ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ"
"Ναι σε όλα" από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
  • Αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο των "δήθεν αντιπολιτευόμενων", αφού όλοι ψήφισαν το ξεπούλημα της "Ολυμπιακής"
  • Σφυροκοπήθηκε το νομοσχέδιο - έκτρωμα από τους βουλευτές του ΚΚΕ

Πλήρως συμμορφώθηκαν στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τη διάλυση και το ξεπούλημα της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά τη χτεσινή ονομαστική ψηφοφορία, αποκαλύπτοντας έτσι το πραγματικό πρόσωπο της δήθεν "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" και θυμίζοντας τις αλήστου μνήμης εποχές του "ΝΑΙ σε όλα".

Στην ψηφοφορία που έγινε χτες το μεσημέρι για την έγκριση του νομοσχεδίου επί της αρχής, υπέρ ψήφισαν 158 (οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Καρακώστας), κατά 124 (ΚΚΕ, ΝΔ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ, Κηπουρός, Κοντογιαννόπουλος, Παπαληγούρας, Μάνος, Τατούλης). Ο Γ. Σουφλιάς δήλωσε "παρών", ενώ έλειπαν 17 βουλευτές δικαιολογημένοι.

Η συζήτηση επί της αρχής συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, με τοποθετήσεις βουλευτών.

Ν. Γκατζής: "Είναι μόνο η αρχή

Τοποθετούμενος στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής υπογράμμισε ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή, με την Επερώτηση του ΚΚΕ για τις ΔΕΚΟ, αναδείχτηκε με επιχειρήματα η καταστρεπτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για το δημόσιο τομέα και τους εργαζόμενους σε αυτόν. Και τόνισε:

"Οι αλλαγές που προωθούνται στα εργασιακά δικαιώματα στην "Ολυμπιακή" είναι μόνο η αρχή της ιδιωτικοποίησης που με αδιαφάνεια η κυβέρνηση προωθεί και που θα αποτελέσει τον "πιλότο" για όλες τις ΔΕΚΟ. Τις υποτελείς συμφωνίες που κάνετε με τους άσπονδους φίλους του ελληνικού λαού, την ΕΕ και τα μονοπώλια, στις αερομεταφορές τα εφαρμόζετε κατά γράμμα.

Θέλετε να εγκλωβίσετε σε πλαίσιο ασφυξίας τα εργασιακά δικαιώματα και να ακυρώσετε ό,τι με αίμα και θυσίες κατέκτησε το παγκόσμιο και το ελληνικό εργατικό κίνημα.

Ασελγείτε στις εκατόμβες των θυμάτων της εργατικής τάξης, στις χιλιάδες εργαζομένων που θυσιάστηκαν για ανθρώπινη εργασία και αξιοπρέπεια γυρίζοντας τις εργασιακές σχέσεις στον περασμένο αιώνα, χάριν του αδηφάγου υπερπλουτισμού των μονοπωλιακών κέντρων, στις αερομεταφορές σήμερα, στα λιμάνια και τον ΟΣΕ αύριο, στις άλλες ΔΕΚΟ μεθαύριο.Ο ιδιώτης δε θέλει ρίσκα και ζητά επιπλέον κατοχυρώσεις και ιδιαίτερα ο στρατηγικός επενδυτής, πέραν των ευνοϊκών εργασιακών που επιδιώκει, ζητά και άλλα προνόμια, τα οποία του τα προσφέρει η κυβέρνηση.

Η γκεμπελίστικη λασπολογία σας ενάντια στους εργαζόμενους και τις ΔΕΚΟ δούλεψε καλά προς την κοινή γνώμη, σαν προοίμιο της άκρατης δεξιάς πολιτικής σας για το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων".

Καταλήγοντας ο Ν. Γκατζής υπογράμμισε ότι οι αγώνες των εργαζομένων θα περιφρουρήσουν το δημόσιο πλούτο, τα συμφέροντα της χώρας και τις λαϊκές κατακτήσεις.

Αχιλ. Κανταρτζής: "Επιβάλλετε τη σιωπή των αμνών"

Οι διατάξεις που φέρνει η κυβέρνηση για την ΟΑ δείχνουν ότι "ανάμεσα στη στιγμιαία και τη διαρκή ομηρία, η κυβέρνηση επιλέγει τη διαρκή ομηρία για να επιβάλλει στους εργαζόμενους τη σιωπή των αμνών", υπογράμμισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλ. Κανταρτζής.

Αναλύοντας συγκεκριμένα τις διατάξεις του κανονισμού εργασίας τόνισε:

"Ουσιαστικά θέλουν τους εργαζόμενους πειθήνια όργανα για την εφαρμογή των αποφάσεων της διοίκησης, χωρίς να έχουν δυνατότητα αντίστασης ακόμα και σε παράνομες εντολές, όπως προβλέπει το άρθρο 5 παράγραφος 1α.

Ακόμα και στον απαρχαιωμένο και αναχρονιστικό, αυταρχικό δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα προβλέπεται το δικαίωμα στο δημόσιο υπάλληλο να αρνείται να εκτελέσει παράνομες εντολές. Αυτή όμως τη δυνατότητα τη στερείτε από τους εργαζόμενους της "Ολυμπιακής". Επιβάλλεται, στο άρθρο 5, παράγραφος 1, περίπτωση Στ, η υποχρέωση στον εργαζόμενο να υπερασπίζεται και να διαφυλάττει την κανονική λειτουργία της υπηρεσίας, ώστε να μη βλάπτονται συμφέροντά του. Τι σημαίνει αυτό; Αρα, να μην απεργεί, να μην παλεύει για την υπεράσπιση των δικών του συμφερόντων. Την ίδια στιγμή, με βάση νόμο οι ΔΕΚΟ δίνουν πλήρη αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση για όλα τα προγράμματά τους, ενώ στους εργαζόμενους επιβάλλεται φίμωση.

Επιβάλλεται το καθήκον της "εχεμύθειας", ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή τους, δηλαδή με άλλα λόγια και να διαπιστώσουν παρατυπίες δε θα μπορούν να καταγγέλλουν δραστηριότητες και αποφάσεις της διοίκησης, αποφάσεις που μπορεί να είναι βλαπτικές για τη χώρα και τους εργαζόμενους. Προβλέπεται περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης μέσα στα πλαίσια του κανονισμού, ο οποίος βέβαια ρυθμίζει μονομερώς με όλες τις λεπτομέρειες και τις εργασιακές σχέσεις.

Επίσης επιβάλλεται ο χαφιεδισμός, αφού τιμωρείται πειθαρχικά εκείνος που δεν αναφέρει παραπτώματα άλλων. Και σε περίπτωση πειθαρχικού παραπτώματος η διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα της απόλυσης χωρίς αποζημίωση".

Απ. Τασούλας: "Λάστιχο τον κάνατε τον εργαζόμενο"

Στα προβλήματα που θα δημιουργήσει το ξεπούλημα της ΟΑ στην περιφέρεια της χώρας, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας υπογραμμίζοντας:

"Τι γίνεται με τα νησιά, τι γίνεται στα περιφερειακά αεροδρόμια; Τα Σπάτα τα δώσατε και στην κατασκευή και στην εκμετάλλευση και ξέρετε πώς τα δώσατε. Για τα περιφερειακά αεροδρόμια ούτε καν ενδιαφέρεστε. Εγιναν πενήντα ή εξήντα ματαιώσεις λόγω ομίχλης σε ένα τετράμηνο, μόνο στα Γιάννενα. Αυτή είναι η φροντίδα σας για τις αεροπορικές συγκοινωνίες.

Σε μία χώρα με τέτοια μορφολογία μπορεί κάποιος ιδιωτικός φορές να εξυπηρετήσει καλύτερα από ένα δημόσιο φορέα, ακόμα και για σας που τα πιστεύετε αυτά τα πράγματα και που τα λέτε; Σε καμία περίπτωση. Το ομολογήσατε και το είπατε ότι τόσο τοις εκατό είναι η πληρότητα στα νησιά, τόσο στις περιφέρειες. Πώς λοιπόν μπορεί ο ιδιωτικός φορέας να τους εξυπηρετήσει; Η δε θα τους εξυπηρετήσει ή θα τον επιδοτείτε. Εκεί όμως δε μετράτε και βγάζετε έλλειμμα.

Χτυπάτε τους εργαζόμενους στις σχέσεις εργασίας, στο ωράριο, στα πάντα και μας γυρνάτε πριν από το 1880. "Λάστιχο" τον κάνατε τον εργαζόμενο και λέτε για το ελαστικό ωράριο. Πρόκειται για μαύρη εργασία, μέρα με νύχτα, ήλιο με ήλιο. Πολιτικός σαδισμός σας διακρίνει απέναντι στους εργαζόμενους.Αξιοποιείτε και μερικούς συνδικαλιστές - ο θεός να τους πει συνδικαλιστές - που θα έρθει η ώρα που θα τιμωρηθούν και θα πληρώσουν. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια και πώς μπήκαν αυτές οι υπογραφές. Αν πούμε ότι μπήκαν, είναι πολύ τρεμάμενες γιατί ή με το πιστόλι στο αυτί μπήκαν ή κάτω από το βάρος της προδοσίας της εργατικής τάξης".

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Αρνούμαστε να συμπράξουμε στο έγκλημα

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αποχώρησαν από την κατά άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου

Αρνούμενοι να συμπράξουν, έστω και έμμεσα, στο έγκλημα κατά των εργαζομένων της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" οι βουλευτές του ΚΚΕ αποχώρησαν από τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου. Αναπτύσσοντας τη θέση του ΚΚΕ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την αρχή του νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Στρατής Κόρακας δήλωσε:

"Το "νέο" κείμενο του κανονισμού εργασίας της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" που μοιράστηκε χτες (προχθές) στη Βουλή δεν αλλάζει καθόλου την ουσία του νομοσχεδίου και του κανονισμού εργασίας, που στην πράξη επιβάλλει στρατιωτικό νόμο στην ΟΑ.

Ηταν αντικείμενο μιας άθλιας συναλλαγής μεταξύ διοίκησης, κυβέρνησης και ορισμένων εγκάθετων συνδικαλιστών που έβαλαν την υπογραφή τους παρά την προχθεσινή αντίθετη απόφαση του συνεδρίου της ΟΣΠΑ.

Αυτό θα κριθεί από τους εργαζόμενους και ολόκληρο τον ελληνικό λαό ως απαρχή ενός εγκλήματος που διαπράττεται κατ' επιταγήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μεγάλων πολυεθνικών συμφερόντων σε βάρος της εθνικής οικονομίας και ολόκληρου του λαού.

Επιπλέον αρνούμαστε την πρακτική που πάει να καθιερωθεί και θέλει να ψηφίζονται από τη Βουλή, ενώ αυτή υποβαθμίζεται συνεχώς, Κανονισμοί Εργασίας που πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης εργαζομένων, διοίκησης των ΔΕΚΟ και γενικότερα της εργοδοσίας.

Η κυβέρνηση φέρνοντας τον Κανονισμό Εργασίας και μάλιστα με τέτοια πρακτική στη Βουλή τη μετατρέπει ουσιαστικά σε πολιορκητικό κριό και εκβιαστή των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ ό,τι είχε να πει για αυτό το έκτρωμα - έγκλημα, το είπε στη συζήτηση επί της αρχής, αποκαλύπτοντας όλες τις πτυχές του.

Αρνούμαστε να συνεχίσουμε παραπέρα αυτή τη συζήτηση, συμπράττοντας έστω και έμμεσα σε αυτό το έγκλημα γι' αυτό και αποχωρούμε".

Μόνοι έμειναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!

Αποχώρηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ομοφώνως δεκτά τα άρθρα από το ΠΑΣΟΚ

Μόνοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παρέμειναν χτες στην αίθουσα της Βουλής, όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο ξεπουλήματος της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", αφού σταδιακά αποχώρησαν εκτός από το ΚΚΕ και όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά την ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου. Χωρίς διαφωνίες, δε, έγιναν αποδεκτά τα τρία άρθρα του νομοσχεδίου, που ψηφίστηκαν ομοφώνως.

Συγκεκριμένα, ύστερα από την ολοκλήρωση της συζήτησης του 1ου άρθρου του νομοσχεδίου, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποχώρησαν, σημειώνοντας ότι δε θα έχει κανένα νόημα η διενέργεια και άλλων ονομαστικών ψηφοφοριών, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει μόνη της την ευθύνη της τελικής ψήφισης του νομοσχεδίου στο σύνολο, που αναμένεται να γίνει σήμερα. "Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια συζήτησης", δήλωσε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, σημειώνοντας ότι και το ΔΗΚΚΙ αποχωρεί από τη συζήτηση, ενώ αποχώρησε και ο Συνασπισμός, με τον πρόεδρο του Νίκο Κωνσταντόπουλο να χαρακτηρίζει την ψήφιση το νομοσχεδίου "άλμα στο κενό" για την κυβέρνηση.

  • Στη χτεσινή του παρέμβαση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου δε δίστασε να χαρακτηρίσει δείγμα... "κοινωνικής ευαισθησίας" το ότι η κυβέρνηση μείωσε κατά 8 δισεκατομμύρια δραχμές τα προσδοκώμενα οφέλη από το υποτιθέμενο πρόγραμμα εξυγίανσης της ΟΑ, λέγοντας ότι "η κυβέρνηση επιθυμεί κοινωνική συναίνεση".
  • Με αλλαγές που εισήγαγε χτες στο νομοσχέδιο ο υπουργός Μεταφορών Αναστάσιος Μαντέλης, αποδέχτηκε την πρόταση να γίνονται εφεξής οι προσλήψεις στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" με βάση τις διατάξεις του νόμου 2190 για τη δημόσια διοίκηση.
Κριτική για τον τρόπο συζήτησης!

Στον τρόπο που συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την "Ολυμπιακή Αεροπορία" στην Ολομέλεια της Βουλής, στάθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.Κατήγγειλε την κυβέρνηση για προχειρότητα με την οποία παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο και τις συνεχείς αλλαγές στο περιεχόμενό του.

Αναφέρθηκε συνολικά στο κυβερνητικό έργο και στην πορεία προς την ΟΝΕ, λέγοντας ότι άλλες χώρες έκαναν τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται με κοινωνική συνοχή, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που "δεν ανέλαβε τις ευθύνες της απέναντι στον ελληνικό λαό".

Για την "Ολυμπιακή Αεροπορία" μίλησε για έλλειψη προγράμματος εξυγίανσης της εταιρίας, η οποία έχει επισημανθεί από καιρό, καθώς και έλλειψη επιχειρησιακών προγραμμάτων ανάπτυξης της εταιρίας. Τόνισε επίσης πως εν κρυπτώ υπάρχουν δεσμεύσεις για τη μετεγκατάσταση της ΟΑ στο αεροδρόμιο των Σπάτων, οι οποίες δεν έχουν έρθει στη Βουλή. Παράλληλα, ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις για τη μέχρι τώρα αποτυχία των προηγούμενων προγραμμάτων εξυγίανσης.

Ο Δ. Τσοβόλας

Μιλώντας αργά προχτές το βράδυ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό "αφαιρεί ατομικά και συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων και προετοιμάζει την αναλογική εφαρμογή της κατεδάφισης αυτών των δικαιωμάτων και στον υπόλοιπο δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα".

Ο Δ. Τσοβόλας κατήγγειλε ότι ο Κ. Σημίτης και ο Κ. Καραμανλής διεξήγαγαν απλώς έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό άκρατου νεοφιλελευθερισμού, στην προσπάθειά τους να γίνει ο ένας περισσότερο αρεστός από τον άλλο στο πολυεθνικό κεφάλαιο και τους Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, προκειμένου οι τελευταίοι να του αναθέσουν, ως καλύτερου διαχειριστή, τη διαχείριση συμφερόντων τους σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ