι τα σενάρια και τα σχόλια που κυριαρχούν στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Το ενδεχόμενο και τους τρόπους αναθέρμανσης μιας ευρύτερης "ειρηνευτικής διαδικασίας" στη Μέση Ανατολή συζήτησαν, χτες, επί αρκετή ώρα στη Δαμασκό ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και ο Σύρος Πρόεδρος Χαφέζ αλ Ασαντ. Μετά τη συνάντηση, στην οποία πήρε μέρος και ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάρα, ο Ρόμπιν Κουκ επανέλαβε ότι στόχος της περιοδείας του είναι να επιτευχθεί απεμπλοκή στην ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία" και κατ' επέκταση σε όλη την περιοχή, "έτσι ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά".

Λίγη ώρα αργότερα ο Ρόμπιν Κουκ έφτασε στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, όπου πρόκειται να παραμείνει και σήμερα. Με νέες δηλώσεις του κατά την άφιξή του, ο Κουκ τόνισε ότι ως εκπρόσωπος της ΕΕ επιθυμεί "την ευρεία αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το Νότιο Λίβανο, όπως προβλέπει και η απόφαση 425 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που λήφθηκε στις 19 Μάρτη του 1978 και μέχρι σήμερα παραμένει ανεφάρμοστη". Ο Βρετανός διπλωμάτης αποκάλυψε, επίσης, ότι μετέφερε στη συριακή ηγεσία ισραηλινή πρόταση, σύμφωνα με την οποία ο ισραηλινός στρατός προτίθεται να αποχωρήσει από το Νότιο Λίβανο, εφόσον λάβει εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ, πρόταση που απέρριψε η Δαμασκός, που επιμένει στην "άνευ όρων" ισραηλινή αποχώρηση. Ο Ρόμπιν Κουκ δε δίστασε να επαναλάβει ότι τάσσεται κατά της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών, γιατί προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην "ειρηνευτική διαδικασία".

Συνεχίζεται ο θόρυβος

Ενώ ο Ρόμπιν Κουκ συνεχίζει την περιοδεία του, ο θόρυβος σχετικά με το διπλωματικό επεισόδιο που δημιουργήθηκε με την ισραηλινή ηγεσία εντείνεται. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υπεραμύνθηκε της στάσης του υπουργού του, χαρακτηρίζοντάς την ως "πλέον ορθή" και τόνισε ότι το περιστατικό δεν πρόκειται να επηρεάσει την προγραμματιζόμενη, για τον επόμενο μήνα, επίσκεψή του στο Ισραήλ. Την υποστήριξή της προς τον Βρετανό υπουργό εξέφρασε, χτες, και η γαλλική κυβέρνηση διά μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Υβ Ντουτριό, ο οποίος υπογράμμισε ότι "δεν κατανοεί τη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης".

Από την άλλη πλευρά, ο Νταβίντ Μπαρ Ιλάν,σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις και την τελική αναβολή της συνάντησης Νετανιάχου - Κουκ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι "το περιστατικό μπορεί να ξεχαστεί και δεν πρόκειται να διαταράξει τις σχέσεις του Ισραήλ με τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση". Σκληρότερο ύφος, όμως, χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μοσέ Φογκέλ, ο οποίος τόνισε ότι "θα χρειαστεί πολλή δουλιά για να αποκατασταθεί η ζημιά που προκάλεσε η αλόγιστη συμπεριφορά του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών".

Διάσταση εκτιμήσεων στον ευρωπαϊκό Τύπο

Το διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στον Ρόμπιν Κουκ και την ισραηλινή κυβέρνηση φιλοξενούνταν, χτες, με εκτενή αφιερώματα στον ευρωπαϊκό Τύπο, στα οποία παρουσιάζονταν εντελώς διαφορετικές εκτιμήσεις. Ενδεικτικά είναι τα δημοσιεύματα της βρετανικής εφημερίδας "Ιβνινγκ Στάνταρντ" και της ιταλικής εφημερίδας "Λα Ρεπούμπλικα", τα οποία επιρρίπτουν τις ευθύνες του επεισοδίου στην ισραηλινή κυβέρνηση, στην οποία προσάπτουν ανευθυνότητα και έλλειψη ανεκτικότητας στην οποιαδήποτε άποψη διαφωνεί με τη δική της.

Την ίδια στιγμή, όμως, εφημερίδες, όπως η βρετανική "Τάιμς οφ Λόντον" και η ιταλική "Λα Στάμπα" κατηγορούν τον Ρόμπιν Κουκ ότι "τίναξε στον αέρα κάθε ελπίδα της ΕΕ να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία" και χαρακτηρίζουν την περιοδεία του "καταστροφή". Δε λείπουν, μάλιστα, και οι πολιτικοί σχολιαστές που εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η συμπεριφορά του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε τη δυσαρέσκεια τόσο Ισραηλινών όσο και Παλαιστινίων, δημιουργώντας, στην ουσία, το κατάλληλο έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη διπλωματική παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Περιοδεύει και ο Κόφι Ανάν

Στην ιορδανική πρωτεύουσα, πρώτο σταθμό της 9ήμερης επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή, έφτασε, χτες το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ο ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον πρίγκιπα Χασάν και επισκέφτηκε τα παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα που φιλοξενούνται στην Ιορδανία. Ο Κόφι Ανάν αρνήθηκε να σχολιάσει το επεισόδιο ανάμεσα στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και αρκέστηκε να ευχαριστήσει τον Ιορδανό βασιλιά για τη φιλοξενία που παρέχει σε 3,5 εκατομμύρια Παλαιστινίους πρόσφυγες, δηλαδή στο 40% των Παλαιστινίων προσφύγων.

Χτες το απόγευμα, ο ΓΓ του ΟΗΕ μετέβη στο Κάιρο, όπου τον υποδέχτηκε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα. Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Κόφι Ανάν επανέλαβε ότι δε μεταφέρει καμία νέα μεσολαβητική πρόταση, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επωμιστεί αυτόν το ρόλο και τόνισε ότι ο ίδιος θα αρκεστεί να αναπτύξει στους συνομιλητές του τη μεγάλη σημασία της επίτευξης ειρηνευτικών συμφωνιών και να τους στηρίξει στο δύσκολο έργο τους.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιπαραθέσεις κυβέρνησης - στρατού;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.- Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δείχνει να επαναλαμβάνει το σφάλμα που κόστισε στον προκάτοχό του, Νετσμεντίν Ερμπακάν, τον εξοστρακισμό του από την πολιτική ζωή της χώρας για πέντε χρόνια: Δε συμμορφώνεται με τις (άγραφες) επιταγές του στρατού.

Βέβαια, ο Γιλμάζ και οι συν αυτώ στον κυβερνητικό συνασπισμό ουδεμία σχέση έχουν με το "πολιτικό ισλάμ", αλλά η δήλωση του σημερινού πρωθυπουργού ότι "ο στρατός πρέπει να ασχολείται με τις δικές του υποθέσεις" είναι επί της ουσίας πανομοιότυπη με αυτήν του προηγούμενου, ένα χρόνο πριν...

Ο Γιλμάζ χτες έδειξε να υιοθετεί σκληρή ρητορική, απαντώντας σε μερίδα του τουρκικού Τύπου που τον θέλει να κυβερνά με "ρετσέτες" των στρατηγών. "Δε θυμάμαι να έχω αναθέσει αυτό το καθήκον (της διακυβέρνησης) σε κάποιον άλλο", είπε.

Αν μη τι άλλο, ο Γιλμάζ στο παρελθόν ήταν προσεκτικότερος σε φραστικό επίπεδο: Προχτές, όμως, ο πρώην σύμβουλος του Προέδρου Ντεμιρέλ και αρθρογράφος της "Τέρκις Ντέιλι Νιουζ" υπονοούσε σε κύριο άρθρο της εφημερίδας ότι ο πρωθυπουργός επιδεικνύει "αγνωμοσύνη".

Η όλη ...πρεμούρα αφορά τη δυσαρέσκεια των στρατιωτικών από την αδράνεια της κυβέρνησης στην εφαρμογή των μέτρων που το Επιτελείο θεωρεί απαραίτητα για την αντιμετώπιση του ισλαμικού κινδύνου, η οποία πυροδοτεί φήμες περί "επέμβασης του στρατού στην πολιτική".

Ο Γιλμάζ δηλώνει ότι θα πάρει όποια μέτρα θεωρεί απαραίτητα για την απομάκρυνση του "ισλαμικού κινδύνου", αποσαφηνίζει, όμως, ότι δε θεωρεί ενδεδειγμένα τα μέτρα που εισηγείται το Επιτελείο.

Τι θα προκύψει, μένει να αποδειχθεί...

Νέος κύκλος διώξεων

Δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν δεκάδες φίλα προσκείμενους στο φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (ή Χαντέπ, όπως αποκαλείται το εκάστοτε κόμμα που πρόσκειται στους Κούρδους), κατά τη διάρκεια επιδρομών στα σπίτια τους, χτες τη νύχτα, σε πολλές τουρκικές πόλεις.

Στέλεχος του κόμματος απέδωσε τις συλλήψεις στη μεγάλη ένταση που επικρατεί, ενόψει της κουρδικής γιορτής για το νέο έτος (Νεουρόζ), την 21η Μάρτη. "Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται σε βάρος αυτών που επιθυμούν προφανώς να γιορτάσουν σύμφωνα με τις παραδόσεις τους", υποστήριξε.

Εισαγγελέας τουρκικού δικαστηρίου ζητά την επιβολή ποινών κάθειρξης τουλάχιστον 22,5 ετών σε εφτά ηγετικά στελέχη του Χαντέπ, με την κατηγορία της δράσης ως πολιτικών εκπροσώπων των αυτονομιστών ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

ΙΝΔΙΑ
Το πρόγραμμα της κυβέρνησης

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ .-

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης 13 κομμάτων, υπό την ηγεσία του Ινδουιστικού Εθνικιστικού Μπαρατίγια Τζανάτα, δημοσιοποίησε χτες ο πρωθυπουργός (ορκίζεται σήμερα) Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ. Τα κυριότερα σημεία του περιλαμβάνουν: (i) συνέχιση της διαδικασίας οικονομικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε στην Ινδία στις αρχές της 10ετίας του 1990, χωρίς όμως να επιτραπεί πώληση υποδομών σε ξένους επενδυτές, (ii) περιορισμό της ανεργίας μέσω επενδύσεων σε οικιστικά σχέδια, (iii) περιορισμό της ξένης ιδιοκτησίας σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς έως του ποσοστού του 20%, (iv) δέσμευση του 33% των βουλευτικών εδρών για γυναίκες και βελτίωση της μόρφωσης των κοριτσιών, (v) διοικητική αποκέντρωση, (vi) ενεργοποίηση της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό, (vii) αναθεώρηση της πυρηνικής πολιτικής και άσκηση της επιλογής ενεργοποίησης οπλοστασίου, (viii) εξασφάλιση οικονομικών και μορφωτικών προνομίων για τις μειονότητες, και (ix) σεβασμό όλων των θρησκειών.

Επιπλέον, ο Βάτζπαϊ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα αντιμετωπίζει "τις στρατιωτικές, οικονομικές και πολιτικές απειλές εναντίον του έθνους" και θα "προχωρήσει στη συνολική επανεξέταση της στρατηγικής άμυνας της χώρας".

Η Ινδία, όπως και το αντίπαλό της γειτονικό Πακιστάν, θεωρείται από τις χώρες που βρίσκονται στο πυρηνικό "κατώφλι", που έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα. Το 1974 η Ινδία είχε πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή, επισήμως όμως δηλώνει ότι δεν έχει προχωρήσει στην κατασκευή του ατομικού όπλου.

Απο την συνάντηση του Ρ.Κουκ με τον Γ.Αραφάτ

Από τη συνάντηση του Ρ. Κουκ με τον Γ. Αραφάτ

ΤΑΪΒΑΝ
Αγνοείται αεροσκάφος

ΤΑΪΠΕΪ.- Αεροπλάνο της Ταϊβάν που εκτελούσε εσωτερική πτήση εξαφανίστηκε χτες το απόγευμα από τα ραντάρ και, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, πιστεύεται ότι κατέπεσε, πιθανότατα στη θάλασσα.

Το 36θέσιο "Saab 360" της εταιρίας "Formosa Airlines", το οποίο μετέφερε 12 (κατ' άλλες πληροφορίες, 13) επιβάτες και πλήρωμα, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ δύο λεπτά μετά την απογείωσή του από την πόλη Χσιντσού, νότια της Ταϊπέι. Προορισμός του ήταν η Καοσιούνγκ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ταϊβάν, στο νότιο τμήμα της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ