ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο δρόμος βρίσκεται στα φύτρα της λαϊκής εξουσίας

Διάλεξη - συζήτηση για την Αυτοδιοίκηση στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, οργάνωσε η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου"

"Ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης έχει τη σημασία ότι ο λαός παίρνει ενεργό μέρος στη διοίκησή του, με σκοπό την άμεση και καλύτερη ικανοποίηση των κοινών συμφερόντων των πολιτών", σημειωνόταν στο άρθρο 1 των "Διατάξεων για την Αυτοδιοίκηση και τη Λαϊκή Δικαιοσύνη", που με διαταγή του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ μπήκαν σε ισχύ, από την 1η Γενάρη 1944, σε όλες τις ελεγχόμενες από τον ΕΛΑΣ περιοχές της χώρας. Η διάταξη αυτή, όπως εφαρμόστηκε και στην πράξη, στα χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, έκανε τον λαό "νοικοκύρη στο σπίτι του".

Το πώς συνέβη αυτό - ζητούμενο σήμερα - αλλά και το πώς πρέπει να "περπατήσει" ο θεσμός για να επανακτήσει τον αγωνιστικό και λαϊκό του χαρακτήρα, ανέπτυξε σε σχετική διάλεξη - συζήτηση που οργάνωσε η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου",ο ιστορικός, Χρήστος Τσιντζιλώνης.Το σήμερα του θεσμού ανέπτυξε, προλογίζοντας τη συζήτηση, ο επικεφαλής της Κίνησης και υποψήφιος δήμαρχος, Νίκος Παπακωνσταντίνου: "Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτουργεί κάτω από ένα ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο, σχεδόν απαγορευτικό για την άσκηση μιας πολιτικής υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Μάλιστα το ασφυκτικό αυτό πλαίσιο λειτουργίας προβάλλεται και επιβάλλεται, με ευχολόγια περί "αποκέντρωσης"", είπε. Ο ίδιος συνέχισε πως η ανατροπή της σημερινής κατάστασης επιβάλλει να ανατρέξουμε στην ιστορία της Αυτοδιοίκησης στα χρόνια του ΕΑΜ. Να αντλήσουμε γνώση και διδάγματα από την περίοδο εκείνη, όπου οι κάτοικοι ήταν αυτοί που έβαζαν προτεραιότητες, αποφάσιζαν, δημιουργούσαν, όπου ο θεσμός αναδείχτηκε σε όργανο ανάπτυξης των δημοκρατικών θεσμών".

Συμμετοχή και δημιουργία

Χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο Χρ. Τσιντζιλώνης σημείωσε: "Με πρωτοβουλία των Λαϊκών Συμβουλίων των χωριών και τη βοήθεια των οργανώσεων, ιδιαίτερα της ΕΠΟΝ, με προσωπική εργασία των κατοίκων και όταν χρειαζόταν με πόρους των κοινοτήτων, φτιάχναν βρύσες, χτίζονταν γεφύρια, διορθώνονταν δρόμοι, κατασκευάζονταν τηλεφωνικές γραμμές, καθορίζονταν τα μεροκάματα, πραγματοποιούνταν αποκαταστάσεις ακτημόνων σε ακαλλιέργητα τσιφλίκια, ιδρύονταν προμηθευτικοί συνεταιρισμοί, ενοικιάζονταν σε κτηνοτρόφους λιβάδια, προστατεύονταν τα δάση, ρυθμίζονταν ειρηνικά εδαφικές διαφορές ανάμεσα σε χωριά. Με τη φροντίδα των Λαϊκών Συμβουλίων λειτούργησαν στα χωριά πάνω από το 80% των δημοτικών σχολείων. Ιδρύθηκαν παιδικοί σταθμοί και παιδικά συσσίτια. Ο νέοι της ΕΠΟΝ δημιούργησαν ερασιτεχνικούς θιάσους, κουκλοθέατρα, σχολές κοπτικής και ραπτικής, οικοκυρικής, σχολές αναλφάβητων".

Πώς φτάσαμε, όμως, σ' αυτόν τον τύπο λαϊκής εξουσίας, υπό τον βραχνά μάλιστα του ξένου κατακτητή; Ο Χρ. Τσιντζιλώνης σημείωσε: "Πολλά από τα κοινοτικά συμβούλια που είχαν διοριστεί από την 4η Αυγούστου 1936 καθώς και η κυβέρνηση, ήταν όργανα της δικτατορίας, που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές και ξέπεσαν εντελώς στη συνείδηση των Ελλήνων πατριωτών. Ετσι προέκυψε επιτακτικά η ανάγκη της δημοκρατικής ανάδειξης νέων διοικητικών οργάνων, η ανάγκη δημιουργίας μιας νέας εξουσίας, της λαϊκής εξουσίας. Η ανάγκη αυτή, στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, πήρε, στις διάφορες περιοχές της χώρας, τις πιο ποικίλες μορφές. Για ένα διάστημα, οι συνελεύσεις των αντάρτικων ομάδων ήταν το όργανο που ρύθμιζε τις σχέσεις μεταξύ των μελών της. Στα απελευθερωμένα χωριά η αντάρτικη ομάδα, άλλοτε μόνη, άλλοτε σε συνεργασία με την τοπική ΕΑΜική οργάνωση και άλλοτε με τη συμμετοχή των κατοίκων του χωριού δίκαζε και έλυνε υποθέσεις που αφορούσαν πολιτικές ή ποινικές διαφορές των κατοίκων ή πράξεις που στρέφονταν κατά του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα".

Η Αυτοδιοίκηση ως μοχλός δραστηριοποίησης

Οι λαϊκοί θεσμοί που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα κατοχυρώθηκαν με το ψήφισμα των Κορυσχάδων, τον Μάη του 1944, όπου κυρώνεται η ιδρυτική πράξη της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) ή "Κυβέρνησης του Βουνού". "Η ΠΕΕΑ ήθελε την Αυτοδιοίκηση μέσο συμμετοχής του λαού στη διοίκηση του τόπου. Ηθελε την Αυτοδιοίκηση μέσο προστασίας της υγείας, της πρόνοιας, του πολιτισμού των πόλεων και των χωριών. Ηθελε την Αυτοδιοίκηση μοχλό δραστηριοποίησης ολόκληρου του λαού", τόνισε ο Χρ. Τσιντζιλώνης. "Αλλωστε - συνέχισε - η συμμετοχή στην πολιτική ζωή του τόπου μονάχα μέσα από μία ζωντανή Αυτοδιοίκηση, μέρος ενός άλλου κράτους, μπορεί να πραγματοποιηθεί".

ΙΚΑΡΙΑ
Κατάληψη της εφορίας αύριο

Την κατάληψη της Εφορίας Ικαρίας αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα φορέων του νησιού στα πλαίσια της πανσαμιακής - πανικαριακής 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης αύριο 8 του Απρίλη.

Με σύνθημα "Ολοι ενωμένοι στηρίζουμε τον αγώνα για να παραμείνουμε εμείς και τα παιδιά μας στον ακριτικό νομό της Σάμου" ο λαός του νησιού θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της 8ης Απρίλη, στις 11 το πρωί στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου.

Η ΣΕΑ καλεί "τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους εργάτες, τους κτηνοτρόφους, τους ψαράδες, τους υπαλλήλους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους καθηγητές και δασκάλους, τους μαθητές, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες και όλους τους εργαζόμενους, να ενώσουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας στο συλλαλητήριο της 8ης Απρίλη, για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να εξευρεθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τα οποία, χρόνια τώρα, παραμένουν στο χρονοντούλαπο των υποσχέσεων. Ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της η κυβέρνηση. Πρέπει να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα η πραγματική ανάπτυξη του νομού. Δεν αντέχουμε άλλο την αδιαφορία και τον εμπαιγμό του κράτους, την αβεβαιότητα και το δρόμο χωρίς όραμα και προοπτική".

Οι Καριώτες απαιτούν αναπτυξιακά κίνητρα για τους επαγγελματικούς και παραγωγικούς τομείς του νομού και ειδικά για το νησί, την ανάπτυξη των λουτροπηγών, τουριστική σχολή και εργατικές κατοικίες. Δημιουργία θέσεων εργασίας, τροποποίηση του φορολογικού συστήματος σε όφελος των εργαζομένων, στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων, όχι στη φορομπηχτική πολιτική των ελέγχων, ανθρώπινες συντάξεις, στελέχωση και εξοπλισμό του νοσοκομείου Ικαρίας και άμεση λειτουργία του ελικοδρομίου, άμεση επίλυση του συγκοινωνιακού προβλήματος του νομού, σύνδεση με Βόρεια Ελλάδα και Κρήτη και άλλα.

ΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διεκδικήστε τα κονδύλια

Αναφερόμενη στο σοβαρό θέμα της μεταφοράς των μαθητών του νομού από τα χωριά τους στα σχολεία, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Θεσσαλονίκης τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι παρατηρούνται τελευταία πολλά προβλήματα, λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές των ιδιωτικών λεωφορείων από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης.

Ο κ. νομάρχης και η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου που έχουν την ευθύνη, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΑΣΘ, πρέπει ν' απαιτήσουν από την κυβέρνηση ν' αποδώσει αμέσως τα σχετικά κονδύλια, γιατί είναι υποχρέωσή της να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, ιδίως της υπαίθρου, που εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, παρουσιάζει φαινόμενα ερήμωσης.

Η ΝΑΣΘ καταγγέλλει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση σαν συνειδητή προσπάθεια υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, με κύρια επιδίωξη την ιδιωτικοποίησή της, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

  • Με σχετικό Δελτίο Τύπου η ΝΑΣΘ εγείρει και το θέμα της εγκατάστασης των Τσιγγάνων του Δήμου Ευόσμου στο στρατόπεδο "Γκόνου" και τονίζει ότι στην εγκατάσταση και προσωρινή διαμονή των σκηνιτών στο χώρο του στρατοπέδου παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Επειδή η ΝΑΣΘ και ο νομαρχιακός της σύμβουλος, Μιχάλης Σπυριδάκης, πιστεύουν ότι θέματα σαν αυτό δεν πρέπει να εμπλέκονται σε προεκλογικές ψηφοθηρικές σκοπιμότητες, καλεί το νομάρχη και την πλειοψηφία του ΝΣ να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, απαιτώντας τα ανάλογα κονδύλια από την κυβέρνηση.
ΤΡΙΚΑΛΑ
Ο Δημήτρης Τσιγάρας υποψήφιος στο Καλλιδένδρι

Ο Δημήτρης Τσιγάρας ανακηρύχτηκε υποψήφιος δήμαρχος Καλλιδένδρου Τρικάλων,σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή, στο Βαλτινό - έδρα του νεοσύστατου δήμου, στον οποίο περιλαμβάνονται και οι κοινότητες Δενδροχωρίου, Φωτάδας, Κάτω Ελάτης.

Την πρόταση ανακήρυξης - που έγινε ομόφωνα δεκτή - παρουσίασε ο Θ. Ζαμπακάς,εκπρόσωπος του δημοτικού συνδυασμού "Ζεύξης και Πράξις",ο οποίος, αναφερόμενος στον υποψήφιο δήμαρχο, υπογράμμισε την εργατικότητα,την τιμιότητα και τη μεγάλη προσφορά του στην περιοχή, ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού. (Να αναφέρουμε ότι ο Δ. Τσιγάρας εκδίδει την τοπική εφημερίδα "ΒΑΛΤΙΝΟ",προσφέροντας στην ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με θέματα που αφορούν τη γεωργία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, προβάλλοντας τα προβλήματα και τα αιτήματα των πολιτών κι αναδεικνύοντας την ιστορική διαδρομή του τόπου και λαογραφικά στοιχεία της περιοχής).

Παρουσιάζοντας το σχεδιασμό του προγράμματος δράσης του συνδυασμού, ο υποψήφιος δήμαρχος υπογράμμισε πως θα δοθεί βάρος στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής,στη δημιουργία υποδομών,στην ανάπτυξη κοινωνικών δραστηριοτήτων,με τη φιλοδοξία ο Δήμος Καλλιδένδρου να γίνει "πρότυπο δήμου" σ' ολόκληρη την περιοχή.Οραματιζόμαστε - είπε - ένα δήμο οργανωμένο αξιοκρατικά, χωρίς ρουσφέτια, πελατειακές και ύποπτες οικονομικές σχέσεις, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις, που να προγραμματίζει και να ενεργεί με τη συμμετοχή των πολιτών και των φορέων.Ενα δήμο - συνέχισε - που θα αναπτύσσει το διεκδικητικό του χαρακτήρα, θα γίνει εκφραστής των προβλημάτων, σύμμαχος και υπερασπιστής των δίκαιων λαϊκών αγώνων.

ΣΑΛΑΜΙΝΑ
"... υποχρεωτικά μπροστά"

Ο Βασίλης Λεμπέσης υποψήφιος δήμαρχος

Μακριά από τα πλαστά διλήμματα του τύπου Μακρής ή Μπεγνής,που καμία λύση δεν έχουν δώσει στα προβλήματα της Σαλαμίνας, η "Δημοκρατική Δημοτική Κίνηση Σαλαμίνας" προτείνει στο λαό της πόλης υποψήφιο δήμαρχο τον Βασίλη Λεμπέση.Η υποψηφιότητα του Β. Λεμπέση είναι η απάντηση στην πολιτική που έχει οδηγήσει το νησί στην οπισθοδρόμηση.

"Το κεντρικό μας σύνθημα είναι: Σαλαμίνα, υποχρεωτικά μπροστά", τόνισε ο Β. Λεμπέσης, προσθέτοντας ότι τον Οκτώβρη δε θα υπάρχουν δύο ή τρεις συνδυασμοί που θα διεκδικούν το Δήμο. Οι συνδυασμοί θα είναι δύο. Η "Δημοκρατική Δημοτική Κίνηση Σαλαμίνας" και οι άλλοι. "Θα συγκρουστούν σαφέστατα οι νοοτροπίες του 21ου αιώνα με αυτές της δεκαετίας του '50", υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος. Και πρόσθεσε: "Αντίθετα με τη λογική τόσο της κυβέρνησης, όσο και της σημερινής δημοτικής αρχής, η Σαλαμίνα πρέπει να έχει δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο που να τσακίζει κόκαλα. Που θα προασπίζει το διεκδικητικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετατρέποντας το δήμο σε βάθρο για την αντιμετώπιση πιεστικών και αφόρητων για το λαό οικονομικών και λαϊκών προβλημάτων. Που θα παλεύει καθημερινά για τα προβλήματα των εργαζομένων, για την ανεργία, την ακρίβεια, το κράτος πρόνοιας".

Δραστηριότητες Δημοτικών Κινήσεων

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" Λεων. Αυδής θα παραβρεθεί και θα μιλήσει αύριο, Τετάρτη, στις 7.30 μμ (αίθουσα της Επιτροπής Ειρήνης, Καλλιφρονά 30) στην Κυψέλη, σε σύσκεψη της Επιτροπής Στήριξης της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" με θέμα τις δημοτικές εκλογές.

  • Η "Δημοκρατική Ενότητα Ιλίου" καλεί τους φίλους και τα μέλη της στη συγκέντρωση που διοργανώνει αύριο, Τετάρτη, στις 7 μμ, στο Πνευματικό Κέντρο Ιλίου (Νέστωρος και Φιλοκτήτου). Τα θέματα της συγκέντρωσης είναι η ανακήρυξη του επικεφαλής της παράταξης για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές και η παρουσίαση της Διακήρυξης της παράταξης.
  • Εκδήλωση για τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας οργανώνει αύριο Τετάρτη 8 Απρίλη στις 7 το απόγευμα, η Δημοτική Κίνηση "Δημοκρατική Συνεργασία Συκεών" Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Συκεών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ