ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Μάχη για τις "καρέκλες" ούτε δώσαμε ούτε θα δώσουμε"

Δήλωση του Γ. Μαυρίκου ενόψει της συνεδρίασης της νέας διοίκησης της ΓΣΕΕ για τη συγκρότησή της σε σώμα, την εκλογή προεδρείου και Εκτελεστικής Επιτροπής

Τη Δευτέρα, στη 1 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ, θα συγκροτηθεί σε σώμα και θα εκλέξει την Εκτελεστική της Επιτροπή, καθώς και τους γραμματείς των Γραμματειών της.

Ενόψει της συνεδρίασης της ολομέλειας, ο επικεφαλής της ΔΑΣ στη Συνομοσπονδία, Γ. Μαυρίκος,δήλωσε:

"Το τελευταίο διάστημα και κύρια λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ για τη συγκρότηση του προεδρείου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ επιδίδονται σε τακτικισμούς και παζάρια αντιπαροχών.

Επειδή χρόνια τώρα με συνέπεια λόγων και έργων έχουμε σταθεί απέναντι σ' όλα τα ζητήματα, κρίνουμε αναγκαίο δημόσια να τοποθετηθούμε και να υπογραμμίσουμε ότι:

Πράγματι πρώτη δύναμη στο συνέδριο αναδείχτηκε η αντίληψη, η γραμμή της συναίνεσης και του συμβιβασμού που συγκροτούν από κοινού οι τρεις παρατάξεις. Αυτές που ψήφισαν μαζί τις αποφάσεις στο 29ο Συνέδριο. Στην ανάδειξή τους σε πρώτη δύναμη βοήθησε και η επικύρωση νόθων συνέδρων και η εξαγορά συνειδήσεων και τα ρουσφέτια.

Βοήθησε ακόμα ο αποκλεισμός των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Ο συνδυασμός μας, η ΔΑΣ και η αντίληψή μας στη γραμμή του αγώνα και της ταξικής πάλης αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη με πολλαπλάσια βέβαια απήχηση, αποδοχή και κύρος στον απλό κόσμο της δουλιάς.

Την αλλοίωση όμως των συσχετισμών στο ίδιο το συνέδριο δεν μπορεί τώρα να μπαλώσει η ανάληψη από εμάς της θέσης του γενικού γραμματέα, την οποία ούτε επιδιώκουμε με τα σημερινά δεδομένα, ούτε θα διεκδικήσουμε.

Οι παρατάξεις που ψήφισαν τη συμμετοχή των νόθων συνέδρων, που ψήφισαν τις αντεργατικές αποφάσεις του συνεδρίου, που έχουν μετατρέψει τη ΓΣΕΕ σε επιτελείο εφαρμογής της πολιτικής της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, ας βρουν τώρα τις λύσεις. Εμείς μάχη για τις "καρέκλες" ούτε δώσαμε ούτε θα δώσουμε.

Οσοι λοιπόν άλλα επεξεργάζονται στα παραβάν κι άλλα προβάλλουν δημόσια, να ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντί τους.

Η εργατική τάξη, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι να είναι σίγουροι ότι με περισσότερη δύναμη και αποφασιστικότητα θα σταθούμε δίπλα τους".

ΕΕΔΥΕ
Καμιά συμμετοχή στα τάγματα θανάτου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την επικείμενη συγκρότηση πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στα Βαλκάνια

Τον υποκριτικό τρόπο με τον οποίο περιβάλλεται από τη μεριά της κυβέρνησης - δήθεν για την προστασία της ειρήνης στην περιοχή - η συμμετοχή της χώρας στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη που ετοιμάζεται στα Βαλκάνια για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα να οργανώσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

"Ενα θλιβερό και επικίνδυνο ρόλο προσπαθεί η κυβέρνηση να αναθέσει στη χώρα μας, πρωταγωνιστώντας στη συγκρότηση πολυεθνικής ταξιαρχίας στα Βαλκάνια. Και πάλι χρησιμοποιεί το υποκριτικό πρόσχημα της προστασίας της ειρήνης στην περιοχή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τη συγκρότηση μιας ακόμα πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης, που θα υπηρετεί τους σκοπούς της επέμβασης, κάτω από την άμεση ή έμμεση σκέπη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Είναι πράγματι τραγικό από μια άποψη να παρακολουθούμε τον ανταγωνισμό Ελλάδας - Τουρκίας για το ποιος θα ηγηθεί σε μια στρατιωτική δύναμη που θα έχει αποστολή της το χτύπημα των βαλκανικών λαών σήμερα και άλλων, αύριο, λαών.

Η ΕΕΔΥΕ υπενθυμίζει πως όταν έγιναν οι μεικτές ασκήσεις βαλκανικών στρατών στα πλαίσια του ονομαζόμενου Συνεταιρισμού για την Ειρήνη, με το πρόσχημα των σεισμών στην Καλαμάτα, είχε σημειώσει τους πραγματικούς στόχους, που δεν ήταν άλλοι παρά η χρησιμοποίηση και των βαλκανικών στρατών στις επιθετικές βλέψεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Σήμερα αποδεικνύεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και ο λαός μας πρέπει να βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματα.

Επειδή τα προβλήματα που υπάρχουν στα Βαλκάνια είναι πολιτικά και έχουν την αιτία τους στις ξένες επεμβάσεις και τον ανταγωνισμό για τον έλεγχο της περιοχής, μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολιτικά και όχι με στρατιωτικά μέσα.

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στη συγκρότηση και αυτής της πολυεθνικής ταξιαρχίας και καλεί το λαό, τους μαζικούς φορείς, τις Επιτροπές Ειρήνης να διαμαρτυρηθούν με κάθε τρόπο.

Φτάνει πια! Οχι άλλη στρατιωτικοποίηση! Να μην μετατραπούν οι Ελληνες στρατιώτες σε εν δυνάμει τρομοκράτες της "νέας τάξης" και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Καμιά συμμετοχή στα παλιά και νέα τάγματα θανάτου του ΝΑΤΟ και των παραρτημάτων του".

Ο "πιλότος"

Ακριβώς την επομένη της υποτίμησης της δραχμής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέγνωσε ένα ολόκληρο κατάλογο μαζικών ιδιωτικοποιήσεων των επιχειρήσεων του δημοσίου. Ηταν την ίδια μέρα που στο όνομα της "προσαρμογής" σε ό,τι πιο αντιδραστικό και θατσερικό έχει προκύψει μέχρι σήμερα σε αυτό τον τόπο, η κυβέρνηση ξεκαθάριζε ότι εντός 18 μηνών έχει δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ να διαλύσει οτιδήποτε θυμίζει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Λίγα 24ωρα αργότερα, η κυβέρνηση άρχισε να περιφέρεται στους ώμους των προπαγανδιστών της, κρατώντας σε δημόσια θέα τον πρώτο "όμηρο", τον πρώτο "αιχμάλωτο" της πολιτικής της, που επιλέχτηκε, να στηθεί για "εκτέλεση" στα τρία μέτρα. Πρόκειται για την "Ολυμπιακή Αεροπορία". Αυτή ακριβώς είναι η "χρησιμότητα" της "Ολυμπιακής" για την κυβέρνηση.

Η ΟΑ είναι ο "πιλότος", είναι η "πρόβα τζενεράλε", πριν το σάλπισμα, για το συνολικό "γιουρούσι" της κυβέρνησης και της ΕΕ εναντίον του λαού και της χώρας. Γιατί ξεκίνησαν από την "Ολυμπιακή"; Γιατί μέσα από την κατασυκοφάντηση των εργαζομένων της και μέσω της διαλυτικής "εξυγίανσης" στην οποία την υπέβαλαν από το 1994, την κατέστησαν "ασθενή κρίκο", έτοιμο να αποτελέσει το πρώτο, ολοκληρωτικό θύμα της ανελέητης σταυροφορίας του κεφαλαίου κατά των εργαζομένων και της ελληνικής οικονομίας. Κι ακόμη, γιατί στο χώρο αυτό βρήκαν αφορμές, από την αρκετές φορές κοντόθωρη και υπονομευτική τακτική"πράσινων" και "γαλάζιων" εργατοπατέρων.

Η ΟΑ δείχνει το δρόμο, δείχνει το μαύρο μέλλον που ετοιμάζουν για τον τόπο. Λένε ότι η διάλυση του εθνικού αερομεταφορέα γίνεται για την εξοικονόμηση 50 δισ. δραχμών ετησίως. Είναι ψεύτες. Ακόμα κι αν αύριο μπορούσαν οι εργαζόμενοι να τους δώσουν τα 50 δισ. δραχμές που ζητούν, ακόμα και τότε η κυβέρνηση δε θα αναιρούσε τίποτα από τα σχέδιά της. Το κύριο για την κυβέρνηση είναι η παράδοση των εναπομεινασών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας στις πολυεθνικές. Το ζητούμενο είναι η υπαγωγή των εργαζόμενων σε ένα εργασιακό καθεστώς που ισοδυναμεί με καθεστώς Μεσαίωνα.

Η κυβέρνηση "κόβοντας τα φτερά" της "Ολυμπιακής", δίνει το στίγμα της κατακρεούργησης που έχει αποφασίσει να επιβάλλει προς πάσα κατεύθυνση, από αύριο κιόλας. Στο στόχαστρό της δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια. Είναι οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες, στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια, στις συγκοινωνίες, στα λιμάνια. Είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που για να έχουν δουλιά πρέπει να αποδεχτούν να μην έχουν 8ωρο, να μην έχουν ρεπό, να μην έχουν ασφάλεια, να μην έχουν μισθούς, αλλά... επιδόματα ανέχειας. Στο στόχαστρο της κυβερνητικής καταστροφολογίας δεν είναι μόνο η "Ολυμπιακή". Είναι οποιοσδήποτε τομέας του δημοσίου μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά απέναντι στα συμφέροντα της "Λουφτχάνσα", της ΕΡΙΚΣΟΝ, της ΛΟΚΧΙΝΤ, της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, της ΠΕΤΡΟΛΑ, της ΓΚΑΖ - ΠΡΟΜ. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι η ίδια η Ελλάδα και το "έθνος" των εργαζόμενων που την απαρτίζουν. Αυτό το "έθνος" έχει μόνο μια διέξοδο. Να αντισταθεί και να αντεπιτεθείσε μια κυβέρνηση και σε μια ΕΕ που "ποτίζει" το δικό της "έθνος", το "έθνος" των αστών και των εκμεταλλευτών, με το αίμα και τον ιδρώτα από τις ανθρωποθυσίες που υποβάλλουν τα λαϊκά στρώματα οι "δήμιοι" της ΟΝΕ.

ΒΥΡΩΝΑΣ
Για το ρόλο του ΝΑΤΟ

Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Βύρωνα διοργανώνει σήμερα Σάββατο 21 Μάρτη,στις 5.00 μμ,εκδήλωση με θέμα: "Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή".Στην εκδήλωση, που θα γίνει στα γραφεία της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" Βύρωνα (Κορυτσάς 2 και Κωνσταντιλιέρη), θα μιλήσει εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ ο Στρ. Κουνιάς.Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας "Πέτρινα χρόνια".

ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Καταγγέλλουν τα ΝΑΤΟικά σχέδια

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και καταγγελίας των ΝΑΤΟικών σχεδίων, για την κατασκευή στρατιωτικού λιμανιού στο Λιτόχωρο Πιερίας, διοργανώνει αύριο Κυριακή 22 Μάρτη,η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης.Συμμετέχουν επίσης οι Επιτροπές Ειρήνης Θεσσαλονίκης,η Νεανική Δράση για την Ειρήνη,η Νομαρχιακή Αγωνιστική Κίνηση,ο Σύλλογος Γυναικών Κατερίνης, μέλος ΟΓΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Κατερίνης.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται:

  • Στις 10.00 πμ πορεία διαμαρτυρίας στο Λιτόχωρο από τα στρατόπεδα Λιτόχωρου στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα χαιρετίσει οΓρηγ. Πετρόπουλος,Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.
  • Στις 13.00 στην κεντρική πλατεία Κατερίνης συγκέντρωση καταγγελίας όπου κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ