ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Ιδιωτικοποιούνται κι άλλες υπηρεσίες

Την κυβερνητική πολιτική μείωσης του κόστους υγείας καταγγέλλει η "Ενωτική Συνεργασία Υγειονομικών", επισημαίνοντας ότι στόχος είναι το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων

Στο δρόμο της άκρατης ιδιωτικοποίησης των πάντων κινείται η διοίκηση του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, η οποία φαίνεται πως έχει στόχο να μην αφήσει κανέναν τομέα με δημόσιο χαρακτήρα. Ετσι, μετά την ανάθεση του τομέα καθαριότητας σε ιδιωτικό συνεργείο και της τραπεζαρίας προσωπικού στην αλυσίδα "HAMBO", μετά την κατάργηση των ειδικοτήτων των κηπουρών και των εργαζομένων στα ραφεία και τη μετάταξη των εργαζόμενων σε άλλες ειδικότητες (τομείς που, όπως όλα δείχνουν, θα ανατεθούν σύντομα σε ιδιώτες), τώρα επιχειρεί το ξεπούλημα των πλυντηρίων - σιδερωτηρίων.

Πρόσφατα οι εργαζόμενες στα πλυντήρια - σιδερωτήρια άκουσαν "φήμες" πως κάποιος ιδιώτης έκανε προσφορά στο ΔΣ του ΠΠΓΝΠ, για να αναλάβει τον τομέα αυτό. Τις "φήμες" επιβεβαίωσαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, οι οποίοι συμμετέχουν στο ΔΣ, προσπαθώντας όμως να διασκεδάσουν τους φόβους των εργαζόμενων με το επιχείρημα πως "τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο". Στο σημείο αυτό προκαλούνται πολλά ερωτηματικά. Είναι μάλλον απίθανο ένας οποιοσδήποτε ιδιώτης να κάνει προσφορά για την ανάληψη ενός τομέα, αν νωρίτερα δεν έχει ενημερωθεί ότι η διοίκηση σκέφτεται την ιδιωτικοποίησή του. Από την άλλη, περίεργη είναι η στάση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν τις εργαζόμενες πως ο κλάδος είναι ασύμφορος κι ότι θα πρέπει να δεχτούν μειώσεις προσωπικού και μετάταξη σε άλλες ειδικότητες, προκειμένου να διατηρήσουν τη δουλιά τους. Είναι λοιπόν εύλογη η ανησυχία των εργαζόμενων, οι οποίες πιστεύουν πως η διοίκηση μεθοδεύει τη συρρίκνωση του κλάδου τους και άρα την αναποτελεσματικότητά του, ώστε να παραδοθεί τελικά σε ιδιώτη.

Την αντίθεσή της στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση των πλυντηρίων - σιδερωτηρίων εκφράζει η Ενωτική Συνεργασία Υγειονομικών (ΕΣΥ), η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει: "Η κυβερνητική πολιτική της διορισμένης διοίκησης του ΠΠΓΝΠ είναι η μείωση του κόστους υγείας. Στόχος τους είναι το χτύπημα των εργασιακών μας δικαιωμάτων (8ωρο, 5ήμερο, αποδοχές) όπως βλέπουμε στις μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας των καθαριστριών του ιδιωτικού συνεργείου καθαριότητας". Η ΕΣΥ καταγγέλλει τους φιλοκυβερνητικούς συνδικαλιστές, οι οποίοι "έχουν αναλάβει εργολαβικά να προετοιμάσουν το έδαφος, για να περάσει το χτύπημα των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Αφού συμφώνησαν με την κατάργηση των κηπουρών, των ραφείων κλπ., τώρα έχουν αναλάβει δράση για τα πλυντήρια - σιδερωτήρια. Με το πιστόλι στον κρόταφο, ζητούν από τους εργαζόμενους να συμφωνήσουν σε αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού σε άλλες ειδικότητες. Είναι φανερό ότι παίρνουν μέτρα για να διαλύσουν την υπηρεσία πλυντηρίων - σιδερωτηρίων και να ανοίξουν δρόμο στις ιδιωτικοποιήσεις". Η ΕΣΥ συμπληρώνει πως "αύριο θα έρθει η σειρά των μαγειρείων, της τεχνικής υπηρεσίας" και άλλων τομέων γιατί "η πολιτική της κυβέρνησης έχει στόχο να διαλύσει θεμελιακά εργατικά δικαιώματα παράλληλα με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου", καθώς "το σάρωμα των υπηρεσιών υγείας είναι μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης".

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως "οι εργαζόμενοι πρέπει να μετρήσουν το ανάστημα των συνδικαλιστικών παρατάξεων και των ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα, με βάση το πώς τοποθετούνται απέναντι σ' αυτή την πολιτική", σημειώνοντας πως ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στηρίζουν αυτή την πολιτική με την αρωγή και των άλλων παρατάξεων. Η ΕΣΥ τονίζει πως οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, αντιπαλεύοντας τις συνενώσεις - συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, τις ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις. Να υπερασπιστούν τις εργασιακές τους κατακτήσεις (τη μονιμότητα, το 8ωρο, τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και το ανθυγιεινό). Να πιέσουν για αποχώρηση από κάθε μορφής κοινωνικού διαλόγου. Τέλος, η ΕΣΥ σημειώνει πως "χρειάζεται ενιαία πάλη και συντονισμός του μαζικού λαϊκού κινήματος με σωστό ταξικό προσανατολισμό" και καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το ταξικό ρεύμα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καμιά συμφωνία δεν έγινε

Επιστολή - απάντηση του υποψηφίου δημάρχου Ν. Ζαχαριάδη

Σχετικά με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, που κάνουν λόγο για συνεργασία ΣΥΝ και ΚΚΕ στο Δήμο Τριανδρίας, ο υποψήφιος δήμαρχος της "Δημοκρατικής Συνεργασίας Πολιτών Τριανδρίας" Δ. Ζαχαριάδης δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν έγινε καμία συζήτηση και πολύ περισσότερο καμία συμφωνία με κανένα κόμμα και πως όλα όσα γράφονται κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες.

Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει: "Η "Δημοτική Συνεργασία Πολιτών Τριανδρίας" εξέλεξε τη Γραμματεία της στις 4 Μάρτη 1998. Επικύρωσε μέσα από πλατιά λαϊκή συνέλευση τη διακήρυξη στόχων και αρχών, η οποία δίνει αγωνιστική προοπτική με πολιτικούς όρους, τόσο στα ζητήματα της ΤΑ όσο και στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και οι εργαζόμενοι. Δίνει μια διαφορετική φιλοσοφία για το τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε, ενάντια στις συντηρητικές, "εκσυγχρονιστικές" επιλογές, που από κοινού προωθούν η κυβέρνηση και οι "αντιπολιτευόμενοι" συνεταίροι της, που θέλουν την Αυτοδιοίκηση διαχειριστή του συστήματος μόνο, απαλλαγμένη από τα διεκδικητικά - αγωνιστικά και λαϊκά χαρακτηριστικά της.

Εμείς επιδιώκουμε και προωθούμε την άλλη αντίληψη για τα κοινά, με επίκεντρο τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Γι' αυτό και ζητήσαμε την ενεργό συμμετοχή όλων των πρωτοπόρων και αγωνιστικών δυνάμεων της πόλης μας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Δεν κάναμε συζήτηση, ούτε πολύ περισσότερο συμφωνία με κανένα κόμμα και επομένως όλα όσα γράφονται τις τελευταίες μέρες, κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες που τις κατανοούμε μεν, αλλά δε μας βρίσκουν σύμφωνους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Τριανδρίας σε αγωνιστική συσπείρωση, ώστε ο δήμος να περάσει και πάλι σε αγωνιστικά χέρια και ο λαός της πόλης μας να ξαναβρεί ένα γερό στήριγμα στους αγώνες και τις διεκδικήσεις του".

Ελεύθεροι οι 22 της "Γκρίνπις"

Σε τακτική δικάσιμο στις 3 Ιουλίου 1998 οδηγούνται τα 22 μέλη της "Γκρίνπις", που συνελήφθησαν προχτές για τη δράση τους στο εργοστάσιο "Μύλοι Σόγιας" στο Καλαμάκι Κορινθίας. Πέρασαν τη νύχτα στο Αστυνομικό Τμήμα Κορίνθου και την άλλη μέρα, αφού οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, που τους απήγγειλε κατηγορία για "διατάραξη οικιακής ειρήνης" και όρισε τακτική δικάσιμο, αφέθηκαν ελεύθεροι. Συνελήφθησαν μετά από μήνυση της διεύθυνσης της εταιρίας "Μύλοι Σόγιας", γιατί κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας, διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη στάση της επιχείρησης.

"Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στο αυτονόητο. Το δικαίωμά μας να επιλέγουμε και να ξέρουμε τι τρώμε", δήλωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης. Και συνέχισε: "Δε θα επιτρέψουμε ούτε στους "Μύλους Σόγιας", ούτε σε καμιά άλλη εταιρία να μας μεταχειρίζεται ως πειραματόζωα. Αυτό που ζητάμε είναι εξαιρετικά απλό και εύκολο. Ζητάμε να διασφαλιστεί ότι θα σταματήσει η εισαγωγή γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών και να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία της αγοράς με φυσικά προϊόντα".

Προϋποθέσεις αποφυλάκισης υπό όρους ισοβιτών

Τουλάχιστον 20 χρόνια πρέπει να παραμείνει ο κρατούμενος στη φυλακή (πραγματικός χρόνος και χωρίς ευεργετικό υπολογισμό) που έχει καταδικαστεί τρεις φορές σε ισόβια, προκειμένου να επιτύχει υπό όρους αποφυλάκιση. Αυτά αναφέρει σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Στ. Κουτελιδάκης,προς το διευθυντή των αγροτικών φυλακών Αργολίδας, ο οποίος υπέβαλε τρία ερωτήματα για την ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 105 του Ποινικού Κώδικα για απόλυση του κατάδικου υπό όρους.

Αν πάλι κάποιος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, σύμφωνα με την ίδια γνωμοδότηση, και του έχουν επιβληθεί και άλλες ποινές πρόσκαιρης κράτησης, ο καταδικασμένος θα πρέπει να παραμείνει υποχρεωτικά (πραγματικά) στη φυλακή 16 χρόνια και για χρονικό διάστημα ίσο με τα 2/5 του αθροίσματος των ποινών κάθειρξης.

Τέλος, ο υπερήλικας βαρυποινίτης, δηλαδή αυτός που έχει υπερβεί το 70ό έτος και θέλει να αποφυλακιστεί με όρους, θα πρέπει να έχει παραμείνει υποχρεωτικά στη φυλακή για χρονικό διάστημα ίσο με το 1/3 της ποινής που του επιβλήθηκε.

Οχι στα "ζωντανά" παιχνίδια

Να αποφύγουν οι γονείς την αγορά νεοσσών, που εκτίθενται αυτές τις μέρες σε υπαίθριες αγορές, συστήνει η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Γεωργίας, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες.

Αυτά τα ζώα αντιμετωπίζονται ως υποκατάστατα παιχνιδιού, τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης στη συνέχεια επιδεινώνουν την ευαίσθητη υγεία τους, επιταχύνοντας το άδοξο τέλος τους. Η κατάσταση αυτή δε βοηθά στην εγκατάσταση σωστής σχέσης μεταξύ ζώου και παιδιού, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μη υγιούς πνεύματος ζωοφιλίας.

Χάθηκαν δυο νέοι στον Αλιάκμονα

Μέχρι αργά χτες το βράδυ αγνοούνταν οι δύο άτυχοι νέοι που χάθηκαν στα ορμητικά νερά του Αλιάκμονα, πραγματοποιώντας μαζί με τρεις ακόμη φίλους τους κατάβαση του ποταμού με φουσκωτή βάρκα. Οι πέντε φίλοι ξεκίνησαν την κατάβαση από το ύψος του χωριού Παλιουριά Γρεβενών, αλλά το ταξίδι δεν έμελλε να ολοκληρωθεί. Λίγο αργότερα η βάρκα προσέκρουσε σε εγκαταλειμμένη γέφυρα, με αποτέλεσμα να σκάσει και να βρεθεί η ομάδα στα παγωμένα νερά του Αλιάκμονα. Οι τρεις από τους άντρες Τάκος Αργύρης, Λευτέρης Δημητριάδης και Δημήτρης Καλαϊντζής κατάφεραν να βγουν στη στεριά και έπειτα από πολλές προσπάθειες να φτάσουν στο χωριό Φρούριο, όπου και ζήτησαν βοήθεια, προκειμένου να βοηθήσουν τους δύο φίλους τους Σπύρο Πάσχο και Κώστα Ντοβόλη. Οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς και δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής άρχισαν αμέσως τις έρευνες ανεύρεσης των δύο ανδρών, χωρίς όμως να βρουν κανένα ίχνος τους.

Νωρίτερα θα σταματήσει το Μεγάλο Σάββατο η κυκλοφορία των οχημάτων του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου και των Πράσινων Λεωφορείων. Οπως ανακοίνωσε η Διοίκηση των ΗΣΑΠ τα τελευταία δρομολόγια θα γίνουν ως εξής:

  • Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος: Κηφισιά - Πειραιάς 22:35, Κηφισιά - Ομόνοια 23:00, Ομόνοια - Κηφισιά 22:25, Ομόνοια - Πειραιάς 23:00, Πειραιάς - Κηφισιά 22:05 και Πειραιάς - Ομόνοια 22:50
  • Πράσινα λεωφορεία: Γραμμή 040, Πειραιάς - Σύνταγμα 22:25 και Σύνταγμα - Πειραιάς 23:00. Γραμμή 843, Πειραιάς - Πέραμα 22:30 και Πέραμα - Πειραιάς 23:00.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ