ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Θέμα ωρών το εμπάργκο όπλων κατά του Βελιγραδίου

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Εντατικές προσπάθειες για την ολοκλήρωση πρότασης επιβολής εμπάργκο όπλων στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας κατέβαλαν χτες στην έδρα του ΟΗΕ, στη Ν. Υόρκη, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα για ψήφιση στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ωστόσο, αυτό που δεν ήταν σαφές μέχρι χτες βράδυ ήταν το εάν η παραπάνω πρόταση θα συγκεντρώσει την ομόφωνη υποστήριξη και των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, μιας που την περασμένη βδομάδα (οπότε είχε γίνει γνωστή η πρώτη έκδοση του σχεδίου για την επιβολή εμπάργκο όπλων) είχαν εκφράσει αντιρρήσεις οι διπλωματικές αποστολές Ρωσίας και Κίνας στον ΟΗΕ.

Διπλωματικές πηγές μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους του "Ασοσιέιτεντ Πρες" αποκάλυψαν ότι στο σχέδιο της πρότασης έχουν γίνει "μικροαλλαγές", χωρίς ωστόσο να προβούν σε περισσότερες λεπτομέρειες. Η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν αναμένεται νωρίτερα από απόψε.

Πάντως, οι πληροφορίες για την τελική στάση που θα επίδειξη η ρωσική κυβέρνηση σ' αυτό το σχέδιο πρότασης παραμένουν αντικρουόμενες.

Χτεσινή ανταπόκριση του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου "ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ" από το Βελιγράδι μετέδιδε δηλώσεις του αντιπροέδρου της ρωσικής Δούμας, Αρτούρ Τσιλινγκάροφ, σύμφωνα με τις οποίες "η ρωσική κυβέρνηση ενδεχομένως να ασκήσει βέτο απέναντι στην πρόταση επιβολής κυρώσεων στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, εξαιτίας της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο". Επίσης, ο Ρώσος αναπληρωτής αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Γιούρι Φεντότοφ επέκρινε το σχέδιο απόφασης λέγοντας ότι "είναι άδικο να υποστηρίζει κανείς ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο συνιστά απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια".

Ωστόσο, την ίδια ώρα το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επικαλούμενο πηγές του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, μετέδιδε πως η Μόσχα δε σκοπεύει να ασκήσει βέτο σε σχέδιο απόφασης για την επιβολή εμπάργκο όπλων κατά του Βελιγραδίου. Σύμφωνα με πηγή του ρωσικού υπουργείου "θα ήταν πολύ δύσκολο να συγκρατήσουμε τους εταίρους μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας", αλλά η Μόσχα προσπαθεί να αποτρέψει "τη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων κατά του Βελιγραδίου". Απ' την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει προχτές στο Πεκίνο πως η κινεζική κυβέρνηση δεν επικροτεί το σχέδιο επιβολής εμπάργκο όπλων στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, γιατί μία "τέτοια κίνηση δε θα ήταν αποτελεσματική ούτε θα βοηθούσε στην επίλυση του προβλήματος".

Βουλγαρικές ανησυχίες

Τη δημιουργία πρόσθετων προβλημάτων στην ήδη εύθραυστη οικονομία της Βουλγαρίας φοβάται ότι θα επιφέρει η επιβολή του νέου εμπάργκο κατά του Βελιγραδίου, η κυβέρνηση της Σόφιας. Εκφραστής αυτών των ανησυχιών έγινε χτες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ιβάν Κοστόφ.

Ο Κοστόφ δήλωσε χτες στο πρακτορείο ΒΤΑ πως η Σόφια "έχει δραστηριοποιηθεί για την επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου, γιατί "αυτό που κυρίως την ενδιαφέρει είναι να αποτραπεί ένα νέο εμπάργκο κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας".

"Προσπαθούμε με μία ενεργό στάση να μην επιτρέψουμε να υποστεί η Βουλγαρία νέες απώλειες", είπε συγκεκριμένα ο Κοστόφ στο βουλγαρικό πρακτορείο.

Νέες εστίες έντασης;

Πρέσεβο, Μπουγιάνοβιτς και Μεντβέντγια. Αυτές φαίνεται να είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση τοπικού αλβανικού κόμματος, που μετέδωσε χτες το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ΒΕΤΑ, οι νέες εστίες έντασης στη Νότια Σερβία.

"Η αστυνομία έχει στείλει ενισχύσεις στην περιοχή, πολιτικές προσωπικότητες καλούνται συχνά για ανάκριση και ορισμένοι υφίστανται ακόμα και βασανιστήρια" υποστηρίζεται στην ανακοίνωση του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης,σύμφωνα με την οποία "ανοιχτές πιέσεις ασκούνται σε στελέχη τοπικών αλβανικών κομμάτων".

Το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης εκτιμά ότι σε έναν ενδεχόμενο διάλογο ανάμεσα στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και τις αρχές του Βελιγραδίου θα πρέπει να συμμετάσχουν και αντιπρόσωποι των περιοχών του Πρέσεβο, του Μπουγιάνοβιτς και του Μεντβέντγια.

Την ίδια ώρα στην Πρίστινα, Σέρβοι φοιτητές εγκατέλειπαν το κτίριο στο Πανεπιστήμιο της πόλης που είχαν καταλάβει νωρίτερα χτες, ώστε να γίνει δυνατή η σταδιακή επιστροφή των Αλβανών φοιτητών στο κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα, από το οποίο είχαν αποκλειστεί τα τελευταία επτά χρόνια.

Σύμφωνα με τον Αμπντούλ Ραμάζ, έναν από τους διαπραγματευτές της συμφωνίας για την εκπαίδευση στο Κοσσυφοπέδιο, που υπεγράφη το 1996 από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον Ιμπραϊμ Ρουγκόβα, η επιστροφή των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στο Ινστιτούτο Αλβανολογίας αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την επίλυση των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο.

Το Ινστιτούτο Αλβανολογίας είναι το πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα που θα δεχτεί Αλβανούς σπουδαστές, με βάση τη συμφωνία του Σεπτέμβρη του 1996, η οποία ενεργοποιήθηκε πρόσφατα, μετά την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

  • Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα εμμείνει στη θέση της για μη αλλαγή των συνόρων στη Βαλκανική και ότι δε θα συμμετάσχει στη χρήση βίας ή στην επιβολή εμπάργκο, ζήτησε χτες με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Κολωνίας.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απρακτος έφυγε ο Ρος
  • Στην Ουάσιγκτον επιστρέφει ο Αμερικανός διαμεσολαβητής, εμφανώς δυσαρεστημένος για το νέο αδιέξοδο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία"
  • Απόφαση αποχώρησης από το Ν. Λίβανο αναμένεται να λάβει σήμερα το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αναχώρησε, νωρίς χτες το πρωί, για την Ουάσιγκτον ο Αμερικανός απεσταλμένος Ντένις Ρος, χωρίς να έχει επιτύχει την επίτευξη συμφωνίας, έστω και σε ορισμένα σημεία, ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς στη βάση των νέων αμερικανικών προτάσεων. Το ενδιαφέρον, όμως, της ισραηλινής κοινής γνώμης φαίνεται ότι στρέφεται, τώρα, στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει την απομάκρυνση των ισραηλινών δυνάμεων από το Νότιο Λίβανο μετά από 20 χρόνια κατοχής.

Χωρίς να κάνει δηλώσεις αποχώρησε από το Ισραήλ ο Ντένις Ρος, του οποίου οι συνεργάτες τόνιζαν ότι χωρίς κανένα αποτέλεσμα έληξε και η τελευταία συνάντηση που είχε ο Αμερικανός αξιωματούχος με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ρος δήλωνε ότι "οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μεσολαβούν επ' αόριστον σε μια αδιέξοδη διαδικασία". Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφτηκε, χτες, τον εβραϊκό οικισμό Μάαλε Αντουμίμ της Δυτικής Οχθης, όπου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι "το Ισραήλ δεν πρόκειται να γίνει το κορόιδο της ειρηνευτικής διαδικασίας, να δίνει χωρίς να παίρνει" και εξέφρασε την άποψη πως ο οικισμός, που είναι ο μεγαλύτερος της Δυτικής Οχθης, θα "γίνει μέρος, σύντομα, της μεγάλης Ιερουσαλήμ". Σχολιάζοντας την επίσκεψη Ρος, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εκτίμησε ότι ήταν θετική γιατί οι ΗΠΑ, πλέον, μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις ισραηλινές απόψεις και τόνισε πως ήταν αποδοτική "γιατί ανταλλάχτηκαν προτάσεις".

Εμφανώς προβληματισμένος εμφανίστηκε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος δήλωσε, από το Αμστερνταμ όπου βρίσκεται, ότι "η ειρηνευτική διαδικασία αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα". Την ίδια στιγμή, παλαιστινιακές πηγές υποστήριζαν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δέχτηκε την αμερικανική πρόταση για σύσταση ισραηλινο-παλαιστινιακής επιτροπής εξέτασης της ισραηλινής στρατιωτικής αποχώρησης από τη Δυτική Οχθη, αλλά δε δέχτηκε το ισραηλινό αίτημα να μη συμμετάσχουν οι ΗΠΑ. Στο μεταξύ, νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες ξέσπασαν, χτες, έξω από την πόλη Ναμπλούς, ενώ πολλοί εκτίμησαν ως έκφραση απογοήτευσης του παλαιστινιακού λαού και τη συντριπτική νίκη της "Χαμάς" με 21 έδρες στις φοιτητικές εκλογές έναντι της "Φατάχ", που συγκέντρωσε 17, του Κομμουνιστικού Κόμματος, που συγκέντρωσε 2, και της "Τζιχάντ" που κέρδισε μόνο μία.

Και επίσημα αποχώρηση από το Ν. Λίβανο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στο Ισραήλ η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο συμμετέχουν οι 11 από τους 18 υπουργούς, στην οποία αναμένεται να υιοθετηθεί η απόφαση 425 του ΟΗΕ από το 1978, που προβλέπει μονομερή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το Ν. Λίβανο. Οπως τόνιζε ο υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι, η υιοθέτηση τέτοιας απόφασης σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τη λιβανική κυβέρνηση σε ζητήματα ασφαλείας του Ισραήλ πριν αρχίσει η αποχώρηση, πρόταση που έχει, ήδη, απορρίψει η Βηρυτός. Πολλοί αναλυτές υποστήριζαν ότι η ισραηλινή απόφαση δεν έχει και τόση βαρύτητα πρακτικά, καθώς τόσο ο Λίβανος όσο και η Συρία αρνούνται να προχωρήσουν στην οποιαδήποτε κίνηση, αν δεν υπάρξει ταυτόχρονη ισραηλινή αποχώρηση από τα Υψώματα του Γκολάν και εκτιμούσαν ότι η ισραηλινή κίνηση στοχεύει περισσότερο στο να αποπροσανατολιστεί η ισραηλινή κοινή γνώμη από το αδιέξοδο που ταλανίζει την ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία".

Παρά τις εξελίξεις αυτές, όμως, το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε και πάλι στο Νότιο Λίβανο, όπου νωρίς χτες βράδυ, βόμβα, που είχε τοποθετηθεί στην άκρη ενός δρόμου, εξερράγη προκαλώντας το θάνατο 5 Λιβανέζων πολιτών και τον σοβαρότατο τραυματισμό ενός έκτου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της λιβανικής ασφάλειας αλλά και των ισραηλινών ΜΜΕ, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο χωριό Καουκάμπα, 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Μαριαγιούν που είναι το κέντρο της ισραηλινοκρατούμενης ζώνης και τα θύματα είναι Λιβανέζοι αγρότες. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, την έκρηξη ακολούθησαν σφοδρές ανταλλαγές πυροβολισμών ανάμεσα σε άνδρες της φιλοϊσραηλινής λιβανικής πολιτοφυλακής και του ισραηλινού στρατού και σε μαχητές της οργάνωσης "Χεζμπολλάχ".

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Βομβιστική επίθεση

ΚΑΡΑΤΣΙ. -

Δύο νεκροί και τουλάχιστον 24 τραυματίες είναι ο απολογισμός των δύο εκρήξεων εκρηκτικών μηχανισμών στο Καράτσι χθες, όπως μετέδωσαν ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα πακιστανικές αστυνομικές πηγές.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο κέντρο της πόλης σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής, σε δύο σημεία που είχαν μεταξύ τους απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Πρόκειται για την τέταρτη βομβιστική επίθεση στο Καράτσι σε διάστημα ενός μήνα.

Τα κίνητρα της επίθεσης δεν είναι γνωστά, αφού δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης. Πάντως τις τελευταίες μέρες το Πακιστάν βλέπει το θρησκευτικό φανατισμό μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών να εξελίσσεται σε αιματηρή σύγκρουση.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η κυβερνητική κρίση

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Εμίλ Κονσταντινέσκου ανέθεσε τη Δευτέρα, 30 του Μάρτη, στον υπουργό Εσωτερικών, Γκαβρίλ Ντεζέου, προσωρινά καθήκοντα πρωθυπουργού, ύστερα από την παραίτηση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης συνασπισμού Βίκτορ Τσιόρμπεα, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο "ProTV". Ο Ε. Κονσταντινέσκου αποδέχτηκε την παραίτηση του Τσιόρμπεα και διευκρίνισε ότι στις 2 του Απρίλη θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού της χώρας. Στο μεταξύ, ο Ρουμάνος Πρόεδρος έχει αυτή την περίοδο διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων που συμμετείχαν στην κυβέρνηση συνασπισμού, με "κορμό" το Κόμμα Δημοκρατικής Συνεργασίας, αλλά και με τη συμμετοχή των Φιλελευθέρων, του Κόμματος της ουγγρικής μειονότητας και το Δημοκρατικό Κόμμα. Εγινε επίσης γνωστό ότι ο Πρόεδρος θα συναντηθεί στην παρούσα φάση και με τους αρχηγούς της κοινοβουλευτικής Αριστεράς. Οι υπουργοί του Δημοκρατικού Κόμματος αποχώρησαν πρόσφατα από την κυβέρνηση συνασπισμού, αποδυναμώνοντάς την, αλλά και προλειαίνοντας το έδαφος για την αποχώρηση του Τσιόρμπεα από την πρωθυπουργία.

Συγκρούσεις παλαιστινίων διαδηλωτων με ισραηλινούς στρατιώτες

Συγκρούσεις Παλαιστινίων διαδηλωτών με Ισραηλινούς στρατιώτες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ