ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ - ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Σε αναζήτηση ενιαίας στάσης...

Αναζητώντας ενιαία στάση για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, μια που όλοι αποδέχονται τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του ΣΥΝ, την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και την ΟΝΕ, συνεδρίασε χτες, για μια ακόμα φορά, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ για να προετοιμάσει τη σύγκληση του λεγόμενου Διαρκούς Συνεδρίου του Κόμματος, που γίνεται την ερχόμενη Παρασκευή μέχρι την Κυριακή, 3 - 5 Απρίλη.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου, έγινε έκκληση και καταβλήθηκε προσπάθεια να επικρατήσει, τελικά, "η λογική της σύνθεσης", ώστε να υπάρξει ενιαία θέση για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα απέναντι στη Συνθήκη του Αμστερνταμ. Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ φέρεται να επιμένει στο "ΠΑΡΟΝ", πιστεύοντας ότι αποτελεί τη μοναδική βάση "σύγκλησης και συμψηφισμού" των διαφορετικών απόψεων, προκειμένου να επικρατήσει η "λογική της σύνθεσης", αντί "της καταγραφής απόψεων" που δημιουργεί, όπως λένε, όχι ευχάριστη εικόνα για την ηγεσία και το ΣΥΝ.

Πάντως, μετά την εισήγηση Κωνσταντόπουλου, στο Διαρκές Συνέδριο εκπρόσωποι των τριών απόψεων θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, πάνω στις οποίες, ουσιαστικά, θα γίνει και η συζήτηση και ψηφοφορία. Εφ' όσον σε πρώτη ψηφοφορία δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία σε κάποια από τις προτάσεις, θα γίνει επαναληπτική ψηφοφορία ανάμεσα στις δύο προτάσεις που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους. Πάντως, όπως προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις, οι αντιπαραθέσεις των πρωτοκλασάτων στελεχών οξύνονται σχετικά, δημιουργώντας, λογικά, την εντύπωση πως δεν υπάρχει έδαφος να συμπέσουν σε κοινή πρόταση για τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΝ απέναντι στη Συνθήκη του Αμστερνταμ. Χαρακτηριστική είναι και η εικόνα που παρουσιάζεται στην προχτεσινή "Κυριακάτικη Αυγή" όπου πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΝ επιδίδονται σε μια ύστατη προσπάθεια υπεράσπισης των επιμέρους απόψεων - πρώτ' απ' όλους ο Λ. Κύρκος, που υπερθεματίζει του "ΝΑΙ" στη Συνθήκη του Αμστερνταμ.

Τέλος, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση, συζήτησε και ενέκρινε το σχεδιασμό για "την επικοινωνιακή πολιτική", που θα ακολουθήσει το κόμμα στο επόμενο διάστημα με στόχευση τις ευρωεκλογές του 1999. Κατά πληροφορίες, η ηγεσία του ΣΥΝ ανησυχεί, καθώς το κόμμα, όπως εμφανίζεται μέσα από δημοσκοπήσεις, όχι μόνον δεν "εισπράττει" από τη δυσαρέσκεια και τις απώλειες των δύο κομμάτων του δικομματισμού, λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής τους, αλλά και αντιμετωπίζει το ζήτημα να χρεωθεί και το ίδιο τη δυσαρέσκεια της αντιλαϊκής αυτής πολιτικής. Κι αυτό γιατί, πλέον, ο ΣΥΝ αποκαλύπτεται σε μεγάλη μερίδα εργαζομένων ως συμμέτοχος και στήριγμα στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Προκειμένου, λοιπόν, να σχηματιστεί η εντύπωση ότι αντιτίθεται στην αντιλαϊκή πολιτική, η ηγεσία του ΣΥΝ το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται να οξύνει φραστικά την αντιπαράθεση σε επιμέρους αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να κρύψει την αντιφατική στάση του, όπως π.χ. με την υποτίμηση της δραχμής, όπου, επίσημα, καταγγέλλει τις αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, αλλά, την ίδια στιγμή, πρωτοκλασάτα στελέχη του, με δημόσιες δηλώσεις, στηρίζουν την υποτίμηση ως σωστό και αναγκαίο μέτρο... Ακόμα, την ίδια στιγμή, η ηγεσία του ΣΥΝ με κεντρικές συζητήσεις με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προωθεί "πακέτο" την "κεντροαριστερή" συνεργασία στους δήμους και τις νομαρχίες - στη βάση διανομής της εξουσίας - στηρίζοντας - και μ' αυτόν τον τρόπο, την κυβερνητική πολιτική...

ΤΖΟΓΟΣ
Λάδι στη φωτιά...

Λάδι στη φωτιά του τζόγου ρίχνει η κυβέρνηση, με τον προσανατολισμό του ΟΠΑΠ στη συνεχή έκδοση νέων τυχερών παιχνιδιών, κατήγγειλε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, σε Ερώτησή του για το θέμα προς τον υφυπουργό Αθλητισμού Α. Φούρα. Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, "από τη μια πλευρά μονόπλευρη λιτότητα, νέες μάζες εργαζομένων οδηγούνται στη φτώχεια και το περιθώριο και από την άλλη εμπορεύονται ελπίδες, υπόσχονται στον άνεργο ότι μπορεί να κοιμηθεί μπατίρης και να ξυπνήσει εκατομμυριούχος".

Από την πλευρά του ο Α. Φούρας εστίασε την απάντηση του στο ότι τα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ είναι χρηματοδότες του ελληνικού αθλητισμού με 80 δισεκατομμύρια ετησίως, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει παράδειγμα πολίτη που οδηγήθηκε στην καταστροφή από τα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ, αποφεύγοντας ουσιαστικά να πάρει θέση στο θέμα της καλλιέργειας της αντίληψης του τζόγου.

ΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Περιοδείες - συγκεντρώσεις

Σήμερα Τρίτη 31.3.98 και ώρα 5.30 το απόγευμα αντιπροσωπεία της ΚΟΠ με επικεφαλής τον γραμματέα της ΚΟΠ, Σήφη Κωτσαντή,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποιεί περιοδεία στην Αγορά (Αμφιάλη) του Κερατσινίου.Θα συζητήσει με τους εργαζόμενους για τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα και την υποτίμηση και τις συνέπειες για τους εργαζόμενους.

Την Πέμπτη 2.4.98 και ώρα 7.00 μμ οργανώνεται συγκέντρωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: "Υποτίμηση της δραχμής και τα συνοδευτικά μέτρα της κυβέρνησης, οι συνέπειες στους εργαζόμενους και οι θέσεις του ΚΚΕ".

Καμπάνια της ΚΝΕ για ναρκωτικά

Το ΚΣ της ΚΝΕ καλεί στην παρουσίαση της καμπάνιας που ξεκινάει, με πρωτοβουλία της Οργάνωσης, για τα ναρκωτικά. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 3 Απρίλη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ