ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σε οριακό σημείο!
  • Στο 30% των δυνατοτήτων της λειτουργεί η ΕΒΟ, καταγγέλθηκε σε σύσκεψη που οργάνωσε το Σωματείο Λαυρίου
  • Δραματική συνολικά η συρρίκνωση, τη στιγμή που "τρέχει" εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 4,5 τρισ. δρχ.!
  • Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του ώστε να μην περάσει αυτή η πολιτική, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος

Σε οριακό σημείο έχει οδηγηθεί σκόπιμα από την κυβέρνηση η Ελληνική Βιομηχανία Οπλων (ΕΒΟ) και το μέλλον της εμφανίζεται άδηλο, καθώς στα κυβερνητικά σχέδια είναι η ιδιωτικοποίηση του συνόλου των αμυντικών βιομηχανιών.Αυτό επισημάνθηκε σε χτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσε το Σωματείο ΕΒΟ Λαυρίου,στην οποία συμμετείχαν βουλευτές και εκπρόσωποι μαζικών φορέων. Σε εξέγερση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που αποσκοπεί στην κατάργηση θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων και δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, κάλεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση στην ΕΒΟ, η οποία λειτουργεί μόλις στο 30% των παραγωγικών δυνατοτήτων της, ενώ παρατηρούνται συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών. Η βασική παραγγελία ("Αρτεμις") που υπήρχε, ολοκληρώθηκε. Στα χαρτιά υπάρχουν δυο συμβάσεις για συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων με ξένες εταιρίες, που ακόμα και αν προχωρήσουν, θα είναι μετά το 2000 και θα αφορά στο 50% της παραγωγικής δυνατότητας της επιχείρησης. Και όλα αυτά, όταν "τρέχει" ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ύψους 4,5 τρισ. δρχ.!

Με κοινό ψήφισμα τα σωματεία της ΕΒΟ απαιτούν: Αύξηση της συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας στο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ώστε να φτάσει σε ποσοστό 15%. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και των θέσεων εργασίας. Ακόμηδηλώνεται πως οι εργαζόμενοι θα αποκρούσουν κάθε προσπάθεια για απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Ανοίγοντας τη συζήτηση η πρόεδρος του σωματείου, Αιμ. Πάνου,επισήμανε τις κυβερνητικές ευθύνες για τη συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας.

Την αγωνία των εργαζομένων επιχείρησε να "διασκεδάσει" ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντ. Βρεττός,ο οποίος, σημειώνοντας πως μεταφέρει κυβερνητικές πληροφορίες..., είπε ότι η ΕΒΟ θα πάρει μεγάλο κομμάτι απ' το εξοπλιστικό πρόγραμμα και πως δεν προβλέπονται απολύσεις. Εκανε λόγο για παραγγελία οπλικού συστήματος "Αρτεμις 30", ξεσηκώνοντας την αντίδραση συνδικαλιστών, που επισήμαναν πως επίσημα τούς έχει ειπωθεί πως το "Αρτεμις πέθανε"!

Παίρνοντας το λόγο, ο Μ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στη μετωπική επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση αποβλέποντας στην κατάργηση του 8ωρου, των συλλογικών συμβάσεων, των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και επισήμανε τις ευθύνες που αναλαμβάνει ο κάθε συνδικαλιστής, ο κάθε εργαζόμενος ώστε να μην περάσει αυτός ο οδοστρωτήρας. Αναφερόμενος στην κατάσταση στην ΕΒΟ και συνολικά στην αμυντική βιομηχανία, σημείωσε πως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στη Βουλή είχε πει ότι απ' το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα των 4,5 τρισ. δρχ., το 15% θα πήγαινε στην εγχώρια βιομηχανία."Η κοροϊδία - τόνισε - πρέπει να πάρει τέλος.Οι εργαζόμενοι στις αμυντικές βιομηχανίες υποαπασχολούνται. Το 4% της συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα μειώνεται παραπέρα. Είναι βέβαιο, με μαθηματική ακρίβεια, ότι θα ισχύσει η δήλωση του άλλου υπουργού, της Εθνικής Οικονομίας, που στη συνέντευξη μετά την υποτίμηση της δραχμής είπε ότι και οι αμυντικές βιομηχανίες οδηγούνται στην ιδιωτικοποίηση".

Απευθυνόμενος στους υπόλοιπους βουλευτές σημείωσε: "Πρέπει να σταθμίσουμε όλοι τις ευθύνες μας. Δεν μπορεί να βρίσκουμε ακροατήριο να λέμε τις απόψεις μας και όταν έρχεται η κρίσιμη στιγμή, να επικαλούμαστε "κομματική πειθαρχία". Η θα πας με τον κομματικό μηχανισμό και θα αναλάβεις τις ιστορικές ευθύνες ή θα πας με τον εργάτη". Κατέληξε λέγοντας: "Εμείς θέλουμε να δηλώσουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει απ' το χέρι μας για να εξεγερθεί το εργατικό κίνημα".

Οι βουλευτές της ΝΔ Λ. Κουρής και Α. Σταύρου έκαναν λόγο για ισχυρή αμυντική βιομηχανία, "ξεχνώντας" πως η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προχωρήσει σε συρρίκνωση με χιλιάδες απολύσεις απ' όλες τις αμυντικές βιομηχανίες. Ο βουλευτής του ΣΥΝ Β. Αποστόλου έκανε λόγο για διατήρηση των θέσεων εργασίας και ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γ. Καρατάσος σημείωσε ότι συμφωνεί με τα αιτήματα των εργαζομένων.

Παραβρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Λαυρίου, Σ. Παπασταυρόπουλος,ο πρόεδρος του ΕΚ Λαυρίου, Β. Μπριασούλης,ο πρόεδρος της Ενωσης ΕΒΕ Λαυρίου, κ. Σμόρογλου,ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ΔΑΣ Δ. Κωστάλας και εκπρόσωποι των Σωματείων ΕΒΟ Αιγίου και Μάνδρας.

ΠΟΠΟΚΠ
Στον... αστερισμό του "διαλόγου"

Η κοινωνική ασφάλιση χτυπιέται και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής... ελπίζει στον "κοινωνικό διάλογο"

Η υποστήριξη από την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας της διαδικασίας του "κοινωνικού διαλόγου" και της πολιτικής της κυβέρνησης, σχετικά με το λεγόμενο "νοικοκύρεμα" των ασφαλιστικών ταμείων που προωθείται με το επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κυριάρχησε στη χτεσινή, πρώτη μέρα του 15ου ετήσιου Συνεδρίου της ΠΟΠΟΚΠ,της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής,το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, την επταετία 1990 - 1997 οι αυξήσεις των εισφορών των ασφαλισμένων στα ταμεία, έφτασαν σε τρέχουσες τιμές το 230% και οι αντίστοιχες αυξήσεις των συντάξεων ήταν μόνο 123%,ενώ την ίδια περίοδο τα ταμεία έχασαν πάνω από 5 τρισ. δραχμές,που επιμερίζονται σε 3,5 τρισ. από την εισφοροδιαφυγή, 1 τρισ. δραχμές από τις ανεξέλεγκτες δαπάνες των κλάδων υγείας και 500 δισ. δραχμές από τη μη σωστή αξιοποίηση των αποθεματικών. Οι ετήσιες απώλειες, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, είναι 650 δισ. δραχμές από την εισφοροδιαφυγή, 200 δισ. δραχμές από τις δαπάνες υγείας και 150 δισ. δραχμές από την αξιοποίηση των αποθεματικών.

Επισημάνθηκε ακόμα ότι το 80% των συνταξιούχων παίρνουν σύνταξη μικρότερη από 130 χιλ. δραχμές.Μόνο το 7% παίρνει μεγαλύτερη από 200 χιλ. δραχμές σύνταξη, ενώ ο μέσος όρος των επικουρικών συντάξεων που δίνονται σε συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα φτάνει το 30% της κύριας σύνταξης!

Οι διαπιστώσεις από την πλευρά της πλειοψηφίας, για τους κινδύνους που απειλούν το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχύσουν επιπλέον την άποψη ότι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων πρέπει να"αξιοποιηθούν" καλύτερα, δηλαδή να ισχύσουν χρηματοπιστωτικά κριτήρια για την εκμετάλλευσή τους... Τη θέση αυτή προωθεί επίσης η κυβέρνηση στο επικείμενο νομοσχέδιο.

Οι εκπρόσωποι της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" (υποστηρίζεται από τη "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"), κατάγγειλαν τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στον "κοινωνικό διάλογο", και στάθηκαν ιδιαίτερα στο ότι ο απολογισμός δράσης της Ομοσπονδίας δεν μπορεί να στηρίζεται σε φιέστες και ημερίδες, αλλά θα μπορεί να είναι θετικός αν αντανακλά τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας ενάντια στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος.

ΠΑΣΚΕ ΕΚΠ
Υπονομευτική τακτική

Με προβοκατόρικο τρόπο και προκειμένου να αποφύγει να τοποθετηθεί, ο πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά Γ. Μίχας διέκοψε για δεύτερη συνεχή φορά συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚΠ, όπου θα γινόταν συζήτηση πάνω στο σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης, των μέτρων που εξήγγειλε και την οργάνωση κινητοποιήσεων! Τελικά ο πρόεδρος και η παράταξή του αναγκάστηκαν - κάτω από την πίεση των εργαζομένων που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση - να συμφωνήσουν στην κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας σήμερα και 24ωρης απεργίας την Πέμπτη.

Ο γραμματέας του ΕΚΠ Μ. Νουφαρίτσης μας δήλωσε σχετικά: "Αυτή η συμπεριφορά του προέδρου και της παράταξής του εκδηλώνεται γιατί καταλαβαίνουν ότι η πολιτική που εκφράζουν αμφισβητείται από όλο και πλατύτερες μάζες των εργαζομένων. Απέφυγε η παράταξη του προέδρου μπροστά στους εργαζόμενους και ανέργους να καταδικάσει αυτήν την πολιτική, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά την υπονομευτική τακτική τους μέσα στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος".

ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Απεργία ενάντια στο ξεπούλημα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Τριήμερη πανελλαδική απεργία αρχίζουν από αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης,εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα της Τράπεζας. Επίσης αύριο, ημέρα πραγματοποίησης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας, καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι σε συγκέντρωση και ενημέρωση μπροστά στο κτίριο Διοίκησης στις 12 το μεσημέρι. "Τα προσωπεία πλέον έπεσαν. Οι "εκπρόσωποι" των συμφερόντων του δημοσίου προχωρούν μέσω της πρόσκλησης για την πώληση του πακέτου των μετόχων της Τράπεζας σε μια διαδικασία που φέρνει ανεξίτηλα τα σημάδια της αδιαφάνειας, της σκανδαλώδους μεθόδευσης και της κοινωνικής αναλγησίας", τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου εργαζομένων της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης.

"Ακόμη, το παιχνίδι που κάνουν ορισμένοι με τη μετοχή της Τράπεζας για να κρατηθεί χαμηλά, αγγίζει τα όρια του ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ. Σε μια εποχή που το χρηματιστήριο ανθεί, γίνεται ενορχηστρωμένη προσπάθεια να μείνει φτηνή η μετοχή μας, ώστε ο όποιος επίδοξος αγοραστής να πληρώσει το μικρότερο δυνατό τίμημα", καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε απεργία οι οικοδόμοι της Λήμνου

Πλατιά αλληλεγγύη στους συνδικαλιστές που σύρονται στα δικαστήρια

Σε σαρανταοχτάωρη απεργία βρίσκονται από χθες οι οικοδόμοι της Λήμνου, εκφράζοντας έτσι την αγανάκτησή τους για τη δίκη των συναδέλφων τους συνδικαλιστών που βρίσκεται σε εξέλιξη, επειδή έκαναν περιοδείες στους χώρους δουλιάς υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα του κλάδου τους.

Η συμπαράσταση στους οικοδόμους, αλλά και η καταδίκη για την ποινικοποίηση των αγώνων τους, φτάνει από όλα τα σημεία του νομού. Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λέσβου χαιρετίζει την απεργία των οικοδόμων της Λήμνου, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι της Λέσβου είναι αλληλέγγυοι στα στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων Λήμνου, που σύρονται στα δικαστήρια από τις μηνύσεις των μεγαλοκατασκευαστών και των εργολάβων.

Την αλληλεγγύη του προς τους οικοδόμους της Λήμνου εκφράζει και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λήμνου,επισημαίνοντας ότι το ξεκίνημα δεν είναι τυχαίο, αφού ο κλάδος των οικοδόμων είναι ο μπροστάρης στους αγώνες.

Ψηφίσματα συμπαράστασης προς τους οικοδόμους εξέδωσαν η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Μύρινας κατά τη διάρκεια συγκέντρωσής της, και ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος και Ράδιο Λήμνος 98FM.

Την ίδια στιγμή που υλοποιούνται εξοπλιστικά προγράμματα - μαμούθ, η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει φτάσει στο "αμήν"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ