ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Μάρτη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Το φάντασμά του τρόμος για τον παγκόσμιο καπιταλισμό

Ποιος θα το 'λεγε πως οι κεφαλαιοκράτες όλου του κόσμου, 150 χρόνια μετά τη δημοσίευση του Μανιφέστου για τους απανταχού κομμουνιστές και προλετάριους, που, στο όνομά τους έγραψαν ο Μαρξ και ο Ενγκελς, θα συνέτασσαν το δικό τους Μανιφέστο, εν έτει 1998!

Το 1848, στην περίοδο του "άγριου καπιταλισμού", όπως τον αναφέρει πια η ιστορία, οι απόκληροι της ζωής βρίσκονταν προ του κινδύνου να εξανδραποδιστούν με την απάνθρωπη εκμετάλλευσή τους από τους εκπροσώπους του Μολώχ. Και αισθάνθηκαν την ανάγκη, μπροστά στο δίλημμα να ζήσουν ή να πεθάνουν, να συσπειρωθούν και από κοινού να αντιμετωπίσουν το θανάσιμο κίνδυνο. Και μόνο που το σκέφτηκαν και είδαν το φως της ελπίδας να φέγγει στο "Κομμουνιστικό Μανιφέστο", προκάλεσαν τον τρόμο στους εκμεταλλευτές τους, που, στο κορύφωμα του αντικομμουνιστικού σεληνιασμού τους, αντίκρισαν το "Φάντασμα του Κομμουνισμού" πάνω απ' την Ευρώπη.

Θα 'λεγε κανείς πως τη σήμερον ημέραν ο παγκόσμιος καπιταλισμός, ύστερα απ' την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στην ήπειρό μας, κάθε άλλο παρά κίνδυνο αισθάνεται για τον μπεζαχτά του. Αντίθετα, έχει την αίσθηση ότι πλέει σε πελάγη ευτυχίας και αναπέμπει ύμνους στην παγκοσμιοποίηση της κυριαρχίας του. Υμνους, που τους συνθέτουν, όχι οι "γεννήτορες" του κεφαλαίου, αλλά οι υπηρέτες - διαχειριστές του, όπως ο κατ' ευφημισμόν δικός μας πρωθυπουργός, που, παρά την αμετροεπή ρήση του "θα κυβερνήσω όπως θέλω εγώ", δεν παύει, μέρα - νύχτα, να διδάσκει τους πανέλληνες πως οφείλουν να υπηρετούν τ' αφεντικά του στις Βρυξέλλες, στη Βόννη και στις ΗΠΑ, όπως κάνει ο ίδιος.

Λίγες μόνο παράγραφοι από το "Μανιφέστο του παγκόσμιου καπιταλισμού", που διατυπώθηκε, κατά την "LE MONDE DIPLOMATIK" του Παρισιού στην "Πολυμερή Συμφωνία για τις Επενδύσεις" (ΠΣΕ) αποκαλύπτουν το νέο ολοκληρωτικό έγκλημα, που τεκταίνεται στα άδυτα του διεθνούς κεφαλαίου. Συμφωνία, που, όπως σημειώνει η συνεργάτριά της LORI WALLACH, διατυπώνει με ακρίβεια τα δικαιώματα του πιο ισχυρού - των διεθνικών εταιριών - και τις δρακόντειες υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους λαούς. Γνωρίζοντας, προφανώς, τον έξαλλα αντικοινωνικό χαρακτήρα του νέου ανοσιουργήματός τους, οι διαπραγματευτές της συμφωνίας κρατούν μυστικό το κείμενό της και, μάλιστα, στους κόλπους του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)!

"Φανταστείτε - συνεχίζει η Γαλλίδα αρθρογράφος - μια εμπορική συνθήκη, που εξουσιοδοτεί τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους επενδυτές να οδηγούν κατ' ευθείαν στα δικαστήρια τις κυβερνήσεις για να αποζημιωθούν, έναντι οποιασδήποτε πολιτικής ή δημόσιας πράξης, που θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών τους" (!!).

Η εφημερίδα παρατηρεί: "Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η ΠΣΕ βρίσκεται στη διαδικασία διαπραγματεύσεων από το 1995 στους κόλπους του ΟΟΣΑ. Οι Αμερικανοί επίσημοι αρνήθηκαν την ύπαρξη του κειμένου ως την ημέρα που ένα αντίγραφό του έπεσε στα χέρια ενός διεθνούς κινήματος πολιτών και τώρα βρίσκεται και στο Ιντερνέτ. Επιπλέον, τα κράτη, όπως επισημαίνεται, που θα προσχωρούν στην "Πολυμερή Συμφωνία για τις Επενδύσεις", δεσμεύονται αμετάκλητα για είκοσι χρόνια!".

Και η αποκάλυψη του φανταστικά προκλητικού αυτού κειμένου συνεχίζει: "Οι κανόνες που σχετίζονται με απαλλοτρίωση και αποζημίωση" είναι οι πλέον επικίνδυνες διατάξεις της ΠΣΕ. Δίνουν σε κάθε επιχείρηση ή ξένο επενδυτή το δικαίωμα να αμφισβητεί περίπου οποιαδήποτε πολιτική ή κυβερνητική πράξη, από τα φορολογικά μέτρα ως τις διατάξεις για το περιβάλλον, από την εργατική νομοθεσία μέχρι τους κανόνες προστασίας του καταναλωτή, ως δυνητική απειλή για τα κέρδη τους! Ετσι, συνεχίζει, ενώ τα κράτη κάνουν παντού περικοπές στα κοινωνικά προγράμματα, καλούνται να αποδεχτούν ένα παγκόσμιο πρόγραμμα βοήθειας προς τις διεθνείς επιχειρήσεις!!

Αλλά το θράσος του διεθνούς κεφαλαίου δεν έχει όρια. Το κατάπτυστο κείμενο προχωρεί και στο χώρο των κοινωνικών ελευθεριών, τις οποίες καλεί τις κατά χώρες κυβερνήσεις να περιορίσουν και να εγγυηθούν τις ξένες επενδύσεις, έναντι κάθε αναταραχής που θα μπορούσε να μειώσει την αποδοτικότητά τους, όπως κινήματα διαμαρτυρίας, μποϊκοτάζ ή απεργίες!!

Αντίθετα, η "Πολυμερής Συμφωνία για τις Επενδύσεις" δεν προβλέπει ούτε υποχρεώσεις ούτε ευθύνες για τους επενδυτές! Ετσι, νόμοι, φαινομενικά ουδέτεροι, θα πρέπει να καταργούνται, αν κάποιος μπορέσει να αποδείξει ότι συνεπάγονται διακρίσεις, έστω και μη σκόπιμες, σε βάρος του ξένου κεφαλαίου.

Διατάξεις που καθορίζουν όρια στην ανάπτυξη των εξορυκτικών βιομηχανιών, όπως των υλοτομείων και ορυχείων, θα μπορούν να καταγγέλλονται εν ονόματι διακρίσεων προς τους ξένους επενδυτές, που επιδιώκουν να έχουν πρόσβαση σ' αυτούς τους πόρους, σε σχέση με τους ντόπιους επενδυτές, οι οποίοι έχουν ήδη εγκατασταθεί εκεί...

Η ληστρική, όμως, βουλιμία της ΠΣΕ δε σταματά εδώ. Σύμφωνα με το υπερεγκληματικό Μανιφέστο της, "θα μπορούσαν ακόμη να προσβληθούν συνηθισμένες πολιτικές παροχής βοήθειας σε μικρές επιχειρήσεις ή προτιμησιακής μεταχείρισης προς όφελος ορισμένων κατηγοριών επενδύσεων, όπως τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενίσχυση περιφερειών με καθυστερημένη ανάπτυξη. Ιδιος κίνδυνος υπάρχει για τα προγράμματα αναδιανομής της γης σε αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες". (Στην Ελλάδα, όπως ξέρουμε, ο κίνδυνος αυτός ήδη μετατράπηκε σε πραγματικότητα, με το ξερίζωμα των μικρομεσαίων αγροτών).

Η "Πολυμερής Συμφωνία για τις Επενδύσεις" περιέχει ακόμη διατάξεις που απαγορεύουν στα κράτη να παρεμβαίνουν μελλοντικά στους τομείς που καλύπτει η ίδια, με την υποχρέωση να καταργούν συστηματικά όλους τους ασύμβατους νόμους. Και η αρθρογράφος LORI WALLACH, ύστερα και από πολλές άλλες τρελές διατάξεις της ΠΣΕ που αναφέρει, καταλήγει:

"Ηδη, κάθε κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να απαντήσει στο δημόσιο αίτημα για λύσεις στα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, καλείται να δράσει σε ένα διεθνές πλαίσιο νομισματικής αστάθειας, κερδοσκοπίας, μαζικής και άναρχης κίνησης των κεφαλαίων, καθώς και επενδύσεων χωρίς σύνορα. Είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να διαρκέσει. Η επιδείνωσή της συμφέρει μονάχα σε μια μικρή μειοψηφία".

Αμφισβητήσιμο, όμως, είναι, κατά τη γνώμη μας, το συμπέρασμά της: "Ωστόσο, η ΠΣΕ, ως πολιτικός δράκουλας, δεν μπορεί να ζήσει στο φως". Δεν αρκεί η θύελλα, που, όπως αναφέρει, ξεσηκώθηκε στον Καναδά, όταν η ύπαρξη της συμφωνίας αποκαλύφθηκε. Θύελλα σε ποιους κύκλους; Εδώ πρόκειται για θανάσιμο κίνδυνο για τη συντριπτική πλειοψηφία του κάθε λαού, που, αν δεν τον συνειδητοποιήσει και δεν αντιδράσει αποφασιστικά, θα ζήσει καθεστώς δουλείας της π.Χ. εποχής. Αλλωστε, ποιος δεν ξέρει ότι πολλές από τις διατάξεις της ΠΣΕ εφαρμόζονται, ήδη, στην πρακτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

Το ζήτημα είναι ότι τα επιτελεία του παγκόσμιου καπιταλισμού σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το γρηγορότερο την κατάσταση σύγχυσης, που εξακολουθεί να παρατείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα στις εργαζόμενες μάζες. Γιατί με το οξυμένο ταξικό ένστικτο και αισθητήριό τους βλέπουν ότι πού και πού αρχίζει η ανάκαμψη και η αγωνιστική κίνηση των προλετάριων και των άλλων εργαζομένων, που προοιωνίζεται ασύμφορες εξελίξεις για τις επενδύσεις και τους επενδυτές - σκυλόψαρα του διεθνούς κεφαλαίου.

Και είναι η μόνη ελπίδα, που διαγράφει τη δυνατότητα να ματαιωθούν οι προθέσεις τους, με την προϋπόθεση ότι επικεφαλής του υπέρ της τύχης της ανθρωπότητας αγώνα θα τεθούν οι πιο ριζοσπαστικές κοινωνικές δυνάμεις και κυρίως τα συνεπή μαρξιστικά κομμουνιστικά κόμματα.

Παρίσης ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ


Ψυχραιμία παιδιά

Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Δε λυπάμαι τους Αλβανούς, που τους έχουν βάλει στο σημάδι όλες οι μαύρες καραμπίνες της επικράτειας. Ετσι κι αλλιώς, αυτούς προγραμμένους τους έχουν όλα τα μαύρα κοράκια και όλα τα μαύρα χαλκεία, τόσο της χώρας μας, όσο και της υπόλοιπης - πολιτισμένης, παρακαλώ - ανθρωπότητας. Σκέφτομαι, όμως, με απελπισία, τους άλλους, όλους αυτούς, που θα πέσουν από τα μπαλκόνια τους, από τη ρατσιστική υστερία που καλλιεργείται. Αυτούς, που έχουν, ήδη, σκαρφαλώσει το κάγκελο και ετοιμάζονται να πηδήξουν στο χάος. Αυτούς, που ο φόβος θα τους κάνει νευρόσπαστα. Καρικατούρες ανθρώπων. Αυτούς, που θα σφαλίζουν τις πόρτες και θα κλείνουν τα φώτα. Αυτούς, που θα ζουν υπό κατοχή!

"Ερχονται οι Αλβανοί, πηδήξτε"! Μπαμ και κάτω. Στο πεζοδρόμιο με σπασμένα κεφάλια. Μπαμ και κάτω. Στη θάλασσα να σωθούνε. Θυμάστε εκείνο το περίφημο "έρχονται οι Ρώσοι", που έκανε τον μέσο Αμερικάνο να τρέχει; Τέτοια και χειρότερα θα πάθει ο μικροαστισμός μας. Θα γαντζωθεί πάνω στην περιουσία του και δε θα τον ξεκολλάει παρά πεθαμένο. Θα σκάβει τους τοίχους να φτιάξει κρυψώνες να βάλει μέσα τα "μπιζού" του. Θα μαζέψει όλα τα χρυσαφικά και τα ασημικά από το τραπέζι. Δε θα ανοίγει τα παράθυρα. Θα συναλλάσσεται με σημειώματα κάτω από την πόρτα. Θα φτιάξει μια ζωή να τη σιχαίνεσαι!

"Ερχονται οι Αλβανοί", βαράτε! Χιλιάδες "φιλήσυχοι" πολίτες, αρματωμένοι με τσάπες, κασμάδες, τσεκούρια, πολυβόλα... θα οχυρώνονται στις γωνίες. "Ερχεται, πάνω του". Και θα ξεχύνονται εκατοντάδες "αγανακτισμένοι" πολίτες, πάνω στον Αλβανό, που θα κατεβαίνει και θα τον σακατεύουν. Οπως ακριβώς κάνουν τα άγρια θηρία και ακόμα χειρότερα. Θα του βγάζουν τα μάτια, θα του πετάνε έξω τ' άντερα. Πρέπει να βεβαιωθούνε πως "ένας Αλβανός λιγότερος, ένας κίνδυνος λιγότερος".

"Ερχονται οι Αλβανοί", βάλτε τους να βάψουν τα σπίτια σας - με φθηνά μεροκάματα - και, όταν τελειώσουν, ρίχτε τους μια πισώπλατη μαχαιριά. Την ώρα που θα πλένουν τα χέρια τους, αρπάξτε ένα μαχαίρι και κόψτε τους το λαιμό. Φωνάχτε την αστυνομία και πέστε: "Μας ρίχτηκαν, κύριε αστυνόμε"! Ετσι δεν έκαναν στον αμερικάνικο Νότο με τους μαύρους; Μαστιγώστε τους! Βάλτε ειδικά λεωφορεία για την κυκλοφορία τους. Ειδικά μαγαζιά να ψωνίζουν. Ειδικά φέρετρα για το πτώμα τους. Κρατήστε τους έξω από τα νεκροταφεία. Στη χωματερή!

"Ερχονται οι Αλβανοί", χαράχτε τους ένα - βαθύ - σημάδι στο κούτελο να τους ξεχωρίζουμε! Δέστε τους τα ποδάρια με αλυσίδες, για να μην μπορούνε να τρέχουνε. Βάλτε τους στον τοίχο και μάθετε πάνω τους - και σεις και τα παιδιά σας - σκοποβολή. Ο Αλβανός, σας βεβαιώνω, είναι ο καλύτερος στόχος. Θα μείνει ακίνητος, γιατί έχει πια, βαρεθεί τη ζωή του. Δε θα κάνει καμία κίνηση να αποφύγει τη σφαίρα. Θα σας κάνει καταπληκτικό δολοφόνο, σας βεβαιώνω! Είναι πεινασμένος, βρε αγύρτες, δεν τον βλέπετε; Πού να βρει κουράγιο να σας επιτεθεί; "Βαράτε", σας φωνάζει, δεν τον ακούτε;

Τον τρομοκράτη δεν ψάχνετε, κύριοι; Ο Αλβανός είναι! Δεν τον βλέπετε, που στήνεται στις πλατείες με το μυστρί στο χέρι; Εξω από τα χρωματοπωλεία με τις βούρτσες; Στη λαχαναγορά με τον ώμο του έτοιμο; Στα χωράφια με την τσάπα του; Παραλλαγή κάνουν όλοι ετούτοι, ρε, ξυπνήστε. Ολοι τους είναι μέλη της οργανωμένης μαφίας. Παρακλάδι της "Κόζα Νόστρα" είναι όλα αυτά τα καθάρματα. Δεν τους είδατε πώς πιανότανε από τα κατάρτια στα πλοία; Πώς παλεύανε με τα κύματα να περάσουν στην Ιταλία; Μαφιόζοι είναι, σας λέω. Οπλοφορούνε όλοι. Τα εργαλεία τα έχουν για ντεκόρ. Στην πραγματικότητα, με αυτά θα σας σφάξουν. Φυλαχτείτε, "έρχονται οι Αλβανοί". Και αν χρειαστεί, πηδήχτε από το μπαλκόνι σας. Φτάνει να μην πέσετε στα χέρια τους!

Και την ώρα, κακόμοιροι, που θα φυλάτε τον Αλβανό από την πόρτα, θα σας μπαίνει - ο "πραγματικός" Αλβανός - από το παράθυρο. Ο "πραγματικός" Αλβανός.., αυτός ο αδίστακτος δολοφόνος της πολυεθνικής μαφίας. Αυτός, που σας κάνει τις υποτιμήσεις, που σας ανεβάζει τα τρόφιμα, το ρουχισμό. Που σας χώνει στις ατέλειωτες και αδιέξοδες στοές της ανεργίας. Αυτός, που σας καλλιεργεί τις υστερίες, για να σας τραβάει στα σκοτάδια. Εκεί, που σας κόβει το λαιμό χωρίς να τον δουν. Εκεί, που από το φόβο σας παραδίδεστε!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ