ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάρτη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ
Μπορούμε να αποτρέψουμε το δρόμο της βαρβαρότητας

Μήνυμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Σε μήνυμα της για την εθνική επέτειο η ΕΕΔΥΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της τονίζει:

"177 χρόνια πριν ο Ελληνικός λαός με την Επανάσταση του 1821 και μετά από ασίγαστη πάλη πολλών χρόνων κατέκτησε την εθνική του ανεξαρτησία.

177 χρόνια πριν ο λαός μας κατέρριπτε με τον αγώνα του τις θεωρίες του ραγιαδισμού, της υποταγής στον κάθε φορά ισχυρό και απέδειξε για μια ακόμη φορά πώς οι "ιερές συμμαχίες" και οι αυτοκρατορίες, όπως ήταν η Οθωμανική τότε, είναι αδύναμες να συγκρατήσουν τη λαϊκή ορμή για ανεξαρτησία και πρόοδο.

177 χρόνια μετά, η χώρα μας και η περιοχή μας γενικότερα βρίσκονται πάλι κάτω από μια σύγχρονή αυτοκρατορία που προσπαθεί να οικοδομήσει τη ζούγκλα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης.

177 χρόνια μετά, η χώρα μας και η ανθρωπότητα βρίσκεται κάτω από την τρομοκρατία και την ιδιόμορφη κατοχή του οπλισμένου χεριού της νέας τάξης, του ΝΑΤΟ. Και πάλι ανασύρονται οι θεωρίες της υποταγής και του σύγχρονου ραγιαδισμού. Και πάλι προσπαθούν να πείσουν το λαό και τη νεολαία πως η υποδούλωση στους ισχυρούς είναι μονόδρομος. Η Επανάσταση του 1821, οι μεγάλοι αγώνες του λαού μας και των άλλων λαών για ανεξαρτησία για ένα ειρηνικό και δίκαιο μέλλον δίνουν και πάλι το μήνυμα της αντίστασης και του αγώνα. Το μήνυμα πως μπορούμε να αποτρέψουμε το δρόμο της βαρβαρότητας.

Η ΕΕΔΥΕ τιμώντας και χαιρετίζοντας στην επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 καλεί το λαό και τη νεολαία σε συσπείρωση στον αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό αγώνα. Στον αγώνα κατά των σύγχρονων κατακτητών, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Αυτών που μετατρέπουν τη χώρα μας σε ΝΑΤΟική βάση, που με τις εντάσεις, τον πόλεμο, τη διαίρεση προσπαθούν να επιβάλλουν την κυριαρχία τους. Εκφράζει την αισιοδοξία πως οι λαοί ενωμένοι σε ένα μέτωπο αργά ή γρήγορα θα ανατρέψουν τη νέα τάξη. Αυτό είναι και το σύγχρονό μήνυμα του 1821".

Στο μήκος κύματος της ΕΥΡΩ-συναίνεσης

Μηνύματα για την επέτειο της Εθνικής Γιορτής της 25ης Μαρτίου, εξέδωσανχθες η πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος στο μήνυμά του, αναφερόμενος στη σημερινή συγκυρία, τονίζει ότι "στα εθνικά θέματα, την Κύπρο, το Αιγαίο, τα νησιά μας, την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας και την απόκρουση κάθε επιβουλής, είμαστε όλοι ενωμένοι με κοινή θέληση, που δεν την αδυνατίζει η διατύπωση περισσότερων απόψεων, αφού όλες τείνουν στον ίδιο σκοπό, την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος". Επίσης, για τα οικονομικά προβλήματα υπογραμμίζει: "Αν εξαιρέσει κανείς εκείνους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, από τους οποίους δεν μπορούν να ζητηθούν νέες θυσίες, όλοι οι υπόλοιποι οφείλουμε να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα το κοινό συμφέρον, και να αποδεχτούμε το μερίδιο της ευθύνης και των βαρών που μας αναλογούν".
  • Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, θεώρησε ότι βρήκεαφορμή για να "ενημερώσει", τον ελληνικό λαό για τους "στόχους της Ελλάδας". Τόνισε λοιπόν πως "Σήμερα, η δύναμη, η ζωντάνια, η μαχητικότητα του Ελληνα, μέσα σ' ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, διοχετεύεται στη δημιουργία μιας σύγχρονης και ισχυρής Ελλάδας. Μιας Ελλάδας, η οποία εκ των πραγμάτων, οφείλει να έχει παρουσία και φωνή και να συμμετέχει ισότιμα και ενεργά στο κέντρο λήψης αποφάσεων του "σκληρού" πυρήνα της ΕΕ".
  • Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και τα μηνύματα που έδωσαν στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης,ο πρόεδρος της ΝΔ,Κ. Καραμανλής,ο ΣΥΝ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας,και ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ., Αντ. Σαμαράς.
ΣΥΝυπηρέτες... .

Ο Ν. Μπίστης, ηγετικό στέλεχος του ΣΥΝ, είναι ο "πούρος" εκφραστής της προεδρικής "ενδιάμεσης" θέσης να τοποθετηθεί με τη λέξη "ΠΑΡΩΝ" ο ΣΥΝ στη Βουλή για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ.. Εξηγείται, έτσι, να είναι σφόδρα χολωμένος, αφού, στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΠΕ του κόμματός του, η πλειοψηφούσα στην ΠΓ θέση για "ΠΑΡΩΝ" δεν πέρασε ούτε καν ως σχετικά πλειοψηφική άποψη, μια που την πρώτη θέση πήρε το "όχι" στη συγκεκριμένη Συνθήκη του Αμστερνταμ. Ο τρόπος, όμως, που προσπαθεί να πάρει τη "ρεβάνς" από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους δείχνει και την ποιότητα της πολιτικής του σκέψης. Αντί άλλων επιχειρημάτων, επιδίδεται σε μια διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ, που καταδικάζει το Αμστερνταμ, για να καταλήξει, προσβλέποντας προφανώς στα αντιΚΚΕ σύνδρομα των μελών της καθοδήγησης του ΣΥΝ - τα οποία φροντίζει να εξάπτει, σερβίροντας μπόλικο χοντροκομμένο αντικουκουεδισμό - ότι σε καμιά περίπτωση ο Συνασπισμός δεν πρέπει να "συμπέσει" με το ΚΚΕ στο "ΟΧΙ στη Συνθήκη του Αμστερνταμ"! Κι αυτό "δεν είναι ετεροπροσδιορισμός, είναι αναγκαία αυτοάμυνα", ισχυρίζεται...

****

Δικαίωμά τους, λοιπόν, των Συνασπισμένων να ετεροπροσδιορίζονται και να αυτοαμύνονται απέναντι στο ΚΚΕ. Ωστόσο, δεν πρόκειται απλώς περί αυτών. Το πρόβλημα του Ν. Μπίστη και της ηγεσίας του ΣΥΝ είναι το ίδιο το ΚΚΕ. Είναι η συνεχής άνοδος της πολιτικής του επιρροής που έρχεται σαν απόρροια των ανυποχώρητων αντιμονοπωλιακών, αντιιμπεριαλιστικών του θέσεων. Γι' αυτό και ο Ν. Μπίστης καταφεύγει στο χοντροκομμένο αντικομμουνισμό - αντιΚΚΕδισμό, ρίχνοντας στο πυρ το εξώτερον κάθε σκέψη για σύμπτωση οποιασδήποτε θέσης του ΣΥΝ με την αντίστοιχη του ΚΚΕ, ενός κόμματος, δηλαδή, που ...σπιλώνει τη μνήμη του Στρατή Σωμερίτη, που ...δεν ήταν παρόν στην εκδήλωση για τον τέως δήμαρχο Δάφνης, που ...η ανάλυσή του για το Κόσσοβο δε συμπίπτει με αυτήν του ΣΥΝ, δηλαδή δε βγάζει λάδι την ιμπεριαλιστική παρέμβαση κλπ. Μ' αυτά και μ' αυτά, ο Ν. Μπίστης καταλήγει πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δει προκοπή, ο ΣΥΝ, παρά ...το ΚΚΕ "να δει τις πλάτες μας (του ΣΥΝ...) στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών"... Να είναι, απλώς, το ...πολύ της θλίψεως που γεννά παραφροσύνη στην ηγεσία του ΣΥΝ, ή μήπως είναι πια αναγκασμένοι να επιβεβαιώνουν, ακόμα και αυτογελοιοποιούμενοι, ότι παραμένουν ΣΥΝυπηρέτες των ευρωατλαντικών επιλογών;

Γ. Ζ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζεται η καμπάνια για την Κούβα

Συνεχίζεται η τρίμηνη καμπάνια αλληλεγγύης στην Κούβα, που διοργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας για το σπάσιμο του απάνθρωπου εμπάργκο των Αμερικανών ιμπεριαλιστών. Η συγκέντρωση φαρμάκων και χρημάτων γίνεται καθημερινά στα κεντρικά γραφεία του Συνδικάτου Βερανζέρου 1, 2ος όροφος στην πλατεία Κάνιγγος και στα συνοικιακά γραφεία των παραρτημάτων του συνδικάτου.

Ο αριθμός του λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος είναι: 155/482206 - 47.

Περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ

Πέμπτη 26.3

Ο Μήτσος Κωστόπουλος,βουλευτής του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο τμήμα ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΦΗΣΗΣ της "Ολυμπιακής" στις 10 το πρωί.

Ο Μπάμπης Αγγουράκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο εργοστάσιο ιματισμού της ΜΠΑΡΚΟ.

Παρασκευή 27.3

Ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" στις 9 το πρωί.

Ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Παιδιών στο Σκαραμαγκά στις 9.30 πμ.

Ο Μπάμπης Αγγουράκης θα πραγματοποιήσει, στις 10.15 το πρωί, περιοδεία στο εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ.

Σε Βέροια και Λαύριο η Αλέκα Παπαρήγα

Τη Βέροια επισκέπτεται σήμερα, 25η Μάρτη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα παρευρεθεί στην καθιερωμένη παρέλαση.

  • Η Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, αύριο Πέμπτη 26.3.98, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Λαύριο.

Στις 10.00 πμ θα επισκεφθεί το εργοστάσιο ΠΥΡΚΑΛ,όπου θα έχει συνάντηση με τη διεύθυνση και τους εργαζόμενους. Στις 10.30 πμ θα επισκεφθεί το Λύκειο Λαυρίου.Στις 11.30 πμ θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο ΑΗΣ Λαυρίου, όπου θα συναντηθεί με το ΔΣ του Σωματείου και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

Στις 13.30 μμ θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο Λαυρίου στο Δημαρχείο και στις 18.30 μμ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ