ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Μάρτη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Προσφορά

λ9

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΟΥΜΑΣ.Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια που δε σου μιλήσαμε, δε σε φιλήσαμε, δεν ακούσαμε τη γλυκιά φωνή σου, Παιδί μας χάθηκες στα 26 σου χρόνια. Δε χάρηκες τη ζωή σου. Ησουν το καμάρι μας και θα είσαι για πάντα στη σκέψη μας. Θα σε θυμούμαστε, που πάντα έτρεχες για το κόμμα σου, το ΚΚΕ.

Στη μνήμη σου προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Οι γονείς σου Χρυσ. και Γιάννης Γκούμας, Αλεξανδρούπολη

***

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Σήμερα, Κυριακή 29 Μάρτη, στις 11.00 π.μ. στο Νεκροταφείο Παιανίας γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του

ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΑΤΣΗ

Γεννήθηκε το 1945 στο χωριό Πέτρα Αρτας. Μεγάλωσε σε πολύ δύσκολες συνθήκες, χωρίς να γνωρίσει ποτέ τον πατέρα του, ο οποίος ζούσε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Το 1963 τελείωσε το Λύκειο και ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει, χωρίς καμιά οικονομική υποστήριξη. Ηταν αναγκασμένος να εργάζεται, παράλληλα με τις σπουδές του, για να βοηθά τη μητέρα του και τα αδέρφια του.

Αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ και δούλευε ως λογιστής. Συνεπής συνδικαλιστής, εκλέγεται στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Λογιστών, στη θέση του ειδ. γραμματέα. Πρωτοπόρος αγωνιστής και στέλεχος του ΚΚΕ στην Αχτίδα Μεσογείων, αγωνιζόταν αποφασιστικά για τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Αποτελούσε υπόδειγμα για τους νεότερους με τη στάση του στις δύσκολες στιγμές για την ύπαρξη και διατήρηση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ.

Αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρουμε 25.000 δρχ. στη ΝΕ Αττικής, υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να γίνουν πράξη τα ιδανικά του σοσιαλισμού και απευθύνουμε στην οικογένειά του τα εγκάρδια συλλυπητήριά μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας.

Οι σύντροφοί του της ΑΕ Μεσογείων

* * *

Σήμερα, Κυριακή 29 Μάρτη στις 12.00 το μεσημέρι στην εκκλησία του Νεκροταφείου Ανάστασης Πειραιά γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, αδελφού και θείου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΝΔΑΛΑΚΟΥ

τέως Δικηγόρου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

Η σύζυγος Βιργινία, τα αδέρφια του, τα ανίψια του, οι λοιποί συγγενείς

***

Αντί μνημοσύνου

λ18

Πέρασαν 40 ημέρες από το θάνατο της ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ ΠΟΡΦΥΡΙΔΟΥ συζύγου του ΠΕΤΡΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΔΗ,πατριώτη και αγωνιστή που πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, στο Αλβανικό μέτωπο, και στην Εθνική Αντίσταση. Ομως μετά την απελευθέρωση και το κυνηγητό που ακολούθησε ενάντια σε κάθε προοδευτικό και δραστήριο πατριώτη αναγκάστηκε να βγει στο βουνό και να ενταχθεί στο ΔΣΕ, όπου και έδρασε με το ψευδώνυμο "Τίγρης", όπως τον θυμούνται συναγωνιστές του. Σκοτώθηκε στα Πιέρια Ορη το 1949. Στη μνήμη τους ο γιος τους Τάσος Πορφυρίδης προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

ΝΕ ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΚΕ
Εκδήλωση - αφιέρωμα στα 80 χρόνια

Μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση - αφιέρωμα στα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ οργανώνει η ΝΕ Ροδόπης, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο της Νομικής (δίπλα στο Α Γυμνάσιο Κομοτηνής) και ώρα 8 το απόγευμα.

Στην εκδήλωση θα προβληθεί βιντεοταινία και βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες, με σπάνια ντοκουμέντα από την ιστορία της χώρας και του νομού.

Θα παρουσιαστεί "θεατρικό αναλόγιο" βασισμένο στο έργο του Θανάση Βαλτινού "Στοιχεία της δεκαετίας του '60". Θα το παρουσιάσουν οι: Αννα Παπαδοπούλου, Χρύσα Συρίγου, Παναγιώτης Σπορίκης, Γωγώ Φακιρίδου, Δήμος Μπεμπέκης.

Ο ηθοποιός του ΔΗΠΕΘΕ Φιλοποίμην Ανδρεάδης θα αποδώσει το θεατρικό μονόπρακτο του Γ. Σκούρτη: "Υποταγή". Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Δημήτρης Παπασταμάτης, καλλιτεχνικός δ/ντής του ΔΗΠΕΘΕ, ενώ τη φιλολογική επιμέλεια έχει η Κατερίνα Σχοινά - Βαλσάμη, φιλόλογος.

Παίζουν μουσική και τραγουδούν: Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας και οι: Ζαχαρίας Τίλιος, Σοφία Τζεβελεκίδου, Γιάννης Ζερβίδης, Νίκος Καράμπαμπας, Γιάννης Καπζάλας, Χάρης Κυρατζόγλου, Χάρης Τίλιος.

Εκδηλώσεις των ΠΚΣ

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

Στην Αθήνα
  • Στη Φιλοσοφική,αύριο Δευτέρα στις 12 μ., αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
  • Στη Νομική,αύριο με θέμα "Επαγγελματική προοπτική, σχέση πτυχίου - επαγγέλματος και πρόγραμμα σπουδών".
  • Στην Ιατρική,τη Δευτέρα, στη 1 μ.μ., με θέμα "Επαγγελματική προοπτική και συνθήκες εργασίας". Ομιλητής θα είναι ο Χ. Ζαχαρόγιαννης, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Στη Θεσσαλονίκη

Στη Σχολή Θετικών Επιστημών, αύριο Δευτέρα, στις 12 μ., με θέμα "Προγράμματα Σπουδών Επιλογής και επαγγελματική προοπτική", με εισηγητές τον κοσμήτορα της Σχολής κ. Παπαδόπουλο και τους καθηγητές κ. κ. Αναστόπουλο, Σκούρα, και τον λέκτορα κ. Κυπριανίδη.

Στην Κομοτηνή

Στο ΤΕΦΑΑ, την Τρίτη, στις 1.30 μ.μ., με θέμα την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΦΑΑ. Θα μιλήσει ο καθηγητής φυσικής αγωγής και μέλος του ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Γιάννης Νοτάκης. Η εκδήλωση θα κλείσει με την προβολή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη "Η φανέλα με το 9".

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Γενικές Απολογιστικές Συνελεύσεις πραγματοποιούν τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και άλλες Οργανώσεις:

  • ΚΟΚΚΙΝΙΑΣσήμερα στις 10 π.μ.,στην αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων (28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας). Καλούνται όλα τα μέλη να παρευρεθούν.
  • ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣσήμερα 10.00 π.μ. στην αίθουσα του Δημαρχείου Αργυρούπολης.
  • ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥσήμερα στις 10.00 π.μ.,στο Παλαιό Δημαρχείο. Καλούνται όλα τα μέλη να πάρουν μέρος.
  • ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣσήμερα στις 10.30 π.μ. στο Α ΚΑΠΗ της περιοχής.
  • ΔΑΦΝΗΣσήμερα στις 10.00 π.μ.,στα γραφεία του Παρ/τος (Ελ. Βενιζέλου 25).
  • ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣσήμερα στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Βρυούλων 14).
  • ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣσήμερα στις 10.30 π.μ.,στο Θεατρικό Εργαστήρι (δίπλα στο Δημαρχείο). Καλούνται τα μέλη να παραβρεθούν.
  • ΒΥΡΩΝΑσήμερα στις 10 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα (Ν. Ελβετίας 34). Να μη λείψει κανείς.
  • ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥσήμερα στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του παρ/τος (Γρ. Μουρίκη 1).
  • ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥσήμερα στις 10.00 π.μ.,στα γραφεία του Παρ/τος (Χρυσογέλου 4).
  • ΛΑΜΙΑΣσήμερα στις 10 π.μ.,στα γραφεία του Παρ/τος (Καποδιστρίου 5, 4ος όροφος).
Αλλαξε η ώρα

Για όσους τυχόν το ξέχασαν, από τα ξημερώματα σήμερα ισχύει η καλοκαιρινή ώρα. Τα ρολόγια πρέπει να έχουν μπει ήδη μία ώρα μπροστά και οι δείκτες από τις 3.00 σήμερα τα ξημερώματα πρέπει να δείχνουν 4.00. Η θερινή ώρα ισχύει μέχρι τις 25 Οκτώβρη.

Πασχαλιάτικη εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ), πραγματοποιεί πασχαλιάτικη, 5ήμερη εκδρομή (17-21.4.98) στην Ανατολική Μακεδονία, στις περιοχές: Καβάλα, Δράμα, Αρχαίους Φιλίππους, Θάσο, Ξάνθη, Κομοτηνή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. (Τηλέφωνο για πληροφορίες: 8810.046, από τις 9 π.μ. έως 7 το βράδυ).

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης του Κόμματος για την ενημέρωση των εργαζομένων για τα επίκαιρα και γενικότερα προβλήματα και τις θέσεις του ΚΚΕ, Κομματικές Οργανώσεις διοργανώνουν στις επόμενες μέρες τις παρακάτω εκδηλώσεις - συγκεντρώσεις - συνεστιάσεις:

  • Η ΝΕ Γερμανίας του ΚΚΕ οργανώνει σήμερα Κυριακή στις 10 το πρωί, στο Οφεμπαχ Φρανκφούρτης συγκέντρωση στις 10 το πρωί για να τιμήσει την επέτειο των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.
  • Τις προσεχείς μέρες θα πραγματοποιηθούν, ακόμα, οι παρακάτω συγκεντρώσεις μελών και φίλων του ΚΚΕ, όπου θα μιλήσουν στελέχη του Κόμματος:

- Στην Καλαμάτα την Τετάρτη 1.4.98 και ώρα 6.00 μμ στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας.

- Στη Στούπα της Μάνης το Σάββατο 4.4.98 και ώρα 6.00 μμ.

- Στ' Αρφαρά το Σάββατο 4.4.98 και ώρα 6.00 μμ.

  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Δήμου Ζωγράφου του ΚΚΕ οργανώνουν την ερχόμενη Τετάρτη 1η Απρίλη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου στις 7.00 το απόγευμα εκδήλωση - συζήτηση για την υποτίμηση της δραχμής και τα μέτρα της κυβέρνησης.
  • Η Κομματική Οργάνωση Χίου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση την Τετάρτη, 1η Απρίλη, στις 7.00 μμ, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, με θέμα: "Οι πολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και την οικονομία και οι θέσεις του ΚΚΕ", με ομιλητή το Μήτσο Κωστόπουλο,βουλευτή του ΚΚΕ.

Αφιερωμένη στις γυναίκες και τα μικρά παιδιά, που έζησαν στο κολαστήριο της "ανάνηψης", είναι η εκπομπή του "902 Αριστερά στα FM" "Μακρόνησος, μια σελίδα της 80χρονης ιστορίας του ΚΚΕ",σήμερα Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.

"Αυλαία" για τον Μίμη Τραϊφόρο

Για τον άνθρωπο, που βίωσε ως πρωταγωνιστής, με δάκρυ και γέλιο, σάτιρα και φωνή κουράγιου, τα δύσκολα χρόνια αυτού του πληγωμένου τόπου, για τον "απόβλητο" του νέου κοινωνικού ιστού, για τον αγνοημένο στιχουργό, συγγραφέα και σκηνοθέτη Μίμη Τραϊφόρο,η "αυλαία" έπεσε χτες τα ξημερώματα στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

"Θέλω να τελειώνει η ζωή" - είχε πει πριν δύο χρόνια, όταν ζούσε παραγκωνισμένος και ξεχασμένος σε κάποιον οίκο ευγηρίας - "γιατί βαρέθηκα να εκλιπαρώ την ελεημοσύνη". Και τελείωσε η ζωή του καλλιτέχνη, που ιστόρησε τα πάθη του ξεσηκωμού, του βάρδου των λόγων της νίκης, του δημιουργού του τραγουδιού "Παιδιά της Ελλάδος παιδιά" και του "Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του",αλλά και των "Αθήνα και πάλι αθήνα", "Ταμπακέρα", "Χαστούκι".Η ζωή του άρχισε από τη Γούβα του Πειραιά το 1912. Παντρεύτηκε τη Σοφία Βέμπο,την οποία λάτρεψε.

Απεργία στα νοσοκομεία

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία, μεθαύριο, και δύο πορείες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα κάνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Την Τρίτη τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας θα εξυπηρετούν μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και πεντάωρη στάση εργασίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στις 11 π.μ. οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Μαβίλη και θα κάνουν πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα και θα κάνουν πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Δεν άντεξε άλλο

Εναν ακόμα συνάδελφό τους θρηνούν οι εργατοτεχνίτες της ΔΕΗ. Ο Γ. Γκοσδής,εναερίτης στο πρακτορείο της ΔΕΗ στα Μέγαρα, 38 χρονών και πατέρας δύο παιδιών, άφησε την τελευταία του πνοή στις 9 περίπου το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Η εντατικοποίηση της δουλιάς, εξαιτίας των μεγάλων βλαβών που προκάλεσε στο δίκτυο, η κακοκαιρία και το τσουχτερό κρύο στάθηκαν μοιραία για τον άτυχο εργάτη, ο οποίος υπέστη οξύ έμφραγμα. Στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε διαπιστώθηκε απλά ο θάνατός του.

Τύχη - βουνό

Τύχη - βουνό είχε ο αρχιφύλακας του Αστυνομικού Τμήματος Πετραλώνων Χρήστος Πετρόπουλος.Χτες τα ξημερώματα επιχείρησε να ελέγξει δυο υπόπτους που κινούνταν στην οδό Μυλλιέρου και Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά πριν καλά καλά συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που διέτρεχε, δέχτηκε πυροβολισμούς. Ηταν όμως τυχερός, αφού μια σφαίρα που τον πέτυχε στο ύψος της κοιλιακής χώρας, του τρύπησε το χιτώνιο και σφηνώθηκε στο πορτοφόλι του. Ο αστυφύλακας Ζαχαρίας Μανδράκης, που οδηγούσε το περιπολικό, ζήτησε ενισχύσεις και μετά από λίγο οι δράστες, που έσπευσαν να εξαφανιστούν τρέχοντας, εντοπίστηκαν σε μια οικοδομή - κατάλυμα αλλοδαπών. Εκτός από τους δράστες, που αποδείχτηκε ότι ήταν Ρουμάνοι, συνελήφθησαν και τέσσερις Κούρδοι λαθρομετανάστες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ