ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συσκέπτονται για το ξεπούλημα της Ιονικής Τράπεζας

"Βροχή" συσκέψεων, αρχίζει από τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, όπου θα εξειδικευτούν τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθούν οι νέες "μαύρες τρύπες", λόγω υποτίμησης του προϋπολογισμού 1998

"Βροχή" συσκέψεων ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα επιτάχυνσης των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, που ανακοίνωσε αμέσως μετά την υποτίμηση της δραχμής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου. Πρόγραμμα που έχει να κάνει με την άμεση - πλέον - προώθηση της ιδιωτικοποίησης μιας σειράς ΔΕΚΟ και τραπεζών (μεταξύ των οποίων εμφανίζεται τώρα και η Ιονική), την εκχώρηση της αρμοδιότητας κατασκευής και εκμετάλλευσης των μεγάλων έργων σε ιδιώτες (με το λεγόμενο σύστημα αυτοχρηματοδότησης), την κατάργηση κάθε έννοιας κράτους πρόνοιας και προστασίας εργατικών δικαιωμάτων, που ισχύουν από τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας.

Στο παραπάνω πνεύμα αναμένεται να πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα δύο συσκέψεις στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Η πρώτη θα γίνει υπό την προεδρία του Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών, του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων και θα αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 1998, με τα νέα δεδομένα που επέφερε η υποτίμηση της δραχμής. Στο τραπέζι της σύσκεψης αναμένεται να τεθούν η πορεία των εσόδων και των δαπανών, η αντιμετώπιση του κόστους που θα προκαλέσει η υποτίμηση στις δαπάνες εξυπηρέτησης του εξωτερικού δημόσιου χρέους και διαφόρων άλλων δαπανών του προϋπολογισμού που πληρώνονται σε συνάλλαγμα, καθώς και η πορεία εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Κοινή σύσκεψη για την Ιονική

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, πραγματοποιείται δεύτερη σύσκεψη μεταξύ του Γ. Παπαντωνίου και των διοικητών των Τραπεζών Εμπορικής (Κ. Γεωργουτσάκος) και Ιονικής (Χ. Σταματόπουλος). Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η τύχη της σχέσης μεταξύ Εμπορικής και Ιονικής μετά τις νέες εξελίξεις. Η κυβέρνηση, με αφορμή τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με την υποτίμηση, έχει κάνει σχεδόν φανερό (όπως προκύπτει από δηλώσεις των τελευταίων ημερών του Γ. Παπαντωνίου) ότι μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η έκθεση της ΜΟΝΙΤΟΡ δε συνιστούσε ιδιωτικοποίηση - όπως και άλλες εκθέσεις ελληνικών και ξένων οίκων που είχαν καταρτιστεί για το ίδιο θέμα - αλλά πρόκρινε σαν καλύτερη δυνατή λύση τη συγχώνευση,με την απορρόφηση της Ιονικής από την Εμπορική.

Να θυμίσουμε ότι το 61,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιονικής ανήκει στην Εμπορική, η οποία ελέγχεται από το δημόσιο, αφού το 38,5% του δικού της μετοχικού κεφαλαίου ανήκει σε διάφορα ασφαλιστικά ταμεία. Την προηγούμενη χρονιά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας είχε δώσει εντολή στην εταιρία MΟΝΙΤΟΡ να εκπονήσει μελέτη σχετικά με το σχήμα που θα πρέπει να έχουν στο εξής οι δύο τράπεζες. Η MΟΝΙΤΟΡ κλήθηκε να εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια συνεργασίας μέχρι και πλήρη συγχώνευση, εκτός από το σενάριο της ιδιωτικοποίησης. Ωστόσο, στις αρχές του 1998 τέθηκε για πρώτη φορά από τα χείλη του Γ. Παπαντωνίου το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Ιονικής, σενάριο που ήρθε πιο έντονα στην επιφάνεια στις σχετικές δηλώσεις που έγιναν μετά την υποτίμηση.

Η εταιρία MΟΝΙΤΟΡ παραδίδει εντός ολίγων ημερών στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας τη μελέτη της, η οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - προτείνει ως καλύτερη δυνατή λύση τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Ωστόσο, όπως είναι εμφανές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενικής Οικονομίας, στον υποτιθέμενο διάλογο που θα ακολουθήσει μεταξύ των συναρμόδιων φορέων, θα προτείνει και θα προωθήσει ως "λύση" την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής.

ΑΓΟΡΑ
Συμφωνίες "μεγάλων κυρίων" για κλιμάκωση των ανατιμήσεων

Σε βάρος των καταναλωτών και των μικρών εμπόρων, συνεχίζεται το κλίμα των ανατιμήσεων σε μια σειρά προϊόντα πλατιάς κατανάλωσης, ενώ τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων είναι αδιαπραγμάτευτα

"Συμφωνίες κυρίων", μυστικές και φανερές, εφαρμόζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος της διακίνησης μιας σειράς ειδών ευρείας κατανάλωσης με τρόπο τέτοιο ώστε από τη μια να μη ζημιώνονται στο ελάχιστο τα κέρδη τους και από την άλλη να κάνουν και το "χατίρι" της κυβέρνησης να μην περάσει μεμιάς η αύξηση στην κατανάλωση και κατά συνέπεια και στον πληθωρισμό. Μεγάλοι χαμένοι σ' αυτή τη φάση του κύματος ανατιμήσεων είναι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί των καταναλωτών αλλά και οι λιγότερο ισχυροί της αγοράς, στην προκειμένη περίπτωση οι μικροί λιανοπωλητές που εκβιάζονται από τους προμηθευτές τους να μειώσουν τα ποσοστά κέρδους τους, κάτι το οποίο ούτε γι' αστείο δε διανοούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι καινούριοι τιμοκατάλογοι των επιχειρήσεων σνακς, μπισκότων, σοκολατοποιίας, αναψυκτικών και χυμών παρουσιάζουν αυξήσεις κατά 8% - 15%, μέχρι και 20% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ αυξήσεις της τάξης του 10% γνωστοποιούν στους μικρεμπόρους ότι θα επιβάλουν οι γαλακτοβιομηχανίες για τις ανοιξιάτικες παραλαβές παγωτών που θα ισχύσουν από την 1η Απρίλη. Ωστόσο, η τιμή που θα αναγράφεται στη συσκευασία θα είναι κατά τι μικρότερη από αυτή που προμηθεύονται τα προϊόντα αυτά οι μικροί καταστηματάρχες, οι οποίοι αναγκάζονται στην ουσία να περιορίσουν το δικό τους κέρδος. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο, όπως είναι σαφές, για τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις εισαγωγών που πληρώνονται στο ακέραιο την όποια αύξηση κρίνουν σκόπιμο να επιβάλουν στη χονδρική τιμή πώλησης.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν τη λογική της "απελευθερωμένης" αγοράς, στην οποία τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων είναι α-δι-α-πραγ- μά-τευ-τα! Αυτοί οι οποίοι καλούνται να δείξουν "αυτοσυγκράτηση" και στον τομέα της παραγωγής και διακίνησης προϊόντων, αυτό που συνιστά η κυβέρνηση, είναι εκ προοιμίου οι εργαζόμενοι καταναλωτές και οι μικροί έμποροι που αποτελούν τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας της διακίνησης των προϊόντων.

Χαρακτηριστικά του πόσο λειτουργεί ο "ανταγωνισμός" κυρίως σε ορισμένα είδη τροφίμων, είναι τα όσα καταγγέλλουν οι ίδιοι οι έμποροι. Συγκεκριμένα, τρεις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που έχουν το "πάνω χέρι" στη διάθεση παγωτών, τα έβαλαν κάτω μεταξύ τους και αποφάσισαν ότι οι περιπτερούχοι απολαμβάνουν πολλά "μπόνους" όπως λέγονται στην αγορά, από τις πωλήσεις παγωτών. Ετσι, τους ενημερώνουν ότι αυτά αρχίζουν να κόβονται. Παράλληλα, κάνοντας χρήση του δικαίου του ισχυρότερου, και στα πλαίσια του... αλληλοσεβασμού μεταξύ τους, συμφώνησαν εάν κάποιος μικροπωλητής δε δεχτεί τις αυξήσεις που του επιβάλουν, να μην τον προμηθεύσει καμία από τις άλλες επιχειρήσεις! Ετσι λειτουργεί η "ελεύθερη" αγορά! Τέτοιες πρακτικές κλιμακώνονται αυτές τις μέρες στα πλαίσια της συγκράτησης των αυξήσεων στη λιανική τιμή με παράλληλη διατήρηση των κερδών των επιχειρήσεων.

Ας σημειωθεί ότι σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Νομαρχία Αθηνών αναφέρει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κατέγραψαν "αυξήσεις περιορισμένης έκτασης στις τιμές μόνο των εισαγομένων ειδών πρώτης ανάγκης". Για... του λόγου το αληθές, παραθέτει τις "περιορισμένης έκτασης" αυξήσεις μέχρι 8% στα κρέατα, μέχρι 12% σε κατεψυγμένα ψάρια, μέχρι 14% σε κατεψυγμένα λαχανικά, 10% κοτόπουλα, 14% τυριά, 10% σε κονσέρβες. Πάντως, στο υπουργείο Ανάπτυξης καταγράφονται καταγγελίες καταναλωτών για αυξήσεις μέχρι 20%. Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παρέπεμψε χτες στην επιτροπή ανταγωνισμού, όπως ανακοίνωσε, 20 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο κατεψυγμένων τροφίμων γιατί "προχώρησαν σε μεταβολή της τιμολογιακής πολιτικής τους χωρίς να συντρέχουν πραγματικοί λόγοι". Οι αυξήσεις που επέβαλαν οι εταιρίες αυτές είναι 10% - 16%. Πάντως, η καλύτερη απάντηση σε τέτοιες κινήσεις εντυπωσιασμού που επιχειρεί η πολιτική ηγεσία, προέρχεται από στέλεχος του υπουργείου, δεινό γνώστη της σχετικής νομοθεσίας σύμφωνα με το οποίο: "δεν προσδιορίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία, να καθοριστεί πού αρχίζουν οι "αδικαιολόγητες" αυξήσεις"!

Στο μεταξύ, χτες, οι εισαγωγείς αυτοκινήτων έσπευσαν να "διευκρινίσουν" ότι η πρόσφατη κυβερνητική ρύθμιση για διατήρηση μέχρι τις 24 Μάρτη των ισοτιμιών που ίσχυαν πριν την υποτίμηση στους φόρους που βαρύνουν την εισαγωγή αυτοκινήτων, δεν έχει καμία σχέση μετη βιομηχανική τιμή που αυξάνεται ούτως ή άλλως κανονικότατα. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις μέχρι τώρα κυμαίνονται στο 7% - 8% και βεβαίως μετά τις 24 Μάρτη θα αυξηθούν κι άλλο.

Τέλος, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης με χτεσινή ανακοίνωσή της εξηγώντας την αύξηση της τιμής του προϊόντος κατά 7,5%, αναφέρει ότι: "η διαμόρφωση στην ελληνική αγορά νέας τιμής στον συγκεκριμένο χρόνο και στο συγκεκριμένο ύψος, ήταν υποχρεωτική και ταυτόχρονα προς το συμφέρον του Ελληνα καταναλωτή, διότι απέτρεψε κερδοσκοπικές κινήσεις για την εξαγωγή του προϊόντος στο εξωτερικό όπου η τιμή της μετά τη μεταβολή των ισοτιμιών ήταν υψηλότερη κατά 30 - 40 δραχμές. Στην περίπτωση αυτή οι ανάγκες της ελληνικής κατανάλωσης θα ικανοποιούνταν από εισαγωγές και σε τιμές πολύ υψηλότερες από την ισχύουσα στο εξωτερικό. Σήμερα η Ελλάδα έχει τη φτηνότερη ζάχαρη από όλες τις χώρες της ΕΕ". Συμπληρώνει, δε, ότι τα τελευταία δύο χρόνια η αύξηση στη ζάχαρη είναι 2,5% έναντι ρυθμών πληθωρισμού πάνω από 8%.

Μ. Ζ.

ΣΟΦΤΕΞ
Τρεις οι υποψήφιοι αγοραστές

Τρεις τελικά είναι οι υποψήφιοι αγοραστές για τη ΣΟΦΤΕΞ, εκ των οποίων η μία δεν αφορά εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο του χαρτιού, οι οποίοι και κατέθεσαν προχτές στο Λονδίνο, όπου εδρεύει η εταιρία - σύμβουλος του ΟΑΕ, ΝΙΚΚΟ, δεσμευτικές προσφορές στα πλαίσια του διαγωνισμού για την πώληση της εταιρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού το υπουργείο Ανάπτυξης κατά τη γνωστή τακτική του δεν ανακοίνωσε επισήμως τους υποψήφιους, οι ενδιαφερόμενοι είναι η "Χαρτοποιία Θράκης" του Π. Ζερίτη, η "Φορ Τζέιμς" ("Χαρτ Ελλάς") και ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος "Λόκριτ". Περισσότερα στοιχεία για τους όρους των προσφορών δεν έγιναν γνωστά χτες, κρίνοντας ωστόσο από τη μέχρι τώρα εξέλιξη του διαγωνισμού και τις τελικές προσφορές, φαίνεται ότι η ΣΟΦΤΕΞ δε θα ξεφύγει εύκολα από το "δίχτυ" του Π. Ζερίτη.

Σύμφωνα με όσα πρόσφατα είχε αποκαλύψει ο "Ρ", ο εν λόγω επιχειρηματίας φερόταν - με βάση τις εκτιμήσεις των συμβούλων - ως ο μοναδικός υποψήφιος που εκδήλωνε σοβαρό ενδιαφέρον, το οποίο μάλιστα εστιαζόταν στη διάλυση της εταιρίας.

Καθολική συμμετοχή στην απεργία

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης στη χτεσινή 24ωρη απεργία. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο ξεπούλημα της Τράπεζας, ενώ, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος καλεί όλους τους εμπλεκόμενους στην πώληση - σκάνδαλο να απόσχουν από τις ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντα της Τράπεζας και της Εθνικής Οικονομίας και στοιχειοθετούν ή οδηγούν ή διευκολύνουν τη διάπραξη παράνομων πράξεων.

Σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι τα μέλη του Συλλόγου εξουσιοδότησαν το ΔΣ του Συλλόγου να αποφασίζει τη μέρα και τον τρόπο κινητοποίησης, όποτε αυτό κρίνει.

ΦΑΡΜΑΚΑ
Ερχονται νέες αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων

Τα φάρμακα, εμβόλια και οροί είναι και μεταξύ όλων των άλλων προϊόντων στη λίστα του καταιγισμού των αυξήσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, μετά την αξίωση που πρόβαλαν οι φαρμακοβιομήχανοι όλη την προηγούμενη βδομάδα για συνολική αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, με αφορμή την υποτίμηση της δραχμής, κατά 9% - 10%.

Αυτό προκύπτει από την προχτεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των φαρμακοβιομηχάνων με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη,κατά την οποία οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) "εξήγησαν" πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει να θιχτούν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις από την υποτίμηση της δραχμής. Διαφορετικά, προειδοποιούν, εάν το αίτημά τους για αυξήσεις δε γίνει δεκτό πολύ σύντομα δε θα υπάρχουν στην αγορά φάρμακα απαραίτητα για τη δημόσια υγεία, γιατί είναι συμφερότερες οι εξαγωγές, ενώ τα κέρδη τους δεν είναι αρκετά για να σηκώνουν το βάρος των αυξήσεων των εισαγόμενων πρώτων υλών εξαιτίας της υποτίμησης της δραχμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε διατεθειμένη να εξετάσει το αίτημα των φαρμακοβιομηχάνων, οι οποίοι στην πραγματικότητα εκβιάζουν ανοιχτά παίζοντας σε γήπεδο χωρίς αντιπάλους ελλείψει κρατικού αντίποδα για την απόκρουση τέτοιων εκβιασμών.

Οπως έλεγε χτες μιλώντας στο "Ρ" μέλος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, "οι επιχειρηματίες να είναι ευχαριστημένοι με μία αύξηση λίγο μικρότερη από 9%, τέτοια ώστε οι εταιρίες να μη ζημιωθούν και να συνεχίσουν κανονικά τον εφοδιασμό της αγοράς".

Η ΟΤΟΕ καλεί σε ... διάλογο

Σχετικά με την τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, η ΟΤΟΕ επισημαίνει:

Στον τραπεζικό χώρο χρειάζονται "κοινά αποδεκτές ρυθμίσεις" και είναι "αδιανόητη κάθε μονομερής και αυθαίρετη παρέμβαση". Η ανταγωνιστικότητα των τραπεζών "δεν μπορεί να βασίζεται σε ανεξέλεγκτες ελαστικοποιήσεις", αλλά στο "λειτουργικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων". Το κόστος της υποτίμησης να το πληρώσουν "όσοι κατά κύριο λόγο θα επωφεληθούν από την υποτίμηση".

Επίσης σημειώνει ότι ιδιωτικοποίηση δε σημαίνει αναγκαστικά εκσυγχρονισμό και εξυγίανση. Η "αποδυνάμωση και συρρίκνωση των κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζικών ομίλων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού και μάλιστα ενόψει της ΟΝΕ".

Ακόμα, η ΟΤΟΕ - της οποίας ο πρόεδρος έχει δηλώσει ότι υπάρχουν και θετικές συνέπειες από την υποτίμηση - καλεί τον Γ. Παπαντωνίου σε διάλογο για το πιστωτικό σύστημα.

ΛΑΡΙΣΑ
Πικετοφορία κατά της υποτίμησης

(του ανταποκριτή μας). -

Πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χτες βράδυ οι κομμουνιστές της Λάρισας, καταγγέλλοντας την υποτίμηση της δραχμής, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Φωνάζοντας συνεχώς το σύνθημα "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη" και άλλα συνθήματα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι κομμουνιστές της θεσσαλικής πρωτεύουσας πορεύτηκαν στους δρόμους, εκφράζοντας την αντίθεση όλων των εργαζομένων του νομού στην κυβερνητική οικονομική πολιτική. Μια πολιτική, που - όπως γραφόταν στις πικέτες - πλήττει βάναυσα το λαό και προσκομίζει όλο και περισσότερα κέρδη στο κεφάλαιο, υποτιμά την εθνική οικονομία προς όφελος των πολυεθνικών και του ισχυρού πυρήνα των ευρωπαϊκών καπιταλιστικών χωρών. Μια πολιτική που μπορεί και πρέπει να ανατραπεί με τον κοινό αγώνα των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών, της νεολαίας, με τη δημιουργία του Λαϊκού Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ