ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οργισμένο συλλαλητήριο

Μαζικά συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στο χτεσινό συλλαλητήριο στη Βουλή, ενάντια στη σαρωτική πολιτική της κυβέρνησης στην "Ολυμπιακή" και στις άλλες ΔΕΚΟ, καθώς και στα γενικότερα αντεργατικά μέτρα που προωθούνται. Νέα στάση εργασίας στις ΔΕΚΟ και συγκέντρωση την Τρίτη

"Κάτω τα χέρια από τις ΔΕΚΟ"!"Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους"!Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες το απόγευμα χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες επιχειρήσεις, με μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση έξω από την αστυνομοκρατούμενη Βουλή και απαίτησαν να αποσυρθεί τώρα το εκτρωματικό νομοσχέδιο για την "Ολυμπιακή".Λίγο πιο πριν, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής είχε εγκρίνει κατά πλειοψηφία, το παραπάνω νομοσχέδιο.

Εργαζόμενοι από την "Ολυμπιακή", τον ΟΣΕ, τη ΔΕΗ, τον ΟΛΠ, τις αστικές συγκοινωνίες, τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών και άλλους χώρους, πορεύτηκαν από διάφορα σημεία της Αθήνας, όπου είχαν καθοριστεί προσυγκεντρώσεις, προς τη Βουλή όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική συγκέντρωση. Τα συνθήματα "μείωση μισθών - αύξηση ωρών, αυτός είναι του Σημίτη ο εκσυγχρονισμός",η "Ολυμπιακή είναι ελληνική, τους Γερμανούς τους διώξαμε δεν είναι Κατοχή" και "ντροπή - ντροπή σε κάθε βουλευτή, το νόμο αν ψηφίσει στη Βουλή",δόνησαν τη Βασιλίσσης Σοφίας και το Σύνταγμα.Εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ και κλούβες παραταγμένες στη Βασιλίσσης Σοφίας, εμπόδισαν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν την είσοδο της Βουλής. Εκατοντάδες άλλοι βρίσκονταν μέσα στη Βουλή και στους γύρω δρόμους.

Στη συγκέντρωση ανακοινώθηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΟΣΠΑ για την ερχόμενη Τρίτη. Για την ίδια μέρα η ΓΣΕΕ κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας (5-8μ.μ.) στις ΔΕΚΟ και συλλαλητήριο στις 6μ.μ. μπροστά στη Βουλή.

Παίρνοντας το λόγο ο Π. Σοφός γ. γραμματέας του ΕΚΑ σημείωσε πως ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι εργαζόμενοι στην ΟΑ, στη ΔΕΗ, στον ΟΣΕ, στα ΕΛΤΑ, στην ΕΥΔΑΠ, στις αστικές συγκοινωνίες, όλοι οι εργαζόμενοι και να πουν: "Κάτω τα χέρια από τις ΔΕΚΟ. Η Ελλάδα δεν πωλείται. Οι ΔΕΚΟ ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό". Ηρθε η ώρα να μιλήσει όλη η εργατική τάξη και να πει: "Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις, την κοινωνική ασφάλιση".

Σημείωσε πως "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον ότι τις αποφάσεις της κυβέρνησης δεν τις καθοδηγεί το εθνικό συμφέρον, αλλά το συμφέρον της "Λουφτχάνσα", που θέλει να βάλει χέρι στην "Ολυμπιακή Αεροπορία".Του Αλαφούζου που θέλει να βάλει χέρι στη ΔΕΗ, του Κόκκαλη και των Αμερικανών που θέλουν να βάλουν χέρι στον ΟΤΕ... ". Επισήμανε ότι στην "ιερά συμμαχία" κυβέρνησης - βιομηχάνων - Ευρωπαϊκής Ενωσης που στοχεύει στη διάλυση και το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα, στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στην επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιτάξουν το δικό τους αγωνιστικό μέτωπο. "Κάθε χώρος δουλιάς - είπε - να μετατραπεί σε μετερίζι αγώνα. Κάθε σωματείο, Ομοσπονδία, Εργατικό Κέντρο, να προωθήσει το δικό του πρόγραμμα δράσης. Η ΓΣΕΕ να παίξει συντονιστικό ρόλο με πανελλαδικές κινητοποιήσεις".

Κάλεσε τους εργαζόμενους να πουν "όχι" στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική, με συντονισμένους αγώνες και με αιτήματα: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ΟΑ, ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο. Υπεράσπιση του 8ώρου, των ΣΣΕ, της κοινωνικής ασφάλισης, όλων των εργασιακών κατακτήσεων. Μέτρα ενάντια στην ασυδοσία των πολυεθνικών. Ουσιαστικές αυξήσεις. Μέτρα για την ανεργία. Σημειώνοντας πως οι ελιγμοί, η αναστολή κινητοποιήσεων, η παραμονή στον "κοινωνικό διάλογο" αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους, κάλεσε τη ΓΣΕΕ να προχωρήσει σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Χ. Νίκου γραμματέας της ΟΣΠΑ, που μεταξύ άλλων σημείωσε ότι στο πρόσφατο συνέδριο, οι εργαζόμενοι της ΟΑ ξεκαθάρισαν ότι δε συζητούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ο Π. Λαμπίρης πρόεδρος του Συλλόγου των ΚΑΕ κάλεσε σε συνέχιση των αγώνων. Ο Τ. Στασινόπουλος αν. πρόεδρος του ΕΚΑ ζήτησε από όλους τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μίλησε, επίσης, ο Γ. Μίχας πρόεδρος του ΕΚΠ.

Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Β. Τιρτιράκη, μέλος της ΚΕ και ο βουλευτής του κόμματος Μ. Κωστόπουλος.Επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ και του ΣΥΝ.


ΟΧΙ στο "αποφασίζομεν και διατάσσομεν"

Διογκώνεται το κύμα αντιδράσεων στη νέα καταιγίδα αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης και πληθαίνουν τα αγωνιστικά προσκλητήρια για τη συντονισμένη ανάπτυξη της πάλης

"Η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει κάτω απ' τη σιδηρά φτέρνα των πολυεθνικών το σύνολο των κατακτήσεων και δικαιωμάτων που επέβαλε η εργατική τάξη κάτω από πολύχρονους και αιματηρούς αγώνες", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.Υπογραμμίζει ότι η φασιστικού τύπου επίθεση σε ολόκληρο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων, το νέο "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" στην "Ολυμπιακή", επιβεβαιώνει πως αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη. Τέλος, τονίζει ότι "κόντρα σ' αυτούς που προσπαθούν να πριονίσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, στήνοντας το δόκανο της συναίνεσης και της υποταγής, οι εργαζόμενοι σήμερα - γιατί αύριο θα είναι αργά - πρέπει να σφυρηλατήσουμε την ενότητά μας, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης ενός μαζικού ισχυρού λαϊκού μετώπου πάλης για την ανατροπή των ανατριχιαστικών σχεδίων κυβέρνησης και κεφαλαίου".

Το απαράδεκτο και αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την "Ολυμπιακή", καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου και σημειώνει πως αποδείχτηκε για άλλη μια φορά το πώς εννοεί το "διάλογο" η κυβέρνηση, κάτι που θα πρέπει να καταλάβουν όσοι έχουν αυταπάτες ότι με τον "κοινωνικό διάλογο" θα λυθούν προβλήματα. Σημειώνοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του 8ωρου, των Συλλογικών Συμβάσεων, όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, τονίζει την ανάγκη του συντονισμένου πανελλαδικού - πανεργατικού αγώνα.

Την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης για ανατροπή εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Χίου, το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ και συνταξιουχικά σωματεία και καλούν σε καθολική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 9 του Απρίλη και στη συγκέντρωση την ίδια μέρα, στις 10πμ, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Την απαράδεκτη μεθόδευση της κυβέρνησης με την κατάθεση του νομοσχεδίου ενάντια στις εργασιακές σχέσεις στην "Ολυμπιακή", καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

Το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής καταδικάζει - με ανακοίνωσή του - τη νέα κυβερνητική λαίλαπα αντεργατικών μέτρων, με την προωθούμενη κατάργηση του 8ωρου, με τα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης", τη λογική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" στην "Ολυμπιακή" και άλλα. Καλεί όλα τα σωματεία σε σύσκεψη τη Δευτέρα 6 του Απρίλη, στις 7.30μμ, στα γραφεία του, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 9 του Απρίλη.

Τη βάναυση επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος των εργατικών κατακτήσεων καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ACS και τονίζει ότι η απεργία στις 9 του Απρίλη πρέπει να είναι η μαζικότερη και να στείλει σαφές μήνυμα αντίστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ