ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Απρίλη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μήνυμα Πανσπουδαστικής Αντεπίθεσης

Παρά τις κραυγές περί αποχής των φοιτητών και σπουδαστών από τις μαζικές διαδικασίες, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που έγινε από τον αστικό Τύπο να παρουσιαστεί "η αποχή σαν ο κερδισμένος των εκλογών", οι φοιτητές και οι σπουδαστές πήγαν στις κάλπες και η συμμετοχή στα ΑΕΙ ήταν λίγο μικρότερη από πέρσι (που σημειώθηκε εντυπωσιακή άνοδος συμμετοχής), ενώ στα ΤΕΙ ξεπέρασε κατά πολύ το περσινό νούμερο.

Είναι φυσική και κατανοητή η προσπάθεια του αστικού Τύπου να υποβαθμίσει και να "ακυρώσει" το αποτέλεσμα των εκλογών, τόσο γιατί η πολύμορφη προσπάθειά τους για υπονόμευση και διάλυση του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος είναι σε εξέλιξη, όσο και γιατί τα πολιτικά συμπεράσματα που "βγάζει" η ψήφος των φοιτητών και των σπουδαστών δεν τους "βολεύουν" καθόλου.

Σημαντική άνοδος των ΠΚΣ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τι λέει, όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα και γιατί να χυθεί τόσο μελάνι για να υποβαθμιστεί ή να αλλοιωθεί;

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας παρουσιάζουν για μια ακόμη χρονιά άνοδο σε ψήφους και ποσοστά. Φέτος μάλιστα η άνοδος αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, και φέρνει το ποσοστό των ΠΚΣ στο 10,68% στα ΑΕΙ (από 9,14% πέρσι) και 12,71% στα ΤΕΙ (από 9,90% πέρσι). Ταυτόχρονα, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ παρουσιάζουν μείωση στην εκλογική τους δύναμη. Η ΔΑΠ πέφτει 1,27% στα ΑΕΙ και 1,72% στα ΤΕΙ, ενώ η ΠΑΣΠ έχει μείωση 1,31% στα ΑΕΙ και 0,78% στα ΤΕΙ.

Παταγώδη αποτυχία σημείωσε η προσπάθεια του "Συνασπισμού" να εμφανιστεί συγκροτημένα με παράταξη στις φετινές εκλογές. Παρά τα διάφορα γκάλοπ που εμφανίστηκαν δυο μέρες πριν τις εκλογές, παρά την προβολή που επιχειρήθηκε, παρά το χείμαρρο των διαφημιστικών σποτ στα ραδιόφωνα, παρά τη θολούρα που θέλησαν να δημιουργήσουν γύρω από το δήθεν ανεξάρτητο, το μόνο που κατάφεραν είναι να συγκεντρώσουν ένα 2,51% στα ΑΕΙ (από 2,44% που είχαν πέρσι) και 1,72% στα ΤΕΙ (από 0,80% πέρσι). Γι' αυτό άλλωστε και η "Αυγή" έκανε "γαργάρα" τα αποτελέσματα των εκλογών!

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές ήρθαν να αποτυπώσουν ανάγλυφα αυτό που όλο το προηγούμενο διάστημα εκφράστηκε στις μαζικές γενικές συνελεύσεις, στους δρόμους του αγώνα. Την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής στην παιδεία και την κοινωνία. Το 20,64% που συγκέντρωσε η ΠΑΣΠ αυτό δείχνει. Ταυτόχρονα, η πτώση της ΔΑΠ αποδείχνει την αδυναμία της να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια που γεννά η κυβερνητική πολιτική, την όλο και αυξανόμενη καταδίκη των συντηρητικών επιλογών από όλο και περισσότερους φοιτητές.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας είναι η μοναδική πανελλαδικά συγκροτημένη παράταξη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που βγαίνει για άλλη μια χρονιά ενισχυμένη και μάλιστα φέτος με μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης

Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Σηματοδοτεί την πορεία μετατροπής της δυσαρέσκειας και αγανάκτησης των φοιτητών και σπουδαστών σε αγωνιστική στάση και διέξοδο. Οι ΠΚΣ, με τη δράση τους όλο το χρόνο, με την καθημερινή πρωτοπόρα παρουσία τους στις σχολές, με τις ξεκάθαρες θέσεις τους και τη συνεπή αγωνιστική τους στάση κερδίζουν την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων φοιτητών και σπουδαστών, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα και τη δυναμική να εκφράσουν κάθε φοιτητή και σπουδαστή που δε βολεύεται στη σημερινή μιζέρια, που δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί την αφαίρεση των δικαιωμάτων του στη μόρφωση και τη ζωή, που δεν παραχωρεί τη δική του πρωτοβουλία και πρωταγωνιστεί σε όλα: στον αγώνα, στη μόρφωση, στην έκφραση και δημιουργία.

Αυτή η λειτουργία και δράση των ΠΚΣ είναι που οδηγεί σε ευρύτερη συσπείρωση των φοιτητών και σπουδαστών γύρω τους, που κάνει καθαρό και το ρόλο των άλλων δυνάμεων, που υπηρετούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την κυβερνητική πολιτική και τα σχέδια της άρχουσας τάξης για την υπονόμευση του φοιτητικού κινήματος, που δεν τους επιτρέπει να θολώνουν τα νερά με τη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό. Αυτή η δράση οδήγησε στη συνεχόμενη ανοδική πορεία των ΠΚΣ, σε αυτήν οφείλεται η πρωτιά της Πανσπουδαστικής στη ΣΕΥΠ Αθήνας, τη μεγαλύτερη σχολή των ΤΕΙ στην Ελλάδα.

Με τον αέρα της εκλογικής επιτυχίας, στη μάχη

Είναι φυσικό το εκλογικό αποτέλεσμα να μας γεμίζει αισιοδοξία. Ταυτόχρονα, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η πορεία για την αλλαγή των συσχετισμών, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα ισχυρό φοιτητικό κίνημα ικανό, στο πλευρό του εργατικού και λαϊκού κινήματος να ανατρέψει τις αντιεκπαιδευτικές επιλογές, να διεκδικήσει το δικαίωμα στο μέλλον και τη ζωή, είναι μια πορεία δύσκολη και βασανιστική.

Με καλύτερους όρους και από καλύτερες θέσεις οι ΠΚΣ δίνουν τη μάχη από δω και μπρος. Μπροστά μας βρίσκονται σκληρές και δύσκολες μάχες. Για το μπλοκάρισμα στην πράξη των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων του νόμου 2525/97 και τη δημιουργία των προϋποθέσεων συνολικής ανατροπής του, για την υπεράσπιση της ενότητας του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος, κόντρα στις προσπάθειες των διαφόρων κέντρων της άρχουσας τάξης και των παρατάξεων, που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπονομεύουν την οργανωμένη δομή του, για την οργάνωση του αγώνα των φοιτητών και σπουδαστών, μέσα από τις μαζικές διαδικασίες, για το κέρδισμα της πλειοψηφίας των φοιτητών και σπουδαστών με την αγωνιστική πρόταση των ΠΚΣ, την αλλαγή των συσχετισμών και την αντεπίθεση του φοιτητικού κινήματος.

Το κλειδί για να δώσουμε με επιτυχία αυτές τις μάχες βρίσκεται στη δική μας δουλιά. Οι ΠΚΣ πρέπει να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο τη δράση τους, να απευθυνθούν πλατιά στους φοιτητές και στους σπουδαστές με τις θέσεις τους, να δυναμώσουν τη λειτουργία τους, συσπειρώνοντας όλο και ευρύτερες δυνάμεις σε κάθε σχολή, κατοχυρώνοντας με τη μόνιμη, σταθερή και πολύμορφη δράση τους όλο το χρόνο τη θέση τους σαν τη μοναδική αριστερή - αγωνιστική παράταξη του φοιτητικού κινήματος, τον κοινό βηματισμό του με το εργατικό και το λαϊκό κίνημα.

Με την αισιοδοξία που γεννά η σημαντική ενίσχυση των ΠΚΣ, με τη νέα δυναμική που διαμορφώνεται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, με όλες μας τις δυνάμεις να μπούμε στη μάχη. Οι Κνίτες και οι Κνίτισσες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, μαζί με όλους όσοι συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια των ΠΚΣ, όσοι στήριξαν τη δουλιά της Παράταξης, για να φτάσουμε στη σημαντική αυτή επιτυχία, πρέπει να βρεθούν και τώρα στην πρώτη γραμμή.Η αναμέτρηση συνεχίζεται! Παντού!

Λάζαρος ΣΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Οι πίνακες παρουσιάζουν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των εκλογών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, όπως είχαν διαμορφωθεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Από τους πίνακες λείπουν τα αποτελέσματα των εκλογών στο Χαροκόπειο και τα Τμήματα Μηχανολόγων Βόλου, Νηπιαγωγών Φλώρινας και ΤΕΦΑΑ Σερρών. Με ποσοστό 10.68% στα ΑΕΙ και 12.71% στα ΤΕΙ οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας" αναδεικνύονται ως η μόνη συγκροτημένη δύναμη που σημειώνει σημαντική άνοδο σε ποσοστά και ψήφους και στις φετινές εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ