ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΝΕ
Συνεχίζονται οι Συνδιασκέψεις

Συνεχίζονται και αυτό το Σαββατοκύριακο, σε όλη τη χώρα, οι Νομαρχιακές και Τομεακές Συνδιασκέψεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ. Τις περισσότερες από αυτές θα τις παρακολουθήσουν μέλη του Γραφείου του ΚΣ. Συγκεκριμένα:

  • Στις Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις θα παραβρεθούν: στα Χανιά και το Ηράκλειο ο Αντρέας Φραγκέας,στην Αιτωλοακαρνανία η Λ. Ράζου,στη Βοιωτία και στη Λακωνία ο Μ. Παπαδημητρίου.
  • Τομεακές Συνδιασκέψεις: στην Α' περιφέρεια Πειραιά η Χρ. Παναγιωτακοπούλου,στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης και στην Ανατολική ύπαιθρο Θεσσαλονίκης ο Σ. Παπαδόπουλος.

Στην Αθήνα γίνονται οι Συνδιασκέψεις: Ανατολικών Συνοικιών όπου θα παρευρεθεί ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός,στην Α' περιφέρεια της Αθήνας ο Α. Μαρινάκης,στον Εργατικό Τομέα ο Κ. Μυτιληνιού,στο Περιστέρι και στις Βόρειες Συνοικίες ο Λ. Μυλωνάς.

ΚΚΕ
Ανησυχίες για την άσχημη πορεία του Κυπριακού

Συνάντηση στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, χτες, της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Β. Λυσσαρίδη

Οι ανησυχίες του ΚΚΕ σε σχέση με την τροπή που παίρνει το κυπριακό πρόβλημα στα πλαίσια των διαδικασιών για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και για τις αντιδράσεις του Αμερικάνικου Παράγοντα σε σχέση με την πολιτική απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για την προμήθεια των πυραύλων S - 300, εκφράστηκαν κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχε, στα Γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.

Σε δηλώσεις που έκανε, αμέσως μετά, στους δημοσιογράφους, ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, τόνισε:

"Κατά τη σημερινή συνάντηση της κυρίας Παπαρήγα με τον κύριο Λυσσαρίδη εξετάστηκαν οι σημερινές εξελίξεις στο Κυπριακό κάτω απ' το φως και της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εξετάστηκαν μια σειρά πλευρές οι οποίες είναι σημαντικές για τις παραπέρα εξελίξεις του Κυπριακού.

Από την πλευρά του ΚΚΕ εκτέθηκαν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί του Κόμματος πάνω στα συγκεκριμένα γεγονότα, έτσι όπως εκφράστηκαν κατά τις συνομιλίες του κυρίου Πάγκαλου με την κυρία Ολμπράιτ στη Ν. Υόρκη και επισημάνθηκε ότι προχωρούν ακόμα περισσότερο οι ενταξιακές διαδικασίες ως μια απειλή για ευρωδιχοτόμηση, έτσι όπως την έχουμε ονομάσει, η οποία έρχεται όλο και πιο κοντά όσο προχωράνε οι συνομιλίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ταυτόχρονα επισημάνθηκαν οι ανησυχίες του Κόμματός μας σε σχέση με την οξύτατη αντίδραση του Αμερικανικού Παράγοντα, των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τους S - 300. Και βεβαίως αυτή είναι μια πολιτική απόφαση και είναι και μια πολιτική αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ, διότι αλλάζει το πολιτικό τοπίο. Διαμορφώνονται νέοι συσχετισμοί στην περιοχή με την προμήθεια αυτών των οπλικών συστημάτων, η οποία προμήθεια έχει να κάνει με την πολιτική πλευρά και όχι, τόσο, με τη στρατιωτική πλευρά του ζητήματος.Επισημάνθηκαν λοιπόν αυτά τα ζητήματα και το ΚΚΕ υπογράμμισε για άλλη μια φορά τις θέσεις του απέναντι στην άσχημη πορεία που παίρνει το κυπριακό πρόβλημα, που έχει ξεφύγει πλέον από τις βάσεις που υπήρχαν παλιότερα: Από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και από τη διευθέτηση των προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, όπως, επίσης, και σε σχέση με το ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος και υφίσταται αυτή τη στιγμή την κατοχή σε ένα μεγάλο μέρος της από τα τουρκικά στρατεύματα. Συνεπώς αν δε λυθεί απ' αυτή τη βάση το Κυπριακό, κάθε άλλο παρά μπορούμε να περιμένουμε οριστική λύση του Κυπριακού και προς το συμφέρον των δύο Κοινοτήτων".

"Εθνικό" αντεργατικό σχέδιο

"Εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση", ονομάζεται η συνόψιση που έκανε το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας σε ό,τι αντεργατικό έχει δρομολογήσει και σε ό,τι ακόμα χειρότερο προετοιμάζει σε βάρος των εργαζομένων, στο όνομα της αντιμετώπισης, δήθεν, της ανεργίας. Τίτλος, εντελώς ψευδεπίγραφος. Αυτό το σχέδιο, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα, δεν είναι... εθνικό. Υπαγορεύτηκε - ακόμα και στις λεπτομέρειές του - από τα ευρωπαϊκά κέντρα επεξεργασίας των εντολών των πολυεθνικών, από τους συντάκτες της "Λευκής βίβλου" και των άλλων αντεργατικών ευρω-μανιφέστων, τμήμα των οποίων φυσικά είναι και το... έθνος των κεφαλαιοκρατών της χώρας μας. Αυτό το σχέδιο καμία σχέση δεν έχει με την αντιμετώπιση της ανεργίας, παρά με το μοίρασμά της και με τη μετατροπή των εργαζομένων σε απασχολήσιμους, δηλαδή σε μισοάνεργους. Μέσα σε 18 μήνες - αναφέρουν, με ύφος εκτελεστή, οι συντάκτες του κατάπτυστου κειμένου - θα έχουν τελειώσει όλα! Ολα, όσα σαρωτικά αναφέρουν στο πολυσέλιδο κείμενό τους. Ολα, όσα έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι εδώ και δεκαετίες. Η αρχή γίνεται το Μάη με την επιχείρηση ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο και πρόκειται να βάλει τις βάσεις για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης στο αμέσως επόμενο διάστημα και εντός των 18 μηνών.

Με τέσσερις "πυλώνες" - έτσι αναφέρονται στο διαβόητο σχέδιο - η κυβέρνηση βάλλει εναντίον των τεσσάρων πραγματικών πυλώνων, πάνω στους οποίους στηρίζονται οι εργατικές κατακτήσεις του αιώνα μας: Το οχτάωρο. Τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Την πλήρη απασχόληση. Την κοινωνική ασφάλιση. Αντ' αυτών προωθεί, αντίστοιχα, τη λεγόμενη συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στα πλαίσια της οποίας ο εργοδότης θα μπορεί να χρησιμοποιεί, όπως και όσο χρειάζεται, την εργατική δύναμη. Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, στα πλαίσια των οποίων θα μπορεί ο εργοδότης να παραβιάζει ακόμα και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - δηλαδή το ίδιο το ελάχιστο μεροκάματο ασφαλείας - στο όνομα των ιδιαίτερων τοπικών προβλημάτων. Τη μερική απασχόληση, που συνεπάγεται μερική αμοιβή και μερική ή καθόλου ασφάλιση. Τη ζούγκλα μιας κοινωνίας ανασφαλίστων, κατά το αμερικάνικο πρότυπο, που ανέπτυξε με μοναδικό τρόπο η γνωστή έκθεση Σπράου για το ασφαλιστικό. Αυτά, μαζί με ένα πλήθος προγραμμάτων "εκπαίδευσης" που οδηγούν τα κονδύλια προστασίας από την ανεργία στις τσέπες των βιομηχάνων, αποτελούν το διαβόητο "εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση". Σχέδιο, που η κυβέρνηση θα υποβάλει στα κοινοτικά όργανα, τα οποία και θα ελέγχουν την πορεία εκτέλεσής του, όπως ανακοίνωσε, με εθνική... υπερηφάνεια, ο υπουργός Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό "μέτωπο", είναι γνωστή κάθε αράδα του αντεργατικού κειμένου. Σε επίπεδο προπαγάνδας, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να έχει διαδώσει λεπτομερώς τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της, άσχετα με τι μανδύα τους περιβάλλει κάθε φορά, προετοιμάζοντας "κατάλληλα" το έδαφος. Εκείνο που προέχει, επομένως, δεν είναι ούτε η μελέτη, ούτε ο... διάλογος πάνω στο σχέδιο. Εξάλλου, ο χρόνος "μάζεψε" τόσο, που δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο αναμονής. Κατεπείγουσα ανάγκη σήμερα είναι η οργάνωση και η έναρξη του αγώνα ενάντια στον μεγάλο κίνδυνο, ο οποίος δεν είναι προ, αλλά εντός, των πυλών. Η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 9 Απρίλη πρέπει να γίνει η αρχή για μια αντεπίθεση διαρκείας, με στόχο την απόκρουση και ματαίωση των αντεργατικών σχεδιασμών, με συνεχή οργανωμένη μαζική και συντονισμένη δράση σε όλη τη χώρα, των εργατών, των υπαλλήλων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των μικρομεσαίων αγροτών, των επαγγελματιών, της ελληνικής νεολαίας.

Απρέπεια της Ν. Αυτοδιοίκησης Ημαθίας

Η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την απρέπεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, διοργανώτριας των εορταστικών εκδηλώσεων της 25ης Μάρτη στη Βέροια, που παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Κομματικής Οργάνωσης αλλά και των αντιστασιακών οργανώσεων, επέτρεψε τελικά την κατάθεση στεφανιών από την οργάνωση ΠΑΟ (οργάνωση δωσιλόγων - συνεργατών των Γερμανών κατακτητών στην περίοδο της κατοχής). Ομως αναφέρει η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ "η πρόκληση αυτή παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις από το γεγονός της παρουσίας της ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα μετά από πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής Βέροιας, στον επίσημο γιορτασμό της 25ης Μαρτίου".

Τέλος, η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ καταγγέλλοντας το γεγονός αυτό στο λαό της περιοχής, καλεί τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση "να αναλάβει τις ευθύνες της αποτρέποντας στο μέλλον παρόμοιες ενέργειες που προσβάλλουν βάναυσα την ιστορική μνήμη και ιδιαίτερα το ηρωικό έπος της εθνικής αντίστασης του λαού μας".

ΝΕ ΡΟΔΟΠΗΣ
Μεγάλη εκδήλωση για τα 80χρονα του ΚΚΕ

Μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση - αφιέρωμα στα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ οργανώνει η ΝΕ Ροδόπης, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο της Νομικής (δίπλα στο Α Γυμνάσιο Κομοτηνής) και ώρα 8 το απόγευμα.

Στην εκδήλωση θα προβληθούν βιντεοταινία και βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες με σπάνια ντοκουμέντα από την ιστορία της χώρας και του νομού.

Θα παρουσιαστεί "θεατρικό αναλόγιο", βασισμένο στο έργο του Θανάση Βαλτινού "Στοιχεία της δεκαετίας του '60". Θα το παρουσιάσουν οι: Αννα Παπαδοπούλου, Χρύσα Συρίγου, Παναγιώτης Σπορίκης, Γωγώ Φακιρίδου, Δήμος Μπεμπέκης.

Ο ηθοποιός του ΔΗΠΕΘΕ Φιλοποίμην Ανδρεάδης, θα αποδώσει το θεατρικό μονόπρακτο του Γ. Σκούρτη: "Υποταγή". Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Δημήτρης Παπασταμάτης, καλλιτεχνικός δ/ντής του ΔΗΠΕΘΕ, ενώ τη φιλολογική επιμέλεια έχει η Κατερίνα Σχοινά - Βαλσάμη, φιλόλογος.

Παίζουν μουσική και τραγουδούν: Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας και οι: Ζαχαρίας Τίλιος, Σοφία Τζεβελεκίδου, Γιάννης Ζερβίδης, Νίκος Καράμπαμπας, Γιάννης Καπζάλας, Χάρης Κυρατζόγλου, Χάρης Τίλιος.

Με σχετική ανακοίνωση - πρόσκλησή της προς τους εργαζόμενους, τους κατοίκους του νομού, η ΝΕ Ροδόπης τονίζει, ανάμεσα στα άλλα:

Ογδόντα χρόνια μετά (την ίδρυση του ΚΚΕ), αντίθετα με όλες τις ψευδοπροφητείες, παλιές και νέες, για τη διάλυση και το θάνατό του, το ΚΚΕ παραμένει όρθιο, ζωντανό και μαχητικό, ακλόνητο στην πίστη για σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική ως ιστορική αναγκαιότητα, αλλά και δυνατότητα.

Λήγει η προθεσμία για τα εκλογικά βιβλιάρια

Μέχρι τις 31 του Μάρτη είναι η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση εκλογικού βιβλιαρίου. Δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι μέχρι και την 31 - 12 - 98 συμπληρώνουν τα 18 τους χρόνια, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μέχρι και τις 31/12/1980.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στο δήμο ή στην κοινότητα που είναι γραμμένοι, είναι: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας, βεβαίωση αστυνομικού τμήματος για τη διεύθυνση κατοικίας και την ενορία που υπάγεται, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ