ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Μάρτη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Εκπαιδευτικοί από την επαρχία

Αξιότιμη κυρία Παπαρήγα

Σας παρακαλούμε πολύ, εσάς που πάντα και προς κάθε κατεύθυνση λέτε την αλήθεια και αγωνίζεστε γι' αυτήν και για τα προβλήματα του λαού γενικά και περισσότερο των νέων.

Σας παρακαλούμε, δείτε με ενδιαφέρον τούτη την επιστολή μας. Είμαστε νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές, που εργαζόμαστε σαν αναπληρωτές και που στο σύνολό μας, όπως όλοι σχεδόν οι εκπαιδευτικοί, προερχόμαστε από την ύπαιθρο και οι οποίοι εργαζόμαστε εδώ και 3 - 4 - 5 έως 10 χρόνια σαν αναπληρωτές, βιώνοντας σε όλες τις δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας, κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, διδάσκοντας και διαπλάθοντας τις αγνές ψυχές των μικρών και μεγάλων μαθητών μας.

Και τώρα έρχεται ο κύριος Αρσένης, με το Νόμο 2525/97 που είναι ανάλγητος, άπονος, άστοργος, και μας πετάει στο δρόμο χωρίς λύπηση!!!

Εμάς, τα παιδιά μας, τους γονείς μας - γιατί σαν παιδιά της υπαίθρου που είμαστε - από μας περιμένουν και αυτοί!

Υστερα από 3, 4, 5 και 10 χρόνια που εργαζόμαστε και περιμένοντας στη σειρά της επετηρίδας 10 χρόνια, φτάσαμε στο κατώφλι του διορισμού και τώρα μας υποχρεώνει να διαγωνιστούμε και μάλιστα πολλοί από εμάς, έχουμε οικογένειες - οι πιο πολλοί - με παιδιά από 1 έως 4 και πολλών από εμάς έχουν τελειώσει Παιδαγωγικές Σχολές και τώρα ο κ. Αρσένης, μας βάζει να διαγωνιστούμε μαζί με τα παιδιά μας, για την ίδια θέση!

Προς τούτο, σας παρακαλούμε θερμά, κάνετε την παρέμβασή σας για κάποια τροποποίηση - με μια απλή φράση - στο Νόμο 2525/97, για να σωθεί η αξιοπρέπειά μας και το κύρος όλων!

"Να εξαιρεθούν του διαγωνισμού οι εργαζόμενοι σαν αναπληρωτές και νομοθετικά να απορροφηθούν μέσα στη 4ετία διοριζόμενοι".

Με ιδιαίτερη τιμή και ευχαριστίες

Ολοι οι αναπληρωτές της Ελλάδας

Η πείρα της ΟΚΝΕ οδηγός για την ΚΝΕ

Το άρθρο του "Ριζοσπάστη", στις 20 Ιούλη 1997, για το Διεθνές Κομμουνιστικό Συνέδριο (ΔΚΣ), που έγινε το 1935, έφερε στη μνήμη μου τη φωτογραφία που σας στέλνω.

Οι αποφάσεις του ΔΚΣ, εμπνευσμένες από το μαρξισμό - λενινισμό, διέβλεπαν την άνοδο του φασισμού και προσδιόριζαν τα καθήκοντα των λαών για να αντιμετωπίσουν την απειλή κατά της ανθρωπότητας.

Οι αποφάσεις αυτές έγιναν δεκτές από τους λαούς, χάρις στη συντονισμένη δράση των ΚΚ.

Η φωτογραφία που σας στέλνω είναι από παράνομη (ημιπαράνομη) συγκέντρωση μελών της ΟΚΝΕ, την Κόκκινη Πρωτομαγιά του 1935, μαθητών του γυμνασίου Θήβας.

Συγκεντρωθήκαμε εκτός της πόλης των Θηβών μακριά από τα όμματα της Αστυνομίας, στην τοποθεσία "Αγια Τριάδα". Τα ονόματα των ΟΚΝιτών από αριστερά προς τα δεξιά είναι: 1. Ευάγγελος Καραμαγκιώλης, 2. Θ. Κόρδατζης, 3. Ανδριανός, 4. Νίκος Κόρδατζης. 5...6. Ν. Παπανικολάου. 7. Τζώρτζης, 8. Κοντός, 9. Κ. Βυλλιώτης, 10...11. Σωτήρης Βούλγαρης, 12 Γεώργιος Φαρμακάς, 13. Νίκος Αδάμ, 14. Ευαγγελία Μπλάζεβικ. 15. Νικολιδάκης, 16...

Από αυτούς γνωρίζω ότι έξι ζουν ακόμη. Ενας επιζών είναι ο Γεώργιος Φαρμακάς (Καλαβρύτων 11 Αγ. Παρασκευή, τηλ.: 63.99.492.). Προ μηνός έτυχε τιμητικής διάκρισης από το Παράρτημα Αγ. Παρασκευής της ΠΕΑΕΑ. Είμαστε ενταγμένοι στους αγώνες από το 1935 μέχρι σήμερα, μαζί σε διάφορους τομείς.Εκείνοι οι αγώνες εμπνέουν τη νεολαία και στους σημερινούς. Βοηθούν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στην προσπάθεια για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο.

Αφιερώνω αυτό το σημείωμα και τη φωτογραφία στα 80χρονα του ΚΚΕ και στη μνήμη όλων των συντρόφων που έπεσαν στους αγώνες.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

ΝΙΚΟΣ ΑΔΑΜ

Κηφισιά

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Υποτίμηση της δραχμής

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,Νίκαια. Η κυβέρνηση δολοφόνησε τη δραχμή και μαζί μ' αυτήν, για άλλη μια φορά, την Ελλάδα!

Μας λέγανε: "Η δραχμή είναι σκληρή και θα παραμείνει τέτοια", ενώ την ίδια ώρα διαπραγματεύονταν την υποτίμησή της! Κραυγαλέο ψέμα! Και ενώ υπερηφανεύονται ότι πετύχανε, σίγουρα στη στροφή του δρόμου, θα 'ρθει κι άλλη υποτίμηση.

Μας είπαν ότι θα εκσυγχρονίσουνε την Ελλάδα! Πως; Με τη δολοφονία των ΔΕΚΟ; Με τη δολοφονία των κρατικών επιχειρήσεων; Με το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των πολυεθνικών και των μονοπωλίων; Η, μήπως, αφήνοντας πάνω από 600.000 εργατοϋπάλληλους άνεργους;

Δολοφόνησαν την εθνική οικονομία και την ίδια στιγμή ανακοινώνουν φόρους 130 δισ.!

Δολοφόνησαν την υγεία του λαού, αφήνοντας τα νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και τους γιατρούς χωρίς επαρκή αμοιβή. Δολοφόνησαν τους μισθούς και τις συντάξεις των χαμηλοαμειβόμενων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Δολοφόνησαν την Αστυνομία, με το να την έχουν μόνο για τη δική τους προστασία και αφήσανε το λαό στο έλεος των μαφιόζων!

Τέλος, δολοφόνησαν τις ίδιες τις υποσχέσεις τους, χωρίς ντροπή, απέναντι στο λαό που τους εμπιστεύτηκε.

Για μια διέξοδο

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΑΜΟΥΡΗΣ,Ιωάννινα. Ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης, μας το δείχνουν τα ίδια τα έργα της ή η ανικανότητά της να περιορίσει σοβαρά προβλήματα. Ιδού ορισμένα από αυτά: Τα ναρκωτικά σκορπίζουν το θάνατο στη νεολαία. Η εγκληματικότητα αυξάνεται επικίνδυνα, από την ανέχεια και την ανεργία. Και μέσα σ' όλα αυτά, ρίχνεται σκόπιμα λήθη στην ιστορία του τόπου και καλλιεργείται ο χαφιεδισμός. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά και η κοινωνία μας καταρρέει. Κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου.

Γι' αυτό, για μια διέξοδο από όλο αυτό το σκοτεινό και δυσάρεστο τοπίο, ανάγκη είναι όλοι οι κομμουνιστές να πρωτοστατήσουμε για να οργανωθεί καλά το Αντιιμπεριαλιστικό, Αντιμονοπωλιακό, Δημοκρατικό Μέτωπο, ώστε η κυβέρνηση του "νέου ΠΑΣΟΚ" και του Κ. Σημίτη, να αποτελέσει οδυνηρό παρελθόν.

Γύρω από μια επιστολή

Προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη απηύθυναν επιστολή - καταγγελία τους στις 29/5/1997, οι ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΝΙΚΙΔΗΣ και ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ,αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση, με το αιτιολογικό από μέρους του υπουργείου ότι η επιστολή τους δεν έφθασε ποτέ στον υπουργό.

Στις 11/8/97 ενημερώνονται από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ότι η εν λόγω καταγγελία τους είχε τελικά παραληφθεί στις 10/6/97 και καταχωρήθηκε. Και οι επιστολογράφοι ρωτούν, τελικά, τι συμβαίνει με τις υπηρεσίες του υπουργείου και ποια εκδοχή ευσταθεί. "Η αλήθεια, κ. υπουργέ, ποια είναι; Ποια υπηρεσία του υπουργείου σας λέει την αλήθεια, αυτή που μας απάντησε ότι χάθηκε ή αυτή που λέει ότι παραλήφθηκε και καταχωρήθηκε; Και πότε θα πάρουμε απάντηση στις καταγγελίες που κάνουμε;".Στο ΚΚΕ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ,Αθήνα. ΚΚΕ, φλογερό Κόμμα του υπέροχου λαού μας. Είμαι στις γραμμές σου από τότε που ήμουν διμοιρίτης στην ΕΠΟΝ και ΕΛΑΣ, από τα 15 μου χρόνια. Θα σε ψηφίζω τιμημένο μου ΚΚΕ, αιώνια.

Εδωσα μάχες σ' ολόκληρη την Ελλάδα κατά των Γερμανών κατακτητών και είμαι περήφανος γι' αυτό. Βοήθησα μ' όλες μου τις δυνάμεις, μαζί με τον υπόλοιπο αγωνιζόμενο λαό, στην απελευθέρωση της πατρίδας μας, κάτω από τη δική σου καθοδήγηση, τιμημένο και γεμάτο θυσίες κόμμα της εργατικής τάξης.

Τεχνολογία του τρόμου!

Συνέχεια γινόμαστε μάρτυρες μιας αφάνταστα "πολιτισμένης" τακτικής επιβολής ειρήνης, απέναντι σε όσους θεωρούν "άτακτους" οι ΗΠΑ. Και είναι τούτες οι απειλές πολέμου τόσο προηγμένες επιστημονικά, που μου προκαλούν τρόμο.

Ενα παγκόσμιο σύστημα δορυφόρων, που περιβάλλει τη γη, "φωτογραφίζει" τον πολεμικό εξοπλισμό του αντιπάλου και την ακριβή του θέση. Στη συνέχεια, συνδέεται On Line (άμεσα) με τα κομπιούτερ των "αοράτων" αεροπλάνων των ΗΠΑ. Οι "έξυπνες" βόμβες κατευθύνονται στο στόχο, ενώ ένα μόνιτορ (συνήθως του CNN) μεταδίδει ζωντανά το "μπαμ" στους εθισμένους τηλεθεατές, τη σιωπηλή πλειοψηφία των άβουλων πολιτισμένων.

Κι είναι τούτη η τεχνολογία του τρόμου ανεπηρέαστη από μέρα ή νύχτα και από καιρικές συνθήκες. Ενώ, συνήθως, δεν ξεχωρίζει ένα στρατόπεδο από ένα σχολείο ή ένα νοσοκομείο. Βλέπεις, δε διαθέτει ηθική...

Η ζωή, σαν μια ταινία, αναμεταδίδεται ζωντανά από ένα παγκόσμιο δίκτυο. Και ο "μεγάλος αδελφός", σε μια σύγχρονη "οργουελική" πραγματικότητα, κατευθύνει τον κένσορα του PC, πάνω στην εντολή DELETE (σβήνω). Το μόνιτορ εστιάζει πάνω σε μια κουκκίδα, που μπορεί να είναι κτίρια, αεροπλάνα, οχήματα ή ανθρώπινες ψυχές. Ο πύραυλος δισεκατομμυρίων δολαρίων εκτοξεύεται και κατευθύνεται στο στόχο, με ακρίβεια. Ακολουθεί μια λάμψη και αρκετές ανθρώπινες ζωές τερματίζονται. Ευτυχώς, προς το παρόν, τα μόνιτορ δεν έχουν ήχο.

Εχω την τάση να ξεχνάω τα συμφέροντά μου, σαν πολίτης μιας δυτικής χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών οργανισμών. Εχω την τάση να θυμάμαι τα παραπονεμένα μάτια ενός παιδιού, που πεθαίνει από ασιτία σε κάποιο νοσοκομείο της Βαγδάτης. Μη γνωρίζοντας τίποτα για πολιτική και απειλές πολέμου. Για τα αυταρχικά καθεστώτα, που οι Δυτικοί μας σύμμαχοι στηρίζουν. Τη χλιδή και τα συμφέροντα του πετρελαίου. Για τη διεθνή "νομιμότητα" που υπερασπίζεται ο ΟΗΕ και την απειλή πολέμου, που αποτρέπει, επιτρέποντας, το ξεκίνημα ενός άλλου.

Εχω την τάση να φαντάζομαι τα χορτασμένα μάτια ενός εκπαιδευμένου Αμερικανού πιλότου, όταν πατάει το κουμπί του θανάτου. Στέλνοντας την "έξυπνη" βόμβα του, σαν προέκταση της νοημοσύνης μας, για να θερίσει ανθρώπινες ψυχές.

Το μόνιτορ καταγράφει μια λάμψη, κι ύστερα τίποτα! Πώς μπορούμε να τα κοιτάμε;

Οποιος σωπαίνει, γίνεται συνένοχος! Οποιος αδιαφορεί, τους βοηθάει!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Αθήνα

Τον αναζητούν

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ του Ιωάννη, από τα Χορτάτα Λευκάδος, χάθηκε το 1943-44 σε ηλικία 17 ετών. Μετά από πολύχρονη αναζήτηση, οι πληροφορίες που συνέλεξε η οικογένειά του είναι συγκεχυμένες. Αλλες αναφέρουν ότι την περίοδο εξαφάνισής του πέρασε από την Ηπειρο και συγκεκριμένα από την Περατία Λευκάδος, την Πρέβεζα, την Αρτα και τα Ιωάννινα, όπου και χάνονται τα ίχνη του. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε καταταγεί στο 10ο Σύνταγμα στον 4ο Λόχο του ΕΛΑΣ με το όνομα ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΓΡΑΨΑΣ του Σωτηρίου και της Μαριώς από την Εξάνθεια Λευκάδος.

Οποιος γνωρίζει κάτι, ας πληροφορήσει το "Ριζοσπάστη" και ας ειδοποιήσει τα αδέλφια του Αριστέα, Κωνσταντίνα και Σπύρο, στα τηλέφωνα: 061-222107 και 223262 ή στη διεύθυνση: Φρουρίου 52, ΤΚ 26331 στην κ. Κων/να Μεσσήνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ