ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι οικονομικές κρίσεις και οι συνέπειές τους

Το φαινόμενο των οικονομικών κρίσεων που συγκλονίζουν περιοδικά την ανθρωπότητα είναι ένα θέμα πολύ γνωστό. Κι ακόμα είναι γνωστό πως οι κρίσεις αυτές είναι, ουσιαστικά, "κρίσεις υπερπαραγωγής". Ετσι έχουμε το φαινόμενο από τη μια να παράγονται αγαθά σε αφθονία κι από την άλλη εκατομμύρια άνθρωποι να λιμοκτονούν. Τα πλεονάσματα από τα παραγόμενα αγαθά, που στοιβάζονται στις αποθήκες, μένουν απούλητα όχι γιατί οι λαϊκές τάξεις δεν τα έχουν ανάγκη, αλλά γιατί δεν έχουν χρήματα να τα αγοράσουν. Οπως αποδείχνεται, λοιπόν, η ανθρώπινη κοινωνία, με το σημερινό κοινωνικο - οικονομικό σύστημα οργάνωσης, ενώ έχει τη δυνατότητα να παράγει αγαθά σε αφθονία δεν έχει τη θέληση να μοιράζει δίκαια αυτό που παράγει. Πράγμα που σημαίνει πως οι κεφαλαιοκράτες, σπρωγμένοι από την απληστία τους για περισσότερα κέρδη αυξάνουν άναρχα την παραγωγή, δίχως να παίρνουν υπόψη τους τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, αλλά ούτε και τις δυνατότητες απορρόφησής τους. Μ' άλλα λόγια, δεν υπάρχει ισορροπία κι αντιστοιχία ανάμεσα στην παραγωγή και κατανάλωση. Κι ακριβώς αυτή η "ανισορροπία" είναι που οδηγεί στην "οικονομική κρίση" όταν φτάσει σ' ένα "οριακό σημείο".

Στον καπιταλισμό οι "οικονομικές κρίσεις" είναι συχνές και "κυκλικές" κι εμφανίζονται σε τέσσερις φάσεις: "Κρίση - ύφεση - αναζωογόνηση - άνοδος". Πράγμα που σημαίνει πως η κεφαλαιοκρατική κοινωνία ζει και κινείται ανάμεσα σε κρίσεις και ευφορίες περιοδικά.

Φυσικά, στις εναλλαγές αυτών των φάσεων τα τραγικά θύματα είναι πάντοτε οι λαϊκές τάξεις, καταδικασμένες να ζουν μέσα στην πείνα και την αθλιότητα. Και το δυστύχημα είναι πως αυτές οι "οικονομικές κρίσεις" είναι σύμφυτες στο σημερινό κοινωνικό - οικονομικό σύστημα και αναπόφευκτες.

Η οικονομική ολιγαρχία, φυσικά, μπροστά σ' αυτές τις κρίσεις δε μένει με δεμένα τα χέρια. Με τα πρώτα κιόλας συμπτώματα οι βιομήχανοι και μεγαλοεπιχειρηματίες σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους. Και πρώτα - πρώτα, λιγοστεύουν την παραγωγή, και ταυτόχρονα διώχνουν έναν αριθμό εργαζομένων που σιγά - σιγά όλο και μεγαλώνει, όσο η κρίση βαθαίνει. Την ίδια στιγμή ορισμένες βιομηχανίες και επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό, κλείνουν και ρίχνουν στην ανεργία εκατοντάδες και χιλιάδες εργαζόμενους. Παράλληλα παρασέρνουν στην καταστροφή και άλλες επιχειρήσεις σχετικές με τη διακίνηση, με συνέπεια να εξαρθρώνεται και το εμπόριο. Από αυτή τη λαίλαπα δε γλιτώνουν ούτε τράπεζες, αλλά ούτε και χρηματιστήρια.

Οικονομικές κρίσεις έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα το 18ο αιώνα, το 19ο και τον 20ό. Η πιο καταστροφική, που είχε αγκαλιάσει θανάσιμα όλο τον κόσμο, ήταν εκείνη του 1929. Οι συνέπειές της ήταν αφάνταστα τραγικές. Τότε κάθε μια από τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ πάσκιζαν με σπασμωδικά μέτρα, κυρίως προστατευτικά για το εισαγωγικό τους εμπόριο, να σώσουν τον εαυτό τους. Μόνη λύση το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Το ξεκίνημα το έκανε η Γερμανία του Χίτλερ με τη δικαιολογία του "ζωτικού χώρου". Ετσι, η ανθρωπότητα οδηγήθηκε στο δεύτερο μεγάλο μακέλεμα, που ενώ οι ιμπεριαλιστικές χώρες το ετοίμαζαν για να εξουδετερώσουν τη Σοβιετική Ενωση, έγινε ανάμεσά τους.

Το μεγάλο αυτό ανθρωπομακελειό άρχισε την 1η Σεπτέμβρη του 1939 και τελείωσε τον Ιούνη του 1945. Υστερα από το τέλος του Β Παγκόσμιου Πολέμου οι ΗΠΑ, που είχαν συγκεντρώσει κεφάλαια, άρχισαν να δανείζουν τις καταστραμμένες χώρες της Ευρώπης και της Απω Ανατολής για να νοικοκυρευτούν. Βέβαια, ο δανεισμός ήταν αρκετά "τοκογλυφικός" και για να τον καμουφλάρουν του δώσανε το όνομα "Σχέδιο Μάρσαλ, οικονομικής βοήθειας" και άρχισε την 1η Ιούλη του 1948. Με τα δάνεια αυτά οι διάφορες χώρες αναζωογονήθηκαν και οι πιο μεγάλες (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία κλπ) "σήκωσαν κεφάλι" και άρχισαν να δημιουργούνται ανάμεσά τους αντιζηλίες, φαγωμάρες και ανταγωνισμοί που αποβλέπανε στην κυριαρχία πάνω στις υπανάπτυκτες χώρες και στη διεκδίκηση όσο γίνεται μεγαλύτερου τμήματος στις παγκόσμιες αγορές και πηγές πρώτων υλών. Οι πολιτικοί και κεφαλαιοκράτες μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, οδηγήθηκαν στο δρόμο των "διεθνών διακρατικών ενώσεων" (π. χ. ΕΖΕΣ, ΕΚΑΧ, ΕΟΚ). Αυτή η πολιτική αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική για τη μαζική εκμετάλλευση των λαϊκών τάξεων και με τον εγκλωβισμό σ' αυτές και των μικρότερων χωρών. Πέραν όμως από την "Ευρωπαϊκή Ενωση" η χρηματιστική ολιγαρχία και οι πολυεθνικές πιέζουν τους πολιτικούς εκφραστές τους να παίρνουν και άλλα μέτρα (Μάαστριχτ, Αμστερνταμ κλπ. ) και να σκαρώνουν αναταραχές και ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές. Παρ' όλα αυτά η μελλούμενη "οικονομική κρίση" όλο και προειδοποιεί κατά διαστήματα για τον ερχομό της και τα κράτη - μέλη των διαφόρων ενώσεων επινοούν και νέα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Ετσι εκτός από τις στρατιωτικοποιήσεις των οικονομιών τους - που έχουν ουσιαστικά επιβληθεί από τις ΗΠΑ - τα διάφορα κράτη έχουν προχωρήσει στο "δόγμα της ανοιχτής αγοράς", στις ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας, στη μείωση των δημοσίων δαπανών (παιδείας, υγείας, πρόνοιας κλπ) - εκτός φυσικά των στρατιωτικών δαπανών, που συνεχώς αυξάνονται - και γενικά την παράδοση βασικών οικονομικών δραστηριοτήτων του κράτους στις πολυεθνικές. Ωστόσο, το διεθνές και ντόπιο χρηματιστικό κεφάλαιο προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο να διευρύνει και να ενισχύσει την οικονομική και πολιτική εξουσία του. Αλλά και οι ΗΠΑ, που ποτέ δεν παραιτήθηκαν από τη "μεγάλη ιδέα" να γίνουν οι κυρίαρχοι του κόσμου - ύστερα μάλιστα από την κατάρρευση του σοσιαλιστικού καθεστώτος στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες της Ευρώπης - παίρνουν τα δικά τους μέτρα, απ' τη μια για ν' αναχαιτίζουν τα συμπτώματα της κρίσης που κάθε τόσο κάνουν την εμφάνισή τους κι απ' την άλλη για να μην χάσουν την επικυριαρχία τους πάνω στις άλλες χώρες, σε παγκόσμια κλίμακα. Ενα τέτοιο μέτρο πρέπει να θεωρηθεί "η νέα τάξη πραγμάτων" και "η νέα δομή του ΝΑΤΟ".

Ομως, παρ' όλα τα μέτρα που παίρνονται στο σημερινό καπιταλιστικό κόσμο, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η κατάσταση δε φαίνεται να καλυτερεύει. Η ανεργία μεγαλώνει, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων μειώνεται, η ζωή όλο και ακριβαίνει, το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών τάξεων πέφτει, η παραγωγή και το εμπόριο συγκεντρώνεται στα χέρια των πολυεθνικών και το χρηματιστικό κεφάλαιο κυριαρχεί παντού. Και προβάλλουν τα μεγάλα ερωτήματα: Μέσα σ' αυτόν τον ταραγμένο καπιταλιστικό κόσμο, τον γεμάτο αντιφάσεις και αντιθέσεις, πού θα οδηγηθεί άραγε η ανθρωπότητα;

Μήπως θα γίνουν οι λαοί και πάλι μάρτυρες μιας παγκόσμιας κρίσης, όπως ήταν εκείνη του 1929, που στραγγάλισε τις οικονομίες των κρατών κι έριξε τους ανθρώπους στην πιο δραματική εξαθλίωση;

Μήπως και τούτη τη φορά ο ιμπεριαλισμός για να επιζήσει θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σ' ένα καινούριο παγκόσμιο πόλεμο, αφού δεν υπάρχει αντίπαλο δέος, το σοσιαλιστικό στρατόπεδο, που είχε επιβάλει την ειρήνη;

Αραγε, οι πρόβες, που κάνουν οι ΗΠΑ στα "οπλικά συστήματα μαζικής καταστροφής", σε περιοχές όπως το Ιράκ, η Βοσνία, η Μέση Ανατολή, είναι μια προειδοποίηση προς τις άλλες καπιταλιστικές χώρες και μια ψυχολογική προετοιμασία των λαών για το ανθρωπομακελειό που σχεδιάζουν, με σκοπό να στεριώσουν την οικονομική και πολιτική κυριαρχία της αυτοκρατορίας τους, καθώς και μια επίδειξη δύναμης προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, που κρατάει κλειστά τα χαρτιά της;

Αλλά, ας έχουν υπόψη τους τα "γεράκια των ΗΠΑ" και ο πλανητάρχης, πως πάντα οι μεγάλες αυτοκρατορίες κάποια μέρα γκρεμίστηκαν. Κι ας μην ξεχνάνε πως αυτή η κατάληξη των μεγάλων αυτοκρατοριών είναι μια ιστορική αναγκαιότητα, που δεν μπορεί να την αποφύγουν. Κι ότι το μέλλον ανήκει στο σοσιαλισμό.

Σταύρος ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ

Μαύρα ένστικτα

Στο Μοναστηράκι μπορεί να βρει κανείς τα πάντα. Βέβαια, το εμπόριο, υποτάσσεται και αυτό - όσο κι αν φαίνεται περίεργο - σε ορισμένους κανόνες. Οταν στο εμπόριο κυκλοφορούν μπλουζάκια με τη λεζάντα "Τούρκος καλός μόνο νεκρός", προστατευόμενη από την ομπρέλα "ειδικές δυνάμεις", (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) και μάλιστα "μοστράρονται" σε δημόσια θέα στο Μοναστηράκι, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των "κανόνων" της... αγοράς. Των κανόνων που φροντίζουν οι κρατούντες και οι διαμορφωτές της κυρίαρχης προπαγάνδας και ιδεολογίας να "μοστράρουν" στην ελληνική κοινωνία.

Οσοι νομίζουν ότι "δεν τρέχει και τίποτα" που κάποιοι κάνουν εμπόριο το σοβινισμό και τον εθνικισμό, είναι οι ίδιοι που ελέγχονται ως συνένοχοι. Συνένοχοι και για το έγκλημα του αλβανοφαγικού ρατσισμού, και για το δηλητήριο της σκοπιανοφαγικής μισαλλοδοξίας, και για την αντιδραστική προπαγάνδα του αντιτουρκικού μικροϊμπεριαλισμού. Οσο για τους ένοχους, που τέτοιες "στάμπες", βγαλμένες από τα πιο μαύρα τους ένστικτα, αποτυπώνονται και σε μπλουζάκια, είναι γνωστοί. Τόσο γνωστοί, ώστε και να τους αναγνωρίζουμε και να τους πολεμάμε. Μόνο έτσι δε θα γίνουμε συνένοχοί τους.

Εξελίξεις στον "Αδέσμευτο Τύπο"

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώθηκαν χτες στην εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος". Ο Κ. Μήτσης, κάτοχος του 51% των μετοχών, απέλυσε τον εκδότη της εφημερίδας Δ. Ρίζο, κάτοχο του 49% των μετοχών, αλλά και τον αρχισυντάκτη Ι. Ντάσκα. Παράλληλα, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, ζητώντας να απαγορευτεί στον Δ. Ρίζο να εκδώσει εφημερίδα με τον ίδιο τίτλο, γιατί, όπως αναφέρει, "θα δημιουργηθεί σύγχυση στο αναγνωστικό κοινό". Ζήτησε, επίσης, την έκδοση προσωρινής διαταγής για το θέμα, από τον πρόεδρο του Τμήματος Ασφαλιστικών Μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών Κ. Σταμαδιάνο. Η αίτησή του απορρίφθηκε.

Οι απολυθέντες Δ. Ρίζος και Ι. Ντάσκας προσέφυγαν, με τη σειρά τους, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Κολιοκώστα, προκειμένου να τους δοθεί άδεια εισόδου στα γραφεία της εφημερίδας. Κατέθεσαν και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του Κ. Μήτση, με περιεχόμενο ανάλογο της δικής του. Οι δύο αιτήσεις πρόκειται να συνεκδικαστούν σήμερα ενώπιον του προαναφερόμενου δικαστή, η κρίση του οποίου θα έχει βαρύνουσα σημασία για το μέλλον της συγκεκριμένης εφημερίδας και των εργαζομένων της.

Ακούραστος εργάτης του σοσιαλισμού

Κηδεύτηκε στη Λάρισα ο κομμουνιστής Ν. Κουματζέλης

Πέθανε στις 11 Απρίλη και κηδεύτηκε στη Λάρισα ο Νίκος Αθ. Κουματζέλης.Γεννήθηκε από αγρότες γονείς το 1915, στη Βερδικούσα Ελασσόνας. Ελαβε μέρος στον Αλβανικό Πόλεμο και στη συνέχεια στην Εθνική Αντίσταση, κατατασσόμενος στα τμήματα Ηπείρου του ΕΛΑΣ. Το 1943 οργανώνεται στο ΚΚΕ και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε αταλάντευτα μέλος του Κόμματος και θερμός αναγνώστης του "Ριζοσπάστη".

Μετά τη Συνθήκη της Βάρκιζας φυλακίστηκε για 6 μήνες. Στις αρχές του 1946 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ, στα τμήματα της Ρούμελης, υπό τη διοίκηση του καπετάν Διαμαντή, με το βαθμό του λοχαγού. Με τα τελευταία τμήματα του ΔΣΕ πέρασε στις σοσιαλιστικές χώρες και συγκεκριμένα την Ουγγαρία και επαναπατρίστηκε το Γενάρη του 1981. Στη Λάρισα, όπου ζούσε η οικογένεια του, συνέχισε την πολιτική του δράση, ως μέλος της ΚΟ Λάρισας, ακούραστος εργάτης για την υπόθεση και τα ιδανικά του σοσιαλισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ