ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραδιές χορού και μουσικής

Διαφορετικές και ενδιαφέρουσες οι προσκλήσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Ακαδημίας 59) για το τετραήμερο. Σήμερα (7μμ) δίνεται μια ακόμη παράσταση με τις όπερες "Γυρισμός" του Αργύρη Κουνάδη και "Καβαλερία Ρουστικάνα" του Πιέτρο Μασκάνι. Αύριο και μεθαύριο (7μμ) επαναλαμβάνεται η "Βραδιά Μπαλέτου" με τα έργα "Τανγκό ώρα μηδέν", "Κουρσάρος", "Επόμενη Μέρα", "Χορός των σπαθιών" και "Μπαγιαντέρα", ενώ την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στο φουαγιέ της ΕΛΣ θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ πιάνου της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου.Τη Δευτέρα (8.30μμ) θα δώσει συναυλία η Χορωδία και Μαντολινάτα "Διονύσης Λαυράγκας".

  • Ο Νίκος Ξυδάκης ξεκίνησε ήδη τις μουσικές του παραστάσεις με τίτλο "Ακρωτήριο Ταίναρο",στο "Μετρό" (Γκύζη και Κάλβου). Μαζί του η Δώρα Μασκλαβάνου,ο Χάικ Γιαζιτζιάν,η Αναστασία Μουτσάτσου και η ηθοποιός Ολια Λαζαρίδου.
  • Η Ελευθερία Αρβανιτάκη μέχρι την Κυριακή τραγουδάει στον "Σταυρό του Νότου" (Φρατζή και Θαρύτιου 35-37), ενώ το "Αφήλιο" και οι Νίκος Ζούδιαρης, Τάνια Τσανακλίδου, Τάκης Μπουρμάς και Νίκος Κουρουπάκης βρίσκονται ήδη στο "Μύλο" της Θεσσαλονίκης.
  • Οι "Συνήθεις Υποπτοι" σήμερα (10.30μμ) δίνουν την τελευταία τους συναυλία στις "Γραμμές" (Κωνσταντινουπόλεως 111, Βοτανικός), όπου αύριο και μεθαύριο εμφανίζονται ο Μανώλης Φάμελλος με τους "Ποδηλάτες" και τον Κώστα Λειβαδά.
  • "Με μια σχεδία στον Κηφισό", εμφανίζεται ο Νίκος Πιπινέλης,σήμερα και αύριο (10.30 μμ) "Στον αέρα" (κεντρική πλατεία Πετρούπολης), ενώ οι "Μπλε" παρατείνουν τις συναυλίες τους μέχρι και την Κυριακή "Δίπλα στο ποτάμι" (Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι).
  • Στην αίθουσα συναυλιών "Φ. Νάκας" (Ιπποκράτους 41) σήμερα θα δώσει ρεσιτάλ κιθάρας η Λουκία Σαμούρκα και αύριο ρεσιτάλ πιάνου ο Μηνάς Μπορμπουδάκης.
  • Στο "Παλατάκι" Χαϊδαρίου τη Δευτέρα (8.30μμ) η Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Εθνικού Ωδείου θα παρουσιάσει τον "Επιτάφιο Θρήνο" (είσοδος ελεύθερη).
Τελευταίες παραστάσεις

Μέχρι την Κυριακή των Βαϊων θα παίζουν τα περισσότερα θέατρα. Σημειώνουμε μερικές παραστάσεις για τις επιλογές σας: Οι "Σοφολογιότατες" του Μολιέρου παρουσιάζονται στο "Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν" (οδός Φρυνίχου), σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη,μετάφραση Ανδρέα Στάικου,μουσική Νίκου Πλάτανου,σκηνικά - κοστούμια Νίκου Νατσούλη,χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου.Παίζουν: Γιάννα Μαλακατέ, Αθανασία Καραγιαννοπούλου, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Διονύσης Ακτύπης,κ.ά. Το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Μια συνάντηση κάπου αλλού",παρουσιάζεται στο "Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν" στο Υπόγειο,σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή,σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Δαγκλίδη,μουσική Φίλιππου Τσαλαχούρη.Παίζουν: Αθηνόδωρος Προύσαλης, Γιάννης Δεγαϊτης, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Παντελής Παπαδόπουλος, Δημήτρης Αστεριάδης, Ντενίζ Μπαλτσαβιά, Χριστίνα Τσάφου, Θόδωρος Γράμψας,κ. ά. Για λίγες παραστάσεις ακόμη (κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη) θα παίζεται επίσης "Η αρρώστια του θανάτου" της Μ. Ντυράς,σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή.Παίζουν: Μίμης Κουγιουμτζής, Λένα Κιτσοπούλου.

Στο "Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας",στην Α Σκηνή παίζεται η "Γερτρούδη" του Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ,σε μετάφραση Μαργαρίτας Μέλμπεργκ,σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα και μουσική Θόδωρου Αμπατζή.Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Σοφοκλής Πέππας, Γιώργος Κέντρος, Νίκος Αρβανίτης και Μιράντα Οικονομίδου.Ενώ, στη Β Σκηνή του θεάτρου παρουσιάζεται το έργο του Αθολ Φούγκαρντ "Δεσμά αίματος" σε μετάφραση Μπάμπη Κολώνια,σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μυλωνά,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Βαφιά.Παίζουν: Δημήτρης Οικονόμου, Αλέξανδρος Μυλωνάς.

Μέχρι τις 12/4 θα παρουσιάζεται και το έργο του Χιου Λέοναρντ "Ντα" στην "Αλκυονίδα",σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι,σκηνοθεσία - κοστούμια Γιώργου Μεσσάλα,σκηνικά Βασίλη Τσιντσικώφ,αυθεντική λαϊκή ιρλανδική μουσική. Παίζουν: Γιώργος Μεσσάλας, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Ντένη Θεμελή, Τώνης Γιακωβάκης, Γιώργος Κωνσταντής, Γιώργος Φρατζεσκάκης, Γιώργος Λιβανός.

Στο θέατρο "Σφενδόνη" συνεχίζονται οι παραστάσεις με την τραγωδία του Ευριπίδη "Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων",που παρουσιάζεται σε μετάφραση Γιώργου Ιωάννου,σκηνοθεσία Αννας Κοκκίνου,ανάλυση έργου Βασίλη Διοσκουρίδη,σκηνικό Αννας Κοκκίνου και Μανώλη Καρυωτάκη,κοστούμια Σωκράτη Σωκράτους,μάσκες Σταύρου Μπονάτσου,μουσική Λένας Πλάτωνος.Στην κίνηση συνεργάστηκε η Τίτη Αντωνοπούλου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Αννα Κοκκίνου, Χριστόφορος Πανούτσος, Κώστας Χατζηδημητρίου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Φάνης Δίπλας, Δημήτρης Ημέλλος, Αλίκη Αβδελοπούλου, Δήμητρα Γκλάτη, Γιώτα Ιωαννίδου, Μαρία Καστάνη και Μιχαέλα Κοκκινογένη.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος θα γίνει τη Δευτέρα (5μμ) η επίσημη έναρξη των εργασιών του δέκατου Σεμιναρίου Φιλοσοφίας,που θα διεξάγεται κάθε Δευτέρα, τον Απρίλη και Μάη, στην Ακαδημία Πλάτωνος και στην Πνύκα. Στην πρώτη συνεδρία θα μιλήσουν οι καθηγητές Φιλοσοφίας Κ. Βουδούρης και Γόργουικ Φοξ για τα "Αίτια της Οικολογικής Κρίσης".Το σεμινάριο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων και οργανώνεται από τον Τομέα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  • Στο "Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104" (Θεμιστοκλέους 104, εκδόσεις Καστανιώτη) τη Δευτέρα (8μμ) ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης θα κουβεντιάσει με τον Θανάση Λάλα,παρουσία κοινού.
  • Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (πλ. Παναθηναϊκού Σταδίου 5) της Σχολής Μωραϊτη οργανώνει σήμερα και αύριο (7μμ) επιστημονικό συμπόσιο με γενικό θέμα "Ο ελληνικός Εβραϊσμός",του οποίου πλευρές θα αναπτύξουν περισσότεροι από 15 εισηγητές.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου (Φιλ. Εταιρείας και Τομπάζη 18) του Δήμου Χαλανδρίου "Δελφοί της Εύας και του Αγγελου Σικελιανού",μια άλλη διάσταση της Δελφική Ιδέας θα δώσουν σήμερα (7μμ) οι καθηγητές Π. Νούτσος και Γ. Κοντογιώργης με θέμα "Ιστορία και Ιδεολογική Ενταξη".Συντονιστής ο καθηγητής Γιάννης Δάλλας.Τη Δευτέρα στο Πνευματικό Αναλόγιο θα διαβαστεί ο πρόλογος της "Θυμέλης" και αποσπάσματα της "Σίβυλλας" του Α. Σικελιανού. Εισηγητές ο Κώστας Γεωργουσόπουλος ("Το "Ποιητικό Θέατρο" του Σικελιανού") και ο Γιώργος Μεσσάλας ("Συνάντησα τον ποιητή μέσα από δύο γυναίκες").

  • Το Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ψυχικού,την Κυριακή (10πμ), οργανώνει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας και το ναό της Αρτέμιδος. Την ίδια μέρα (6μμ) θα προβληθεί η ταινία κινουμένων σχεδίων "Αλαντίν".Τη Δευτέρα (7μμ) θα εγκαινιαστεί η έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Χατζάκη.

Σε διεύθυνση του αρχιμουσικού Οδυσσέα Δημητριάδη και με σολίστ στο πιάνο τον Γιάκοβ Κάσμαν,η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα δώσει μια ακόμη συναυλία με έργα του Τσαϊκόφσκι, σήμερα (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής. Θα παρουσιαστούν το δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα (Α εκτέλεση με την ΚΟΑ) και η έκτη συμφωνία ("Παθητική").

  • Αριες από όπερες των Γκλουκ, Χάυντν, Βιβάλντι και Μπρόσι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας, που θα δώσει η Ορχήστρα των Χρωμάτων,την Κυριακή, στο "Παλλάς". Συμμετέχει ο κόντρα - τενόρος Αρης Χριστοφέλλης,που επανεμφανίζεται στην Αθήνα μετά από πέντε χρόνια απουσίας.
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Χάρης Σακελλαρίου: "Η κλέφτρα της τάξης" (ΣΕ)
  • Νίκος Μολυβιάτης: "Επικίνδυνες αποστολές" (ΣΕ)
  • Ανρί Μπαρμπίς: "Η φωτιά" (ΣΕ)
  • Βασίλης Λιόγκαρης: "Το μεγάλο δίλημμα" (ΣΕ)
  • Νίκος Μπελογιάννης: "Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα" (ΣΕ)

Η Ενωση Εκδοτών Περιοδικών Πολιτιστικών Αναζητήσεων παρουσιάζει σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων,στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), έκθεση με τίτλο "Τα πολιτιστικά περιοδικά σήμερα" (διάρκεια μέχρι 10/4). Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές, "από περιοδικά σαν και αυτά ξεπήδησαν ποιητές, πεζογράφοι, εξέθεσαν τις απόψεις τους για την τέχνη ζωγράφοι, γλύπτες, διαμόρφωσαν άποψη για τον κινηματογράφο και το θέατρο, μίλησαν ιστορικοί για την ελληνική και παγκόσμια ιστορία, επιχειρήθηκαν αναλύσεις για θέματα που αφορούν στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ