ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Παράταση ενός μήνα στο Βελιγράδι από την "Ομάδα Επαφής"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η απειλή κυρώσεων κατά της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας εξακολουθεί να κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του Προέδρου Μιλόσεβιτς, καθώς η σύγκληση της εξαμελούς "Ομάδας Επαφής", που συνήλθε προχτές στη Βόννη, ανέβαλε ουσιαστικά τη λήψη της σχετικής απόφασης δίνοντας περιθώριο ενός μήνα στις δύο άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές του Κόσσοβου για την εξεύρεση λύσης μέσω διαλόγου. Βέβαια, εννοείται πως η παράταση των "τεσσάρων βδομάδων" ήταν αποτέλεσμα των αντιθέσεων που υπήρχαν μεταξύ των "έξι" όσον αφορά στην πολιτική που επιθυμούν να εφαρμόσουν στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας...Σημείο ιδιαίτερης τριβής φαίνεται πως στάθηκε η αμερικανο-βρετανική πρόταση για την επιβολή εμπάργκο όπλων από το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά του Βελιγραδίου. Αντιρρήσεις σ' αυτή την πρόταση πρόβαλαν οι λοιποί υπουργοί Εξωτερικών, που, απηχώντας τις ανησυχίες του Ρώσου ομολόγου τους, Γεβγένι Πριμακόφ, αντιτάχθηκαν σ' αυτή την πρόταση λέγοντας (σύμφωνα με ανώνυμο Δυτικοευρωπαίο διπλωμάτη) πως "εάν επιβληθεί εμπάργκο, δύσκολα έως ακατόρθωτα θα αρθεί"...

Επιπλέον, η Ρωσία έχει και έναν λόγο παραπάνω να αντιδρά στην επιβολή εμπάργκο όπλων στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, μια που οι αμυντικές συμφωνίες που έχει κλείσει με το Βελιγράδι ξεπερνούν τα 1,5 δισ. δολάρια. Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν, δήλωσε πως η πώληση ρωσικών όπλων στη Γιουγκοσλαβία αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης του Ντέιτον και απειλή κατά της ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο. Η δήλωση Κοέν έγινε μετά από ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας "Νιου Γιορκ Τάιμς", ότι η Ρωσία συμφώνησε το Δεκέμβρη του 1997 να πουλήσει στο Βελιγράδι άρματα μάχης, πολεμικά αεροπλάνα και άλλα όπλα.

Απ' την άλλη πλευρά, οι αντιθέσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας, που συγκροτούν την "Ομάδα Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό, απασχόλησαν χτες και τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο,ο οποίος στη διάρκεια χτεσινής επίσκεψης στη Σουηδία χαρακτήρισε την απόφαση της Βόννης "αποτέλεσμα των διαφωνιών στους κόλπους της "Ομάδας Επαφής"". Ο ίδιος υπουργός δεν παρέλειψε να ζητήσει τη λήψη αυστηρότερων μέτρων κατά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με σκοπό τον τερματισμό της βίας στο Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας πως η "Αλβανία είναι τώρα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση και επίθεση από τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις"!

Εξάλλου, ο λεγόμενος "εξόριστος" "πρωθυπουργός" του Κοσσυφοπεδίου, Μπουγιάρ Μπουκόσι,εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κοινή διακήρυξη της "Ομάδας Επαφής", αλλά εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη αποφασιστικότητας απέναντι στο Βελιγράδι. Ο Μπουκόσι, που είναι και μέλος της επιτροπής Αλβανών διαπραγματευτών που συγκρότησε ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως "δεν μπορούμε να ζητούμε από τους Αλβανούς να διαπραγματευτούν υπό την απειλή της βίας".

Πάντως, ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση των "έξι" στη Βόννη, οι Πρόεδροι της Ρωσίας και Γαλλίας συναντήθηκαν στη Μόσχα με τον Γερμανό καγκελάριο Χ. Κολ, οι οποίοι διαπίστωσαν μεταξύ τους "σύμπτωση απόψεων" για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν προέβησαν σε περισσότερες και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Αντίθετα, στη Γενεύη ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαρντσον, ύψωνε τους τόνους δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν ισχυρή πίεση σε βάρος της κυβέρνησης του Προέδρου Μιλόσεβιτς, "ώστε να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο". Προέβλεψε, μάλιστα, πως "έως το τέλος του μήνα θα προχωρήσουμε σε ένα διεθνές εμπάργκο όπλων έναντι της Σερβίας"...

Στο Βελιγράδι, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ,δήλωσε χτες ότι "ανησυχεί" για την έλλειψη προόδου στο διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας πως "ο απαραίτητος διάλογος έπρεπε να πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης".

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς,παρακολουθώντας με ανησυχία τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλείται η ελληνική κυβέρνηση να απέχει από οποιαδήποτε υποστήριξη ξένων επεμβάσεων και χρήση βίας στην περιοχή. Η ίδια επιτροπή ζητεί από τους πολίτεςνα συσπειρωθούν στο Κίνημα Ειρήνης ενάντια στην πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" στα Βαλκάνια.
ΙΡΑΚ
Αρχισαν οι έλεγχοι στα προεδρικά μέγαρα

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αρχισαν, χτες, οι επιθεωρήσεις στα πολυσυζητημένα ιρακινά προεδρικά μέγαρα μετά τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις της ιρακινής ηγεσίας με τον επικεφαλής της ειδικής επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ - UNSCOM - Ρίτσαρντ Μπάτλερ και τον επικεφαλής της ομάδας διπλωματών του ΟΗΕ, Τζαγιάντχα Ντχαναπάλα.

"Ελέγξαμε όποιο σημείο του μεγάρου θελήσαμε χωρίς κανένα πρόβλημα", δήλωσε μετά το τέλος της επιθεώρησης ο Γερμανός διπλωμάτης Χορστ Χόλθοφ, ο οποίος εξήρε τη συνεργατικότητα των Ιρακινών συνοδών τους. Οπως έγινε γνωστό, οι 58 εμπειρογνώμονες και οι 20 διπλωμάτες μοιράστηκαν σε αρκετές ομάδες για να ελέγξουν μέρος του μεγαλύτερου προεδρικού μεγάρου Ραντουανιγιάχ, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από την ιρακινή πρωτεύουσα. Επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ τέθηκε ο Αμερικανός Τσαρλς Ντουέφλερ, η παρουσία του οποίου είχε δώσει την αφορμή για την πρόσφατη κρίση στον Περσικό Κόλπο.

Λίγη ώρα πριν αρχίσει η επιθεώρηση του Ραντουανιγιάχ, ο επικεφαλής της UNSCOM, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, αναχώρησε από την ιρακινή πρωτεύουσα, έχοντας ολοκληρώσει την 5ήμερη επίσκεψή του. Ο Μπάτλερ εξέφρασε την άποψη ότι είναι πολύ πιθανό οι επιθεωρήσεις των προεδρικών μεγάρων να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Εντούτοις, ούτε ο Αυστραλός αξιωματούχος ούτε κάποιος εκπρόσωπος της ιρακινής ηγεσίας δεν έχει διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των προεδρικών μεγάρων, εκτός από τα 8 μεγαλύτερα που είχαν γίνει και "μήλον της έριδος" ανάμεσα στον ΟΗΕ και τη Βαγδάτη, ούτε έχει ξεκαθαριστεί το κατά πόσο ανάλογες επιθεωρήσεις θα πραγματοποιηθούν στο σύνολο των μεγάρων.

Παρά την έναρξη των επιθεωρήσεων στα προεδρικά μέγαρα, ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Μπιλ Ρίτσαρντσον, εμφανίστηκε, και χτες, ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στις εξελίξεις στο Ιράκ. Ο Ρίτσαρντσον επέμεινε ότι η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο παραμένει "ιδιαίτερα σοβαρή" και τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν σε επιφυλακή στην περιοχή μέχρις ότου επιβεβαιωθεί ότι η ιρακινή ηγεσία έχει πλήρως συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Προς εφαρμογή του προγράμματος "πετρέλαιο αντί φαρμάκων - τροφίμων"

Αρχισαν, χτες, στη Βαγδάτη νέες συνομιλίες για τους τρόπους εφαρμογής του νέου εκτεταμένου προγράμματος της πώλησης πετρελαίου για την αγορά τροφίμων και φαρμάκων. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής επιτροπής του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, Ερικ Φαλτ, ο επικεφαλής της επιτροπής Ντένις Χάλιντεϊ έχει αλλεπάλληλες συνομιλίες με Ιρακινούς αξιωματούχους προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα που δίνει στο Ιράκ τη δυνατότητα να εξάγει ποσότητες πετρελαίου ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από την πλευρά της η ιρακινή ηγεσία, αν και φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί το νέο πρόγραμμα, επιμένει ότι τα ιρακινά ημικατεστραμμένα και πεπαλαιωμένα διυλιστήρια έχουν τη δυνατότητα να παράγουν πετρέλαιο αξίας, μόλις, 3-4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ερικ Φαλτ ανακοίνωσε, επίσης, ότι ανάλογες συνομιλίες διεξάγονται παράλληλα με τις τοπικές ηγεσίες του Β. Ιράκ, το οποίο είναι εκτός της εξουσίας της Βαγδάτης, προκειμένου να φθάσουν και εκεί τρόφιμα και φάρμακα.

Εκτός, όμως, από την ενημέρωση για το πρόγραμμα, ο Ερικ Φαλτ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τις νάρκες που είναι σπαρμένες στο Βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ελλιπείς, όπως ισχυρίστηκε ο Φαλτ, πληροφορίες, που για πρώτη φορά δίνονται στη δημοσιότητα, τα τελευταία 5 χρόνια 2.391 Ιρακινοί Κούρδοι έχουν σκοτωθεί και 4.324 έχουν τραυματιστεί από νάρκες, ενώ τόνισε ότι το Β. Ιράκ είναι η περιοχή με τις περισσότερες νάρκες στον κόσμο, καθώς ο αριθμός τους υπολογίζεται ανάμεσα στα 10 και στα 20 εκατομμύρια. Ηδη, η Βαγδάτη έχει διαθέσει περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια, από τα χρήματα που έχει εισπράξει από το πρόγραμμα ανταλλαγής, για να "καθαρίσει την περιοχή" ενώ, από το Μάη θα ξεκινήσει μια νέα παρόμοια προσπάθεια.

ΗΠΑ
Παιδιά - φονιάδες χωρίς αιτία...

ΤΖΟΟΥΝΣΜΠΟΡΟ.- Κι ενώ η αμερικανική κοινή γνώμη ακόμη να συνέλθει από τη μετατροπή δυο σχολιαρόπαιδων, ενός 13χρονου και ενός 11χρονου, σε ψυχρούς φονιάδες χωρίς αιτία, η δήλωση του κυβερνήτη του Αρκανσο, Μάικ Χάκαμπι, πέρασε στα ψιλά: Κάποια σχέση πρέπει να έχει, είπε, "η εθνική κουλτούρα της βίας που καλλιέργησε ο κινηματογράφος και η τηλεόραση"...

Τα δύο αγόρια που κατηγορούνται για το μακελειό στο γυμνάσιο της πόλης Τζόουνσμπορο της Πολιτείας του Αρκανσο, που κόστισε τις ζωές 4 μαθητριών και μιας καθηγήτριας, οδηγήθηκαν χτες ενώπιον του Δικαστή Ανηλίκων, που αποφάσισε την προφυλάκισή τους χωρίς δικαίωμα εγγύησης.

Εναντίον του Μίτσελ Τζόνσον 13 ετών και του 11χρονου ξαδέλφου του Αντριου Γκόλντεν, απαγγέλθηκαν 5 κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και 10 για ένοπλη επίθεση. Ο δικαστής Ανηλίκων Ραλφ Γουίλσον καθόρισε νέα ακρόαση στις 29 Απρίλη για να αποφασιστεί η τύχη τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Πολιτείας του Αρκανσο, το Δικαστήριο Ανηλίκων είναι αρμόδιο για όλα τα εγκλήματα που διαπράττουν ανήλικοι έως και 14 ετών. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, στα δύο αγόρια μπορεί να επιβληθεί η ανώτατη ποινή του εγκλεισμού στο αναμορφωτήριο, θα αφεθούν, όμως, ελεύθερα, όταν συμπληρώσουν τα 18 ή τα 21 τους χρόνια.

Πάντως, ο εισαγγελέας Μπρεντ Ντέιβις δήλωσε ότι λόγω της βαρύτητας του κακουργήματός τους, εξετάζονται οι δυνατότητες για να προσαχθούν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου και να δικαστούν ως ενήλικες. Για έναν ενήλικα, η καταδίκη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως μπορεί να επιφέρει μέχρι και τη θανατική ποινή.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης των δύο αγοριών, που ήταν οπλισμένα με πολυάριθμα πυροβόλα όπλα, σκοτώθηκαν 4 μαθήτριες, ηλικίας 11 και 12 ετών, η 32χρονη αγγλίδα καθηγήτρια Σάνον Ράιτ, που κατά μαρτυρίες προσπάθησε να καλύψει με το σώμα της ένα παιδί (μητέρα η ίδια ενός παιδιού 2 1/2 ετών), και τραυματίστηκαν άλλοι 10 μαθητές και καθηγητές, ένας από τους οποίους νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η συνάντηση του Ρ.Μπάτλερ με τον Τ.Ασίζ

Η συνάντηση του Ρ. Μπάτλερ με τον Τ. Ασίζ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ